Kayıt Ol

Break Blade

Çevrimdışı Akuma_Blade

  • **
  • 97
  • Rom: 5
  • "All Worms are my prey!"
    • Profili Görüntüle
Break Blade
« : 31 Temmuz 2010, 10:09:38 »


"FATE" - Kokia

"SERIOUS AGE" - Faylan

Gundam Unicorn'dan sonra 2010 yılının 2. Mecha prodüksiyonu Break Blade (Broken Blade ismiyle de geçebilir, şaşırmayın) birkaç ay önce ilk bölümüyle vizyona girmişti ve dün itibariyle DVD/Blu Ray olarak izlenebiliyor. Toplamda 6 filmden oluşan hikayeyi sinemadan 2 ay sonra ev sineması için izlenebileceğinden bir OVA serisi gibi de düşünebilirsiniz. Seri kaynağını, 2008'de başlayıp hala devam etmekte olan Manga serisinden almakta.

Cruzent kıtasının eski halkı uzun zaman önce çok yüksek mekanik teknolojiye ulaşmışsa da şimdilerde sadece bir mit olarak anılmaktadır. Yeniden kurulan düzen içinde artık tükenebilir enerji kaynaklarına dayalı mekanik teknoloji yerini Quartz denilen bir kristal üzerinden ayakta duran yeni bir düzene bırakmıştır: Büyü

Gerçi büyünün burada bir sanat olduğunu söylemek zordur zira -neredeyse- tüm insanlar 2 yaşından beri Quartz kristalleri ile uyum göstererek büyüdükleri için bu sadece küçük el fenerlerinden Golem denilen dev savaş zırhlarına değin günlük hayatı ayakta tutan bir enerji kaynağıdır. Elbette her düzende olduğu gibi bu düzenin de paryaları vardır. Eski halkın kalıntılarından oldukları için birkaç milyonda bir doğan Unsorcerer insanlar Quartz'ların güç akışını kullanamamaktadırlar (Uzaktan kumandanın düğmelerine bassa da kanal değiştiremeyen birisinin durumunu düşünün) ki kahramanımız Rgart Arrow -Souichiro Hoshi tarafından seslendiriliyor- da böyle birisi. Krisna Krallığı'nda yaşayan fakir bir köylü olan babasının onu, bir Uncorcerer olarak doğuşunun eksilerini telafi edebilmesi için uluslararası askeri akademiye göndermesi -her ne kadar sonradan eğitimini yarıda kesip geri dönse de- hayatını değiştirecek 3 kişiyle karşılaşmasına sebep olmuştur: Bunlar komşu Athens Federasyonu'nun Savaş Bakanı'nın küçük kardeşi Zess -Hiroshi Kamiya tarafından seslendiriliyor- , Krisna Krallığı tahtının varisi 9. Hodr Krisna -ki Yuuichi Nakamura tarafından seslendiriliyor- ve onun müstakbel eşi Sigyn Erster -Chiwa Saito tarafından seslendiriliyor- olup kısa bir süreliğine de olsa tuhaf bir üçlü oluştururlar.

Rygart'ın evine geri dönmesinin üzerinden yıllar geçmiş, herşey çok değişmiştir. Babası gibi çiftçiliğe başlayan Rygart kral tarafından başkente çağırılır ve burada kendisine ihtiyaç duyuluşunun sebebini öğrenir: Athens Federasyonu Krisna'ya savaş ilan etmiştir ve saldırıdan vazgeçip ülkenin katliama uğramaması karşılığında Krisna Hanedanı ile doğrudan kan bağı olan herkesin idamı gibi kabul edilemez bir koşul istenmektedir. Tam da bu sırada Quartz madenlerinin birisinde 1000 yıllık bir Golem bulunmuştur fakat tuhaf bir şekilde bu Golem'in enerji akışı diğer Golem'lerden tam tersi şekilde işlemektedir ki bu yüzden Quartz bağı olan askerler bu Golem'i kımıldatamazlar bile. Hodr eski bir arkadaşı olarak ona güvendiğini ve bir Unsorcerer olduğunu bildiğinden kendisinin yardımına gelmesini ister. Rygart ise savaştan ve politikadan nefret ettiği için teklifi başta reddeder fakat tam da bu sırada bulundukları kanyon kralı öldürüp savaşı o gün bitirmek isteyen bir Athens birliği tarafından basılınca Rygart iradesi dışında kokpite girer ve biyometriklerinin 1000 yıllık Golem "Dirfinge"ye farkında olmadan kaydeder. Gerçi ilk beklentimizin aksine saldıranların birisini bile yokedemez ama en azından kralın hayatını kurtarmış ve Athens saldırısına karşı zaman kazanılmıştır. Şimdi Rygart hem ülkesini ve kralını korumak, hem onu hala unutamamış Sigyn'in hisleri ve yeni görevi arasındaki dengeyi kurmak, hem de eski arkadaşı/yeni düşmanı Zess ile yüzleşmek zorunda kalacaktır.



Hikayenin başlangıcının kısa özeti bu şekilde: Her ne kadar Manga'nın sadece başlarını okumuş olsam da rahatsız edici bir kırpma hissetmedim. Bunun yanısıra Production I.G., XEBEC ve KLOCKWORK kalitesinden beklenebilecek düzeyde görsel ve işitsel bir kalitesi olduğu anlaşılıyor. Manga'nın hedef kitlesinin öncelikle bayanlar olmasından ve ilk filmin ilk gün hasılatının %60 kadarını bayan izleyicilerin oluşturmasından dolayı kaynaklanan görmezden gelinebilecek bir miktar fanservice'e rağmen başroldeki Sigyn'den figüranlara dek her tür bayan karakterin çizimini oldukça beğendim. Alternatif evren göndermeleri (Dirfinge'nin kokpitinin HUD insan arayüz sisteminin İngilizce olması fakat Rygart'ın bunu okuyamaması yada büyü kavramının süper-über büyücüler üzerinden anlatılan bir sanat değil de bizim için elektrikten farksız bir enerji kaynağı olması da ilginçti), FMP!'den beri gördüğüm en güzel/farklı dizaynlara ev sahipliği yapması ve güzel müzikleri ile beğenimi kazanan bir örnek oldu Break Blade. Ki yan karakter seiyuu'ları bile çok çok iyi.


Ekip:

Rygart Arrow rolünde Souichirou Hoshi (Lost Universe'den Kain Blueriver, Argento Soma'dan Takuro Kaneshiro/Ryu Soma, Infinite Ryvius'dan Yuki Aiba, Sengoku Basara'dan Sanada Yukimura ve Gundam SEED'den Kira Yamato)

Sigyn Aerster rolünde Chiwa Saito (Last EXILE'den Lavie Head, Read or Die'dan Anita King, Gundam 00'dan Louise Halevy)

Hodr rolünde Yuichi Nakamura (Gundam 00'dan Graham Aker demem yeterli olur sanırım)

Narvi rolünde Marina Inoue (TTGL'den Yoko)

Zess rolünde Hiroshi Kamiya (Gundam 00'dan Tieria Erde, Macross F'den Michael Blanc, Sayanora Zetsubou-Sensei'den Nozomu Itoshiki)

Cleo rolünde Kana Hanazawa (Darker Than Black: Twilight of Gemini'den Shion Pavlichenko, Cencoroll'den Yuki, Gunslinger Girl: Il Teatrino'dan Angelica, Zegapain'den Ryoko Kaminagi)

Ayrıca yan roller olarak Elekt (Gundam 00'dan Ian Vashty), Lee (Ikkitousen'den Shimei Ryomou, Gundam Unicorn'dan Marida Cruz, Resident Evil'den Claire Redfield), General Tool (Detective Conan'dan Profesör Agasa, Ranma'dan Genma Saotome, Kimagure Orange Road'dan Kyosuke'nin dedesi ve Jingoro, Great Mazinger'den Angoku Daishogun), Argass (Gundam 00'dan Hong Long), General Bard (Gundam 0083'den South Burning) gibi isimleri izlemiş olabileceğiniz çoğu Anime'den tanıyabilirsiniz.

Yönetmenler Tetsuro Amino (Macross 7 ve SPT Layzner) ve Nobuyoshi Habara (Dancougar, Soukyuu no Fafner, Sorcerer Hunters, Steam Detectives)'den oluşurken, senaryo Masashi Gogo (GTO, Full Metal Panic, Bleach, Prince of Tennis, Rurouni Kenshin, Yukikaze)'ye, müzikler Yoshihisa Hirano'ya (Death Note, Air Master, Hajime no Ippo: New Challenger, Kotetsushin Jeeg, Ouran High School Host Club, Real Drive, Super Robot Wars: Divine Wars), grafik tasarım Toshihiro Kohama'ya (Big O, Cowboy Bebop, Gad Guard, Ghost in the Shell: SAC, Heroic Age, Inuyasha, Night Nead Genesis, Saikano), mekanik tasarım Takuya Matsubara (Busou Renkin, Soukyuu no Fafner) aitken Yunosuke Yoshinaga'nın hazırladığı 7 volume'luk Manga'ya dayanıyor. http://breakblade.jp/work/gouremu.html adresinden Mecha'ları görebilirsiniz.

Ayrı bir parantez açmam gereken şey de Break Blade'in neredeyse her anına dokunmuş Anadolu esintileri oldu.

Spoiler: Göster
Müziklerin geneli Anadolu ve Mezopotamya esintileri içeriyorken, anlatımın odağındaki Krisna Krallığı bayrağında ay yıldız olan ve batı komşusu "Atina" ile arası bozuk olsa da netice yönelim olarak barışçı bir ülke olması ve Krisna başkentinin niyeyse kiliselerle/haçlarla filan değil de minarelerle (!) kaplı, kerpiç evlerin her yerde önümüze çıktığı, hem bozkır hem de denize kıyısı olan bir yer olması.


Bunları üst üste koyduğumuzda her ne kadar ilk bölüm itibariyle fazla bir hikaye/drama yada aksiyon görmesek de son 5 yıl içindeki Gundam alternatiflerine göre en çok şey vaadeden yan seçenek olarak göründü bana. İlk bölümün sadece bir önsöz olduğunu aklınızdan çıkartmayın. İzlerseniz hem ayırdığınız 50 dakikanın karşılığını alacak hem de sonraki bölüm için fazla beklemeyeceksiniz (2. bölüm Ağustos sonu içinde DVD/Blu Ray olarak çıkacak) İyi seyirler.

not: Çevirisine başladım.

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Break Blade
« Yanıtla #1 : 01 Ağustos 2010, 07:31:51 »
Bunu dün indirdim ( GG subları ile encodelanmış bir şey) ama henüz izlemiş değilim. Birileri bana için fan service basılmış karizma mecha konsepti ile eh işte seviyeli bir hikaye sunmuşlar dediydi ama pek aldırış etmedim açıkçası çünkü bu aralar mecha yok. Önümdeki iki gün sınavlarım var onlardan kurtulur kurtulmaz biriken ne varsa bunu da önlerine katıp izleyeceğim, bu başlığı görmesem "izlenecekler" klasörünü boylayacaktı ama ne yalan söyleyeyim.  :yeho

Çevrimdışı Akuma_Blade

  • **
  • 97
  • Rom: 5
  • "All Worms are my prey!"
    • Profili Görüntüle
Ynt: Break Blade
« Yanıtla #2 : 01 Ağustos 2010, 15:09:39 »
1. FİLM "UYANIŞ"

Sıcak sıcak yaptık altyazısını efendim. İyi seyirler.