Kayıt Ol

Jefferson Airplane

Çevrimdışı pleasant^^

  • ****
  • 1642
  • Rom: 12
  • bitch is back to the town.
    • Profili Görüntüle
Jefferson Airplane
« : 10 Ocak 2010, 19:38:54 »
bana yokmuş gibi geldi,arama falan yaptım fekat olabilir de pekala..


Jefferson Airplane San Francisco'dan çıkan ve tüm ulusça tanınan ilk psychedelic rock gruplarından birisidir. Grateful Dead daha uzun süreli devam eden ve tanınan bir grup olsada 1960 yıllarda Jefferson Airplane 1960'larda San Francisco'da müziğin tarzını acid içen gitarist Jorma Kaukonen ve Marty Balin ile Grace Slick'in beraber vokalleriyle hit singlelar çıkararak ve ulusal dergilerin kapaklarında yer alarak belirliyordu. Jefferson Airplane hem uyuşturucu kullanan hippileri hemde savaş karşıtı göstericileri temsil eden bir grup olarak dikkat çekiyordu. Bunların yanısıra grup 1965 - 1972 yılları arasında inanılmaz yaratıcıydı. Devamlı çıktıkları turneleriyle 1960'larda yer alan bütün büyük rock festivallerinde (Monterey, Woodstock '69 -ah woodstock, Altamont) yer alan tek gruptu. 7 adet studyo albümü çıkardılar bunların 5 tanesi altın plak alırken iki adet Long Play ve çıkardıkları 8 single'ı bir arada topladıkları 1 milyondan fazla satan chronicleları vardı. Ayrılmaktan ziyade farklı bir yol çizerek bir nevi mütasyon neticesinde başka konfigurasyonlarla (Hot Tuna ve Jefferson Starship) müzik hayatlarına 70 ve 80 li yıllarda devam ettiler taki 1989 yılında tekrar bir albüm için birleşene kadar.

Jefferson Airplane'in fikri San Francisco'lu ve Town Criers grubu ile başarısız bir folk albümü yapan 23 yaşındaki Marty Balin tarafından çıkarıldı. Beatles'ın Ingiltere'deki başarısını örnek alarak folk ve rock'ı bir araya getirme fikriyle beraber 1965 başında bir grup kurarak hyrbrid stilde şarkılar yapma kararı aldı. 3 yatırımcıyı eski bir Pizza lokantasını 100 kişilik bir Matrix isimli konser salonuna çevirmeye razı eden Marty daha sonra Drinking Guard isimli bardan grup üyelerini seçmeye başladı. Ilk işe aldığı kişi ritim gitaristi Paul Kantner oldu ki Paul aynı zamanda baş gitarist ve vokalist Jorma Kaukonen'ide tavsiye eden kişi oldu. Marty aynı zamanda grupta bir bayan vokalist olması isteğiyle devam ettiği araştırmalarına Sine Toly'i gruba katmayı başardı. 6 kişilik grubun diğer üyelerini bassta Bob Harvey ve bateride Jerry Peloquin oluşturdu. Grubun alışılmadık ismi Kaukonen tarafından ortaya atıldı.

Jefferson Airplane Matrix'teki ilk gösterisini 13 Ağustos 1965 yılında yaptı ve daha sonra basının dikkatinide çekerek düzenli olarak sahneye çıkmaya başladı. O zamanlar folk rock grupları arasında Sonny & Cher, We Five, Bob Dylan, the Byrds, the Beau Brummels, the Turtles(bir ben yokmuşum o zamanlar) listelerde en üst sıraları taşuyor ve şirketlerin dikkatini çekiyordu. Eylükl ayından itibaren grup birçok müzik şirketinin dikkatini çekmeye başarmıştı. Bu sıralarda grupta bazı değişikliklerde olmaya başlamıştı. Peloquin gruptan kovulmuş ve yerine Skip Spence katılmıştı. Spence kendini gitarist olarak tanımlamasına rağmen bateri tecrübesi yok değildi. Eylül ayında Signe Toly Matrix'in ışıklarını idare eden Jerry Anderson ile evlenerek Signe Anderson ismini aldı. Ekim ayında Harvey bu sefer gruptan kovulan üye olurken yerine Kaukonen'in bir arkadaşı olan Jack Cassady getirildi. 15 Kasım 1965 yılında Balin, Kantner, Anderson, Kaukonen, Spence ve Casady'den oluşan grup üyeleri RCA Victor yapımcılık bünyesine katıldı. 16 Aralık 1965 yılında grup üyeleri Los Angeles'ta Balin'in bestelediği It's No Secret ın kaydını gerçekleştirdi ve RCA single'ı Şubat 1966 yılında yayınlamasına rağmen single listelere girmeyi başaramadı. Buna karşın Jefforson Airplane San Francisco'da çok daha prestijli yerlerde sahneye çıkmaya başlamış hatta Bay Area dışarısında ufak turnelere başlamıştı. Mayıs 1966 yılında Anderson bir kız çocuğu sahibi oldu ve hem çocuk hem grup ile devam etmek kendisini zorlamaktaydı. Spence'de artan uyuşturucu kullanımı yüzünden güvenilmez bir hal almıştı ve Haziran ayında Spencer Dryden ile yer değiştirildi. Spence ise Moby Grape isimli gruba katıldı.

Temmuz ayında Balin ve Kantner'nın Come Up The Years single'ı listelerde yer almadıktan sonra Jefferson Airplane ilk LP'leri olan Jefferson Airplane Takes Off 15 Ağustos 1966 yılında yayınlandı. Orta seviyede satışları olan albüm Billboardda 128. sırada 11 hafta boyunca yer aldı. Bu sıralarda Anderson'ın ailesine olan bağlılığı gruptan ayrılmasına sebep oldu. San Francisco'lu Rock grubu The Great Society'nin vokalisti Grace Slick(müzik olayı başlıyor) kendi grubundan ayrılarak Jefferson Airplane'e katıldı ve ay sonunda grupla beraber stüdyo'ya girdiler. the Great Society repertuarından getirdiği ve kardeşi tarafından yazılmış Somebody to Love(jim carrey yorumunu da dinleyin lo-o-o-o-o--o-o-o-o-o-o-v) ve ballad White Rabbit (Alice in Wonderland'den sahneler içeren ve uyuşturucunun psychedelic etkilerini içeren bir şarkıydı(go ask alice'i anımsatmaz mı) Jefferson Airplane'in ikinci albümü Surrealistic Pillow'da yer aldı.



RCA bu iki şarkıyıda single olarak yayınlazken bunların yerine gruptan ayrılan Spence'in şarkısı My Best Friend'i Ocak 1967 yılında yayınladı ve bu grubun listelere giremeyen 4. single oldu. Bunun ardından Şubat ayında Surrealistic Pillow yayınlandı. Mart ayının başlarında listelere giren ve Grace Slick'in vokalde olduğu ilk single olan Somebody To Love'ın yayınlanmasıyla albümün yükselişi başladı. Mayıs'ın başlarında hem albüm hem single listelerde ilk 40'a girdi ve bir ay sonra ikiside ilk 10'a girmeyi başardı. Bunun üzerine RCA White Rabbit'ide single olarak yayınladı ve bu single'da ilk 10'a girmeyi başardı. Surrealistic Pillow'da Jefferson Airplane'in altın plak alan ilk albümü oldu.

Bu başarıdan sonra grup medyanın dikkatinide çekmişti ki bunda Slick'in fotojenik görünümünde etkisi vardı. Yeni albüm çalışmaları sırasında turneye çıkmayı ihmal etmediler.17 Haziran 1967 tarihinde Monterey International Pop Festival'inde San Francisco'nun Rock gruplarından biri olarak sahneye çıktılar ve Summer Of Love'ı çaldılar ki favori şarkılardan biri haline geldi. Jefferson Airplane sahnede kameralarca takip edildi ve kaydedildi. Monterey Pop ile ilgili 1968 yılında piyasaya sunulan belgeselde High Flying Bird ve Today isimli şarkıları yer alıyordu.


Jefforson Airplane grubun tabiyatından dolayı hiçbir zaman ticari boyuta çok fazla önem vermedi. Grubun uyuşturucu ile anılmasından dolayıda radyolardan çok fazla destek gelmediğinden dolayı listelerde yükselmeleri çok fazla kolay olmuyordu. Grubun kendisini hit yaratan bir grup olarak görmemesinden dolayıda ortaya çıkan şarkılar içerisinde birçok değişiklik barındırıyordu. Ağustos'ta yayınlanan Kantner'in The Ballad of You and Me and Pooneil adlı single'ı Slin ve Balin'in birleşimini temsil eidyordu. Listelerde 42 numaraya kadar yükselmesi aslında ilginç bir mihenk taşı olarak karşılarına çıkacaktı çünkü grup bir daha listelerde ilk 50ye girmeyi başaracak bir single çıkaramayacaktı.

1970'ler Jefferson Airplane için değişiklerin olduğu bir dönem olarak karşımıza çıktı. Kaukonen ve Cassady gruptaki yerlerini korumalarına karşın Hot Tuna isimli bir yan projede çalışmaya başladı.Yılın başlarında Spencer Dryden gruptan kovuldu ve yerine Joey Covington geldi. Hot Tuna grubunda yer alan John Creach ilk kez Ekim 1970'de bir showde Jefferson Airplane ile beraber sahneye çıktı.Grubun tüm üyelerinden yaşlı olan Creach grubun bir değişikliğe gittiğinin kanıtı olarak karşımıza çıkarken daha radikal değişiklik Marty Balin'in grubu terk etmesi oldu ki bunun resmi açıklaması Nisan 1971 yılında yapıldı.

1970 için bir albüm hazırlayamayan Jefferson Airplane'in bu boşluğunu RCA The Worst of Jefferson Airplane isimli bir albüm ile doldurdu ve kasım ayında satışa sunuldu. Albüm kısa zamanda ilk önce altın plak aldı daha sonra platinium plak kazanmayıda başardı.Paul Kantner'in solo albümü Blows Against the Empire , Jefferson Airplane'den birçok grup elemanını içinde yer alırken teması olan uzay taşıtı kaçıran hipilerin ve bilim kurgunun içermesi sonunda Kantner Jefferson Starship adlı bir albüme destek oldu. Böyle bir kavram olmamasına rağmen Kantner bu ismi daha sonra bir grup için kullandı.



RCA ile olan plak anlaşmaları bittikten sonra grup yeni bir plak şirketi aramasına rağmen sonunda RCA'in bir alt şirketi olan Grunt plakçılık ile anlaştı. Grunt tarafından çıkarılan Jefferson Airplane'in altıncı albümü Bark 1971 Ağustosunda yayınlandı. Albüm kısa zamanda ilk 10'u zorlamaya başladı ve altın plak almayı başardı. Covington , Casady ve Kaukonen'in Pretty as You Feel adlı şarkısı single olarak yayınlandı ve Jefferson Airplane'in son başarılarından birisi olarak yer elde etmesine rağmen ancak 60. sıraya kadar çıkabildi.

Grup üyeleri ilerleyen vakitlerde yan çalışmaları ile çok daha fazla uğraşmaya başladı. Hot Tuna ikinci albümleri First Pull Down , Then Pull Down ı 1971 sonbaharında çıkardı.Kantner ve Slick evlenerek bir çocuk sahibi oldu ve ikili birlikte Sunfighter isimli bir albüm çıkardı. 1972 Nisanında Covinton gruptan ayrıldı ve John Barbata ile yer değiştirdi. Grup 7. albümleri üzerinde çalıştı ve Long John Silver 1972 yazında piyasaya sürüldü ve listelerde ilk 20 ye çıkarken 6 ay içinde altın plak almayı başardı. Destekleyen tur projesi için vokal ve birden fazla enstruman çalabilen David Freiberg gruba geçici olarak katıldı. Tur San Francisco Winterland balo salonunda 22 Ekim 1972 de sona erdi ki resmi olarak duyurulmasada bu grubun ayrılış tarihi olarak hafızalarda yer elde etti.

1967-68'den janis,grace pozu(çok sıkı arkadaşlıkları varmış malum,birlikte olduklarını bile söyleyenler var,beklenilmedik bir şey de değil hani. )(bir de bu fotoğraf $500.00 - $700.00'den satılıkmış sanırım almak isteyenlere  :P )
Kaukonen ve Casady Hot Tuna'da çalmaya devam etti. Kantner , Slick ve Freiberg üçlü bir albüm çıkardı. Slick daha sonra Manhole isimli bir solo albüm çıkardı. Kantner ve Slick daha sonra jefferson Airplane'de yer alan grup üyeleriyle beraber yeni bir grup oluşturdu ancak Kaukonen ve Casady gruba alınmadı. Gruba Jefferson Starship ismi verildi.

1970 ve 80'lerde grup üyeleri ayrı ayrı birçok farklı projede çalıştı. Grubun haklarını elinde bulunduran Bill Thompson eşliğinde 1989 yılında Kantner , Slick , Kaukonen , Balin ve Cassady bir araya gelerek yeni bir tur ve albüm için tekrar birleştiler. Tur 18 Ağustos ile 7 Eylül tarihleri arasında yer aldı ve Epic Records tarafından yayınlanan Jefferson Airplane albümü pek başarı elde etmeyince grup yeniden inaktif hale geçti. Slick müzik piyasasından ayrıldı(bir yerde dişlerim döküldüğü için gibi birşeyler okudum gibi geliyo ama bence benim bilinçaltımın çılgın oyunlarından birisi bu) , Kaukonen ve Casady Hot Tuna olarak devam etti.alıntıkırtıkır..

so you ride yourselves over the fields and you make all your animal deals and your wise men don't know how it feels to be thick as a brick.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Jefferson Airplane
« Yanıtla #1 : 10 Ocak 2010, 19:52:07 »
"Don't you love somebody to loooove" :D. Direk aklıma bu nakarat geldi. Şarkının adı "Sombedoy to love"dı sanırım. Aynı şarkıyı Jim Carry'nin de söylemesi bomba xD. Şaka değil çok da güzel söylemişti :)

Ylanız şu cümlendeki:"Alice in Wonderland'den sahneler içeren ve uyuşturucunun psychedelic etkilerini içeren bir şarkıydı" psychedelic nedir? Olmadı bak bu :(.Cümlen Türkçe neden orası İngilizce :D.

Sanrı, hayal gördüren desen cuk oturacaktı bak :)

Çevrimdışı pleasant^^

  • ****
  • 1642
  • Rom: 12
  • bitch is back to the town.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Jefferson Airplane
« Yanıtla #2 : 10 Ocak 2010, 20:09:03 »
Ylanız şu cümlendeki:"Alice in Wonderland'den sahneler içeren ve uyuşturucunun psychedelic etkilerini içeren bir şarkıydı" psychedelic nedir? Olmadı bak bu :(.Cümlen Türkçe neden orası İngilizce :D.

Sanrı, hayal gördüren desen cuk oturacaktı bak :)

ben yazmadım fekat orasını. :D bana kalsa saykodelik yazardım asdasşkgşkh.

so you ride yourselves over the fields and you make all your animal deals and your wise men don't know how it feels to be thick as a brick.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Jefferson Airplane
« Yanıtla #3 : 10 Ocak 2010, 20:16:00 »
"alıntıkırtıkır.."

Hee şimdi anlaşıldı :). Burdan yazının yazarına sesleniyorum o zaman :D!

Nerden alıntı olduğunu belirtirsen iyi olur :)

Çevrimdışı Laughing Madcap

  • ****
  • 960
  • Rom: 51
  • The Oncoming Storm
    • Profili Görüntüle
Ynt: Jefferson Airplane
« Yanıtla #4 : 10 Ocak 2010, 20:18:26 »
Grupla alakası yok tabi de, Grace Slick sanırım dünyanın en güzel burunlu kadını. evet.

Grup da fazlasıyla güzel, fazlasıyla saykodelik, fazlasıyla süpersonik. Başlığının açılması güzel oldu, ellerine sağlık.
Attention all planets of the solar federation
We have assumed control.

Çevrimdışı Canina

  • ****
  • 1460
  • Rom: 39
  • There ought to be a law against you
    • Profili Görüntüle
    • Canina's
Ynt: Jefferson Airplane
« Yanıtla #5 : 10 Ocak 2010, 22:03:52 »
"One pill makes you larger"

Bir iki şarkısı dinlediğim çok hoş bir grup. Tavsiye edilir.