Kayıt Ol

Miras Döngüsü Özet

Çevrimdışı Raisor

  • ***
  • 793
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Miras Döngüsü Özet
« : 31 Ocak 2011, 22:25:12 »
  Not: Tamamen spoilerdir

   Eragon
Eragon amcası Garrow ve kuzeni Roran ile küçük bir kasaba olan Carvahall'da, kendi çiftliklerinde yaşar. Bir gün Eragon Spine'da, korkutucu ve esrarengiz dağlar, avlanırken birdenbire önünde masmavi bir taş ortaya çıkar. Birkaç gün sonra taştan bir bebek ejderha çıkar, taş bir ejderha yumurtasıdır aslında. Eragon ejderhaya Saphira ismini verir. Ejderhayı Kral Galbatorix'in 2 uşağı olan Ra'zac'dan saklayarak büyütür. Ra'zac kasabaya yumurtayı aramak için gelmiştir. Eragon ve Saphira ormanda saklanarak Ra'zac'dan saklanmayı başarırlar. Fakat amcası Garrow çifliği de yakıldıktan sonra öldürülür. Eragon çok öfkelenir. Ra'zac'dan çiftliğini yaktıkları ve amcasını öldürdükleri için intikam alacaktır. Bu işin Bromla, yaşlı bir masalcı, birlikte yollara çıkarlar. Brom Saphira ve Eragon'u koruyacağına söz verir. Bu arada Roran başka bir köy olan Therinsford'a gittiği için Eragon ona haber veremez.
Eragon bir Ejderha süvarisi olma yolunda ilerler. Brom ona kılıçla dövüşmeyi, sihir yapmayı, antik dili konuşmayı ve Ejderha Süvarilerinin hikâyelerini öğretir. Teirm'e, bir liman şehri, vardıklarında Ra'zac'a tuzak kurma şansları artar. Teirm'de Ra'zacla karşılaşırlar ama kaçmak zorunda kalırlar. Sonraki gece kampları Ra'zac tarafından basılır. Ve bir yabancı olan Murtagh onlara yardım eder ama Brom ağır şekilde yaralanır. Sonraki gün ölüceğini anladığı için Eragon'a onun da eskiden bir Ejderha Süvarisi olduğunu söyler. Ejderhasının ismi de Saphira'dır. Ama Tövbekar bir Ejderha Süvarisi olan Morzan ejderhasını öldürür. Sonrasında Brom da intikam uğruna Morzan'ı öldürmüştür. Bunu söyledikten sonra Brom ölür.
Murtagh Eragon'un yeni yol arkadaşı olur ve birlikte Gil'ead şehrine Varden'ın, Kral'ı tahttan indirmeye çalışan bir grup iasyancı, sığınma yerini bulmak için bilgi toplamaya giderler. Gil'ead'ın yakınlarında Eragon yakalanır ve daha önceden rüyasında gördüğü bir kadınla aynı hapishaneye düşer. Hücresinden kaçtığında kadının elf olduğunu anlar. Eragon, Saphira ve Murtagh sayesinde yanına şuursuz yatan elfi de alarak kaçar. Ancak kaçmaları kolay olmaz. Çünkü Durza adında bir Shade, şeytani ruhlar tarafından ele geçirilmiş bir büyücü ve Kral'ın hizmetkarı, tarafından engellenirler. Durza ile savaşırlarken Murtagh onu bir okla iki gözünün ortasından vurmayı başarır. Shade bir sis bulutu içerisinde yok olur.
Kaçtıktan sonra, Eragon şuursuz Elf ile telepatik olarak, düşüncelerle, ilişkiye geçer ve adının Arya olduğunu anlar. Ayrıca onlara ağır şekilde zehirlendiğini ve sadece Varden'de bulunan bir panzehirin onu iyileştirebileceğini söyler. Böylece Arya onlara Varden'in bulunduğu yeri tarif eder: Varden Tronjheim'de, Farthen Dûr dağlarının içinde olan bir şehirde, yaşıyordur. Ve eğer dört gün içinde orada olmazsalar öleceğini de ekler. O zaman grup hem Arya'yı kurtarmak için hem de Kral Galbatorix'in gazabından kurtulmak için acele eder. Farthen Dûr'a vardıklarında Eragon Varden'in lideri Ajihad'a yol gösterir. Ajihad Murtagh'ı hapseder çünkü aslında Morzan'ın oğludur o. Ayrıca Ajihad Eragon'a Durza'nın ölmediğini çünkü bir Shade'ı öldürmenin tek yolunun onun kalbini deşmek olduğunu söyler.
Eragon sonunda dinlenme fırsatı bulur ama yeni bir saldırı yakındır. Savaş başladığında Varden ve Cüceler, Durza ve Galbatorix tarafından gönderilmiş son derece büyük bir Urgal ordusuna karşı birleşirler. Savaş esnasında, Durza ile tekrar yüzleşir. Durza Eragon'un sırtını ağır şekilde yaralar ama Eragon'un imdadına Saphira ve Arya yetişir. Durza onları görünce irkilir ve onun bir anlık dalgınlığı Eragon'a yeter: kılıcını alır ve Shade'ın kalbine saplar. Durza'nın ölümünden sonra, Urgallar onun efsunundan kurtulurlar ve kendi aralarında savaşmaya başlarlar. Bunu fırsat bilen Varden hemen bir karşı atak düzen ve onları püskürtür. Eragon ağır yarası yüzünden şuursuz yatarken yabancı biri onunla telepatik olarak iletişime geçer ve eğitimini tamamlaması için Eragon'un kendisine ihtiyacı olduğunu söyler. Yabancı onu Elf ormanlarına, Dû Weldenvarden'a çağırır.

Eldest
Eldest İsyankar güç Varden'in lideri Ajihad'a pusu kurulması ve öldürülmesiyle başlar. Hemen ardından Murtagh kaybolur, herkes onun öldüğünü sanar. Ajihad'ın cenazesinde Nasuada Varden'in yeni lideri olarak seçilir. Bunun ardından, ana karakterler Eragon ve Saphira eğitimlerini tamamlamak için Elf ormanı Du Weldenvarden'e gitmeye karar verirler. Orada Eragon, Oromis ve ejderhası Glaedr ile tanışır. Oromis ve Glaedr'in bunca yıldır ortaya çıkmama sebebi ikisinin de kötürüm olması ve Galbatorix tarafından öldürülüp Ejderha Süvarilerinin sırlarının yeni bir Süvari'ye öğretilmeden sonsuza kadar kaybolmalarından korkmasıdır. Eragon ve Saphira olnlar tarafından birçok şey öğrenirler: Mantık gücü, Sihir kullanımı teorisi, kılıç kullanımı...
Bu sırada, Nasuada zorunlu şartlar nedeniyle Varden'i Tronjheim'den Surda'ya taşımak zorunda kalır. Varden'de ekonomik kıtlık yaşanmaktadır, fakat Nasuada sihir yoluyla çok pahalı bir dantel yaratabileceğini anlar, ve bunu çok pahalıya satar. Bir gece Nasuada odasındayken önceden Eragon tarafından kutsanmış olan Elva adındaki karakter(Bu büyü ona diğer insanların acısını çekme ve onları tahmin etme yeteneği vermiştir)onu bir suikastten kurtarır. Suçlunun ismini bile söyler. Suçlu Kara El grubundandır.(Galbatorix'e çalışan ve Nasuada'yı öldürmeye çalışan bir grup) Ardından Nasuada Surda'nın geleceği hakkında olan, Surda'nın çok yetkin kişilerinin katıldığı, bir toplantıya katılır. Burada kaçınılmaz bir savaşın geldiğini öğrenir. Cücelerden yardım istemek zorundadır.
Aynı zamanlarda, Eragon çalışmalarına devam etmektedir. Fakat sırtındaki yara izi ona hergün bir nöbet geçirtmektedir. Ancak sonrasında ünlü kutlama Agaetí Blödhren esnasında Eragon, kurgusal bir ejderha tarafından başkalaştırılır. Bu başkalaşma Eragon'un duygularını değiştirir ve yeteneklerini geliştirir, aynı zamanda artık hiç yarası kalmamıştır. Yeni haliyle Eragon, İmparatorluğ'un Surda'ya, yani Varden'e saldıracağını öğrenene kadar, çalışmalarına devam eder. Bu sebeple, Eragon eğitimini tamamlayamadan Varden'e savaşta yardım etmeye gider.
Bu arada Roran Ra'zac tarafından aranmaktadır. Bu nedenle(Roran'ın onları ikna etmesinden sonra)köylüler ve Ra'zac arasında savaş çıkar ve sonunda köy halkı onları defetmeyi başarır. Tekrar gerçekleşen birçok çarpışmadan sonra Ra'zac Roran'ın nişanlısı Katrina'yı kaçırmayı başarır. Ardından Roran köy halkını Surda'ya gidip Varden'e katılmaya ikna eder. Narda'ya vardıktan sonra deniz seyahati yapmak zorunda kalırlar. Böylece ilk liman olarak Teirm'e giderler. Teirm'de Jeodla karşılaşırlar. Jeod onlara onları Surda'ya götürebileceğini söyler ve onlara yeni bir gemi hazırlar. Yola çıktıktan bir süre sonra şalopaların onları takip ettiklerini görürler. Gemi onları atlatmalarını sağlar ve sonunda Surda'ya varırlar, Yanan Ovalar'daki Surda ve İmparatorluk arasındaki büyük savaşa...
Çarpışma başladığında, Eragon bir süre karşı orduyu sihir gücüyle püskürtmeyi başarır. Ancak sonrasında yeni bir Ejderha Süvarisi karşı ordudan yükselir. Düşman süvari cüce kral Hrothgar'ı öldürür ardından Eragon ile savaşmaya başlar. Savaşırken Eragon onun bir anlık dalgınlığından yararlanıp yüzünü örten maskeyi çıkartır. Karşısında sırıtan adam Murtagh'dır. Murtagh Eragon'a zorunlu olarak Galbatorix'e bağlandığını, ve ona yemin ettiğini söyler. Ayrıca Galbatorix'in ona Eragon ve Saphira'yı yakalama emri verdiğini söyler. Fakat eski arkadaşlıklarını göz önüne alarak bu seferlik Eragon'u bırakır. Ancak gitmeden önce Murtagh Eragon'un kılıcını onun elinden alır ve ona kardeş olduklarını yani hain Tövbekar Morzan'ın onların babası olduğunu söyler. Savaş ise düşman ordunun geri çekilmesi ile son bulur. Kitabın sonunda ise Eragon ve Roran birlikte Katrina'yı Ra'zac'ın elinden kutaracaklarına karar verirler.

Brising
Brisingr, Eragon, Saphira ve Roran'ın intikam almak amacıyla Helgrind'e, Ra'zac'ın yuvasına gitmesiyle başlar. Orada, Ra'zac tarafından esir alınmış, Katrina'yı, Roran'ın nışanlısını kurtarırlar ve Ra'zaclardan birini öldürürler. Ardından Saphira, Roran ve Katrina Varden'e döner. Fakat, Eragon diğer Ra'zac'ı da öldürmek için geride kalır. Eragon Varden'e geri döndüğünde, Katrina'nın hamile olmasıyla ve Roran'ın onların düğününü yapması isteğiyle karşılaşır. Eragon kabul eder, ama düğün tam başlarken, Murtagh ve ejderhası Thorn Varden'e saldırır. Usta büyücü elflerinde yardımıyla Eragon ve Saphira onları yenerler. Savaştan sonra Roran Katrina'yla evlenir. Ardından, Varden'in lideri, Nasuada, Eragon'dan cüce şeçimine katılmasını ve yeni kralı onların tarafına çekmesini, böylelikle cücelerin desteğini almasını ister. Ancak Eragon Beor Dağları'na vardıktan birkaç gün sonra kendini bir suikastin hedefi olarak bulur ve zor kurtulur. Sonradan anlaşılır ki suikasti gerçekleştiren Az Sweldn rak Anhûin klanından başkası değildir. Cüce toplantısında çok sempati kazanarak, Orik, yeni kral seçilir.
Orik'in kral seçilmesinden sonra, Eragon ve Saphira elf başkenti Ellesméra'ya eğitimleri için geri dönerler. Orada, elf Oromis ve ejderhası Glaedr onların birçok sorusuna cevap verir. Bu cevaplar sonucunda Eragon babasının Brom'dan başkası olmadığını anlar. Ayrıca, Glaedr ona Galbatorix'in gücünün sırrını da açıklar: Eldunarí, kalplerin kalbi. Eldunarí tamamen ejderhanın kalbi olmasa da, onu elinde tutan kişi, o ejderhayla, ölü olmuş olsa bile, iletişim kurabilir. Veya, Galbatorix'in yaptığı gibi, ejderhanın Eldunarí'sini kendine esir eder ve onun gücünden yararlanır. Galbatorix Eldunarí'leri toplamak için yıllarını harcamıştır. Oromis ve Glaedrle çalıştıktan sonra, Eragon, elf demirci Rhunön'u ziyaret eder. Rhunön ona yeni bir Süvari kılıcı yapar: Brisingr. Varden'e doğru yola çıkmadan önce, Eragon ve Saphira Oromis ve Glaedr'e uğrar. Oromis Eragon'a zamanlarının geldiğini ve Glaedrle birlikte kraliçe İslanzadí ile savaşa katılacağını söyler. Böylece, Ellesméra'dan ayrılmadan önce Glaedr Eldunarí'sini Eragon ve Saphira'ya verir.
Bu sırada, Roran askerlerle birlikte Varden için birçok görevi yerine getirir. Bu görevlerden birisi ise büyülenmiş(sadece kafası koparılınca ölen) askerlerin koruduğu bir konvoyu yok etmektir. Bu görevde çeşitli kazalar meydana geldiği için, görevden sonra kumandan değişir. Başka bir görevde ise, Roran yeni kumandanın görevlerini yerine getirmez. Ancak, bu sayede kazanırlar. Yine de Roran bir suç işlemiş gibi elli kez kırbaçlanır. Bu olaydan sonra, Roran yeni kumandan olur. Yöneteceği grup Urgalları ve insanları içerir. Bu görevi de bitirip, Varden'e geri döndükten sonra, Roran kendisini yeni bir kuşatmada bulur: Feinster kuşatması. Feinster bir imparatorluk şehridir. Savaş esnasında, Eragon ve Arya şehrin liderini bulmak için ordudan ayrılırlar. Ama, onu ararlarken yeni bir Shade yaratmak için güçlerini birleştirmiş üç büyücü bulurlar. Onları öldürmeye çalışırlarken Eragon Glaedr'in Eldunarí'si sayesinde Glaedr'den bazı görüntüler alır. Bu görüntüler sayesinde Eragon, Oromis ve Murtagh'ın savaştığını görür. Savaşın ortasında, Galbatorix Murtagh'ı kullanarak Oromisle konuşur. Onu kendi tarafına çekmeye çalışır. Oromis bunu reddedince, Galbatorix Murtagh'ı kullanarak, biraz önce hastalığı yüzünden nöbet geçirmiş, zayıf Oromis'i öldürür. Glaedr'de kısa süre sonra ölür. Bu görüntüleri gördükten sonra, Eragon kendine gelir ve büyücülerin Varaug adında yeni bir Shade yaratmış olduklarını görür. Ardından, Arya, Eragon'un yardımıyla Varaug'u öldürür. Başarılı savaştan sonra, Nasuada Eragon'a, Varden'in, imparatorluğu yok etmek için yaptığı planı anlatır.

  Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Miras_D%C3%B6ng%C3%BCs%C3%BC
Vahşet her yanda ulu orta sergilenirken,

Sevişmek için saklanmak zorunda kaldığımız bir Dünyada yaşıyoruz.

-John Lennon.

Çevrimdışı grikunduz

  • **
  • 368
  • Rom: 6
  • Est solarus oth mithas
    • Profili Görüntüle
    • HayalGezer
Ynt: Miras Döngüsü Özet
« Yanıtla #1 : 31 Ocak 2011, 22:56:48 »
Ah ah ne kadardır bekliyorum dördüncüyü biliyormusun sen brisingr çıktıktan sonraki gün ve daha adı bile açıklanmadı. Bu özet yaramı deşdi ve tekrar baktım cık hala birşey yok.

Çevrimdışı Raisor

  • ***
  • 793
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: Miras Döngüsü Özet
« Yanıtla #2 : 31 Ocak 2011, 23:08:07 »
Ah ah ne kadardır bekliyorum dördüncüyü biliyormusun sen brisingr çıktıktan sonraki gün ve daha adı bile açıklanmadı. Bu özet yaramı deşdi ve tekrar baktım cık hala birşey yok.

   Haklısın; Paolini elini çabuk tutsa iyi olur; zira bende sabırsızlanıyorum..

   edit Ya o sorun değil de şöyle bir durum var; Bu adamın işi gücü yok; neden bizi bu kadar bekletiyor?? Bir an önce yazsın şunu artık.
   edit2 Bu arada söylemeyi unuttum; İsim belliymiş de Paolini söylemeyecekmiş şimdilik.
   edit3 Fazladan bir edit daha koyayım dedim. Fazla edit göz çıkarmaz derler :D :D
Vahşet her yanda ulu orta sergilenirken,

Sevişmek için saklanmak zorunda kaldığımız bir Dünyada yaşıyoruz.

-John Lennon.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Ynt: Miras Döngüsü Özet
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2011, 01:45:13 »
Eldunari değil mi 4.kitabın ismi???

Çevrimdışı grikunduz

  • **
  • 368
  • Rom: 6
  • Est solarus oth mithas
    • Profili Görüntüle
    • HayalGezer
Ynt: Miras Döngüsü Özet
« Yanıtla #4 : 06 Mart 2011, 15:32:46 »
Hayır o sadece bir uydurma bir fan çalışması. Resmi sitesinde böyle  bir şey olmadığı çok açık ve net bir şekilde yazıyor.
Bu resmi sayfada adı geçen ve tavsiye edilen bir site 4. kitap hakkında bilinen tüm şeyler burada yazıyor.(Yani neredeyse hiç bir şey.)

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Ynt: Miras Döngüsü Özet
« Yanıtla #5 : 06 Mart 2011, 17:02:46 »
Teşekkür ederim Bilgilendirdiğin için.