Kayıt Ol

Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar
« : 17 Mayıs 2009, 03:44:45 »

7 kitap boyunca kendimizi anlamlarını merak ederken bulacağımız pek çok kelime mevcuttur, Çok büyük kısmını hemen o sayfada öğreniriz ama bazıları kitabın hiç bir yerinde tam anlam bulmaz. Sanırım King Tolkien'in yeni dil yaratma yeteneğine özenmiş yada sadece gelişmiş bir serinin kendisine ait bir dili olması gerektiğini düşünmüş olacak ki bu yüksek dile ait kelimeler oluşturmuş.

Yüksek Dil Terimleri

An-Tet: Tet, aynı amaca hizmet eden ve aynı kaderi paylaşan kişiler için kullanılan bir terimdir. An-tet ise içten, samimi bir bağı gösterir. Aynı zamanda seksüel bir ilgiyi, bağı da gösterir. An-tet’in birlikteliğinden konsey oluşur. Büyücü ve cam küre’de Roland, Susannah ile ilk defa an-tet’i oluşturduklarında, aynı zamanda ilk defa seviştiklerini belirtir.

Anti-Ka: Birinin ka’sı veya kaderine karşı olan güç. Roland ve ka-tet’ine karşıt güç olan Kızıl Kral gibi..

Aven Kal: Rüzgarla sürüklenmiş, dalgalarla taşınmış anlamına gelir. Aven Kas’ın nadir kullanılan halidir.

Aven Kas: R Rüzgarla sürüklenmiş, dalgalarla taşınmış anlamına gelir. Aven Kal’a nazaran daha kullanışlıdır.

Can Calah: Gan’ın sesi. Bazıları meleklerin sesi olduğuna da inanır.

Can Calyx: Kara Kule’nin diğer adı. Başlangıç binası anlamına gelir.

Canda: Silahşörler arasında, tek bir mermi ile ölmeyi veya yaralanmayı önlemek için bırakılan mesafe.

Can-Ka No Rey: Vahşi gülleri ve Kara Kule’yi ve Kara Kule döngüsününü barındıran son alan. Yüksek dilde tam çevirisi “hiçliğin kırmızı çayırları”.

Can-Tah: Totem yada doğaüstü güçlerin odak noktası.

Can-Toi: Birden fazla anlamı vardır. Birincisi, çölün çocuklarıdır. Kara Kule serisinde alçak adamlar için kullanılır.

Can-Toi-Tete: Roland bu terimi Gökgürültüsü çöl köpekleri için kullanır. Küçük can-toi’ler anlamına gelebilir. Çakallar, yılanlar, ve diğer tehlikeli yaratıklar için kullanılır.

Char: yüksek dilde bir çok kelimenin birden fazla anlamı vardır. Bununla birlikte char sadece bir anlam ifade eder; ölüm. Char orta dünya terimlerinin pek çoğunun da kökünü oluşturur. Büyük Charlie değirmeni, charry, charyou ağacı gibi..

Charry: Kötü ruhlu, aldatıcı.

Chary-Ka: Ölümün kader arkadaşı yada kaderi ölümle saptanmış kişi anlamında kullanılır. Kızıl Kral’ın adamlarından biri tarafından Roland’a, onu hemen öldürmeden önce söylenmişti.

Charyou ağacı: “Gel topla”. Charyou ağacının anlamı da kurban edilmekle ilgili olmalıdır.

Chassit: 19 rakamını temsil eden kelime. Roland’ın hatırladığı çocuk şarkısının bir bölümü.

Coffa: Cehennemle ilgili bir terim.

Commala: Orta dünyada pirinç için kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda ilkbaharı karşılamak için düzenlenen festivalde gerçekleştirilen dansın alternatif ismidir.

Dama: Baba anlamında kullanılır.

Damane: Oğul veya çocuk anlamındadır.

Dan-Tete: Küçük Kral anlamına gelir.

Dan-Dinh: birden fazla anlamı vardır. Dan-dinh olarak konuşmak, kalbinizi ve aklınızı tam anlamıyla bir başkasına açmaktır. Aynı zamanda küçük lider anlamında da kullanılır.

Darkles ve Tincts: bu terimler Maerlyn’e aittir, diğer bir adıyla yaşı olmayan adamla bağlantılıdır. Tam tanımları belirgin olmamasına karşın, Maerlyn’in zaman içerisinde geri gidebilmesi ve çeşitli zamanlarda yaşayabildiğini göstermek için kullanılmıştır.

Dash-Dinh: Bir çeşit dini lider.

Devar-Toi: Kızıl Kral’ın takipçileri anlamında kullanılır.

Dinh: Lider veya kral anlamında kullanılır. Roland ka-tet’inin dinh’idir.

Eski Dil: Gilead’lı silahşorlerin ve soyluların kullandığı dil. Aynı zamanda yüksek dil olarak da bilinir.

Fan-Gon: Sürgün edilmiş kimse.

Folken: Sivil insanlar grubunu temsil eden kelime.

Gan: Bütün dünyaların ve Kule’nin bütün seviyelerinin tanrısı. Parelel evrenlerdeki yaratıcı yegane güç.

Gunna: Günlük hayatta kullanılabilecek, gerek yiyecek, gerekse eşyalardan oluşan el çantası. Eddie, Roland’ı bir sonraki günün gunna’sını hazırlarken görmüştür.



Ka: Yüksek dildeki pek çok kelime gibi birden fazla anlamı vardır ve tam olarak tanımlanması çok zor bir kelimedir. Yaşam gücünü, kader ve görevi ifade eder. Alçak dilde, bireyin alacağı yolu, yönünü gösteren kelimedir. Bizim dilimizde Ka’nın sözcük anlamı kader olacaktır. Aynı zamanda karma’yı, yada birleştirilmiş kaderleri ima eder. Hepimiz Ka’nın hizmetkarlarıyız, aynı zamanda hükümlüleriyiz. Ka bir çarktır; amacı dönmektir ve “sonunda daima başladığı yere geri döner”

Ka-Babies: Genç ka-tet üyeleri.

Ka-Mai: Dördüncü kitapta Cuthbert kendini Roland’ın ka-mai’si olarak tanımlar. Roland da Eddie’yi ka-mai olarak görmektedir.Yani kelime anlamı arkadaş, ama içten arkadaş olmalıdır. Meirman, Dixiepig’e girişlerinde ka-tet’i ka’nın ka-mai’si olarak tanımlamıştır. Aynı zamanda ka’dan etkilenen kimse anlamında da kullanılabilir.

Ka-Shume: Ka-tet’in yıkılmasına yakın olduğu hissini tanımlar.

Ka-Tel: Çırak silahşorler sınıfına verilen addır. Roland kendi ka-tel’inin en genç öğrencidir ve öğretmeni Cort’u yenip ilk silah kuşanan silahşör de o olmuştur.

Ka-Tet: harfi harfine anlamını belirtmek gerekirse birçoğun oluşturduğu bütün, pek çok kişiden oluşan tek anlamına gelir. Ka-tet’in her bir parçası ka’ya hizmet eder. Ka kadere, tet ise aynı zevk ve hedeflere yönelik insanlara işaret eder. Ka-tet insanların hayatlarının kaderle birleştiği yerdir. Çoğuldur, tek bireyin geleceği ile değiştirilemez, bozulamaz. Ama görülür, bilinir ve anlaşılır. Gilead’ın eskileri ka-tet’i ancak ölüm veya ihanet’in bozacağını söyleseler de bazıları da (Cort gibi) ka-tet yeterince güçlüyse hiçbir şekilde yıkılmayacağına inanır. Ka-tet’in her bireyi kendi başına ve sırları ile büyük bir yap boz’un parçasıdır. Bütün parçalar bir araya geldiğinde yap boz’un bir bölümü yada tamamı ortaya çıkar. Tamamını bitirmek için birden fazla ka-tet gerekebilir. Ka-Tet bazen kısmi üyeleri de içine alabilir. Mesela Oy gibi. Oy ayrı bir dünyadan ve farklı bir yaratık olduğu için bu ka-tet’in tam üyesi değildir. Ka-Tet her zaman sevgi ve arkadaşlıkla oluşturulmaz. Düşmanlar da ka-tet’in bir parçasıdır.

Khef: Orta dünya dilinde khef, su, doğum ve yaşam gücü anlamına gelir. Roland da bu seviye beşinci düzeydedir ve seviye 7 veya 8 olduğunda vücuduna klnik müdahalelerde bulunabilir, açlık ve susuzluk hissetmez.
Kişisel ve kolektif olabilir. Rüya alemiyle yaşam gücü arasındaki bilgeliğe işaret eder.
Khef’i paylaşanlar düşüncelerini de paylaşır. Kaderleri ve yaşam güçleri bağlanmıştır.

Kas: Dalga yada rüzgar.

Manni: Çeşitli totemler kullanarak dünyalar arasında seyahat edebilen keşişlere verilen ad. Kalp atışlarını kontrol edebilirler ve bu sayede soğuk havalarda canlı kalmayı başarırlar. Aynı zamanda vücutlarından çıkarak bir form oluşturabilirler.

Mim: Dünya, ana dünya.

Na’ar: Kafirlerin öldükten sonra acı çektikleri yer.

Pol-Kam: bir dans türü. Vals’ten daha hızlı ve hafif.

Sai: Alçak dilde de kullanılmakla birlikte, kökeni yüksek dildir. Bir saygı kelimesi olup aşağı yukarı bay veya bayan olarak tercüme edilebilir.

Silahşor’ün dersi (Gunslinger Litany): Silahşörlerin ayinsel sözleri; “Ben elimle nişan almıyorum, eliyle nişan alan babasının suratını unutmuş demektir. Elimle ateş etmiyorum, eliyle ateş eden babasının suratını unutmuş demektir. Silahımla öldürmüyorum, silahıyla öldüren babasının suratını unutmuş demektir. Ben kalbimle öldürürüm…

Sill: Çok arzulamak anlamında kullanılır.

Taheen: Yarı insan yarı yaratık ırka verilen isimdir. Hayvansı karakteristik özellikler gösterirler. Aynı zamanda can-toi olarak da anılırlar. İnsanlardan daha uzundur. Bazıları altın zincir takarlar. “Alçak adamlar”da olduğu gibi hepsi kötü ruhlu değildir. İnsanlardan daha uzun yaşarlar.

Te-Ka: Kader arkadaşı.

Telamei: Dedikodu yapılması yasak olan hakkında dedikodu yapmak.

Tet: insanlardan oluşan grup.

Tete: Kral

Thankee: Minnettarlığın göstergesi olarak söylenen bir deyim.

Todana: Ölümle işaretlenmiş bir kişinin etrafını kaplayan aura.

Todash: Dünyalar arasındaki boşluk.. Todash’a gitmek, farklı dünyalara seyahat etmek anlamına gelir. Todash durumunda olan kişi, herkese karşı görünmez olacaktır.

Todash Chimes: Todash yolculuklarında ortaya çıkan çıldırtıcı ses.

Ves-Ka Gan: Gan’ın sesi.

Wurderlak: Kurtadam.

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Bağlantılar
« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2009, 09:37:21 »

King'in hayatında ve yazarlık kariyerinde Kara Kule serisinin önemli bir rolü var. İlk kitabı henüz kolej yıllarında yazmaya başladı yani yayınlanan ilk romanı Göz'den tam dört sene önce. Bundan tam 30 yıl sonra Kara Kule sona erdi.

Kara Kule, King'in yazdığı romanların çoğu ile bağlantılı. Roman ve öykülerinde sıklıkla Kara Kule ve Roland'a göndermeler yapan King, belki de yazarken son serinin son kitabını karakterleri nasıl bir araya getireceğini düşünüyordu. Bir romana başlamadan önce kafasında beliren düşünceler, zaman zaman Kara Kule'ye bir bağlantı niteliği taşıyordu.

Pek çok kitapla Kara Kule arasında bağlantı olabilir. Bazıları King tarafından üstü kapalı geçilmiş ve bizlerde atlamış olabiliriz. Ama bazıları var ki oldukça açık.

Bağlantıları en açık romanlar; “Uykusuzluk”, “Maça Kızı” ve “Kara Ev”. Kızıl Kral ilk olarak “Uykusuzluk” romanında bizimle tanıştırıldı. Romanda King evreni iki gücün kontrol ettiğini belirtir; amaç ve rast gelelik ki bunlar da Kızıl Kral'ın yönetimi altındadır. Yine aynı romanda Kule'nin metafiziksel doğası hakkında da bilgi verilir. Romanda, kel doktorlardan Clotho ve Lacesis, Ralph ve Louis'e, bütün varlığın Kule tarafından kapsandığını , Kule'nin de farklı seviyelere bölünmüş olduğunu anlatır. İnsanlar (kısa süreliler) en alt seviyede yaşarlar. Uzun sürelilerin yaşadığı seviye onlardan biraz daha üsttedir. Pek çok seviye vardır ve kimin hangi derecede olduğunu onlar bile bilmemektedir. Ve en üst katta ne olduğunu da.. Tek bildikleri bütün seviyelerde sabit olan tek şeyin aşk olduğudur.

Maça Kızı'nda Kızıl Kral'ın Kara Kule ile ilgili planları ortaya çıkar. Kızıl Kral, uzunca bir süredir psişik yetenekleri olan kişileri toplamakta ve Kuleyi ayakta tutan Işınları kırmak için onları kullanmakta, istemeyenleri de zorlamaktadır. En güçlü kırıcı ise “Ted Brautigan”dır.

Kara Ev'de Jack Sawyer büyümüş, küçükken başından geçenlerin tamamını unutmuştur. Tyler Marshall'ın ortadan kaybolması ile kendini olaylar zincirinin içerisinde bulur. Tyler Kızıl Kral'ın ajanı “Malshun” için çalışan biri tarafından kaçırılmıştır. Diğer kırıcılar birer ateşli oktan ibaretse, Tyler bir nükleer bomba gibidir. Çok güçlü yeteneklere sahiptir ve Kule için potansiyel bir yıkıcıdır. Parkus, Tyler'a kırıcıların farklı tiplerini, kuvvetlerini, ve ışınların o andaki gücünü, durumunu ve Kızıl Kral'ın amacının, kendini Kule içerisindeki hapishanesinden çıkarmak olduğunu anlatır. Bunu başarabilmek için ilk yapması gereken ise Roland ve ka-tet'ini durdurmaktır.

Bağlantılı romanlar;

Kemik Torbası ve Kara Kule- Silahşör : Romanı okuduysanız, gizemli “19 “ bu kitapta da sıkça belirtilmiş ve “Mike Noonan”ın Sara Laughan'ın etrafındaki gizemi kaldırmasına yardımcı olmuştur.

Ejderhanın Gözleri ve Üçün Çekilişi: Kitabın sonunda; “Thomas ve Dennis'in başından pek çok garip serüvenler geçtiğini söyleyebilirim. Flagg'ı tekrar gördüler… ve onunla kapşıtılar” der. Üçün Çekilişi'nde Roland, kendini Flagg olarak tanıtan birini ve ardından gelen dennis ve Thomas adlı iki genci hatırlar.

Çılgınlığın Ötesi ve Çorak Topraklar: Diğer dünyaya, öteki tarafa açılan bir kapı olan resmin içerisindeyken, Rosie, Dorcas ve Rose madder ile karşılaşır. Dorcas ile Lud şehri hakkında konuşur. Rose Madder ise ona “Ka”yı anlatır.

Mahşer ve Çorak Topraklar: Kitabın sonunda Flagg, Tik-tak adamı Lud'dan kurtarır.

Mahşer ve Büyücü ve Cam küre: Roland ve arkadaşları mono tren Blaine'den çıktıklarında kendilerini Kansas- Topeka'nın bir başka versiyonunda bulurlar. Burada okudukları eski bir gazetede ülke insanlarının güçlü bir kuş gribi yüzünden öldüğünü anlarlar. Ayrıca hurda bir araba üzerindeki bir notta “yürüyen adam” yan, Flagg hakkında da bir uyarı vardır.

Korku Ağı ve Calla'nın Kurtları: Calla'da eski dost Peder callahan Roland ve arkadaşlarına katılır.

Uykusuzluk ve Maça Kızı: Uykusuzluk romanında Ralph Roberts, Patrick Danville'i kurtarmak için Kızıl Kral ile savaşır. Maça Kızı'nda Ted Brautigan ışınlar ve Kırıcılar hakkında Bobby'e bilgi verir.

Maça Kızı ve Kara Ev: Parkus, Jack'e Kırıcılar, Kızıl Kral ve ışınları kırmaktaki planları hakkında bilgi verir. Bunlar ilk olarak Maça Kızı romanında verilmiştir.

Yaratık ve Eluria'nın Vampir Hemşireleri: Her iki roman, hikaye de Desotoya dağlarında geçer. Aynı zamanda Eluria'nın doktor böcekleri ve Yaratıkta aynı dil kullanılır.

Eluria'nın Vampir Hemşireleri ve Kara Ev: Kara Ev'de, Parkus, Jack ve Sophie'ye gün batmadan önce gitmeleri gerektiğini, böylece yakınlarda çadırları bulunan Vampir Hemşirelerden sakınacaklarını söyler.

Kara Ev ve Susannah'ın Şarkısı: Kara Ev romanında anlatılan kırıcılar, ışınlar, ve Kızıl Kral, altıncı kitapta olaya dahil olur.

O ve Kara Kule: Kitapta sıkça kullanılan kaplumbağa yani en önemli ışın bekçisi. Aynı zamanda Stan; “bu kainatta, şarkı söyleyen güller de olabilir” der.

Gözümden kaçırdığım başka bağlantılar olabilir, onları bu konu altında ele alırsak müthiş olur.

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar
« Yanıtla #2 : 17 Mayıs 2009, 13:29:25 »
Alıntı
Can-Tah: Totem yada doğaüstü güçlerin odak noktası.

King'in Yaratık adlı romanında da geçiyordu bu totemler.

Hikayenin başından(ve büyük olasılıkla sonuna kadar) karşımıza çıkan bir diğer terim Ka-Tet'dir. Tam anlamlamıyla bizlerle paylaştığın içni teşekkürler Nihbrin. Çok başarılı bir çalışma yapmışsın. :)

Çevrimdışı Arlinon

  • ***
  • 456
  • Rom: 14
  • Savaş ve Ateş
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar
« Yanıtla #3 : 19 Mayıs 2009, 02:41:35 »
Harika iş çıkarmışsın Nihbrin, tebrik edeyim dedim.  :clap

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar
« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2009, 15:46:57 »
Kara Kule'nin önemli bir eser olduğunu biliyordum da, bu kadarını beklemiyordum. İnanılmaz bir çalışma olmuş, tebrikler.
try again fail again fail better

Çevrimdışı hanne

  • **
  • 326
  • Rom: 4
  • maybe one day...
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar
« Yanıtla #5 : 22 Ekim 2009, 21:06:25 »
İlk resim süperrr...
....Sanki bir erik ağacına çıkmıştım da orada üzüm yiyordum  ama bahçe sahibi gelince cevizleri neden yediğimi sormuştu....

Çevrimdışı sedatbjk

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar
« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2009, 00:39:01 »
The Mist - Sis adlı hikayedeki sis'in incecik ile olan benzerliği ve sis'in içinden çıkan çıkan yaratıkların çorak topraklardaki yaratıklarla olan benzerliği de sayılabilir sanırım
Thankee-Sai

Çevrimdışı WildAnka

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sözlük ve Genel Olarak Bağlantılar
« Yanıtla #7 : 14 Nisan 2013, 18:11:14 »
ilk kitapta ka-tet i çok merak etmiştim tam anlayamamıştım sanırım yaşıma verilmeli bazen King benim için fazla ağır ve atlayıcı olabiliryor :D ama sen çok güzel açıklamışsın ellerine sağlık uğraşıp yapmışsın ve çok da süper olmuş.