Kayıt Ol

Diğer Bağlantılı Eserler: Dolan'ın Cadillac Arabası | Dolan's Cadillac

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi

Rüyalar ve Karabasanlar kitabı, Stephen King’in 7 öykü kitabından birisidir. 8 öyküden oluşan bu derleme hakkında inceleme yazıma başlamadan önce, sizlere Büyük Usta’nın bu yolculuğa çıkmadan önce tekrar etmenizi istediği birkaç cümlecik ile baş başa bırakıyorum.

‘Bir on sentliğin bir treni raydan çıkaracağına inanıyorum.

New York kanalizasyonunda timsahlar ve midilliler kadar büyük fareler olduğuna inanıyorum.

Bir çelik çubukla bir insanın gölgesinin kopartılacağım inanıyorum.

Bir Noel Baba olduğuna ve Noel zamanında sokakta gördüğüm o kırmızı elbiseli insanların onun yardımcıları olduğuna inanıyorum.

Çevremizde gözle görülmeyen bir dünya olduğuna inanıyorum.

Golf toplarının içinde zehirli gaz olduğuna ve ikiye kestiğiniz takdirde çıkan gazın insanı öldüreceğine inanıyorum.

Her şeyden çok da hayaletlere inanıyorum.

Tamam mı? Hazır mısınız? İyi. İşte elim. Şimdi içeri giriyoruz. Ben yolu biliyorum. Sizin bütün yapmanız gereken şey elimi sıkıca tutmak ve inanmak olacaktır.’


Derlemenin ilk öyküsü Dolan'ın Cadillac Arabası. 2009 yılında Jeff Beesley'in yönetmenliğiyle filme de uyarlanan bu öykünün Kara Kule ile bağlantısı aşağıdaki şekilde.


Kara Kule Bağlantıları:

Robinson'un Dolan'ı tanımlaması şu şekilde:

"O sokakta gördüğünüz sıradan insanlardan biri gibidir. Ama esnediğinde kuşlar ölür, tükürdüğü yerdeki çimenler solar. Her zaman dışarıdadır. Binlerce şeytanın ismine sahiptir. İnsanlık onu korkutur. Büyü yapabilir, kurtları çağırıp, kargalarla yaşayabilir. Hiçbir yerin kralıdır."

Bu tanım Kara Kule'de Randall Flagg (yani Marten) için kullanılmıştır.

Filmin konusu kısaca şöyle:


Alıntı
İntikam soğuk yenmesi gereken bir yemektir.

İspanyol atasözü, öykünün girişini süslüyor. Hikayenin tamamı intikam üzerine desek hiç de yanlış bir tanım kullanmış olmayız sanırım. Karakterimizin adı Robinson. Ve biricik karısı Elizabeth’i, Dolan isimli rezil bir adam yüzünden kaybediyor. Boş yere öldürülen karısının intikamını almak için yıllarca Dolan’ı izliyor. Dolan çok nüfuzlu, zengin ve saygın bir insan. Ayrıca her saniye kendisini yeterli sayıda koruma izliyor.

Robinson, gözlemi sayesinde Dolan’ın her adımını önceden tahmin edebilir bir hale geliyor. Kullandığı arabayı, arabasının enini-boyunu, tatile giderken çıkacağı yolu, arabasının ne kadar hız yapacağını… Robinson en sonunda aklına en çok yatan planı uygulamaya koymaya karar veriyor: Dolan’ın Cadillac’ını, çölün ıssız bir alanına çekip onu oraya gömmeyi.

Aynı zamanda bir eğitimci olan Robinson’un karısının intikamını alıp alamayacağını son saniyeye kadar bilemeyeceksiniz.