Kayıt Ol

Howard Phillips Lovecraft

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Howard Phillips Lovecraft
« : 16 Ekim 2008, 18:37:07 »
Amerikalı yazar H.P. Lovecraft 20. yüzyıl gotik edebiyatının en önemli temsilcisidir. Ortaçağın doğaüstü hikayelerinden Aydınlanma Çağı'nın ilk kara kitaplarına, oradan Horace Walpole, Ann Radcliffe, Charles Robert Maturin'e ve Marry Shelley'e kadar yükselen bir seyir izleyen gotik edebiyat Edgar Allan Poe ile zirveye çıkar. Bu mirası 20. yüzyıla taşıyan en büyük isim ise Lovecraft'tır.
20 Ağustos 1890'da Rhode Island, Providence'ta doğdu.Annesi gerçek bir akıl hastasıydı. Dört yaşında okumayı öğrendi. oğluna aşırı düşkün hastalıklı bir annenin gözetimi altında toplumdan kopuk ve içine kapanık büyüdü ve bu durum hayatının sonuna kadar sürerek onu etkiledi. Başlarda, onu titizlikle yetiştiren ve üzerine titreyen annesi akıl hastalığı ilerledikçe ona sürekli çok çirkin olduğunu ve çevresine onun fiziksel görüntüsünden utandığı için insan içine çıkmak yerine kitaplara gömüldüğünü söyledi. Kader bu ki psikolojik sorunları olan anne ve babası aynı akıl hastanesinde öldüler. Okuldan sağlık problemleri yüzünden genç yaşta ayrılan Lovecraft, kendini kötü şiirler yazmaya ve amatör gazeteciliğe adadı. Birçok yayın organında ırkçılığı savunan ve kraliyet yanlısı yazılar yazdı fakat zamanla ırkçılık yanlısı görüşlerinden uzaklaşarak zıt bir politik görüşü benimsedi. (Son dönem öykülerinde bu etki açıkça görülür.) Bu arada pek çok kişiyle mektuplaşmayı sürdürdü.Öldüğünde geride yüz binden fazla mektup bırakmıştı ve yüzyılın en önemli mektup yazarlarından biriydi.Sağlık sorunları nedeniyle üniversiteye gidemedi.
Abdul Alhazred (Deli Arap) kendisinin tüm yazın hayatı boyunca oluşturduğu Cthulhu mitosunu desteklemek için kurguladığı Al Azif veya Necronomicon isimli -ve aslında var olmayan- kitabının yazarıdır.
Asosyalliği yüzünden hikayelerinde konuşma bulundurmayan ve süper tasvir gücü sayesinde okuyanın çok fazla etkilenmesine izin veren bir atmosfer yaratabilmiş dahi kişi
Uzayın rengi ,Deliliğin Dağlarında, Cthulhu'nun Çağrısı hayattayken ve öldükten sonra en çok dikkat çeken öyküleri oldu. 15 Mart 1937'de hayata gözlerini yumdu. Ölüm nedeni, bağırsak kanseriydi.

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #1 : 16 Ekim 2008, 19:04:35 »
Adını çok duydum, şimdi senin verdiğin bilgiler şaşırtıcı ve çekici geldi. Kesinlikle okumayı düşünüyorum. Eserlerinde konuşma bulunmaması garip geldi biraz.
try again fail again fail better

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #2 : 16 Ekim 2008, 19:13:46 »
Neredeyse tüm eserleri Tolkien in ilk Silmarillon taslağına benziyor ancak bunu bilinçli olarak yaptığı ve kendisi için var olan tek gerçek anlatım biçimi bu olduğundan konuşmaların eksikliği okuyucuyu boğmuyor.İnsanların düşüncelerini betimlemesi bu eksikliği azaltıyor epeyce.Dost kitapevi toplu eserler 1-2-3 olarak okunabilir ve herhangi dile çevrilebilir nitelikdeki tüm eserlerini türkçe olarak basmış. Bu adam uğruna ne şarkılar yazıldı. Hatta Call Of Cuthulu adında bir bilgisayar oyunu bile yapıldı yakın zamanda. Dünya çapında Cuthuluya gerçekden bir din olarak inanan insanların olmasıda başka bir konu.


Çevrimdışı PhoenixMan

  • ****
  • 919
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #3 : 16 Ekim 2008, 19:49:36 »
Ayrıca Necronomicon'un olup olmadığı kesin değil, Necronomicon'un saklı olduğuna dair birçok görüş bulunmakta, Lovecraftın açıklaması da kitabın güvenliği için olabilir deniyor... Güzel paylaşım, sağol...

Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2009, 16:14:31 »
kendisi asosyal bir yaşam sürmesine rağmen anlattığı hikayelerinde fen bilimlerinden, matematiğe, astronomiden jeolojiye, bir çok alanda yazı yazabilmektedir. eserlerinin tamamının engin bilgileriyle desteklemektedir. düşçü yazar kategorisindedir. fakat insanlar lovecraft'ın kurgularını, düşlerini ve karakterlerini gerçek zannetmesi ayrı bir tartışma konusudur. weird tales'in en önermli yazarıdır.

ph'nglui mglw'nafh cthulhu r'lyeh wagh'nagl fhtagn

Çevrimdışı Canina

  • ****
  • 1460
  • Rom: 39
  • There ought to be a law against you
    • Profili Görüntüle
    • Canina's
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #5 : 02 Haziran 2009, 19:34:05 »
Call of Cthulhu bahsi geçen ve adını yazmaya üşendiğim yazar tarafından kurgulanmış bir mitodur. Ve herşeyden önce bir frp setting'idir. Bilen azdır. Zira Vampire gibi gün geçtikçe populerliğini kaybediyor. Yamulmuyorsam en son WoC ekibi satın almıştı. Belki birşeyler çıkar ama WoC DnD üzerine para dökmekten Call of Cthulhu'ya zaman bulur mu bilemem.

Gelelim din olarak bilinme olayına, benim bir arkadaştan ve onunda kender kanlı bir arkadaşından duyduğu hikaye, bir grup insan Call of Cthulhu oynarken bir kaç kişinin bunları izlemesi, Cthulhu'dan çok etkilenmesi ve onu bir tanrı olarak kabul etmesidir. Ama oyunda Cthulhu bir tanrı değil, Baş Rahiptir. Call of Cthulhu'nun çıkış noktası Necronomicon'dur.

Necronomicon ise Abdul Alhazred isimli deli bir arabın yazdığı kitaptır. Çölde gördüğü şeyler üzerine yazdığı iddia edilmektedir. Bazıları ise onun yazmadığını, kitabı bulduğunu söyler. "Arab'ın Kitabı", "Ölülerin Kitabı" ve "Delirten Kitap" gibi pek çok ismide vardır. İçeriği kısaca kara büyü ve ölüleri canlandırmak üzerine kuruludur. Okumadığım için tam olarak bilemiyorum, sağdan soldan okuduğum bir kaç bölüm var belleğimde sadece.

Arap derki;

"Bu gizli sayfalar babil yapılmadan önce eski inanışa tapan rahiplere aittir, ve kendi dillerinde yazılmıştır, fakat ben kendi ülkemin altin diline çevirdim ki herkes anlasın. Ben bu yazıyı artık olmayan ur'un 7 efsanevi şehri bölgesinde dolaşırken karşılaştım, ve tanrılar arasında zamandan önce olan savaşlarını anlatıyordu. Ve rahiplerin gördüğü korku ve çirkinlik burada anlatılıyor, ve onların nedenleri, ve onların doğaları, ve özleri, ve çizgilerin sayıları kutsaldı, ve kelimeler kutsaldı, ve şeytani kişiler için en iyi etkilemeydi. Ve doğal olarak o kentin büyücüleri bunları parşömentlere, vazolara, veya havaya yazdılar, ve böylece tanrılar verilen sözün kelimelerini hatırlayabilecekler.

Bu kelimelere kulak verin ve hatırlayın! Çünkü hatırlamak en önemli ve en etkili büyüdür, geçmişi hatırlayabilen olmak ve gelecek olan şeyleri hatırlayabilen olmak aynıdır. Ve bu yazıyı hazır olmayana göstermeyin, çılgınlık yaratır, insanda ve hayvanda...."

Yukarıda ki yazı ekşisözlükten alıntıdır. Kafanızda bir takım resimler oluşmuştur diye tahmin ediyorum. Buda Dm'ler arasında sürekli anlatılan bir olaydır. "Bakın bizim oyunlarımızı gördüler tanrı yaptılar, hepsini görseler kim bilir ne olacak" denir bol bol.

Ayrıca Call of Cthulhu'da sürekli olarak Necronomicon'dan bahsedilir. Ama Büyük bir tiksinti ile geçer. Ve hazır olmadan okunduğunda veya normal olarak okunduğunda insanın ve dünyanın başına gelebilecek şeylerden bahseder.

DİPNOT: Dave Mustaine Metallica'da iken bir şarkı yazmıştı. Adı Call Of Ktulu idi. Şarkının ilham kaynağı bu mitodur. Ve Dave büyük bir H.P. Lovecraft hayranıdır. Dine inanıyor mu bilmiyorum ama şarkı çok güzel mutlaka dinleyin. Birde düşünün Dave Metallica'da kalsa kim bilir ne şarkılar olacaktı?

Edit: Necronomicon okumak isteyen arkadaşlara ufak bir haber vereyim. Kitap türkiyede diyanet işleri tarafından yasaklanan kitaplar arasında. Yani legal yollardan satın almanız mümkün değil. Zaten çeviriside yok bildiğim kadarı ile. Bir iki sene önce çeviren biri vardı ama çevirisi çok kötü diye duymuştum. O yüzden okumak isteyenlere E-Bay veya Amazon gibi siteleri öneririm. Türkiyede bulmanız çok zor. Ve internette pdf dosyası olarak bulunuyor bir iki yerde rastlamıştım.

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #6 : 02 Haziran 2009, 20:02:51 »
Necronomicon'un gerçek olduğuna inanmayı çok isterdim, ancak "Ben bir yazar değil hayalciyim" diyen birisinin mükemmel tasvirlerine destek olması için hayal ettiği bir öteki eser olduğu fikrine şüpheci aklım daha çok değer veriyor. Lovecraft'ın doğumu ve yazmaya başlamasınadan önce Abdul El'hazrad ile ilgili herhangi yazılı metin yada iddia bulunamaması ve "Necronomicon budur, tozuyla kandan mürekkebi insan derisinden kapağı ile ve akıllara zarar betimlemeleri ile karşınızda" şeklinde bir kanıt olmadı için bir hayalci olmama rağmen üzülerek söylüyorum ki internette o olduğu veya ondan birer parça olduğu söylenen şeylerin hiç biri gerçek değil ve yahut mükemmel öteki hayalcilerin inanılması gerçekten huşu uyandıran tasvirleridir. Cthulhu'nun bir teknenin çarpması ile balon gibi patladığı bölüm hikayede beni korkunç bir hayal kırıklığına uğratmışsa da oldukça tüyler ürpertici ayrıntılar ile bezeliydi Call of Cthulhu.

Lovecraft'ın en değer verdiğim eseri delilik dağlarında ve yürüyen adam. İngilizcelerini okumak oldukça güç ve mantıksız çünki gerçekten bilseniz dahi çift anlamlılıkları algılayamazsınız ve gerçekten bir ingilizin dahi anlayacağından şüpheliyim. Öte yandan Canina bence Cthulu'nun populerliğini kaybettiği fikri doğru değil. Vampirler için de aynısını üzülerek söyleyebilirim ^^ (off tivilayt!) Lovecraftın hiç bir eseri henüz ne yazık ki filmleştirilmedi (nightmares and dreamscapes'te Stephen King saygı duruşu olarak ona ait bir hikayeyi onun imzası ile bir bölüme işlemiş olsa da onu saymıyorum)

Çevrimdışı Canina

  • ****
  • 1460
  • Rom: 39
  • There ought to be a law against you
    • Profili Görüntüle
    • Canina's
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #7 : 02 Haziran 2009, 20:08:38 »
Call of Cthulhu'nun bir filmi var. Lovecraft'da senarist :D. Ama eski popülerliğini gerçekten kaybetti. Şu anda dünyada olmasa bile Türkiye'de bunu oynatanlar iki elin parmaklarını geçmez. DnD'nin tüm piyasayı katletmesi böyle birşey işte. Vampire derken Vampire: The Masquerade setting'ini kast etmiştim :D WoD içerisinde bulunan.

Ha masaüstü frp haricinde hala sağda solda birkaç yeni bir şey çıkıyor ama ben Frp oyunu açısından konuşmuştum.

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #8 : 02 Haziran 2009, 20:40:38 »
o vakit affına sığınmaktan başka bir şey gelmez elimden  :) Dnd o an için aklıma gelmedi bile. Lovecraftın senaristi olduğu bir cthulu filmi mi var? Görmem gerekli gerçekten. http://www.imdb.com/title/tt0478988/ şöyle luzumsuz bir şey var ve izlemenizi önermem ^^ belgesel gibi daha çok (eğer buysa kastın yorum yapmayacağım  ;D)

Çevrimdışı Canina

  • ****
  • 1460
  • Rom: 39
  • There ought to be a law against you
    • Profili Görüntüle
    • Canina's
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #9 : 02 Haziran 2009, 20:45:33 »
Evet onu kast etmiştim :D. Geçen gün görmüştüm ama izlemedim.

Çevrimdışı Lunacy

  • ***
  • 435
  • Rom: 8
  • ₪₪
    • Profili Görüntüle
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #10 : 03 Haziran 2009, 07:00:07 »
bir de Cast a Deadly Spell die bi film vardı. başrolodeki karakterin adı Phillips Lovecrafttı :D Necronomicon üzerine bi film sayılabilir, kitabı arıyolardı falan. bi büyücü tam dünyayı yok edicekken [cthulhu benzeri bi yaratığı çağırıyodu necronomiconla ama cthulhu diil] yüzüne gözüne bulaştırıyodu :D
1994 yapımı bi film.. çok güzel değil ama kötü de değil :D

[duRgonath izlettirdi bana :D ]
₪ Hail to the Thief ₪

Çevrimdışı Dúrgonath

  • ***
  • 680
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #11 : 03 Haziran 2009, 22:10:23 »
Evet, o da izlenesi bir filmdir. Sanırım çağırdığı yaratık Shoggoth, tam emin değilim ama tasvirine benzettim.
Ayrıca, 2005 yapımı Call Of Cthulhu dışında henüz bulamadığım Cthulhu adında bir film, Dagon diye bir film var ve çok da yamulmuyorsam At The Mountains Of Madness'ın da filmi çekilmişti.

Ayrıca Evil Dead (Şeytan Ölüsü müydü neydi) serisinde geçen kara kitap da Necronomicon'dur. Sanırım bu noktada HPL bir çok filme esin kaynağı olmuş, ve dolaylı yoldan eserlerinin filmi çekilmiştir diyebiliriz.

VE son olarak, 2005 yapımı Call Of Cthulhu,1920-30'lu yılların sessiz filmlerini andırması için ve öykünün gotik havasını koruyabilmek için o tür bir çekim tekniğiyle yapılmıştır. Cthulhu'nun stop motion olarak canlandırılması da ayrıca hoşuma gitti =) Bence film güzel, izleyin. 47 dakkacık zaten.

Çevrimdışı Dúrgonath

  • ***
  • 680
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #12 : 18 Haziran 2009, 19:22:12 »
At The Mountains Of Madness, Guillermo Del Toro tarafından beyazperdeye uyarlanacakmış. Merakla bekliyoruz ef'em.

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #13 : 04 Ağustos 2010, 07:16:56 »
DnD'ye o kadar yuklenmeyin canim; Mind flayer isimli bir Cthulhoid karakterleri var. Daha ne olsun?
He Who Dwells Beneath The Waves

Çevrimdışı Lunod

  • *
  • 31
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #14 : 15 Eylül 2010, 07:21:53 »
Cthulhu oyunu oynama fırsatını yakalamıştım ki yarım kaldı oyun çok az oynaya bilmiştim. (FRP olarak bahsediyorum bu arada)

Msn ve benzeri yerlerden bir CoC oyunu oynanmalı derim. Oynatmaya niyetli biri olursa mesaj atarsa sevinirim. ^^

Bu arada CoC' la ilgili bilgi için

http://www.frpnet.net/call-of-cthulhu.html