Kayıt Ol

Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1470 : 12 Şubat 2017, 20:13:45 »
@Ozymandias:
Alıntı
Bu makaleler ve röportajlar okuru hangi yönden tatmin ediyor ? Basit bir örnek verebilir misiniz ?
Mesela Lem'in yazıları, bilimkurgu yazımındaki yapısal sorunlara değiniyor. Bazı yazıları, değindiği konular gereği sindire sindire okunmalı. Kitabı, bilimkurgunun ciddi yüzü ve potansiyeli hakkında bir derleme olarak tanımlayabilirim. Kitapta geçen yazar ve eserler hakkında bilgisi olanların daha da hoşuna gidecektir. Bilimkurguya aşina olup onu daha yakından tanımak isteyenler için de ideal olduğunu düşünüyorum.

Otostopçunun Galaksi Rehberi Çoğunlukla Zararsız - Douglas Adams

Kendimi okumak için zorluyorum. Ve bunun kitapla alakası yok. Mizahına alışığım. Olaylara yorumu eğlenceli. Ama şu anki hevesim kitabı okumaya engel oluyor :(. Ortada yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik gibi bir durum söz konusu. Seriyi birirmek için acelem olmadı. Ama bu isteksizlikle de seriyi okumayı tamamlayamacağım :(.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1471 : 12 Şubat 2017, 23:16:49 »
Witcher - Son Dilek

Çevirisiyle ilgili artık hiçbir endişem kalmadı. Kitap gayet akıcı ilerliyor. Arada sırada kelime ve bağlaç anlamında ufak tercih farklılıkları görsem de bunu ancak benim gibi takıntılı editörler fark eder sanırım. Öte yandan Geralt'ın maceralarını Türkçe olarak okumak çok keyifli. Masalları ne de başarılı çarpıttığını unutmuşum. CDPR'ın oyunları ne kadar sadık bir şekilde tasarladığını da öyle... İşaretler, biri insan diğeri canavarlar için olan kılıç, iksirler, yaratıklar... Geralt'ın çok az konuşarak çok şey anlatması ve alaycı diyalogları. Hepsi süper. Gönül rahatlığıyla okuyunuz.


Erken konuşmuşum :( Kitabın çevirisi 130'lardan itibaren sallanmaya başladı. Çeviri anlamında sıkıntı yok ama akıcılık biraz sekteye uğradı. Ayrıca hatalı olduğunu ilk bakışta anladığım bazı cümleler var. Çok değil, 3-5 tane. Normal bir okurun fark edemeyeceği şeyler çoğu.

Ama Fourhorn olarak bırakılan bir ismin ilerde Dörtboynuz'a dönüşmesi hiç olmadı. Herald (Kahya) kelimesinin de bir yerde isim zannedilip Harold olarak bırakılması da facepalm yaptırdı bana. İkisi de "Bedel Meselesi" adlı öyküde. Umarım bu bölümden sonra yine toparlar.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1472 : 13 Şubat 2017, 02:15:23 »
Başka Dünyalar Mümkün (Bilimkurgu, Siberpunk ve Siyaset) - Derleyen: K. Murat Güney

Bilimkurgu hakkında röportajlar ve makaleler içeriyor. Dolu dolu ve başarılı bir derleme. Daha önce okumadığım için kendime kızıyorum. Stanislaw Lem'in bilimkurgunun sorunlarına dair yazıları tekrar ve tekrar incelenesi yazılar. Ursula K. Le Guin'in Karanlığın Sol Eli ve Mülksüzler'i hakkında yeni şeyler keşfettim. Philip K. Dick'i özel yapanları hem kendi kaleminden hem de Lem'in kaleminden öğrendim. Başından sonuna kadar dopdolu.

Henüz tamamını okumadım ben bu kitabın. Malum, makaleler olunca peş peşe değil de sindirerek okumayı tercih ediyorum. Fakat kalite anlamında çok iyi bir derleme. Bilimkurgunun ustaları toplanmış bir araya, çok da iyi olmuş. Ayrıca buna benzer yine birçok derleme var Türkiye'de basılmış olan.

Hazır buraya yazmışken, formatın dışına çıkmayayım.

Yenilmez - Stanislaw Lem

Lem okumayalı bir hayli zaman geçmişti. Bu arayı bilinçli olarak veriyorum zira en sevdiğim bilimkurgu yazarı olduğundan, dilimizdeki kitaplarını olabildiğince yayarak eritmek istiyorum.

Kitabı henüz yeni yarıladım. İlk izlenimim Solaris ve Aden tadı aldığım yönünde. Bence farklı gezegenlere yolculuğu en başarılı şekilde aktaran yazar Stanislaw Lem'dir. Yine eşsiz betimlemeler, harika olay örgüsü ve gerilimle karışık macera.

İthaki'nin Bilimkurgu Klasikleri'ne acilen katması gerekiyor Lem'i. Açılışı da Yenilmez ile yapsalar, peşine de Küvette Bulunan Günce, Yıldızlardan Dönüş gibi eseleri gelse tadından yenmez.

Çevrimdışı Oliver_

  • **
  • 216
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1473 : 14 Şubat 2017, 17:05:48 »
Sezgin Kaymaz - Lucky
İlk defa bir Sezgin Kaymaz kitabı okuyorum. Hakkında o kadar fazla övgü dolu yorum vardı ki hemen Lucky'i alıp başladım. Sadece 200 sayfa okudum ama şimdiden aldığı övgüleri hak ettiğini gösterdi.

Bir sayfada kahkaha atarken öbür sayfada gözlerim doluyor. Çok etkili ve değişken bir dili var. Şive ağırlıklı konuşulurken eski kelimelerin bol olduğunu bir dile geçildiği oluyor. Her karakterin apayrı bir hikayesi var ve hepside çok ilginç.

Sezgin Kaymaz için şimdiden favori Türk yazarlarım arasına girdi diyebilirim.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1474 : 14 Şubat 2017, 19:52:53 »
@Denaro Forbin: Bunun gibi değerli çalışmaların sayısı artsın. Bilimkurgu anlayışı da onlarla birlikte yayılıp gelişsin. :)

Otostopçunun Galaksi Rehberi Çoğunlukla Zararsız - Douglas Adams

Ve bu kitapla Otostopçu serisini en sonunda bitirdim. D.N.A'dan sonra derlenip yazılan, Ve Başka Bir Şey Daha, Paniğe Kapılma ve Kuşkucu Somon'u daha okumadığım gerçeğini hesaba katıyorum elbette. Şimdilik onların acelesi yok :) Kitabı geri döneyim. Güldürdü. Güldürürken hayatın farkına varılmaz sıradanlıklarına "Kral çıplak" diyerek iğneledi.  Sonra yine güldürdü. Seriden beklenileceği biçimde. İngiliz mizahına aşina olduğunuzu düşünerek bu övgüleri diziyorum. Öbür türlü, Tricia'nın Grebulonlar ile yaşadıklarına beni neyin güldürdüğünü açıklamamı isteseniz, size bunu açıklaması benim için çok güç olacaktır.

Çevrimdışı Ozymandias

  • **
  • 200
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1475 : 15 Şubat 2017, 23:53:38 »
Stephen King - O (kısa versiyon-355 sayfa)

İnce eleyip sık dokuyan biri olarak kitabın kesinlikle yanlış kısaltılmış olduğunu söyleyebilirim. Bazı bölümleri 'şimdi ben bunu niye okudum ne anlamı vardı. Burada ne anlatmak istiyor ki ?' gibisinden bir boşluğa düşmenize sebep veriyor. Bunun sebebinin de kısaltırken atılan bölümlerle okuduğunuz da anlam veremediğimiz bölümlerin bağlantılı olması diye tahmin ediyorum. Yanılıyor muyum ?

Sayın editörler kafama takıldı lütfen beni aydınlatır mısınız ?

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1476 : 17 Şubat 2017, 12:16:40 »
Pazartesi Cumartesiden Başlar - Strugatski Biraderler

Strugatski Biraderleri İthaki sağ olsun okuduk. Rus bilimkurgusunun nasıl bir kafa yaşadığını da bu kitaplar sayesinde görme fırsatımız oldu. Ben beğendim, hatta yazarların daha önce okuduğum kitabı Kıyamete Bir Milyar Yıl'a göre bu kitabı daha çok sevdim diyebilirim.

Kitapta üç bölüm var ve bence bölümler gittikçe güzelleşiyor. İlk bölümü okurken biraz üfleyip püflemiştim ama ikinci ve özellikle üçüncü bölümde kitap gittikçe beni daha fazla memnun etti. Bölümlerden spoiler vermeden bahsedeyim.

İlk bölüm biraz daha fantastik mi desem saykodelik mi desem, böyle bir tarzda. Aslında kitabın genelinde de bir kontrollü delilik havası var ve bundan memnunum; ancak ilk bölümde ekstra çılgınca şeyler oluyor. Bölümün sonuna gelene kadar bilimkurgu diye aldık, fantastik çıktı diye şaşırabilirsiniz. Bu bölümde daha çok sevdiğim şeyler dönemin Rus bürokrasisini, insan ilişkilerindeki naifliği ve halkın düşünce yapısını anlatan kısımlar oldu.

İkinci bölümde felsefi bir görüş bir deney yapılarak ispatlanmaya çalışılıyor. Tabii deney büyülü/bilimsel/felsefik, karışık bir düzlemde gerçekleşiyor aslında. Burada yapılan deney ve bunun üstüne konuşulanlar, insan doğası hakkında yapılmış iyi tespitler olarak benim gözümde ayrı bir anlam ifade etti.

Üçüncü bölümde ise günümüz için belki alışılageldik, klişe denebilecek bir zaman yolculuğu/paradoksu konusu işleniyor. Böyle dedim ama kitaptaki en sevdiğim bölüm de burası oldu. Değerlendirirken kitabın yazıldığı yılı (1965) göz önüne almak lazım, bu dönemde yazıldığında böyle bir fikir ortada bile yoktu, belki klişeyi bu kitap yarattı. Dikkatli bir okur olursanız son bölümdeki bu konuyla alakalı olarak ipuçlarını önceki bölümlerden yakalayabilirsiniz.

Genel olarak memnun olduğum bir kitap oldu. Strugatskilerin biraz fantastik ve bolca mizahla bilimkurguyu harmanlamayı iyi başardığını Kıyamete Bir Milyar Yıl'dan sonra tekrar gördüm. 8/10 puan veriyorum. Bilimkurguyla ilgili insanlara kitabı tavsiye ederim. Yeni bilimkurgu okurlarına ise önerim öncelikle daha klasik eserleri okusunlar (Asimov, Herbert, Clarke, Heinlein vs.) sonra bu kitaba geçebilirler.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1477 : 20 Şubat 2017, 13:17:15 »
Yerdeniz Büyücüsü - Ursula K. Le Guin

Hainli Serisi'nin öykülerini bitirmeden Yerdeniz Serisi'ne geçmeye niyetim yoktu. Bir oyun ve tılsımlı kelimeler usatı bir büyücü, beni bu inadımdan vazgeçirdi :)

Henüz üçüncü bölümün başındayım. Değerlendirme yapmak için çok erken. Varlıkların isimleriyle onlara hükmedebilme, Ged'in gençliği sebebiyle yaptığı hatalar ve Ogion'un tavırları beni şimdiden kitaba bağladı. Ey Ged! Ustanın sana söylemediği ama anlamanı istediği şeyleri deneyim ederek öğreneceğe benziyorsun. Geri kalanlarımızın da tecrübe edip etmeye de devam ettiği gibi.

Çevrimdışı Ozymandias

  • **
  • 200
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1478 : 21 Şubat 2017, 00:56:01 »
Stephen King - O (kısa versiyon-355 sayfa)

İnce eleyip sık dokuyan biri olarak kitabın kesinlikle yanlış kısaltılmış olduğunu söyleyebilirim. Bazı bölümleri 'şimdi ben bunu niye okudum ne anlamı vardı. Burada ne anlatmak istiyor ki ?' gibisinden bir boşluğa düşmenize sebep veriyor. Bunun sebebinin de kısaltırken atılan bölümlerle okuduğunuz da anlam veremediğimiz bölümlerin bağlantılı olması diye tahmin ediyorum. Yanılıyor muyum ?

Sayın editörler kafama takıldı lütfen beni aydınlatır mısınız ?

Bu kitabın uzun versiyonunu okumanızı tavsiye ederim. Kısa versiyonunda çok şey kaçırılmış oluyor.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1479 : 24 Şubat 2017, 08:45:45 »
Son Nöbet (Gece Nöbeti #4)

Okuma hızımı düşürdüm. Pazar günümü sadece kitaba ayırıp sonra da book hangover olayını yaşatacağım kendime.

Son Nöbet, adına yaraşır şekilde ilerliyor. Önce Edinburgh Nöbeti, sonra da Semerkant (Özbekistan) Nöbeti'nin kurguda yerini almasıyla işler iyice şenlendi. Taşkent Nöbeti de işin içine dahil olur mu diye teoriler üretiyorum. Hatırlarsınız, Gesar Taşkentli olduğunu söylerdi hep. Taşkent önceki kitaplarda çok anılmıştı. Gelir mi acaba  :hmm?

Bu arada feci kafa karıştırıcı bir dipnot var kitapta. Utanarak söylüyorum, Gesar'ın bir Türk, Altay, Moğol ve Tibet destanı kahramanı olduğunu bilmiyordum. 4. kitapta bir yerde, cümleye uygun olarak bu dipnot düşülmüş. Ben de tam orada "YOKSA?!" diye haykırdım tabii. Olabilir de... Lukyanenko bu, yapar mı yapar.

Okuyun <3


Üzüntüm:

Yalnız kitap aslında 4 ile bitmiyor. Yani 2006'da seri bitiyor, ama 2012'de New Watch geliyor. Sonra da 2014'de Sixth Watch. Şimdi onlar çevrilir mi, emin değilim. Evet, 4. kitap ile seri bitiyor ama uzun yıllar sonra bu 2 macera ekleniyor. Bizim neyimiz eksik :(? Biz de okuyalım.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1480 : 24 Şubat 2017, 17:15:59 »
Bu arada feci kafa karıştırıcı bir dipnot var kitapta. Utanarak söylüyorum, Gesar'ın bir Türk, Altay, Moğol ve Tibet destanı kahramanı olduğunu bilmiyordum. 4. kitapta bir yerde, cümleye uygun olarak bu dipnot düşülmüş. Ben de tam orada "YOKSA?!" diye haykırdım tabii. Olabilir de... Lukyanenko bu, yapar mı yapar.

Şu an feci şekilde şoktayım... Gesar, Gezer Han'dan mı esinlenilenilerek yazılmış yani? o.O Tüm soğukkanlılığımla şöyle demek istiyorum: Oha, oha, oha! :D

Gezer Han'ı ilk defa duymuş olmak benim ayıbım tabii ama böyle bir eserde kullanıldığını bilmek koltuklarımı kabarttı valla.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1481 : 24 Şubat 2017, 17:20:49 »
Bu arada feci kafa karıştırıcı bir dipnot var kitapta. Utanarak söylüyorum, Gesar'ın bir Türk, Altay, Moğol ve Tibet destanı kahramanı olduğunu bilmiyordum. 4. kitapta bir yerde, cümleye uygun olarak bu dipnot düşülmüş. Ben de tam orada "YOKSA?!" diye haykırdım tabii. Olabilir de... Lukyanenko bu, yapar mı yapar.

Şu an feci şekilde şoktayım... Gesar, Gezer Han'dan mı esinlenilenilerek yazılmış yani? o.O Tüm soğukkanlılığımla şöyle demek istiyorum: Oha, oha, oha! :D

Gezer Han'ı ilk defa duymuş olmak benim ayıbım tabii ama böyle bir eserde kullanıldığını bilmek koltuklarımı kabarttı valla.

Şey,

Spoiler: Göster
Esinlenmeden de öte sanırım doğrudan kendisi. Tabii bu da bir çeşit esinlenme ama Gesar'ın ne kadar uzun zamandır yaşadığını düşünürsek Lukyanenko bu karakteri doğrudan kurguya katmış sanırım :S


Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1482 : 26 Şubat 2017, 20:52:58 »
En Uzak Sahil - Ursula K. Le Guin

Altıncı bölümdeyim. Kahramanlarımızın arayışı ikinci aşamasında. Her kitapla beraber efsaneler ve olaylar eklendikçe, Yerdeniz dünyasının genişleyip derinleştiğini düşünüyorum.

Erişkin Ged'i ve çıktığı yeni yolculuğu okumak biraz tuhaf hissettiriyor. Acaba Ged kendi ömrünü, bizim onunkini okuduğumuz gibi okuyabilse ne düşünürdü? "Nerden nereye mi?" diye iç mi geçirirdi? Pişmanlıkları mı aklına gelirdi? Yoksa huşuyla gülümsemekle mi yetinirdi? Cevaplaması imkansız soruların sayısı artmadan kitaba dönsem iyi olacak :D

Çevrimdışı Ozymandias

  • **
  • 200
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1483 : 08 Mart 2017, 11:37:09 »
Agatha Christie - Beklenmeyen Misafir

Dili basit yinede keyifli dolayısıyla akıcı. Olay örgüsü okumayı sevenler için şahane bir tür. Bütün kitap karışık yinede dili sayesinde anlaması kolay bir olay örgüsünden ibaret.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hangi Kitabı Okuyorsunuz ve Eleştiriniz
« Yanıtla #1484 : 08 Mart 2017, 13:56:52 »
Elçilik Kenti - China Miéville

Normalde Mieville'in tarzını severim ancak bu kitabı okumakta zorlanıyorum. Kitaba tam olarak konsantre olamadım, kitap okurken normale göre daha sık ara veriyorum, aralardan sonra da geri dönmekte zorlanıyorum.

Mieville'den alıştığımız ilginç bir anlatım ve dünya mevcut. Ne olacak diye merak da ediyorum aslında.

Yavaş da olsa ilerleyeceğim. Ama bir Yeni Crobuzon serisi kadar olamamış gibi görünüyor şu anda.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.