Kayıt Ol

Diğer Bağlantılı Eserler: Uykusuzluk

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Diğer Bağlantılı Eserler: Uykusuzluk
« : 17 Mayıs 2009, 04:08:28 »
Toplamda gerçekten bağlantısı olan 15 kitap var, İnsomnia ( uykusuzluk ) ise bunlardan biri.


İki ihtiyarın, Ralph Roberts ve Lois Chasse’nin, Derry’de iyiliğin tarafında kötülere karşı savaşını anlatıyor. Ralph, karısı öldükten sonra, her gece daha erken uyanmaya başlar, uykusuzluğun korkunç bir hastalık olduğunu yaşayarak öğrenir. Uykusuzluk, ona değişik güçler verir, dünyayı başka renklerde görmeye başlar. Arkadaşı Lois Chasse de onunla aynı kaderi paylaşmaktadır. Derken kendilerini Amaç ve Rasgeleliğin ortasında, Derry’deki feminist görünümlü, şeytani güçlerin başlattığı kanlı bir savaşın içinde bulurlar.

Bu kitap bize Kızıl Kral’ı tanımlıyor, Deepneau ailesini tanıtıyor, ve ayrıca Patrick Danville’i de görüyoruz.

Kara Kule için en bağlantılı kitap bu diyebiliriz. Öyle ki kitapta Roland’ın adı bizzat geçiyor, hatta öykü, birkaç cümlelik de olsa Kara Kule dünyasına bile giriyor. King fanlarının mutlaka okuması gereken, çok güçlü bir hayal gücü ve kurguya sahip, harika bir roman.


Karakterler

Ralph Roberts
Lois Chasse
Ed Deepneau
Dorrance Marstellar
Joe Wyzer
Patrick Danville
Clotho
Lachesis
Atropos
Kızıl Kral


Kara Kule Bağlantıları


Kızıl Kral ilk kez burada geçiyor.

Kızıl Kral’ın yerinde iyi ve kötünün savaşı, ilk kez burada bahsediliyor.

Ralph, geçiş yapıyor. Yükseliyor.

Ka’dan kaderin büyük tekerleği olarak bahsedilmekte.

“Bir kadın ana caddede yürürken yola itilmiş ve arabanın altında kalmış” kitapta böyle bir cümle geçiyor. Sakın Jack Mort’un başka bir vakası olmasın?

Patrick Danville adlı çocuk Roland’ın resmini çiziyor. Resimde ayrıca Kara Kule ve Kule’nin içinden Roland’a bakan Kızıl Kral da var. Patrick’in bu mucizevi çizim gücünün KK7’de Roland ve Kızıl Kral’ın savaşında hayati bir önem taşıdığını biliyoruz.

KK7’de, Roland ve arkadaşları bu kitabı buluyorlar. Ancak Roland kafasını karıştıracağı, işe yaramayacağı gerekçesiyle kitabı pek önemsemiyor.


Diğer Bağlantılar

Kemik Torbası : Ralph, Mike Noonan ile bir restoranda konuşuyor.

Kara Ev : Jack Sawyer ve diğerleri Kara Ev’e vardığında “Kaybolun, defolun” “Öldüreceğim. Yiyeceğim” gibi sesler duyarlar. Ralph de Atropos’un evinde girdiğinde bu gibi sesleri duyar.

Hayvan Mezarlığı : Atropos’un Evi’nde, Ralph, Gage Creed’in ayakkabısını buluyor.

Bundan başka kitapta diğer kitaplarla ilgili bir sürü küçük bağlantı yer almakta. Bunun en büyük nedeni öykünün Derry’de geçmesi, Dolayısıyla “O” “Oyun” “Kemik Torbası” gibi birçok kitapla bağlantı içeriyor. Örneğin, Lois Chasse’nin arkadaşlarıyla poker oynamak için Ludlow’a gitmesi, Ludlow hayvan mezarlığının bulunduğu kasaba.

Ancak, Atropos ile ilgili en güzel bağlantı, onun Ludlow’da hız yapan bir tankerin kaza yapmasını sağlaması (rasgelelik) ve Gage Creed’in ölümüne sebep olması.

Not: bu kitap benim Kara Kule olmayan S.K. kitapları arasında favorimdir. Sonu saf bir güzellik ile bitiyor

Çevrimdışı Richard Fannin

  • **
  • 58
  • Rom: 2
  • I wish I was something more.
    • Profili Görüntüle
    • kafra şehri
Ynt: Diğer Bağlantılı Eserler: Uykusuzluk
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2011, 18:14:10 »
''Yaşlılık, etrafı ölümle çevrili bir adadır.''

Kitabın baş karakteri ne kadar yaşlı bir adam -Ralph Roberts- olsa da okuduğum king kitapları arasında en sevdiğim karakter olmayı başardı. Kitap boyunca göz ardı edilemeyecek bir saflık var bunun en büyük nedeni ise kitabın kahramanları.

Ralph, son derece insani bir nedenden, eşinin ölümü sonrası, uykusuzluk problemi çekmeye başlar ve yavaş yavaş azalan uyku süreleri sonunda artık cenneti ''insanların öğlene, hatta öğleden sonralara kadar uyuyabildikleri yer'' olarak tanımlamaya başlayacak hale gelir.

Kitabın bu ilk bölümü bile insanı sıkmadan ilerliyor fakat özellikle bu kısmı geçip de kitabın 2. kısmı olan 'gizli şehir' bölümüne başlayınca King'in muhteşem hayal gücüne tekrar tanıklık ediyoruz. Kitap o kadar güzel kurgulanmış ki ilerledikçe hangi taşın altından neyin çıkacağını tahmin etmek imkansız hale geliyor.

King'in bu kitabı 'Kara Kule' ve 'O' kitapları ile sıkı bağlar içeriyor. Diğer birçok kitabında olduğu gibi başka yazar ve kitaplara birçok göndermeler var bunlar güç yüzüklerinden tutun da Alice'e kadar uzanıyor. Hatta en sıkı bağlar bir Yunan miti olan Mire'lerdir (Lakhesis, Klotho, Atropos). Kim bu kel doktorlar nereden çıkmışlar diye merak ederseniz buraya bakabilirsiniz.

Kitabı okuduktan sonra King'in ,bir çok yerde aksini söylediği halde, kitabı yazdığı 1994 yılında Kara Kule'nin sonunu biraz da olsa planlamış olduğunu görebiliriz.

''Onun adı Roland, anne. Onu bazen rüyamda görüyorum. O da bir kral.'' Cümlesinin etkilerini gerçekten hissetmek isteyenlere tavsiyem, eğer seriyi okumak gibi bir niyetleri varsa, bu kitabı Kara Kule'den sonra okumalarıdır.

''Biz yıldız tozuyuz, biz altınız.''

Kalbi altından karakterlerin, rengarenk bir dünyada, hayallerinin ötesindeki varlıklarla savaşları gerçekten okunmaya değer.
''Biz yıldız tozuyuz, biz altınız.''