Oyuncu ve Oyun Yöneticisi[*]DM[/*] Alımı Herkese Açıktır
Nedir?Tüm foruma açık bir FRP düzenidir. Hem oyuncu hem de oyun yöneticisi (DM) alımı her daim açıktır. Senaryolar tamamen oynatana bağlı olmakla birlikte sadece dış hatları belirlenmiştir. Bu da yeni başlayanlar için bir tutorial gibi düşünülebilir.
FRP Chat'ten oynanması için tasarlanmıştır.
Ne Değildir?Forum FRP değildir. Her oyun bitmek zorunda değildir. Bazı oyunlar bir kere oynanıp (oynatan ve oynayanlara bağlı olarak) yarım bırakılabilir. Kesin yaptırımlara tabii değildir.
AmaçHem yeni oyuncular hem de yeni oyun yöneticileri kazanmak. Hiç oyun tecrübesi olmayanlarla, oyun oynatma hevesi olanlara yardımcı olacağına inandığım bir taslaktır. Dediğim gibi, her daim oyuncu ve DM alımı açık olacaktır. Sadece DM adaylarına bazı ufak tavsiyelerim olacaktır. Bir yerden sonra hiç karışmayacağım bile.
Oynamak Varken Neden Oyun Oynatayım?Genelde herkes oyuncu olmak ister ve bunun için de geçerli nedenleri vardır. Hal böyle olunca oynatacak birini bulmak çok büyük zorluk oluyor. Ben kendimden ufak bir örnek vermek istiyorum.
Ben de ilk oynamaya başladığımda oynatma eylemi bana çok uzak ve itici geliyordu. Fakat ilk oynattığım oyunda, ne zaman ki aynı anda 5 kişiyi korkuttum, o zaman işler değişti

. Sesli oynadığımız bir oyunda o 5 kişiye dehşeti yaşatmanın tadı bir başka oluyor.
Oyunu yöneten kişi için gücü elinde bulunduran da diyebilirsiniz. Siz senaryoyu çizersiniz, oyuncular tercihlerini yaparlar ve yapacakları tercihin neye neden olacağını sadece siz bilirsiniz. Onun da keyfi çok başka oluyor.
(Korkuttuğum o 5 kişiyi sevgiyle(?) anıyorum)
Zarlara Dair En Kestirme Yol- Bu zar sistemi kullanılmak zorunda değildir. Sadece hiç bilmeyenler düşünülerek şöyle basit bir yol kullanılabilinir:
- 10'luk zar kullanılır.
- Oyuncunun yaptığı hamlenin zorluğunu oyun yöneticisi belirler.
- Yine oyuncunun yaptığı her hamle için oyun yöneticisi, 1'den 5'e kadar bir zorluk seviyesi belirler (yüksek rakam, yüksek zorluk).
1d10'luk zar atılır,
Zorluk seviyesi 1 ise 5'in geçilmesi gerekir.
Zorluk seviyesi 2 ise 6'nın geçilmesi gerekir.
Zorluk seviyesi 3 ise 7'nin geçilmesi gerekir.
Zorluk seviyesi 4 ise 8'in geçilmesi gerekir.
Zorluk seviyesi 5 ise 9'un geçilmesi gerekir.
Az önce dediğim gibi, bu tamamen çok basit bir örnektir. Kendi oyunlarınızda eklemeler de yapabilrisiniz, kendi zar sisteminizi de kullanabilirsiniz.
Önemli Not: Oyuncular zar sistemini bilmek ve öyle oynamak zorunda değildir.
Giriş Yazısı
- Bu oyun, Cennet ve Cehennem olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yeni başlayan DM'lere tavsiye olarak 2 veya 3 kişi oynatmaları önerilir. İster iblislere savaş açmış bir melek, isterseniz cennete lanet edip iyiliğe küfür eden bir iblis olun, seçim sizin.
- Cennet ve Cehennem 7 katmandır. Cehennem'de aşağı indikçe atmosfer karanlıklaştığı kadar zorluk da artar. Karşılaşılacak düşmanlar güçlenir. Yapılacak görevlerin ödülleri daha büyük olur. Cennet'te ise aynı durum için yukarı katlara çıkmak gerekir. Geri kalan aynıdır.
Not: Görev bazlı bir oyun yerine, tamamen sosyal etkileşimli bir tane de tasarlayabilirsiniz. Kes-biç şeklinde bir oyun yapısından bahsetmiyoruz. - Oyunun karanlık bir atmosferi olmakla birlikte yine oyunu oynatana göre şekil alabilir.
- Oynanabilir toplam 14 karakter vardır. 7 günahı temsil eden iblisler ve 7 erdemi temsil eden melekler. Melekleri archangel (yüksek melekler. oyunlarda kabaca savaşçı melek olarak görünürler) olarak kabul edin.
- Seçtiğiniz karakterin Latince adını alırsınız. İsim seçmenize gerek yoktur. Aynı zamanda özelliğine de sahip olursunuz. Güçler ve yan karakteristik özellikler oyun yöneticisiyle oyuncunun arasındadır.
- Oyunculardan beklenen
tek ve en büyük şeyse sadece seçtikleri karakterin adını aldığı özelliği hareketlerine yansıtmalarıdır.
- Karakterin adını aldığı erdem/günah dışındaki tüm özellikler de yine oyuncu ve oyun yöneticisi arasındadır. Oyun yöneticisi aksini söylemediği sürece de tamamen oyuncuya aittir. Tekrar edeyim, önemli olan adını aldığınız erdem/günahı rol yaparken yansıtmanızdır.
Örnek: "Gurur" adlı günahı taşıyan iblisi oynayacak karakterin burnu büyüklüğü, her şeye burun kıvırışı ve kasıntı denebilecek davranışlar sergilenmesi beklenir.
- Karakter kağıdı olmak zorunda değildir. Rol yapma temelli, zar ve senaryo baz alınarak ilerlenebilir. Oyuncularla ilgili küçük notlar hayat kurtarır. Dediğim gibi bu öyle büyük ve oturaklı bir sistem değil. Tamamen herkes için bir
antreman sahası.
- Oyunun esnekliğini yine vurgulayayım. İster urban fantasy oynatın, ister gotik. Hatta işi bilimkurguya kadar vurabilirsiniz. Her şey sizin senaryonuza bağlı.
Karakterler: | Cehennem
- Luxuria: Şehvet - Gula: Oburluk - Avaritia : Açgözlülük - Acedia: Tembellik - Ira: Hiddet - Invidia: Haset - Superbia: Gurur |
| Cennet
- Fortitudo: Cesaret - Iustitia: Adalet - Prudentia: Sağduyu - Sperare: Umut - Patientia: Sabır - Caritas: Fedakarlık - Sapientia: Bilgelik |  |
Oyunculara Dair Notlar:Bir karakteri aldığınızda o üzerinize yapışacak değil. Aynı karakterden (aynı oyunda olmamak kaydıyla) birden fazla olabilir. Bir oyunda melek olup, diğer oyunda iblisi de oynayabilirsiniz. Çıktığınız ya da biten oyunlardan sonra aynı karakterle de devam edebilirsiniz.
Bunlarda herhangi bir kısıtlama yok.
Klişeleri boşverin. Erkek Şehvet de olur, kadın Cesaret de. Lütfen böyle klişeleri düşünerek kendinize engel olmayın. Bu gibi engelleri aşarsanız çok özgün şeyler çıkacağına inanıyorum.
Ben tekrar edeyim, sadece seçtiğinize uygun davranın

.
En dibe yapışan not: Eğer vaktim olursa ben de oynatırım. Hazır bir senaryom var. Söz vermiyorum kesinlikle
.