Kayıt Ol

Fantastikte Ayrımcılık

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Fantastikte Ayrımcılık
« : 13 Ocak 2009, 11:21:55 »
Bilmiyorum sizin dikkatinizi çekti mi,ama benim dikkatimi uzun zamandır çeken bir konuya değinmek istiyorum bu yazımda.

Fantastik kitapların kapak resimlerine ya da internette gezinirken göreceğiniz, fantastik temalı resimlere baktığınızda belirli bir ortak nokta çıkar karşınıza. Hep bayan karakterlerin erkek karakterlerin yanında pek bir transparan durduğunu görürsünüz. Bir sırıtma söz konusudur bir anlamda. Mesela, aklıma gelen ilk örnek bir kitap kapağı oldu şimdi. Kapak resminde takipte gibi görünün bir kadın ve bir adam vardı. Etraf karla kaplı bu arada,kar diz boyu. Adam, ağır zırhı ve kürklü peleriniyle dikkatle ilerliyor gibi görünürken, kadın karakterimizin üzerinde onu soğuktan koruyacak sadece kürklü bir pelerin var! İçinde mi? Siyah bir bikini tarzı bir şey giydirmişler. Pelerinin önü açık tabii, o bikinimsi  şey korur ya soğuktan(!) hiç şüphesiz. Beline de yapıştırmışlar hançeri, buyrun size dişi savaşçı! Yahu ne kadar dayanıklı bir ırk değil mi şu kadın milleti? Baksanıza kar, kış demeden dayanıyorlar!

Gerçekten bu imajı mı çizmeye çalıştılar dersiniz? Ben hiç sanmıyorum. Kimse kusura bakmasın ama bu bir erkek egemenliğinin kanıtıdır bence. Erkeklere suç buluyor muyum peki? Pek değil. Kızların fantastik konusunda birçok önyargısı var sonuçta, bu yüzden erkek kesime pekte lafım yok. Ama, yine de yukarıdaki resimlerde göreceğiniz üzere, bu kadarın da olması abartı bence. Bu resimler bir de aralarından seçtiğim en usturuplularıdır.

Bu durumdan en çok çeken elfler hiç şüphesiz. Güzel bir ırk şimdi doğruya doğru. Ama, yazıktır bu ablalarımıza da!Oyunlarda düştükleri durumlar içler acısı zaten.

Her yeni çıkan oyunda daha bir şeffaflaşıyor kıyafetler. Hiçbir şey giydirmeyecekler artık bu hatunlara neredeyse. Bir de savaşçı olacak bunlar sözüm ona. E ne biçim savaşçı bu??? Her yeri ortada saldırıya açık! Bir kılıç savursan karnı boydan boya kestin! İkinciyi savurdun hoooop, kol koptu! Yaaa işte, kara göğüs geriyor ama kesici aletlere karşı şansı yokmuş; vah vah(!)... E o zaman, "Hadi canım, erkeğinin arkasına!", diyorlar çizerler sanırım. Öyle mi?

Erkek karakterlerin daha çok öne çıktığı kitaplarımız var. Karşı değilim ama, biraz abartıya kaçıyor bence artık. Yanına bir bayan karakter veriyorlar omuz omuza savaşsınlar diye, kadının ilk özelliği çıplaklı! Tebrikler! Herkesi bu şekilde yenebilrsiniz! Nitekim, kimse o hatundan gözünü ayırmaz, bu durumdan yararlanan erkek karakterimizde herkesi kese biçe yoluna devam eder. Stratejimiz bu demek ki.

Artık oyunlara bile abartılacak şekilde konulan bu durum çok garipsenir oldu. Sadece ben değilim ama. Bunu garipseyen erkekler de var. Durumdaki mantıksızlığı görmek hiç de zor değil. Durumu dile getiren başkalarını da görünce yalnız değilmişim dedim.

Kısaca hem ölümcül hem de savaşçı olmak için şeffaflaşıyormuşuz(!). Burdan bu çıkar. Herkes ağzı açık kadın karakterimize yoğunlaşmışken erkek karakterimiz geliyor ve hepsini temizliyor,hikayede mutlu sona eriyor... Evet ayrıca, bayanımızın erkeğine ne kadar yardım ettiğini de görüyoruz. Ayak altından çekil tarzı bir tartışmaya hiç gerek kalmıyor!Savaşı aldık, mutluyuz.
Bir de, hepsinin yüzünde bir acizlik ya da baştan çıkartan bir hava vardır. Ya tek silahı milleti baştan çıkarmaktır (bu durumda belindeki silahı hiçbir işe yaramaz) ya da masum ve saf bir kız olarak ortalıkta gezinir. Erkek karakterimize umutsuzca aşıktır bir de bunlar. İyice saçma bir hale sokuluyorlar. Korunmaya muhtaç tabii kızcağız ne yapsın.
Ne işi var o zaman savaş alanında? Madem korunmaya muhtaç niye her kavgada o da orda! Silahı olanda da iş yok olmayanda da. İyileştirsin, şarkı söylesin üzerine bir de dans etsin. Doğayla bütünleşsin ama söz savaşa gelince sahneyi terk etsinler. Güçleri var ama kullanmayı bilmiyor demek bunlar. Öğreten yazarları nerede peki?

Toparlarsak, giydirilmiş elfler ve gerçekten savaşan kadın karakterler görmeyi umuyoruz. Sanırım bunun için, kızların fantastiğe karşı olan önyargılarını yenip, ellerine bir kitap alarak bizim yürüdüğümüz bu yola adım atmaları ve bu epik havayı koklamaları gerekiyor...Beklemedeyiz.

Not: Tartışma platformu olunca aklıma bu yazım geldi. Ben de blogumdan alıp burda sizlerle paylaştım.
Orjinali için buradan buyrun

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #1 : 13 Ocak 2009, 11:43:45 »
Güzel bir konuya değinmişsin, tebrik ederim. Ancak katılmadığım bazı noktalar var. Mesela her fantastik kurgu da bu dediğini göremeyiz. Örneğin Kitiara. Gayet çarpıcı bir güzelliği var ancak gerektiğinde zırhını kuşanıp ejderhasının sırtında (Skie miydi neydi) savaşa girebiliyor. Yahut Laurana. Zırh giymiş miydi, tam hatırlamıyorum ancak Altın Ordu komutanlığında gayet 'giyinikti'. Yahut Altınay'ı da örnek verebiliriz. Nehiryeli öldükten sonra bile çizgisini korumayı başarabilmişti.

Hep Ejderha Mızrağı'ndan örnek verdim. Kadınların daha çok egemen olduğu Unutulmuş Diyarlar'a, daha doğrusu Karanlıkaltına gelelim istersen. Oradaki bir Matron'un ne gibi bir giyime ihtiyacı var ki, koskoca Örümcek Kraliçe arkasındayken?

Örnekler çoğaltılabilir, ve tabii ki senin düşüncene dair de örnekler çoğaltılabilir. Ama o derece şiddetli bir ayrımcılık olduğunu düşünmüyorum.

Ha ayrıca kadın yazar istiyorsan, al sana bir duayen; Margaret Weis.

Güzel konun için tekrar teşekkürler. :)

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #2 : 13 Ocak 2009, 11:47:34 »
Dediklerinin hepsi doğru.Weiss'e saygıdan başka da lafım yok :).Ama,oyunlar da dahil bir şefaflaşma söz konusuyken,bunu dile getirmek istedim.Kitiara,Lauran ve Drow kadınları güzel örnekler,istisnalar için.Onları kesinlikle gözardı edemem.Ama,özellikle görsel olaylarda bu durumu daha çok yansıtıyıor.Tabii yine Unutulmuş Diyarlar ve Ejderhamızrağı gibi kült diziler hariç.Zaten bu yüzden onlar birer klasik.Belli bir çizigleri var.

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #3 : 13 Ocak 2009, 11:55:38 »
Oyunlara gelince haklılık payın biraz daha artıyor. İlgi çekmek için en kalın hatun zırhını bile transparan yapacak zihniyetler var. :D

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #4 : 13 Ocak 2009, 12:24:04 »
playstation-pc-xbox vs oyunları produktörlerine para kazandırmayacak olsa birinci elde yapılamazlar zaten, tasarımcılar "biz bu oyunu sattırtacağız" sözü vermeden sermaye alamazlar. Bunun evrensel ve en eski methodu feminen herşeyi ön plana çıkarmatır. Kitaplarda daha çok buna kapaklarda görüyoruz hakikatten. Okuyucu ve oyuncu kitlesinin hatrı sayılır bir dominant kısmı erkeklerden oluştuğu için ben bu durumu garipsemiyorum, parayı veren prodüktör düdüğü çalar.

Hoş, tasarımcıların da bu işi ileri boyuta götürmekde ısrarlı olduğunu sanmıyorum, emir kulular çoğu projede görüşündeyim.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #5 : 13 Ocak 2009, 17:58:34 »
Güzel bir konuya değinmişsin evet. Bence bu çıplaklık unsuru serilerden daha çok hatta şu anda gözle görülen şekilde yapılan çizimlerde ön plana çıkıyor.

Şöyle bir hafızamı taradığımda okuduğum serilerden kaç tanesinde çıplaklık unsurunu belirleyen durum var diye düşünüyorum... Neredeyse hiç. Genelde yapılan çizimlerde ve illüstrasyonlarda seninde bahsettiğin gibi bayan karakterlerde oldukça dikkat çekici durum oluşturuyor bu. Belki de amaç budur. Daha fazla ilgi çekebilmek amacıyla yapılan ticari bir çıkardır.

Fakat ticari amaç haricinde fan işlerine bakıyorum onlarda bu şekilde. Düşünüyorum; fantezi edebiyatında yaratılan dişi karakterler bu şekilde olmak zorundadır belki diyorum sonra saçma geliyor. Çizimleri yapan hanım arkadaşlarda var ve böyle bir kaç resmin altında bayanlarında imzalarını görmemiş değilim.

Ayrımcılık mı değil mi bu konuda yorum yapamam fakat bende bu kadar aşırıya çıkmasına karşıyım. (Hayır sonra evde annelerin önünde baktın mı yanlış anlaşılıyor. :P)

Seriler ile yapılan çizimleri ayrı tutmamız gerekir. Bunun haricinde çok sağlam tasarımlar da var tabii bir kaç tanesini yeri geldiğince konu içinde eklerim..

İyi bir tartışma konusu olacaktır bu konu ama, teşekkürler.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #6 : 13 Ocak 2009, 18:24:06 »
Benim okuduğum serilerde malesef o tarz kapaklara rast gelmedim sanırım bu az sayıda seri okumamdan kaynaklanıyor olabilir. Ancak kitapçılara gidip baktığımda belli serilerde gerçekten bu göze çarpıyor. Sanırım bu para kazanma güdüsüyle yazılmış serilerde daha çok ön planda oluyor (Baba yapıtlarda yada hakkaten edebiyat için yazan kişilerde bu görünmüyor). Nihbrin'inde bahsettiği gibi ticari sebepler ve genel kitlenin hormonları maksimum seviyedeki genç kuşak olduğu düşünülürse bu kapakların neden yapıldığı anlaşılması gayet doğaldır. Ancak dikkatimi çeken şöyle bir husus olmuştu tanıdığım bir arkadaş Anita Blake serisini çok seviyordu (nedeni feminist tarafın agır basması sanırım) ancak kapaklar beni bile rahatsız ederken okuyan kişi bunu pek umursamıyordu. Sanırım kitaptan zevk alabildikten sonra kapak pekte önemli değil. Siz elmanın kabuğunun ne kadar kalın olduğu ile mi uğraşırsınız yoksa altındaki etli kısmın ne kadar sulu ve tatlı olduğuyla mı? :)
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #7 : 13 Ocak 2009, 18:28:59 »
Hemcinslerime karşı öyle elma dışı tarzı düşüncelerim yok  ;D.Sadece,sizin de gördüğünüz üzere ticari amaçla bunu abartıyorlar da abartıyorlar.Evet,ergenlik çağındaki birçok kişi için biçilmiş kaftan ama,olayın ticari boyutu yerine neden içeriği vurgulayan bir şeyler yapılmıyor?karakterlerin bir kısmı,kapakta olduğu gibi çıkmıyor.Bu bence yalancılık olur,kapağı için alana.İdealist bir insanım sanırım.Ama,ticari amaçla bunların yapılması hoşuma gitmiyor.

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #8 : 13 Ocak 2009, 18:40:24 »
Şimdi gerçekten fantastik edebiyat seven bir insan için (bizim gibi) kapağın kitabın içeriğini yansıtması önemlidir ve biz bir kitapçıya gittiğimizde kapaktan ziyade içindekini düşünerek kapağı isterse karton olsun alır okuruz. Ancak bizim gibi düşünenlerin sayısı çok az. Bunun aksine yoldan geçen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa kitaba baktığı zaman hormonlarını hareketlendiriyorsa ve dikkatini çektiyse kitabı sırf kapak için okuyabilir. Böyle insanlarda var malesef. Bu satış tarzını iyi bilen şirket sahipleri malesef bu yolu izlemektedir. Bende istemez miyim gerçekten kitabın içeriğini yansıtsın elbet isterim. Sadece genel kanı nedir onu paylaştık. Mesela benim favori kapaklarımdan bazıları









Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #9 : 14 Ocak 2009, 08:52:30 »
Konu mu yanlış anlaşıldı ben mi yanlış anladım bilmiyorum fakat sanırım Fırtınakıran'ın burada bize bahsetmek istediği kitap kapaklarından çok yapılan çizim ve illüstrasyonlar. Kapaklarda bu durum zaten az bence. Fakat yapılan tüm grafiklere baktığımızda bayan karakterlerde apaçık bir şekilde belli bu çıplaklık unsuru.

Hurin;
O bahsettiğin arkadaş kapaktan daha çok annesinden çekiniyordu sanki. :P Ki bu yüzden üstüne Harry Potter kapağı yapıştırıp okumuştu. Ve itiraf ediyorum o kitap şu anda bende... :D (Benim değil ama. :P)
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #10 : 14 Ocak 2009, 09:49:45 »
İllüstrasyonlar,çizimler ve kitap kapakları konuya dahil :).Hepsini içine alıyor,ama bir kısmına daha mı çok ağırlık verdim de yanlış anlaşıldı?Düzelteyim orayı söyleyin bana.

@magicalbronze;
o arkadaş kimse yaratıcılığından ötürü takdire layıkmış ;D.Bu da bir yaratıcılık bence,helal olsun.Yalnız,kitabın şimdi sen de olması garip olmuş hehehehe.

Çevrimdışı Arlinon

  • ***
  • 456
  • Rom: 14
  • Savaş ve Ateş
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #11 : 14 Ocak 2009, 17:20:12 »
Benim de çok dikkatimi çekiyordu başlık güzelolmuş. Çizimlerde amaçlanan realist olmak değildir herhalde, onun içindir. Ama kitapların içeriğinde böyle şeylere pek rastlamadım ki olsa o gerçekten saçma olurdu. Resimler de görsellik aranınca, çoğunun aklına gelen ve çoğunun görmek istediği şey de bu değindiğin oluyordur.

Çevrimdışı Nefertari

  • ****
  • 1517
  • Rom: 6
  • Bla bla böö
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #12 : 18 Ocak 2009, 12:49:59 »
Okuduğum kitapların kapaklarında pek yoktur. Yani daha doğrusu doğru düzgün insan figürü yoktur :D

Ben şöyle düşünüyorum onun için; kadın karakter daha güçsüz gözüyle bakılır ve sanırım cazibe için öyle yapılır.. (tipik bacak uzatma olayı :P)..Ama sanırım bu artık klişe olduğu için böyledir. Bu güne kadar tüm kadın karakterler üzerinde pek fazla kıyafet olmadan çizilmiştir. Mesela kitap kapaklarından çıkalım animelerde kısa etek giymeyen anime yoktur.. (istisnalar hariç)..Yani kalıplaşmış.

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #13 : 18 Ocak 2009, 19:41:11 »
Okuduğum kitapların kapaklarında pek yoktur. Yani daha doğrusu doğru düzgün insan figürü yoktur :D

Ben şöyle düşünüyorum onun için; kadın karakter daha güçsüz gözüyle bakılır ve sanırım cazibe için öyle yapılır.. (tipik bacak uzatma olayı :P)..Ama sanırım bu artık klişe olduğu için böyledir. Bu güne kadar tüm kadın karakterler üzerinde pek fazla kıyafet olmadan çizilmiştir. Mesela kitap kapaklarından çıkalım animelerde kısa etek giymeyen anime yoktur.. (istisnalar hariç)..Yani kalıplaşmış.

Uzun etekli anime hatunu istemiyoruz! :P

Çevrimdışı Durin

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastikte Ayrımcılık
« Yanıtla #14 : 21 Ocak 2009, 17:00:44 »
"At, avrat ve silah" diye hepimizin bildiği bir laf vardır hani. Oradaki "at" ve "silah" çağdan çağa fark ederken, hangi çağda olursa olsun erkeğin borusunun öttüğü dünyada o "avrat" kısmı her zaman sabit kalıyor. Çoğunlukla erkeklerin ilgilendiği konulara bakın: Mesela arabalar, elektronik. Bir de bunların dergilerine, fuarlarına bakın. Her zaman ilgi çekmek için kadın vücudu kullanılır. Bikini ile elinde CPU tutan kadınların olduğu elektronik dergileri var.

Durum böyle olunca bir başka erkek ilgi alanı olan fantastik kurguda da olay aynı ne yazık ki. Çok doğru bir tespit. Illustrasyonlarda her zaman erkekler ağır zırhlar altındayken kadınlar yarı çıplak dolaşır. Kitap kapakların da pek rastlanmıyor bu durum. O da büyük ihtimalle ebeveynlerin hışmına uğramamak için. Ama mesela Heavy Metal gibi bir dergide tam giyinmiş bir fantazi karakteri bulmak pek mümkün değil. Paranın geçer akçe olduğu bu zamanda bu satıyor çünkü. Yoksa elinde CPU tutup bikiniyle poz vermek kadar saçma bir şey olabilir mi?