Kayıt Ol

Yürüyen Şato - Uçan Şato - Sihirli Ev // Diana Wynne Jones

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle

Anime olarak izlediğimiz film şimdi İthaki Yayınları‘ndan kitapta!

Hayao Miyazaki’nin Oscar adayı olan animasyon filmi Yürüyen Şato’nun asıl hikâyesi…

Diana Wynne Jones’un usta kaleminden çıkan eğlenceli, macera ve sürprizlerle dolu olağanüstü bir roman…

Alıntı
“Mizah, büyü ve aşkın muhteşem bir karışımı.”
Publishers Weekly

“Diana Wynne Jones son kırk yılın en iyi çocuk kitabı yazarı…”
Neil Gaiman

Ayrıca kitabın ilk 20 sayfasını içeren ÖN OKUMAsı da yayımlandı. İndirmek için buraya tıklayın!

Çevirmenliğini Bülent O. Doğan, editörlüğünü ise Evrim Öncül‘ün üstlendiği kitabın tanıtım yazısı ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2010, 16:24:45 »
Sanırım Peggy Sue ve Hayaletler'den bu yana okuduğum en renkli kitaptı. Orada gördüğüm uçuk hayalgücü örneklerini başka bir kitapta da görmek beni oldukça mutlu etti. Hal böyle olunca kafamda ister istemez bir kıyas yaptım ve şu sonuca vardım:

İkisi de kolay kolay akla gelecek şeyleri kullanmamıştı, ama Brussolo daha karamsar bir anlatım sergilerken Diana Wynne Jones rengarenk ve eğlenceli bir dünya kurgulamış.

Okurken aklıma sık sık anime geldi, ve kitabın anime uyarlaması ilk sayfalarda sık sık gözümün önünde canlanarak hikayeyi daha somut kıldı. Ama elbette bir yerden sonra kitapta animeden farklı olan şeyler ve daha fazla detay ortaya çıktı (Örnek: Sophie'nin diğer 2 kardeşinin de meğer epey rolü varmış hikayede).

Kitabı bitirdiğimde her sayfasından keyif aldığım bir eseri bitirdiğimi fark ettim. Neil Gaiman kitapları da bende bu etkiyi yaratıyor genelde.

Animesi mi kitabı mı denirse de şunu derim, hem animesi izlenmeli hem kitabı okunmalı. İkisi de farklı kulvarlarda çok güzel :). Konularının belli yerleri ve sonları bile farklı aslında.

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato - Uçan Şato // Diana Wynne Jones
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2011, 21:12:07 »
Eveeet Kitap fuarı sağolsun böyle güzel bir esere sonunda kavuştum ^^ Hem yorum yapmadan geçmek istemediğim hem de el altından biraz dürtüklendiğim için (:D) hemen koşup bu sayafayı açtım.

Efendim, açıkçası yorum olarak ne diyeceğimi pek bilemiyorum. Ancak kitabı bitirdiğimde ilk aklıma gelen şu oldu: Animeyi mutlaka ama mutlaka izlemeliyim, çünkü Miyazaki bu kitabı muhteşem bir şekilde yansıtmıştır :)

Bir kere kitabın anlatımı hiç sıkıcı değil ki bu benim açımdan çok büyük bir artıdır. Eğer bir kitap okuyucuya "Amaaan, şu sahneyi de çabuk atlasınlar artık." dedirttiriyorsa açıkçası ben o kitabın başarısından -kendi adıma- şüphe duyarım. Ama "Yürüyen Şato" için asla böyle bir durum söz konusu değil. Hiç bir sayfanın sonunun gelmesini istemiyor bilakis kitabın sonuna yaklaştıkça üzülüyorsunuz.

İkinci olarak ise karakterlerin anlatımı çok güzel; az ve öz. Yazar kelimeleri öyle kullanmış ki az kelimeyle çok şey ifade edebilmiş. Mesela Sophie... Sophie'yi hiç bir yerde tam bir şekilde tanıtılırken görmüyoruz. Ama kitabın akışından onun karakterini çözebiliyoruz: Dikkatli, fedakar, planlı ve programlı, hafif inatçı, belki biraz  agresif (:))... Oysa az önce dediğim gibi Sophie hakkında ki bu sıfatları, kitap içerisinde hiç bir yerde bu şekilde açık görmüyoruz. Okuyucu bunu kitabı okurken "hissediyor."

Başka bir yönü ise kurgusu. Herhalde en şahane kısmı budur. Ki okumayı bitirdikten sonra ben şöyle bir yönünü de fark ettim kitabın: Akışta; ana tema geliştirilip, kitap bir sonuca bağlanırken aslında gelişen sadece olaylar olmuyor. Bunun yanı sıra yazar, bu olaylar karşısında karakterlerin de kendini olgunlaştırmasını gösteriyor. Yine Sophie'den örnek vereyim:
Spoiler: Göster
 Sophie yaşlandığı zaman yaşadığı kimi olaylarda şu şekilde düşünüyor "Eskiden olsa burada çok utanırdım, eskiden olsa bunu diyemezdim v.s".

Bununla beraber fark ediyoruz ki Sophie eski yaşantısında kendi de sevmediği huylarından kurtuluyor. Yaşının verdiği küçük bir pervasızlık onun gereğinden fazla olan utangaçlığını ve çekingenliğini düzeltiyor.

Tabii kurgu sadece bununla kalmıyor aynı zamanda kitabın içeriğinde son derece uç ve orijinal ögeler olduğunu görüyoruz. En en basitinden Yürüyen Bir Şato gibi :P Ve kesinlikle atlanmaması gereken ateş cinleri gibi.

Olayların akışı kimi zaman okuyucuyu şaşırtabiliyor. Ben buna örnek olarak;
Spoiler: Göster
 kitabın son sayfalarında bütün herkesin şatonun içinde toplanmasını söyleyebilirim.

O kadar doğal ve olağan bir şekilde oldu ki bu, kitabın sonunda "Vay be" demekten kendimi alamadım :D

Verdiği mesaj ise bambaşka. Yürüyen Şato boş bir kitap değil. Aslında size sevmenin ve insanlığın ne olduğunu anlatıyor. İşte aralarından en çok bu kitabı okunmaya değer kılıyor.

Son olarak şunu da eklemem gerek ki sevgili yazarımız şahane bir kurguyu en az onun kadar iyi bir sona bağlamış.
Spoiler: Göster
Mutlu son sevmeyen bir kişi bile buraya mutlu bir sonun yakışacağını bilirdi.
Sonunu kendini yakıştırdığım az sayıda ki kitaptan biri oldu :)

Canı gönülden herkese okumasını tavsiye ettiğim bir kitap olarak bir köşeye not ettim kendilerini :)

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato - Uçan Şato // Diana Wynne Jones
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2011, 20:08:06 »

Yürüyen Şato'nun yaratıcısı Diana Wynne Jones’un usta kaleminden çıkan yepyeni bir maceraya hazır mısınız?

Genç tüccar Abdullah’ın sıradan hayatı, bir yabancının kendisine sihirli bir halı satmasıyla birlikte altüst olur. Öyle ki, Abdullah hayallerini kurduğu hayatın tam ortasına düşer.

Bir gece muhteşem bir bahçede uyanır ve hayallerinin kızı Gece Çiçeği’yle tanışır. Ancak, görür görmez âşık olduğu bu güzeller güzeli prenses kötü bir cin tarafından Abdullah’ın gözleri önünde kaçırılır. Böylece kahramanımız macera dolu bir takibe başlar.

Bu öyle bir maceradır ki, bir sürü sıra dışı karakter de işin içine girer: aksi bir sihirli halı, sinirli bir şişe cini, düzenbaz bir asker ve dik kafalı bir kara kedi. Acaba bu renkli tayfa kötü cinin gizemli evini bulup prenseslerle dolu şatoyu kurtarabilecek midir?

Alıntı
"Yürüyen Şato'nun devamı niteliğindeki bu coşkulu roman, mizahi öğeleri ve heyecanıyla bir önceki romanı aratmıyor.”
-Ala Booklist-

Çevirisini Cihan Karamancı‘nın yaptığı ve Evrim Öncül‘ün yayına hazırladığı kitabın tanıtım yazısı ve künye bilgilerine de buradan ulaşabilirsiniz.

Spoiler: Göster
Fuarın bir cilvesi olarak aldığım kitabı neden bu kadar geç okuduğum için kendime kızıyorum. Özellikle Yürüyen Şato'yu okumuş olup da, bu kitabı okumamış olan kişilere tavsiye ediyorum.

Abdullah'ın eski bir halı almasıyla başlayan bu macerası sizi büyücü Howl'a kadar sürüklüyor. İlk kitapta görmeye alışık olduğumuz kahramanların, Diana Wynne Jones'un kaleminden sizlere göz kırpmasını izleyecek; kudretli cinlerin dünyasına çağrılacaksınız. Alın ve kapağını açın, kapattığınızda zaten kitabın sonuna ulaşmış olacaksınız ;)

Çevrimdışı eretrusilden

  • **
  • 139
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato - Uçan Şato // Diana Wynne Jones
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2011, 23:54:36 »
Ben kitabı okurken, karakterlere biraz ihanet edilmiş gibi hissetim. Özellikle calisufer'e -ki kendisi benim en sevdiğim karakterlerdendir. Yok cin'di halıydı, kediydi. Şart mıydı kılıktan kılığa sokmak.
Howl karizmasından bir şey kaybetmemeliydi sanki. Yine de sabırsızlıkla üçüncü kitabı bekliyorum.

Düşünerek nereye varabilirsin ki bir ejderha karşısında!

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato - Uçan Şato // Diana Wynne Jones
« Yanıtla #5 : 01 Nisan 2011, 18:23:08 »
Arkadaşlar yazar Diana Wynne Jones'u, 26 Mart günü kanser nedeniyle yattığı hastanede kaybettik. Kendisiyle ilgili ayrıntılı haberi bu gece sitemize koyacağız.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
“Sihirli Ev” Çıktı!
« Yanıtla #6 : 08 Mayıs 2011, 14:37:39 »

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Diana Wynne Jones‘un Şato Üçlemesinin üçüncü kitabı Sihirli Ev İthaki Yayınları‘ndan çıktı.

Charmain Baker, büyük amcası Kraliyet Büyücüsü Norland’ın evine göz kulak olmayı kabul ettiğinde, aklında tek bir şey vardır: korumacı ailesi olmadan bol bol kitap okumak. Fakat işler istediği gibi gitmez. Zira o evin zaman ve mekânı bükebildiğinden, sihirli bir sokak köpeği olan Başıboş’tan ve genç büyücü çırağı Peter’dan haberi yoktur. Bu da yetmezmiş gibi, bir de lubok denen korkunç bir yaratık peşine düşer ve Charmain kralın ülkeyi kurtarmaya yardımcı olacak efsanevi Elfarmağanı’nı arayışında başkahraman olur. Büyücü ailemiz Sophie, Howl ve ateş cini Calcifer da muzip ve kıvrak zekâlarıyla bu arayışı renklendirir.

Acaba Charmain onca karmaşanın ortasından sağ salim kurtulabilecek midir?

Alıntı
“Diana Wynne Jones muhteşem bir fantazya yazarı. Hayal gücü her daim canlı, karakterleri gerçek ve hikâyeleri hem muzip hem de duygulu…”
- Kathleen Karr

Cihan Karamancı‘nın çevirdiği ve Evrim Öncül‘ün editörlüğünü üstlendiği kitabın tanıtım yazısı ve künye bilgisi için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato - Uçan Şato - Sihirli Ev // Diana Wynne Jones
« Yanıtla #7 : 08 Mayıs 2011, 19:15:26 »
Yürüyen Şato ile mest olmuşken (kitaptan önce animesi ve daha sonra kitabı ile), aslında bir üçleme olduğunu öğrendik. İthaki hızla Uçan Şato'yu yayınlamışken az bir zaman sonra Sihirli Ev ile karşımıza geldi.

Hayalgücünün en güzel örnekleri, esprili bir dil ve eğlence sanırım bu kitapları tanımlamak için yeterli. Okurken çok eğleniyor insan. Açıkçası Diana Wynne Jones'un edebi dilini de övmemek olmaz :).

Çok mutlu oldum bu kitabın da çevrildiğini duyunca.

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato - Uçan Şato - Sihirli Ev // Diana Wynne Jones
« Yanıtla #8 : 15 Mayıs 2011, 17:34:29 »
Sonunda Sihirli Ev'i de okuyarak seriyi tamamlamış bulunmaktayım. Serinin sonuna gelmek her ne kadar üzücü olsa da, son kitap o kadar muhteşem ki bütün üzüntünüze değiyor.

Diana W. Jones, her zamanki esprili yazımı ile kitabı şenlendirirken; sizlerde okurken hayalgücünün doruğuna ulaşıyorsunuz. Elfler, lubok ve lubokinler, zaman ve mekan kavramından soyutlanmış bir ev ve büyücüler... Hepsi kitabın kapağının altında esrarengiz bir macera sürdürüyor. Serinin daha önceki iki kitabında alışık olduğunuz kahramanların yanı sıra yeni karakterlerle, keyifli bir okuma yaşayacaksınız. Seriye başlamamış yahut başlayıpta son kitabını okumamış kişilere ellerini çabuk tutmalarını öneriyorum.

Spoiler: Göster
Son olarak şunu söylemeliyim ki Howl bebekken bile çok sevimli, kitapta bunu öğrendim ^^

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
İlknokta'dan fırsat üstüne fırsat! Eğer sizde hâlen daha Diana Wynne Jones'un usta kaleminden çıkmış Şato Serisi'ni okumamışsanız, şimdi almanın tam zamanı. Etiket fiyatı 52 lira olan bu seri, İlknokta'nın özel indirimiyle şimdi sadece 35 lira!

% 35'lik bu indirime ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli.

Çevrimdışı

  • *
  • 11
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yürüyen Şato - Uçan Şato - Sihirli Ev // Diana Wynne Jones
« Yanıtla #10 : 23 Aralık 2011, 13:26:27 »
A Game of Thrones'u bitirdikten sonra diğer kitabı almaya gidene kadar geçecek olan sürede Yürüyen Şato'yu okumaya karar verdim ve dört beş bölüm kadar okudum. Öncelikle söylemeliyim ki okuması çok rahat bir kitap. Yalnız kitabı okurken hep çekilen anime film aklıma geliyor; karakterler, mekanlar vesaire hep anime doğrultusunda şekilleniyor. Pek şikayetçi değilim aslında; ancak önce kitabı okumak sonrasında Miyazaki'nin yorumunu görmek ve kendi hayalimde canlanan detaylarla karşılaştırmak daha güzel olurdu.