Kayıt Ol

“Prenses ve Goblinler” ile “Curdie”

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
“Prenses ve Goblinler” ile “Curdie”
« : 07 Şubat 2011, 12:38:10 »

ODTÜ Yayıncılık, büyük bir üstadın peri masalı olarak tabir edebileceğimiz romanlarını Türk okuyucularıyla buluşturuyor. George MacDonald tarafından yazılan Prenses ve Goblinler ile Prenses ve Curdie raflarda!

Goblin kelimesini ilk defa duyduğumuz bu eserde MacDonald bir zamanlar huzur içinde yaşayan goblinlerin, insanlarla savaşıp kaybetmesinden sonra dağın derinliklerindeki mağralarında kurdukları intikam planlarını masalsı bir dille anlatıyor.

Okuyucuları fazla bekletmemek adına iki kitabı birden yayınlayan ODTÜ Yayıncılık, tanıtım metninde şunları dile getiriyor.

Alıntı
    Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J. R.R.Tolkien, George MacDonald için “Beni en çok etkileyen yazarların başında gelir” demiştir.

    Narnia Günlükleri’nin yazarı C.S. Lewis, MacDonald için “Ustam” demektedir.

Her iki kitabın çevirisini Dilek Cenkçiler, kapak tasarımını ise Emrullah Öz üstleniyor. Kitapların detaylı tanıtım yazısı ile künye bilgilerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: “Prenses ve Goblinler” ile “Curdie”
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2011, 17:14:15 »
Serinin ilk kitabını okudum ve şunu söyleyebilirim ki çok tatlıydı. Çeviride biraz sorun görsem dahi fazla büyütülecek bir yanı olmadığını dile getirebilirim.

İkinci kitabın ismini oluşturan Curdie'nin bu kitapta çok önemli bir rolde olduğunu söyleyebilir ve örümcek ağından örülmüş ipliğin (sadece prensesin görebildiği) geçmişlerdeki hatıralarımı yeniden canlandırdığını da itiraf etmeliyim. Hayal meyal buna benzer bir çizgi film izlediğimi sanıyorum.

Elimde bitirmem gereken farklı kitaplar olmasa direk ikincisine başlayacaktım. Fakat şimdilik halihazırda beklemede. Tavsiyemdir.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı grikunduz

  • **
  • 368
  • Rom: 6
  • Est solarus oth mithas
    • Profili Görüntüle
    • HayalGezer
Ynt: “Prenses ve Goblinler” ile “Curdie”
« Yanıtla #2 : 22 Şubat 2011, 15:22:44 »
   Evet kitabı bende okuyup bitirdim. Gerçektende masalsı bir anlatımı var, hoş bir kitap. Tabi kitaptan ciddi bir fantastik eser tadı beklemeyin, sonuçta bu türün nerede ise ilk örneklerinden(belki de ilk örneğidir tam bilmiyorum).
   İnsanlar bir şekilde dağın altına göçer ve uzun süreli karanlıktan dolayı değişip çirkinleşirler ve goblin olarak adlandırılmaya başlanırlar. Ama diğer bir çok fantastik kurgunun tersi olarak bunda goblinler aşırı zeki yaratıklardır.
   Bir masalda olması gereken her şey var içinde; bir prenses, şarkılar, cesur bir kahraman ve ip eğiren bir büyükanne. Evet magicalbronze izlerken benim de aklıma hayal meyal bir çizgi film geldi. Özellikle bir repliği hala hatırlıyorum (çok iğrenmiştim, zayıf mideliler bakmasın)
Spoiler: Göster
Ona tırnaklarımın arasındaki pislikleri yedireceğim.
Tabi çizgi filmdeki bu replik kitapta
Spoiler: Göster
Onun ayak parmaklarının arasındaki deriyi yüzdürüp sıkıca bağlatacam ve onuda parmaksız hale getirecem.
olarak geçiyor.
Not:Ama kitabı okuduktan sonra nedense Curdie karakteri ile Tom Bombadili birbirine benzettim. Galiba Bombadilin esin kaynağı Curdie.