Kayıt Ol

Rumen Folkloru

Çevrimdışı mbdincaslan

  • **
  • 277
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
    • Baatırdın Sözü
Rumen Folkloru
« : 13 Ekim 2012, 03:34:26 »
Gelişip başlı başına bir mitoloji haline dönüşemediyse de, Rumen folkloru gayet ilginç ve güzeldir. Halk inanışlarındaki bir kaç efsaneyi ve yaratığı anlatayım.

Rumen folkloru deyince akla hiç şüphesis Mihai Eminescu ve Luceafarul gelir. Eminescu, Romanya'nın milli şairidir ve şiirlerinde sürekli Rumen folklorundan motifler kullanmaktadır. Bunların en meşhuru elbette, Luceafarul şiiridir. Esasında, Luceafarul, halk söylencelerinden derlenmiş bir hikayedir ancak, Eminescu kendince bir kaç değişiklik yapmış ve Rumen şiirinin başyapıtını yazmıştır. (Luceafarul akşam yıldızı demek.) Akşam yıldızıyla bir genç kızın aşkını anlatan uzun hikayenin Rumence ve İngilizcesi için: http://www.fa-kuan.muc.de/LUCEAFA.HTML

Rumen folklorundaki bir başka figür de, Zburătorul'dur. Zburătorul, geceleri odalarına gelip, genç kızlarla ilişkiye giren, sonra pencereden uçarak kaçan bir yaratıktır. Büyük bir ihtimalle, bekaretin tabu olduğu zamanlarda, bir şekilde bekaretini yitirmiş genç kızların kurguladıkları yalanlardan doğmuş ("Benim suçum yok, doğaüstü bir yaratık gelip beni iğfal etti" gibi) ve zamanla bir mit halini almıştır. Bu ilginç figür de, bir çok Rumen şair ve yazarın ilgisini celbetmiş ve işlenmiştir.

Benim en çok ilgimi çeken figür ise, şüphesiz Zmeu. Çoğulu "zmei" olarak yazılan zmeu, bozguncu bir figürdür, goblinlere benzer. Zmei, toplanıp köyleri basar, malları yağmalar ve kadınlara tecavüz eder. İlginçtir ki, zmeinin taşıdığı silaha Rumenler "buzdugan" der; bizler, Türk akıncılarının "bozdoğan" isimli bir gürzü yaygın olarak kullandıklarını biliyoruz. Muhtemelen, uzun yıllar süren Türk akınları, Rumen halkının kolektif bilinçaltında böyle bir karaktere ilham vermiştir.
"Onen i-estel edain, ú-chebin estel anim"