Kayıt Ol

K-Pax

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
K-Pax
« : 06 Haziran 2009, 18:57:59 »


Esrarengiz bir adam (Kevin Spacey) uzaylı olduğunu iddia ettiği için sağlık merkezine götürülür. İlaç tedavisini kabul etmediği için psikiyatrist Mark Powell’a (Jeff Bridges) sevk edilir. Adının Prot olduğunu ve K-Pax adlı bir gezegenden geldiğini söyleyen adam kendinden emin tavırlarıyla ve anlattıklarıyla psikiyatristini de etkilemeyi başarır. Klinikteki diğer hastalarla da konuşurken Prot, Dünya’nın bin ışık yılı uzağında bulunan gezegendeki yaşamın tasvirini yaparken aslında bir çeşit duyusal ve duygusal uyanışa sebep olur. Dr. Powell, Prot’un yavaş yavaş hastalar üzerinde çok etkili olmaya başladığına şahit olur, çünkü Prot yaz sonunda K-Pax’a döneceğini söylediğinde tüm hastalar onunla birlikte gidebilmenin yollarını aramaya başlar.

Prot’un ne tür bir vaka olduğunu çözmeye çalışan doktor onun iddialarını kanıtlaması için bilimsel sorular sormaya devam eder ancak aldığı yanıtlar karşısında adeta büyülenir ve kişilik bölünmesi olarak tanımladığı teşhis konusunda kuşku duymaya başlar. Powell fazlaca kuşkucu biri olmasına rağmen Prot’un astronomi bilgisinin derinliğini ve ultraviyole ışınlarını görmekteki yeteneğini gördükten sonra ona inanmaya başlar ve sonunda kendi koyduğu teşhisi sorgulamaya başlar.

Film Gene Brewer’ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlandı ve Ian Softley tarafından yönetildi. Bir bilim-kurgu öyküsünden çok insan ilişkilerinin, yaşadığımız, düşündüğümüz ve bildiğimiz hayatın, yürüdüğümüz yolun sorgulandığı bir öykü. Bu haliyle 1975 yapımı, Jack Nicholson’un baş rolünü oynadığı “One Flew Over the Cuckoo’s Nest - Biri Guguk Kuşunun Yuvasının Üzerinden Uçtu” veya 1995 yapımı “12 Monkeys- 12 Maymun” filmlerini anımsatıyor.

Kevin Spacey yine olağan başarısını koruyor ve çok zor bir rolü, çok başarılı bir performansla canlandırıyor. Aynı şekilde Bridges da, duyguları ile mantığı arasında kalan ve bildikleriyle inanmak istedikleri arasında gel-gitler yaşayan bir doktoru olağanüstü bir şekilde perdeye yansıtıyor.

Yönetmen :  Iain Softley
Senaryo :  Gene Brewer, Charles Leavitt
Oyuncular :  Kevin Spacey, Jeff Bridges, Mary McCormack, Alfre Woodard, David Patrick Kelly
Filmin Türü :  Aksiyon, Aile
Yapım Ülkesi :  Almanya/ABD
Filmin Süresi :  120 dakika
Vizyon Tarihi : 01.03.2002

~ Kevin Spacey hatrına izlenilmesi gereken film.