Kayıt Ol

Kurogane no Linebarrels

Çevrimdışı Akuma_Blade

  • **
  • 97
  • Rom: 5
  • "All Worms are my prey!"
    • Profili Görüntüle
Kurogane no Linebarrels
« : 10 Aralık 2010, 18:35:32 »


http://www.youtube.com/watch?v=iYAhsN7hS4A

Yayın Tarihi : 3-10-2008 ile 20-03-2009 arası
Bölüm Sayısı : 24 + 2 (Ek bölümler sadece DVD setinde yeralmaktadır)

Orjinal Manga: Tomohiro Shimoguchi ve Eiichi Shimuzu
Karakter Tasarımı : Hisashi Hirai (Soukyuu no Fafner, Heroic Age, Infinite no Ryvius, Syryed, Gundam SEED külliyatı)
Mecha Dizaynı : Tsutomu Suzuki (Lost Universe, Platiniumhagen Ordian, Steamboy, Tekkonkinkreed, Big O, Bokurano, Zone of Enders, Gundam Unicorn)
Senaryo: Shigeru Morita (Gundam SEED külliyatı) ve Kiyoko Yoshimura (Dogs: Bullets & Carnage)
Yönetmen: Masamitsu Hidaka (GaoGaiGar, GEAR Senshi Dendoh, Pokemon, Sryed, Turn A Gundam)

uyarı: Ağır ecchi öğelerinden ötürü 17 yaşından küçük arkadaşlar için pek uygun olmayabilir.

Kouichi Hayase küçüklüğünden beri çevresi tarafından sürekli ezilen, çocukluk arkadaşları Risako ve Yajima'nın koruyucu tavırları nedeniyle iyice sinik bir kişiliğe bürünmüş, hayalperest bir çocuktur. Buna rağmen hala en büyük hayali, "adaletin savaşçısı" olmaktır.

Herşeyin değişeceği gün ise sıradan başlamıştır. 2019 yılında gizemli nesne Linebarrel'in güneş sistemine geri döndüğü anlaşıldığında bu anı bekleyen Birleşmiş Milletler askeri uydularla Linebarrel'in dünyaya düşüşünü engellemeye çalışsa da başarılı olamaz, bölgeye sevkedilen Japon Silahlı Kuvvetleri kendi ARMA (Linebarrel evrenindeki Mecha'ların ismi) birliklerinin bir kısmı ise bölgede aniden ortaya çıkan ve dünyaya kendi düzenlerini yayacakları savaş için Linebarrel'in gelişini bekleyen KATO organizasyonuna bağlı ARMA'larca imha edilirler. Bunun üzerine şehir içinde çatışmalar başlar ve halkın sığınaklara sevkedilmesine başlanır.

Kouichi ise şanssızlığı eseri bisikletiyle tam da o sırada Linebarrel'in çakılacağı koordinatlardaki ormandan geçmektedir. Patlamadan sonra gözlerini açtığında ise yanıbaşında çıplak bir kız ve bir meteor kraterine benzer bir çukur görür. Kız kim olduğunu hatırlamamaktadır. Kouchi ona giysilerini verip evine götürür ve isminin Emi Kizaki olduğunu öğreneceği bu kız buradan itibaren hafızasını parça parça kazanmaya başlar. Fakat Japon Silahlı Kuvvetleri'yle KATO arasındaki çatışmalar hala sürdüğüne şahit olurlar ve Kouichi tam da bu sırada bir uyanış geçirip Emi'ye dokunur ve Linebarrel'i çağırır: Bu 21metre uzunluğunda ve nano makineler yayarak kendi kendini iyileştirebilen bir tür biomekanik MACHINA'dır. Kouichi bununla KATO'ya karşı savaşır ve şehri kurtarır. Fakat bilmediği şeyse...

Spoiler: Göster
[SPOILER]...kendisinin zaten Linebarrel'in dünyaya çakıldığı an ölmüş olmasıdır. Emi Kizaki, Linebarrel'e onu kendi nano makineleriyle hayata döndürmesini istemiş, fakat bu olay sonucu Kouichi'nin çekinik karakteri ve hassas vücudu dışarıdan farkedilmese de geri dönemeyecek şekilde değişmiştir.
[/spoiler]

Linebarrel'in dünyaya dönüşünü bekleyenler sadece KATO değildir. Linebarrel'le farklı bağlantıları olan ve dünyanın en büyük ilaç holdingi olarak bilinen JUDA organizasyonu da olaya dahil olur ve kendi MACHINA'larıyla (ARMA'ların "FACTOR" denen insan vücudu modifikasyonu bir özellikle tetiklenen "özel" versiyonları) KATO'nun bölgedeki aktivitesine karşı onlar da müdahelede bulunurlar. Ertesi gün hayat normale dönmeye başlamış gibi olsa da Kouichi bir "FACTOR" olduğunu keşfedecek, "adaletin savaşçısı" olma amacını gerçekleştirmek için KATO ve JUDA arasındaki savaşa kendi adına girecek ve bu süreçte de Linebarrel'in varoluşu hakkındaki gizemleri açığa çıkartmaya başlayacaktır.





Notlar:

-Anime, 2005'in başlarında Akita Shonen'de yayına başlayan 12 ciltlik aylık Manga'sından 2008 sonunda GONZO tarafından uyarlanmıştır. Anime orjinal Manga'dan pek çok yönde ayrılmakla birlikte paylaştıkları ortak özellikler 2006 sonunda yayına başlayan Sunrise serisi Code Geass'ta da kullanılmıştır. ("FACTOR" kullanıcılarının gözlerinin kırmızıya dönmesi, Kouichi'nin karakter değişimi, bu gücün onun hayatını kurtarmış bir kız tarafından verilmesi, Kouichi'nin çocukluk arkadaşı Yajima ile rakipleşmesi gibi)

-Mecha tasarımları için Juusenki L Gaim ve Five Star Stories gibi Mamoru Nagano eserlerinden ve ayrıca Konami yapımı Zone of Enders ile 1989 tarihli Hades Project Zeorymer'dan konsept olarak esinlenilmiştir. İntihal boyutunda bir alıntı olmamakla birlikte bu oldukça özgün dizaynlar görmemizi sağlamakta. http://www.linebarrels.jp/english/index.html#story adresinde JUDA yapımı MACHINA'ları görebilirsiniz.

-Code Geass'le ortak kadroları da paylaşmaktadırlar. Code Geass yönetmeni Goro Taniguchi bu seride yapımcı olarak bulunmuştur. Code Geass'da Lelouch'u seslendiren Jun Fukuyama ise bu serinin başkötüsü olarak karşımıza çıkar. Ayrıca Code Geass'in ilk bitiş şarkısını seslendiren ALI Project, Iron Linebarrels'de açılış şarkısını seslendirmektedir.

-DVD extra bölümlerden "Pretty Girl Genius Scientist Rachel-chan" bölümü ilk 12 bölüm içerisinde geçerken, "Shadows of Iron" bölümü TV serisi finalinden sonra geçmektedir.

-PSP için bir oyunu bulunmaktadır. Ayrıca Nintendo DS için çıkan Super Robot Wars L oyununda Kurogane no Linebarrels birimleri ekibe dahil edilebilmektedir.

-Maket setleri Kotobukiya tarafından üretilmekte. http://www.1999.co.jp/eng/list/1276/0/1 adresinde şu ana dek çıkan Mecha maketlerini görebilirsiniz.



Yorum/İnceleme:

Açıkçası söze nasıl gireceğimi bilmiyorum zira başladığım gün bitirdiğim nadir serilerden birisi karşımda duruyor. Serinin ağır Ecchi andıran duruşu (ki bazı sahnelerde gerçekten öyle) olsa da serinin malum bazı serilerin aksine, gerçekten boyundan büyük bir birşeyler anlatmaya çalışmıyor ve 13. bölümle sonrası itibariyle hikayenin arkasındaki gerçek temayı ortaya çıkartarak bizi şaşırtıyor. Aslında hikayeyi 2. kısma ayırmamız mümkün: İlk 12 bölümde, karakterleri tanımaya çalışıp bolca gülerken 13. bölümün daha ilk dakikalarından son bölüme dek şaşırtıcı (hatta şok edici de denebilir) bir dolu gelişme üst üste geliyor. Arada yine fanservice'ler (ve seviyeli bir komedi) görsek de, bu yine son 12 bölümde gördüğümüzün gerçekten üzerinde zaman harcanmış bir drama olduğunu değiştirmiyor. Tarz olarak Zone of Enders oyununu oynamış arkadaşları hayli hayli tatmin edecek dövüşler ve dizaynlar görüyoruz (ki zaten ZOE ile aynı tasarımcının ürünü), bunlara usta işi 3D'lerin ve bölüm içi şarkıların yerinde kullanımıyla dövüş sahnelerinin bölümlere dengeli şekilde verilmesi eklendiğinde karşımızda not olarak gerçek anlamda haksızlığıa uğramış 2000 sonrası yapımlardan birisi duruyor.

Seiyuu performansları oldukça iyi. Özellikle Jun Fukuyama, Yuichi Nakamura ve Sho Hayami'nin performansları açısından mükemmel. (Shizuna'nın Kanto aksanına ayrı bir parantez bile açabiliriz) Buna bir de oldukça usta işi bir çift OST eklendiğinde söyleyecek çok birşey kalmıyor.

Mecha dizaynları hakkaten şahane. Farklı olmak için kasılmamış ama -illa benzetme yapmak gerekirse- en az FSS ve ZOE kadar özgün, harika dizaynlar. Mecha'ların dövüş sırasında gerçekleştirdiği hareketlerin insan hareketlerine benzerlik düzeyi de dövüşlere ayrı bir dinamizm getiriyor ve ne denli hızlı vuruşlar görsek de ayrıntı yüksekliği nedeniyle hiçbir kısım gözümüzden kaçmıyor. Aynı sahneler tekrar tekrar kullanılmıyor ve "Super Robot" türünden ziyade "Real Robot" türüne yakın bir estetik kullanıma şahit oluyoruz.

Serinin kendi kulvarında öne çıktığı yapımlardan birisi Ecchi kısımlar dışında serinin tamamen seinen bir serinin söylemlerine sahip olması. Özellikle Kato Hisataka'nın savaşma güdüsü ile insan arasındaki bağı açıkladığı kısımlar ve Reiji Moritsugu'nun kendi nihilizmini anlattığı kısımlar karakter tasarımı ve senaryo başarısını daha bir gözler önüne seriyor. Finale geldiğimizdeyse bir Zeta Gundam, Gundam 00 S1, Gunbuster yada belki bir Ideon ayarında epik bir final izletiyor seri bize. Ama aynı zamanda bunların tümünden de farklıydı zira...

Spoiler: Göster
[spoiler]...hayatımda ilk kez bir finalin mutlu sonla bitmesini bu kadar istedim.
[/spoiler]

Son olarak söyleyebileceğim Kurogane no Linebarrels'in -belki de Soukyuu no Fafner ile birlikte- arkasında sakladığı konsept, "yaşayan" karakterlerin sayısı ve işleniş olarak beklentime ters orantılı olarak beni en çok şaşırtan yapıt ve son 10 yıl içinde izlediğim seriler içinde izlediğim en sağlam birkaç bilimkurgudan birisi olduğudur. Asla unutamayacağınız bir hikaye olduğuna dair sizi kesinlikle temin edebilirim: Yarınları kurtarmak için nefret edilen kişi olmayı kabullenenlere (milyarlarca yaşamı kurtarmak için milyonlarca kişinin ölüm emrini vermek etik olabilir mi, bu yapımdan sonra bunu gerçekten düşüneceksiniz), bizi öldürmeyen ama güçlendirenlere, hayatı boyunca sindirildiği halde güçlü olma hayalleri kuranlara, belki de en çok sevginin ve adaletin gücünü arayanlara adanmış bir yapıt.

Çevrimdışı Akuma_Blade

  • **
  • 97
  • Rom: 5
  • "All Worms are my prey!"
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kurogane no Linebarrels
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2010, 02:14:51 »