Kayıt Ol

Joy Division

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Joy Division
« : 28 Mart 2008, 22:54:26 »

Joy Division, Punk akımının İngiltere'yi işgal ettiği sıralarda ortaya çıkan ilk post-punk grubudur. Alternatif müziği melankolizm ile en iyi birleştiren topluluklardan biri olarak da nitelendirebileceğimiz Joy Division'ın müziklerinde kargaşa, öfke ve bunun gibi sert öğeler yoktur, aksine kulağa hoş gelen melodilere ve zengin ifadelere yer verilmiştir.

Grup ilk sahne performansını 1977'de sergilemiştir. Sex Pistols Manchester'da gerçekleşen konserde alınan olumlu tepkiler, gruba yeni çalışmalar için güç vermiştir.

İlk adı "Stiff Kittens" olan grup; Bernard Albrecht ve Peter Hook'un kuliste tanışması ile ortaya çıktı. Kısa süre sonra bu iki müziksever Ian Curtis'i ve Steve Brotherdale'ı da aralarına alarak çalışmalarını sürdürdü. Gitara Bernard, bassa Peter, bateriye Steven geçti. Solist ise Ian Curtis olarak belirlenmişti. Daha sonraları David Bowie'nin bir parçası olan "Warszawa"dan etkilenerek 1977 yılında adlarını Warsaw olarak değiştirdiler. Ve bu isimle ilk konserlerini Mayıs ayında Buzzcocks ve Penetration'ın alt grubu olarak Manchester'daki Electric Circus'da verdiler.

Bu konserden 3 ay sonra, Ağustos ayında gruptan ayrılan Steve Brotherdale'ın yerine Stephen Morris geçti. 1977'nin son aylarında grup bir kez daha isim değişikliğine gitti. Artık çalışmalarını Joy Division adı altında gerçekleştireceklerdi. Bu isme, İkinci Dünya Savaşı'nı konu alan bir romandan etkilenerek karar vermişlerdi. Romanda "Joy Division", toplama kampı ünitelerinde bulunan kişilerin, nazi subaylarının eğlendirilmesi için nasıl zorlandıklarını anlatan argo bir terim olarak kullanılmıştı.

1978'e iyi giren Joy Division yıl boyunca ülkede birçok konserler verdi. O yıl grubun kendi adını taşıyan ilk albümü piyasaya çıktı. Ancak bu albüm grubun istediği gibi bir punk albümü değildi. Menajerleri olanManchester club DJ'lerinden Rob Gretton, parçalar üzerinde oynamalar yapmış, albümü tam bir punk klasiği olmaktan çıkarmıştı. (Bu nedenle grup, diğer parçalarını Warsaw adıyla yayınlamıştır.)

Albüm 10 yıl sonra, daha genişletilmiş olarak tekrar piyasaya çıktı. Artık iyice tanınmaya başlamışlardı. Televizyon ve radyo şovlarında da boy göstermeye başlayan Joy Division'ı güçlendiren önemli çalışmalar arasında, John Peel'ın BBC'deki radyo programı kapsamında grup için kaydedilen özel bölümler sayılabilir.

1979 yılının Temmuz ayında Joy Division, Martin Hannett'la birlikte kaydettikleri "Unknown Pleasures"ı eski arkadaşları Tony Wilson'ın plak şirketi Factory Records etiketiyle yayınladı. Eleştirmenler tarafından beğenilen albüm listelerde de uzun süre kalmayı başardı. Bu başarının ardından Warner Bros; Joy Division'a geniş bir dağıtım kontratı teklif etti, fakat grup üyeleri bu teklife sıcak bakmadı. Aynı yıl John Peel'ın radyo programı için bir bölüm daha kaydettiler. İki kayıt da daha sonra "Peel Sessions" albümünde yayınlandı. 1979 senesinin sonlarına doğru grubun canlı performans programları, Ian Curtis'in sağlık problemleri sebebiyle değişmeye başlamıştı. Sanatçının epilepsi krizleri sahnede kendini gösteriyordu.

Yılbaşı tatili için kısa bir ara verdikten sonra Şubat ayında Avrupa turnesine çıktılar. Ancak Ian Curtis'in hastalığı sebebiyle yine bir çok konser zorunlu olarak iptal edildi. Turnenin ardından grup, yapımcı Hannet'la bir kez daha stüdyoya girdi. İkinci albümün kayıtları gerçekleştirilmiş, yeni çalışmaya "Love Will Tear Us Apart" adı verilmişti. Single yine büyük başarı kazandı fakat bağımsız listelerde beklenen yankıyı uyandıramadı. Mayıs ayında verdikleri bir konserin ardından çıkacakları ilk Amerika turnesi öncesinde dinlenme kararı aldılar. Fakat turnenin başlamasına iki gün kala Ian Curtis evinde kendini asmış olarak bulundu.

Bu tüyler ürpertici olaydan önce grup elemanlarının verdiği bir karar vardı. Her ne sebepten dolayı olursa olsun üyelerden biri gruptan ayrılacak olursa Joy Division müzikal hayatına devam etmeyecekti. Nitekim 1980 yılının yazında "Love Will Tear Us Apart" tekrar yayınlandığında parça, İngiltere listelerinde hiç beklenmeyen bir başarı kazandı. Ağustos ayında yayınlanan "Closer" albümü yine yorumcuların olumlu eleştirileriyle birlikte satış grafiklerinde de yükselme başarısını gösterdi. Listelerde ise albüm altı numaraya kadar çıktı.

1981 yazında, "Unknown Pleasures" da listelerde aynı başarıyı elde etti. Yılın ortalarında Hook, Morris ve Albert (Bernard Summer) "New Order"ı kurdu. Bu yeni oluşumda solist Albert'ti. Aynı sene İngiltere Müzik Listeleri'nde beş numaraya kadar yükselen; daha önce hiç bir yerde yayınlanmamış olan iki yeni parça ve iki de canlı kayıt şarkısıyla birlikte, "Still" piyasadaydı. 80'li yıllarda New Order'ın yıldızı parlamaya başlamış olsa da grup; Joy Division ve Ian Curtis'in gölgesinde kalıyordu. "Love Will Tear Us Apart" 1983 yılında üçüncü defa listelere girdi. Ayrıca 1988 yılında da "Atmosphere" single'ı tekrar yayınlandı ve 34 numaraya kadar yükseldi, "Substance" ise albüm listelerinde yedi numaraya çıkmayı başarmıştı.

7 yıl sonra Curtis'in ölüm yıldönümünde; "Permanent: Joy Division 1995" adlı toplama albüm ve "A Means to an End" adındaki tribute çalışma piyasaya çıktı. Aynı yıl Curtis'in biyografisinden oluşan "Touching From A Distance" isimli kitap da raflardaki yerini alıyordu. Daha sonra 1999 yılında Factory Plak Şirketi, grubun konser performanslarını tekrar yayınlamaya başladı.

-deniz'e ithaf edilmiştir. :P şaka bi yana sayesinde sevdim kendilerini=) Sizlerin de dinlemesi tavsiye edilir :P

Çevrimdışı Amèlie

  • ***
  • 531
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Joy Division.*
« Yanıtla #1 : 11 Haziran 2008, 20:07:46 »
U beybi Joy Division mı gördüm ben, görmüşüm valla. şiz lost kontrol egeğn. Epey güzeller. Ian Curtis de canım benim ya biyografisi hep hüzünlendirir :P Şey de güzel bak "Love will tear us" evet