Kayıt Ol

Garden of Sinners (Kara no Kyoukai)

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Garden of Sinners (Kara no Kyoukai)
« : 28 Ağustos 2009, 17:54:28 »

Sırası ile yönetmenler: Ei Aoki, Takuya Nonaka, Mitsuru Obunai, Shinichi Takiguchi, Takayuki Hirao, Takahiro Miura, Shinsuke Takizawa
Özgün adı: Kara no Kyoukai (ayrıca Boundary of Emptiness olarak alternatif bir ad ile sunulmuştur) /türkçe: günahkarların bahçesi
Firma/Stüdyo: Ufotable, Aniplex, TYPE-MOON
Tür: Doğa üstü, fantastik, psikoloji, korku, romantik, aksyon, cinayet
Bölüm(film) sayısı: 7
İlk bölüm - son bölüm vizyon yayın tarihleri: 1 Aralık 2007 - 8 Ağustos 2009
Muzik: Yuki KAJIURA


Serilerin geçmişi:
Seriler orijinalde 1998'de beş bölüm haline Nasu ve Takeuchi'nin (ana tasarımcılar) dōjin temelli web sitesinde yayınlandı. Ağustos 1999'da ise Comiket 56 fuarında son iki bölüm yayınlandı. Nasu ve Takeuchi 2001 yılında Type-Moon adlı şirketi kurdular ve ilk kitaplarını aynı yıl içinde yayınladılar (light novel'lar normal romanlardan biraz farklı)


Eylül 2002'de seriler üzerine hazırlanmış bir drama CD'si yayınlandı ve ağustos 2004'te serilerin ilk ticari reklamı yapıldı ki inanılmaz bir ilgi ile karşılaştıklarında oldukça şaşırdılar. 5000 ile sınırlı CD sayısı ilk günden tükendi. 2009 yılında Del Rey Manga şirketi Kara no Kyokai'nin light novel'ını sonunda (!) mangasını hazırlamaya başladılar. Serilerde ana karakter Shiki Ryogi yine Fate/stay night ve Tsukihime* adlı animelerin geçtiği evren ile aynı evrende yaşamakta ve Tsukihime'nin Shiki Tohno adlı karakteri ile aynı özellikleri paylaşmaktadır.
(*Shingetsutan Tsukihime:)
Spoiler: Göster
 fate/stay night ve Kara no Kyoukai ile aynı evrende yer alan bir animedir. Benzerliğini şu şekilde görmek mümkün: Shiki Tohno, çocukluğunda ölümden döndüğü korkunç bir kaza geçirir. Bu kazadan sonra Shiki, garip şeyler görmeye başlar. Nesnelerin ya da insanların üzerinde çizgiler görmektedir. Bu yeteneği yüzünden Shiki, Tohno evinde uzağa, uzak akrabalarının yanına gönderilir. Shiki'nin bu çizgilerini görmesini engellemek ve normal bir hayat yaşamasını sağlaması için ona bir gözlük verilir. Bu gözlükler sayesinde normal bir hayat yaşamaya başlayan Shiki, artık bir lise öğrencisidir.



Ufotable 2007 yılında 7 filmin adını bir anda açıkladı, bunlar: Overlooking View, A Study in Murder (Part 1), Remaining Sense of Pain, The Hollow Shrine, Spiral Paradox, Oblivion Recorder,  A Study in Murder (Part 2). Ayrıca 6. filmden sonra 6 filmin bir derlemesi niteliğinde 2 saatlik Paradox Spiral adlı bir film yayınlandı, kendi başına yayınlanan filmlerden 50-60 dk arasında yayın süreleri ile ayrılmaktadır.


Hikaye:
Uzun bir uykunun ardından, Ryougi Shiki uyandı.
Bunun bir yan etkisi olarak da, nesnelerin ölümünü algılama yeteneği kazandı.
Her şeyi sadece tek bir bıçakla öldürebilme gücü Shiki’yi karanlık bir dünyaya çekmeye başladı.
İki sene öncesinden bir katil.
Havada süzülen hayalet kümeleri ve onlara seslenen bir akıl.
Nesneleri sadece bakışlarıyla bükebilen bir kız.
İnsanların kaderlerini ve ölümlerini toplayan sarmal bir yapı.
Efsanelerdeki perilere hükmeden bir kız ve sözleri tanrınınkiler ile eş değer nitelikte bir adam.
Sayısız tuhaf olaylar Shiki’nin gizemli gözleriyle birleşince...
Kaybettiği anıları yeniden uyanmaya başladı...


İlk film Overlooking View bize kara no kyoukai evreni hakkında çok az şey anlatmakta. İzleyici ilk sahneden son sahneye kadar o kadar az şeyi kavrar ki devamına gerçekten gerek duyduğunu sorgularken bulur kendisini, yada en azından benim başıma gelen buydu. Ancak çok büyük bir şeyin ufak bir kısmının koklatılmış olması duygusu sizi gerisini izlemeye itmekte. Hikayenin kahramanı Ryougi Shiki geçirdiği bir trafik kazası sonucu derin bir komaya girer ve iki yıl sonra yeniden gözlerini açar. Uyandığı zaman ise “Ölümü Algılayan Gözlerin” sahibi olmuştur ancak bunun yerine içten içe bir şeyi kaybettiğine inanmaktadır.
Ryougi ailesi; normal insanlardan üstün varlıklar yaratmak istemiş, bunun için de çocuklarını birçok dövüş sanatı ve eskrim gibi alanlarda eğitmiş ancak aynı zamanda da onların kişiliklerini ikiye bölmüştür. Bu yöntemle bir kişilik tek bir konuda ustalaşırken, öteki kişilik de diğer alanları çalışacaktır. Shiki de bu duruma bir istisna değildir ve birbirleriyle yer değiştiren biri kadınsı diğeri erkeksi iki kişiliğe sahip olmuştur. Kazanın ardından uyandıktan sonra Shiki, erkeksi yanının kazada öldüğüne inanarak ruhen ölü Shiki’nin kişiliğini kendi erkeksi sesiyle doldurmaya çalışır. Diğer filmlerde Shiki'ye tüm umudu ile yaklaşmaya çalışan oğlan Mikiya Kokuto ve ikisinin altında çalıştıkları büyücü Aozaki Touko adlı kadının maceralarını anlatmaktadır. Esasında üçü birlikte bir dedektiflik ofisini yürütmektedirler ancak Shiki'nin doğası tüm uğursuz ve güce arzu duyan varlıkları onların yanına çekmektedir. Hikayenin başlıca kötü adamı Araya Souren adında bir büyücüdür ve Shiki'nin ölümü gören gözleri 5. bölüme kadar onun ilgisinden kaçabilmişse de bu her zaman böyle kalacak değildir.
Hikaye boyunca Shiki'den başka bir karakterin gelişimine pek şahit olunmuyor (Mikiya'nın abisine aşık olan üvey kardeşi dışında)

7 filmin bir arada izlenmesi şiddetle gerekli olan bir durum. Ayrı zamanlarda izlendiği taktirde kafa karışıklığına sebep olacak bir akış şeması izlemekte. Bunun sebebi filmlerin hikaye üzerindeki tarihleri sırası ile izlememeleri. Örneklemek gerekirse:
1- Overlooking View - Eylül 1998
Spoiler: Göster

2- Murder Speculation (Part 1) - Ağustos 1995 - Mart 1996
Spoiler: Göster

3- Remaining Sense of Pain - Mayıs 1998
Spoiler: Göster

4- The Hollow Shrine - Mart 1996- Nisan 1998
Spoiler: Göster

5- Paradox Spiral - Kasım 1998
Spoiler: Göster

6- Oblivion Recorder - Ocak 1999
Spoiler: Göster

7- A Study in Murder (Part 2) - *belli değil.
Spoiler: Göster



Filmleri Sinemaya çıkış sırasına göre değil hikayenin geçtiği tarihler olarak izlemek onu anlamak adına önerilen bir durum. Hikaye Shiki etrafında dönse de esasında onun etrafındaki insanları ele almakta. Diğer insanların Shiki ile ilgili olan izlenimleri ve onun hakkında hissettikleri Kara no Kyoukai'nin genel temasını oluşturmakta. Shiki "eğer tanrı yaşıyorsa onu bile sadece bir bıçak ile öldürebilirim" diyebilen bir kişiyken diğerlerinin onu olduğu gibi kabul etmesi ve sevmeleri izleyici kendisini ne kadar kötü bir insan olarak görürse görsün (sonuçta neresinden bakılırsa bakılsın Shiki bir katildir) dışarıda bir yerlerde kendisini sevecek birilerinin olduğunu anlamasına olanak sağlıyor. Benim en "favori" animelerimden birisidir bu ve tanıtımını sonunda yapabilmiş olmaktan inanılmaz mutluyum. Müzikleri "Kalafina" adlı grup tarafından bir Yuki KAJIURA projesi olarak ele alınmıştır. Bana sorarsanız her biri de gelmiş geçmiş en iyi anime OST'u olmaya adaydır ( özellikle ilk film açılışı)