Kayıt Ol

Robot askerler iş başında

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Robot askerler iş başında
« : 13 Ocak 2008, 12:11:27 »
Ruh yok, duygu yok! Dolayısıyla acıma da yok… ABD yapımı robotlar savaşta…

İntikam ve kin yok. İşkence, dayak, aşağılama, ayrıca ceza verme yok. Çünkü, duygu yok. ABD’nin robot askerlere yaptığı yatırımı Hürriyet’ten Yalçın Doğan şöyle aktarıyor…

Robot uçaklar havada zaten çoktandır var. Ama, silahlı robotlar şimdi karada da askerlerin yerini alıyor. Robotlarda duygu olmadığına göre, “düşman açısından” belki daha ölümcül, öldürmeye çok daha programlı, ancak acı bir teselli olmak üzere, insanın insana doğrudan yaptığından uzak.

200 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE

Pittsburgh’daki Mellon University Robotics Institute ya da Atlanta’daki Georgia Institute of Technology’nin araştırma ve bulguları, askerin yerine geçecek her türlü robot silah yapımında başı çekiyor.

Pentagon silah sanayiinde “büyük devrim” olarak anılan, her türlü robot silahın ya da silahlandırılmış robotların geliştirilmesi için toplam 200 milyar dolar ayırıyor.

Gelişen robot silah ve uçaklardan bazıları birkaç aydır Irak’ta kullanılıyor. Bazıları aynı zamanda Afganistan’da da kullanılıyor. Silah sanayii övüne övüne bir hal oluyor.

AMERİKAN ORDUSUNUN ROBOT ASKERLERİ

Bir bölümü gelecek yıl, bir bölümü üç yıl içinde devreye girecek robot silahlardan, Amerikan silah dergilerinden toplanan bilgiye göre, ilk yedisi şöyle:

- Fire Scout: İnsansız helikopter. En üstün silahlarla donatılıyor. Programlanmış ya da kendi belirlediği hedefleri vuruyor. Uçak gemilerine inebiliyor. Her şey hazır.

- Swords (üstte): Kameralı, makineli tüfekli, lastik paletli tanklar. Irak’ta devreye giriyor.

- Gladiator: Bir ton ağırlığında, lastik paletli tanklar, en dik tepelere tırmanıyor. Kameralı, uzaktan kumandalı ve makineli tüfekli. Denemeleri başarıyla sonuçlanıyor. Gelecek yıl Irak’ta.

- X-47: On saat havada kalabilen, görünmeyen uçaklar, jetlerin havada yakıt ikmalinde kullanılıyor. Henüz deneme aşamasında.

- Micro Air Vehicle: Sadece 33 santimetre çapında tüy sıklet ağırlığında ayaklar. Kameralı, indirildiği yerden merkeze istenilen her istihbaratı ulaştırıyor. Halen Irak’ta denemeden geçiriliyor.