Kayıt Ol

Harry Potter Haberleri

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2280 : 19 Ağustos 2009, 14:41:43 »
Filmi vizyona girdikten bir ay kadar sonra izleme fırsatım oldu -anca-. Öncelikle şunu hemen belirtmeliyim ki, film çıkışında krizlere giren ve hayalleriyle oynandığıın iddia edenlere oldukça güldüm. Çünkü film, gerçekten serinin en olgun ve başarılı halkası olmayı başarmış. Kitaptan ayrı bir olay olarak değerlendirirsek, birçok yanıyla fazlasıyla iyi.

'Gözlük camı yoktu'lara takılanlarıysa hiç anlamıyorum. Sırf eleştirmek, "bak ben bunun doğrusunu biliyorum" demek için sinemaya para kaptırmak bana çok çocukça geliyor. Ben saldım kendimi, tamamen kitaptan bağımsız bir film izlemeye odaklandım. İyi ki de öyle yapmışım. Üzüldüğüm tek nokta, Hogwarts savaşının olmamasıydı. Zira Snape ve diğer Ölüm Yiyenler'in Hogwarts'tan elini kolunu sallayarak çıkmasıbeni "bağımsız bir izleyici" olarak rahatsız etti.

Genel yorumuma gelirsek, madem bağımsız izleyici oldum, kitapta olmayıp filmde olan şeylerden zevk de almalıyım diye düşünmüştüm. Öyle de oldu. Aşk üçgenlerinin üzerinde fazlaca durulması beni çok eğlendirdi. Draco'nun inanılmaz itici havası, tamamen bir karizmaya dönüşmesi beni çok şaşırttı. Hatta filmin en öne çıkan karakterlerinden birisi olacağını hiç tahmin etmiyordum, bu nedenle biraz daha fazla beğendim.

Bayanlardan Tonks, Ginny, Emma üçlüsü yine şahane derecede güzeldi. Özellikle Tonks ve Ginny'i çok sevdim. Bellatrix'in "Sirius'u öldürdüm!"lerine bayıldım. Kovuk'a saldırı bence kitapta da olması gereken bir noktaydı, senaristleri takdir ettim.

Lavender'ı karakterini tam olması gibi canlandırmışlar, ona da hayret ettim. Hatta buğulu cama R + L yazışına hayran kaldım. Emma'nın iksir dersinde Harry'nin gerisinde kalmasını sadistçe bir zevkle izledim.

Mağara sahnesinde, Dumbledore'un büyüsü nefisti. Astronomi Kulesi'nde "Keşke olması gerektiği gibi olsaydı" dedim, -bağımsız izleyicilikten sıyrılmak-. Yine de Dumbledore'un öldüğü anda ben de vuruldum. "Kolla kendini seni alçak!" tam anlamıyla jeneriklikti. Onu da çok sevdim...

Şimdi söyleyin bana, bu kadar fazla şeyi bir arada yaşatmış bir filme "kötü" diyebilir misiniz? Eksikleri vardı, evet. Ama benden tam not almayı başardı. Gelecek filmin 2 parti olmasından dolayı son derece memnunum.

Merak ve zevkle bekliyorum.

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2281 : 19 Ağustos 2009, 17:26:29 »
Ben buraya duygularımı tamamiyle aktarmış olan birisinin yazısını kopyalamak istiyorum.

Alıntı
Eğer anlamını bozmadan İngilizce’ye çevirebilecek olsam ve attığım mailin okunabileceğini bilsem yönetmen David Yates’e ve senarist Steve Kloves’a üç aşağı beş yukarı şunları söylerdim;


Sevgili Yates ve Kloves,


Müsaade buyurursanız die-hard olmasam da bir Harry Potter hayranı olarak birkaç maruzatım var yeni eseriniz hakkında.

Öncelikle kolaj çalışması gibi biraz oradan koyalım biraz da buradan mantığıyla serinin en sevdiğim kitabı Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nı mundar ettiğiniz için sizden zerre kadar haz etmediğimi bilmenizi isterim. Ayrıca Warner Bros.’a serinin en iyi iki yönetmeni Alfanso Cauron ve Mike Newell’dan birinde karar kılmayıp koca seriyi sizin gibi bir televizyon yönetmenine emanet ettikleri için aynı oranda kızgınım. Yine de önceki filmde yaptığınız şeyin affedilebilecek bir yönü vardı en azından. Serinin en kalın ve en dolu kitabının size denk gelmesinden mütevellit elinizdeki kısa süreye upuzun hikâyeyi sıkıştırmak mecburiyetindeydiniz. O açıdan her ne kadar beğenmesem de anlayış gösterebiliyordum. Ancak uyarladığınız kitap Melez Prens olunca işin rengi değişiyor ve benim size aynı toleransla yaklaşmam, tüm önemli noktaları şöyle bir kabaca geçiştirivermenizi mazur görmem mümkün değil. Hele ki Harry’nin libidosu uğruna…
Melez Prens’i okuyup bitirdiğimde aksiyon namına neredeyse hiçbir şey olmayan kitabın beyazperde versiyonunun sinema izleyicisi için pek de akıcı, heyecanlı bir deneyim olmayacağı kanısındaydım. Fakat beşinci filmde önceki yönetmenlerin –elindeki materyalin uzunluğunun da etkisiyle- aksine hikâyeye nefes alma fırsatı tanımayıp bizi durdurak bilmeyen bir koşuşturmacanın içine sürükledikten sonra aslında aksiyon adamı olmadığınızı bildiğimden Melez Prens’te daha yetkin bir yönetmenlik sergileyeceğinizi ummuştum.

Şayet bilmiyorsanız -ki filmde gördüğüm kadarıyla öyle zaten- söyleyeyim; Rowling, 6. kitapta aksiyondan kısıtlamaya giderek okuyucusuna daha sindire sindire anlatmıştır hikâyeyi ki bu da son kitap Deathly Hallows’ın gidişatına yön vermiştir. Kısaca Melez Prens’i Zümrüdüanka Yoldaşlığı’ndan ayıran temel fark, size artık bazı önemli detayları geçiştirmek ya da onlardan bahsetmemek gibi bir lüks tanımıyor olması. Bu kitapta Dumbledore’un Harry’le arasındaki ilişki kitabın çatısını oluşturduğu gibi ilk defa Voldemort’a, Harry’e ve ailesine dair okuyucuyla paylaşılan çok önemli detay yedinci kitapta Harry’nin kendine nasıl bir yön tayin edeceğini belirler. Oysa siz napmışsınız?
Kadıncağızın tüm kitapta anlattığı onca konudan onca olaydan seçe seçe gençlerin kalp kırıklıklarını, ergenlik bunalımlarını, öpüşme arzusuyla yanıp tutuşmalarını seçmişsiniz. Yani arkadaşım hikâyeyi öyle bir noktaya çekmişsiniz ki sanki ana konu bizim çocukların hayal kırıklıklarıyla dolu gönül ilişkileriymiş, tavan yapan libidolarıymış da arka planda belli belirsiz bir savaş yaşanıyormuş. Harry kafedeki kızı tavlasın da her an o kuru götünü tutuşturabilecek Ölüm Yiyenler’in ne önemi var, değil mi? Twilight mı çekiyorsun güzel kardeşim?

İğrenç bir Dumbledore-Harry ilişkisi çizmişsiniz. 100 küsur yaşındaki Dumbledore’un yeğenine “kızlarla aran nası?” diye soran hafif çapkın dayılar gibi Harry ile karı kız muhabbeti [“kızlarla aran nası Harry?”, “Kes şu bıyıklarını Harry”, “Hermonie’yle (ki bu kız 6 senedir adamın en yakın arkadaşı) son günlerde sizi yakın görüyorum, aranızda bir şeyler mi var Harry?”] yaptığı nerede görülmüş Allah aşkına?! O adamın bir baba (hadi dede olsun) figürü oluşturması, Harry’e Voldemort’la ve yedinci kitabın temelini oluşturacak Hortkuluk’larla ilgili önemli bilgiler vermesi gerekiyordu ama –çok affedersiniz- Dumbledore’un Harry’i alıp Hogsmade Genelevi’nin kapısına bırakmadığı kalmış bir tek.

Filme adını veren, romanın temelini oluşturan Snape ve Melez Prens meselesini basit bir cümleyle geçivermişsiniz. Gerçi filmin neredeyse sonlarına yaklaştığımız için ben bu bilgiyi bile paylaşacağınızdan ümidi kesmiştim.

Hortklulukların nasıl ve nerelerde bulunacağı bilgisini Harry ve dolayısıyla bizimle paylaşmayı unutmuşsunuz “Won Won” diye dolanan Lavender uğruna. Kısacası aksiyonun az olmasının da etkisiyle seriyle ilgili önemli detayları paylaşma fırsatını elinizin tersiyle itmişsiniz. Hani bari aşk hikâyeleri sağlam olsun dedim, onda da elle tutulur bir şey yok. Hepsini geçtim, Ginny’deki “erkeğimin ayakkabılarını bağlarım” tandansını nereden çıkardınız Allasen?

Sayenizde Ölüm Yiyenler, büyücüler dünyasında terör estiren ve bu eylemleri Muggle dünyasına da yayılan üç beş çapulcudan ibaret bir grupmuş gibi gözükmüş. Hâlbuki kitabın başında Bakanlık’ta geçen diyalogları verseniz, Harry’e asılan kızı göstermek yerine, Voldemort ve müritlerinin yarattığı korkunun ne denli büyük olduğu imajını rahatlıkla yaratabilirdiniz.

Filmin başında Sirius öldükten hemen sonra gazeteciler karşısında kalakalan Harry portresiyle filmin geri kalanı için seyircide umut yaratmışken ne diye devamını getirmediniz? Harry ne ara Sirius’un acısını içine gömer oldu da uçkurunun peşine düştü?

Bir de her ne kadar ben kendisinin Bellatrix performansıyla eğlenmiş olsam da Allah rızası için Helena Bonham Carter’a şu rolü evde kalmış, kafayı sıyırmış kız kurusu gibi oynamamasını, karakterin deliliğini biraz törpülemesi gerektiğini söyleyin. Az buçuk kitaptakine benzesin bari.

Hermonie rolüne artık kesinlikle oturduğuna inandığım Emma’cığıma selamlarımı iletin. Ve deyin ki “Emma’cım iyisin, hoşsun, çok güzelsin de o meymenetsiz, amcam yaşındaki tipsizi çok mu aradın be güzelim?”…

Ve son olarak… Sevgili Yates ve Kloves…

Ananızı Inferius’lar kovalasın e mi?

http://www.resetmagazine.net/resetsayi38/sinema/Harry_Potter_and_the_Half-Blood_Prince.html

Kelimesi kelimesine duygularım budur. :P


Not to mention the pincers...

Çevrimdışı vampireLLa

  • ****
  • 1273
  • Rom: 11
    • Profili Görüntüle
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2282 : 19 Ağustos 2009, 17:34:54 »
süper ya süper walla bukadar güzel birşekilde duygular ifade edilebilir mi yaaa :D yani bu kitap seri olmasa bi tane cıksa filmi cekilse tamam belki darly opus'a katılacağım ama bu bir seri elbette kısıtlı vakitleri var ama bunlar yönetmen senryo yazarı insanlar en can alıcı konuları, ipuçlarını göz önüne getirip diğer olaylarla bağdaşlaştırmayı bilmeleri gerekirdi... konunun dışına cıkıp yukarıda maili yazan arkadasın dediği gibi twilight cekmiyorsunuz burda kardeşiim
she's back!!

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2283 : 20 Ağustos 2009, 00:30:55 »
"Bağımsız okuyucu" kisvesinden sıyrılıversem, ben de aynen o şekilde düşünürdüm. Peki bu bana ne kazandırırdı? İşkence gibi 153 dakika. Keyif almayı bilmek lazım abi. (Ama ne olurdu Snape ve çetesi Dumbledore'u öldürdükten sonra elini kolunu sallayarak Hogwarts'tan çıkmasa...)

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2284 : 20 Ağustos 2009, 01:16:00 »
Valla ben keyif alacağım diye güzel bir eserin mahvedilmesine göz yumamam. :P
Kötüyse kötüdür, keyfimden yazara hakaret edemem filme güzel diyerek. :D


Not to mention the pincers...

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2285 : 20 Ağustos 2009, 01:38:18 »
Katılmıyorum. Eleştirmek için izlemek bence zaman kaybıdır. Daha film yayınlanmadan aylar önce, hangi sahnelerin kesildiği çatır çatır duyuruldu Harry Potter fan sitelerinde. Nasıl bir şey bekleniyordu ki? :D

Eserin mahvedilip edilmemesi de görecelidir. Bir eseri alıp, onu başka bir kılıfa büründürmek kimine göre ihanet, kimine göre ayrı bir eser olarak görülebilir. Bu noktadaki fikir ayrılığına bir şey diyemem. :D

Kötüyse kötüdür tabii ki. Ama "bağımsız izleyici" tarafım filmi harika buluyorken, sırf Harry Potter kitapları hayranı diğer tarafım burun kıvırdı diye, bu kadar emeğe de "o şekil" yorumlar yapmazdım, yapmadım da. :D

Tüm bunları 5. film için diyemem belki, ama Melez Prens'de her cümlemin arkasındayım. :D (Zümrüdüanka Yoldaşlığı uyarlama olarak da, ayrı olarak da vasattı çünkü.)

Not: Gülümsemelerimi kalemle birleştirince, fantastik bir çizgi çıkıyor. Yıldız haritasını keşfetmiş gibi oldum!

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2286 : 20 Ağustos 2009, 02:01:41 »
Filmin aylar yıllar önce videolarının ya da resimlerinin nete düşmesi ile zerre ilgilenmedim çünkü dediğin gibi "bağımsız bir izleyici" olarak bu sefer filme tamamiyle objektif yaklaşmaya karar verdim. Kendimi sıktım, engel oldum ve bırak videosunu film afişini bile son ana kadar görmedim üstelik içerisinde bulunduğum ortamı var sayarsak-burası haricinde başka bir HP sitesinde olmamı- bunu yapmakta oldukça zorlandım, yani eleştirmek için izlediğim savını tamamiyle çürütüyor bu durum. :)

Diğer bi hususa gelince, bu filmin başında Harry Potter yazdığı süre içerisinde benim bu filmi "Harry Potter" kitaplarından bağımsız bir şekilde görmek gibi bir algım yok üzgünüm çünkü eşşek kadar Harry Potter yazıyor. Bu isim altında nasıl bir ikinci eser ortaya çıkabilir ki? Madem öyle bir amaç var o zaman adına Harry Potter denmesin, ha o zaman ben de beğenirim lakin, bu seri adı altında ise paşa paşa kitaba bağımlı kalacak, kaçarı yok. İkisini ayrı şekilde değerlendiren zihniyeti ben anlayamıyorum zaten evet, fikir ayrılığına bu noktada saygı duymam gerekiyor sanırım, zorlanıyorum.. Ama duyuyorum. :P



Not to mention the pincers...

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2287 : 20 Ağustos 2009, 02:13:05 »
Burada birbirimizin savlarını çürütmeye çalışmıyoruz ki, herkes kendi fikrini ortaya koyuyor. :D Çürütmek istesem, bu kadar neşeli bir şekilde yaklaşmazdım. :D Ayrıca "saygı duymakta zorlanman" muhtemelen başka bir üyeyle karşı karşıya olsaydı, onu kırardı. Eğlenceli bir şekilde, iki çift laf edip filmi çekiştiremeyeceksek bu konu boşuna var demektir. ;)

Ve...

Harry Potter Kitapları / Harry Potter Filmleri.

Başlık kocaman olabilir, ama sektör farkı da yeterince büyük. :) İkisini de ayrı olarak değerlendiren zihniyet, hayattan keyif almasını bilen ve "Amanın! Kitap diyor, kitap gibi olmazsa söverim buna!" şeklinde düşünmeyen bir yapıya sahip. Hani şu zorlanman da bundan dolayı olsa gerek. ;D

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2288 : 20 Ağustos 2009, 02:20:02 »
Amacım savlarını çürütmek değil, hakkımda kocaman bir yanılgıya düşmüşsün, bu konuda savunma yapmak hakkım sanırım. :P

İki sektörün ne kadar ayrı olduğunu biliyorum lakin burada konu kitapların ve filmlerin alakası değil.. Uyarlama bir filmin alakası..İşte o zaman konu apayrı bir yere gidiyor.

Hayattan keyif almasını çok iyi biliyorum teşekkür ederim. :) "Amanın!Kitap bunu diyor, kitap gibi olmazsa söverim buna!" gibi bir yargım olsa Zümrüdüanka Yoldaşlığını favori film yapan birisi olmazdım herhalde. :)

Beni tanımadan sadece bir film ile ilgili eleştirim ile bu denli hakkımda yargılar getirmen de başka bir üyeyi kırardı herhalde. :)
Sevmiyorum, beğenmiyorum, sövmüyorum, eleştiriyorum. Çok fark var.
Sövme meselesini bir filmde uygulayacak kadar hayatımı basite indirgemedim henüz. :D


Not to mention the pincers...

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2289 : 20 Ağustos 2009, 02:33:13 »
Evet de, "Eleştirmek için izlememek lazım," diyorum. Sen bunu kendi üzerine alınıp, sana "Sen eleştirmek için izlemişsin bu filmi," demişim gibi -kendini savunuyorsun-. Ben genel bir görüşümü bildirmiştim, ön yargıya karşı olmam hakkında. :)

Dediğin gibi "Uyarlama" iki sektörün ortak noktası. Ama bir sinema filmi kitaba uyarlanmıyor ki, yazar gönlünce serpiştirsin bütün kurguyu satırlara. Uyarlanan bir kitap olunca, sinema sektörünün getirdiği zorluklarla elbette karşı karşıya kalacaktır. (Sanırım sizin ilgi alanınız o yönde, siz daha iyi bilirsiniz bunları.)

İlk paragrafta dediğim gibi, sana/size karşı değil ön yargıya karşı ortak görüşümü bildirmiştim. Hakkınızdaki düşünceleri dile getirmek istesem özel mesaj falan kullanırdım. Bunlar da benim film hakkındaki görüşlerim çünkü. :) Yine de öyle bir anlama olduysa, affola. :)

Sövme meselesi de mizahi bir yaklaşımdı. Yani genel anlamda şuna eş değer: "Ananızı Inferius’lar kovalasın e mi? "

Her neyse. Konudan saptık, ikili atışmaya döndü gibi. Yönetici ağabeylerimizden azar işitmeden çekilelim. ;D

Teşekkürler, son kısma kadar oldukça keyifliydi. :D Son kısımsa, "bir kimseyi üzebilmiş olma ihtimalim" nedeniyle tüm keyfimi kaçırdı. Başka platformlarda telafi edebilmek dileğiyle, iyi geceler. :)

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: "Melez Prens" Sinemalarda!!
« Yanıtla #2290 : 20 Ağustos 2009, 12:06:51 »
Şu anda ikili bir tartışma yani eleştirme içerisine girdiğimiz için haliyle üzerime aldım eleştirmek için izlememek lazım  durumunu. :)
Ben birebir kitabın aynısı olacak diye bir şey de savunmuyorum zaten.. Mesela Yıldız Tozu filminin sonu kitabından çok bağımsız. Hatta tamamiyle değişik ama bu kitaptaki aktarımı etkilememiş, önemli noktaları yine vurgulamış filmin senaristi. Bu kitap çok önemli bir kitaptı seride. Bazı detayların verilmemesi atlanması gibi lüksü yoktu yönetmenin. Eğer yönetmen bir tarafından kitapta olmayan sahneler sokmasaydı filme bu önemli sahneler yerine, zamandan kısmış haklı der susardım ben de ama maalesef bir sürü olmayan sahne katmış ve konması gereken önemli sahneleri de koymamış. Bu tamamiyle gişe film yapımcılığına gidiyor ve uyarlama filmlerin kalitesini düşürüyor. Benim karşı çıktığım bu sektörde üzüldüğüm nokta da bu.

Yo alınmadım, yalnız arada üzerime aldığım bir iki kişisel mesajı ön plana çıkarttım sadece. ;D
Sövme meselesi evet benim ki de yani Mert Yenici'nin yazısı da mizahi idi..O nedenle ciddi bir sövme olarak ele almadım onu. :D

Sonuç olarak üzülmedim, bence oldukça seviyeli bir tartışmaydı. :D
Yöneticilere sevgiler.. :P



Not to mention the pincers...

Çevrimdışı ...Allen C.P...

  • **
  • 137
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Büyüdü ve Soyunuyor!
« Yanıtla #2291 : 20 Ağustos 2009, 16:03:49 »
Bi yıldız daha kaydı maalesef...:(
...İmza ve avatarlarım bana aittir!(Kesinlikle almayınız!)

Çevrimdışı ...Allen C.P...

  • **
  • 137
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Daniel a inanılmaz şaka..!! (+16)
« Yanıtla #2292 : 20 Ağustos 2009, 16:05:02 »
Zavallı Dany ben olsam yere çakılırdım...
...İmza ve avatarlarım bana aittir!(Kesinlikle almayınız!)

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: Daniel a inanılmaz şaka..!! (+16)
« Yanıtla #2293 : 20 Ağustos 2009, 16:15:20 »
Ay bu çok eski.. ;D
Bundan önce de 44 yaşında bir kadın öpmüştü çocuğu..İlk öpücüğü olmuştu çocuğun bir de..
Ben olsam fobi yapardım. ;D


Not to mention the pincers...

Çevrimdışı ...Allen C.P...

  • **
  • 137
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Daniel a inanılmaz şaka..!! (+16)
« Yanıtla #2294 : 20 Ağustos 2009, 16:17:25 »
Ay bu çok eski.. ;D
Bundan önce de 44 yaşında bir kadın öpmüştü çocuğu..İlk öpücüğü olmuştu çocuğun bir de..
Ben olsam fobi yapardım. ;D
Katılmaktayım:D
...İmza ve avatarlarım bana aittir!(Kesinlikle almayınız!)