Kayıt Ol

Kont Drakula National Geographic Türkiye’de

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Kont Drakula National Geographic Türkiye’de
« : 23 Şubat 2010, 08:44:49 »

Kont Drakula gerçekten var mıydı? Transilvanya’nın vampirleri Stoker’ın hayal gücünün eseri mi? National Geographic Türkiye Bram Stoker’ın kurguladığı vampir Drakula’nın Transilvanya efsaneleri ve gerçeklerle ilişkisini sayfalarına taşıyor…

Onun için sayısız edebi eser, film, tiyatro oyunu, bale, reklam, çizgi film, bilgisayar oyunu ve beste yazıldı. Sadece romanda ya da beyaz perdede boy gösteren bir karakter olmaktan çıkan dünyanın en ünlü vampiri Kont Darkula artık kültür tarihindeki en ünlü kişiliklerden biri.

National Geographic Türkiye Bram Stoker’ın kurguladığı vampir Drakula’nın Transilvanya efsaneleri ve gerçeklerle ilişkisini sayfalarına taşıyor. Kont Drakula gerçekten var mıydı? Transilvanya’nın vampirleri Stoker’ın hayal gücünün eseri mi? 15. yüzyılda yaşayan ve kendisini Ejderhanın oğlu anlamına gelen “Drakula” olarak adlandıran Eflak prensi Vlad Tepeş vampir miydi? Romanya’nın turizmine önemli bir katkı sağlayan Drakula Rumenler için ne ifade ediyor?

National Geographic yazarı Catalin Gruia “Romanya, halkın hoşuna gitsin ya da gitmesin sonsuza dek vampirlerle bağdaştırılacak” diyor. Ve sorular yanıt arar, tartışmalar sürerken, Drakula turlarına katılan turistler, Drakula 15. yüzyıl Eflak Prensi Vlad Tepeş Drakula’nın sarayının kalıntılarını görmek için bin 456 basamaklı beton merdivenleri tırmanmayı sürdürüyorlar.

Drakula’ya karşı Fatih Sultan Mehmed
National Geographic bir yandan Batı dünyasının ve Rumenlerin Drakula’ya yüklediği kimlikler konusundaki soruları yanıtlarken, diğer yandan da Drakula’nın Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkisine dikkat çekiyor. Düşmanlarını kazığa geçirerek öldürdüğü için Osmanlılar tarafından Kazıklı Voyvoda olarak adlandırılan Eflak prensi Vlad Drakula’nın Anadolu’da geçirdiği çocukluk yıllarından, Osmanlı Devleti’ne ihanetine, Fatih Sultan Mehmed ile savaşından ölümüne kadar Türklerle ilişkisi National Geographic Türkiye’nin Şubat sayısında…

Çokeşliler Tarikatı

National Geographic, Kuzey Amerika’da köktenci çokeşli yaşam sürdüren 38 bin ayrılıkçı Mormon’un arasına girdi. NG yazarı Scott Anderson ve Ng fotoğrafçısı Stephanie Siclair Utah-Arizona sınırının iki tarafında bulunan Hildale ve Colorado City’de temelleri atılan FLDS tarikatının yüksek duvarlar ardındaki yaşamını görüntüledi ve tarikat üyeleriyle görüştü. Kilisenin afarozuna ve üyelerinin yasadışı evlilik ve küçük yaşta biriyle cinsel ilişkiye girmek gibi suçlardan yargılanmasına rağmen ayrılıkçı Mormonlar sıradışı yaşamlarını sürdürüyorlar. ….

5 eşi, 46 çocuğu ve 239 torunu olan 88 yaşındaki Joe Jessop “Çok şanslı bir yaşamım oldu. Kimseyle yer değiştirmek istemem” diyor.

Gölgede Yaşamak
Kırk yıl öncesine kadar meyve ve sebze bahçeleriyle dolu bereketli Dilovası, nasıl sanayileşme ve kirliliğin tehdidi altına girdi. Sanayinin gölgesindeki sürdürülmeye çalışılan yaşamları yazar Mine Söğüt National Geographic Türkiye için kaleme aldı.

Bir avuç yaşam
Kucağınıza sığabilecek büyüklükte bir küpün içine ne kadar canlı sığar? National Geographic fotoğrafçısı David Liittschwager yeşil metal bir çerçeveden oluşan bir küp aldı. Ve bu küpü toprak ve su, tropikal ve ılıman olmak üzere birbirinden çok farklı ortamlara taşıyarak bu sorunun cevabını bulmaya çalıştı. Amacı üç hafta süresince bu alanda yaşayan ya da sadece içinden geçen canlı türlerini göstermekti. Bir küpün içine sığan yüzlerce canlının tek tek belirleyip fotoğraflarını çeken ve Liittschwager’in deneyinin şaşırtıcı sonuçlarını NGTürkiye Şubat sayısında okuyabilirsiniz. Liittschwager bu çalışma için, “Küçük değerli taşlar bulmak gibiydi” diyor.

Şempanze gerçekleri
National Geographic Türkiye, okurlarını Kongo’nun Goualougo Üçgeni’nde yaşayan şempanzelerle tanıştırıyor. On yıl öncesine kadar insanları merak eden ve rahatlıkla yanaşan şempanzeler tonrukçuluk gibi insan faaliyetleri nedeniyle artık insanlardan kaçıyorlar. National Geographic Türkiye, bölgede on yıldır şempanzelerin davranışlarını araştıran Morgan ve Sanz’ın şempanzelerin yaşamıyla ilgili gözlemlerini ve şempanzelerin başka hiçbir yerde görülmemiş, karmaşık bir alet yapma ve kullanma kültürlerine dair ayrtıntıları sayfalarına taşıyor.

Doğada Aşk
Eşine sadık leylekler, naz yapan yılanlar, romantik akbabalar, kur dansı yapan flamingolar, çift cinsiyetli salyangozlar ve kalplerine giden yol midesinden geçen kelebekler… National Geographic Türkiye Şubat ayından sevgilileri unutmadı. Şubat ayında NG Türkiye’nin okurlarına armağan ettiği Doğada Aşk eki, 32 farklı hayvan türünün eş seçmeden önce birbirlerine nasıl kur yaptıklarını, bazen ne denli vahşi ya da ne kadar romantik olabildiklerini renkli ve çarpıcı fotoğraflarla aktarıyor.

National Geographic Türkiye’nin Şubat sayısı kitapçılarda ve bayilerde.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kont Drakula National Geographic Türkiye’de
« Yanıtla #1 : 23 Şubat 2010, 17:21:13 »
National Geographic'i almam için bir neden daha :)
Kendilerine böyle bir konu seçmeleri hoş olmuş; her dergi bu tür şeyler yapmıyor.

Çevrimdışı Roselyn

  • **
  • 73
  • Rom: 0
  • Blood Witch Queen
    • Profili Görüntüle
    • Düş
Ynt: Kont Drakula National Geographic Türkiye’de
« Yanıtla #2 : 23 Şubat 2010, 17:46:09 »
ben kapağı görünce almıştım direk. güzel hazırlanmış, bol bol fotoğraf da vardı ^^