Kayıt Ol

Beren ile Lúthien

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Beren ile Lúthien
« : 19 Ekim 2016, 22:49:49 »


Beren ile Lúthien’in Hikâyesi Geliyor!

J.R.R. Tolkien’in oğlu, babasının en ünlü ve en sevilen destanlarından biri olan Beren ile Lúthien’in Hikâyesi’ni tek bir kitap hâlinde bizlere sunmaya hazırlanıyor.

Silmarillion’u okuyanlar bu kalın cildin arasında yer alan pek çok öyküden etkilenmiştir şüphesiz. Morgoth ve Ungoliant’ın fesatlıkları, Turambar Túrin’in yaşadıkları, Silmarillerin yaratılışı, Ainur’un müziği… ve tabii ki Beren ile Lúthien’in Hikâyesi.

Tolkien’in ilk kez 1917 yılında Tinúviel’in Hikâyesi adıyla kaleme aldığı öykü yıllar içinde pek çok farklı versiyonuyla, kimi zaman epik bir şiir kimi zamansa destansı bir macera olarak karşımıza çıkmıştı. Hurin’in Çocukları ve Yüzüklerin Efendisi’nde de bahsi geçen öykünün son hâli Silmarillion’da basılmıştı.

Elf kralı Thingol ve Maia Melian’ın tek kızı Lúthien ile ölümlü insan Beren’in aşkını konu alan destan, Silmarillion’un en önemli kısımlarından biri sayılır. Sabah Yıldızı lakaplı Lúthien, aynı zamanda Akşam Yıldızı olarak bilinen Arwen’in de atalarından biridir. Bu hikâye, Aragorn ve Arwen’in öyküsü için de model oluşturmuştur.

İşte tüm bu öykülerin Christopher Tolkien tarafından gözden geçirilmiş hâli şimdi tek bir kitapta toplanıyor. Beren ile Lúthien adını taşıyacak olan kitap, öykünün ilk versiyonuyla başlayacak, ardından Alan Lee’nin illüstrasyonları eşliğinde sonraki versiyonlarını bizlere sunacak.

Mayıs 2017’de HarperCollins tarafından basılacak olan kitap aynı zamanda bu destanın yazılışının 100. yılına denk gelecek. Tez zamanda dilimizde de görmek dileğiyle…
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.