Kayıt Ol

NES 6.0 - RP Dışı Başlığı

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« : 07 Haziran 2014, 22:52:46 »
Yasal Uyarı: Başlığın Star Wars olan A New Hope ile alakası yoktur. Yazar burada RP'lerin yeniden başlamasına olan umudu kastetmektedir[*]Bir taş attım kime gitti bilmem.[/*].

NES Nedir? -Versiyon 6.0

NES, İngilizce Never Ending Stories’in kısaltması, Türkçe çevirisiyle Bitmeyen Hikayeler. Kendi ülkenizi belirli kurallara göre kurup yönettiğiniz bir tür strateji ve rol yapma oyunudur NES. Forum üzerinden, bir oyun yöneticisi(bendeniz) ve genellikle dört ya da daha fazla oyuncu tarafından oynanır. Oyuncular kendi ülkelerini geliştirmeye, oyun yöneticisinin karşılarına çıkaracağı durumlardan en kazançlı şekilde çıkmaya ve hayatta kalmaya çalışırlar.

Öncelikle NES bir oyundur ve her oyunda olduğu gibi kuralları vardır. Oyuna katılacak oyunculardan tüm kuralları en az bir kere okumaları ve anlamadıkları yerler olursa bunları oyun yöneticisine sormaları beklenir. Bu kadar şey okunur mu, özet geç pampa vs. tepkiler verecekseniz oyuna katılmama hakkına sahipsiniz. Okuyup anlayamadığınız yerleri sormaktan çekinmeyin, oyun yöneticisinin görevi kuralları uygulamak ve açıklamaktır.

İkinci olarak NES sadece belirli matematiksel hamleler yapıp geçtiğiniz bir oyun değildir, bir rol yapma oyunudur. Oyunculardan gerçek zamanla ortalama bir hafta sürecek olan her turda ülkelerinin başından geçen olaylara ve yaptıkları hamlelere göre bir hikaye yazmaları beklenir. Yazılan hikayenin uzunluğu değil içeriği önemli olduğu için her tur sizden destan yazmanız beklenmez. Sadece günde bir iki saat ayırıp bir şeyler yazmanız yeterlidir; ancak hamlelerinizin güzelliği oyunda size direkt ya da indirekt olarak bazı bonuslar sağlayacağı için yazma kısmına özen göstermeniz önerilir.

Uyarı ve tavsiye kısımlarını tamamladıktan sonra oyunun nasıl oynanacağıyla ilgili daha detaylı bilgilere geçelim. Oyunun bu versiyonunda dünyamızdaki Orta Çağ ile Yeni Çağ arasındaki bir teknoloji seviyesinde medeniyetler olacaksınız. Oyun ilerledikçe barutu ve ilkel ateşli silahları keşfedebileceksiniz. Teknoloji daha fazla ilerlemeyecek. Neden? Çünkü bu dünyada büyü var. Büyü varsa neden uğraşıp öyle alengirli şeyler yapmak için zaman ve kaynak harcayalım değil mi? Yazdığınız hikayeleri dönemin ve ülkenizin özelliklerine göre tutmanız, yukarıdaki paragrafta bahsedilen bonusları almanızı kolaylaştıracaktır.

Oyunun geçtiği Opnot dünyasında, yanınızda 200 kişiyle beraber bir anda beliriyorsunuz. Buranın neresi olduğunu ya da buraya nasıl geldiğinizi kesin olarak hiçbiriniz bilmiyorsunuz. Geldiğiniz yer neresi, sizden başka birileri de bu dünyaya gelmiş mi, sizin dünyanıza ve halkınızın geri kalanına ne oldu hiçbir fikriniz yok. Buraya gelen 200 kişiyi bir şekilde örgütleyip bir şehir kuruyorsunuz ve bu yabancı dünyada yaşayıp var olmak için çabalamaya başlıyorsunuz.

Bu dünya hepinizin geldiği dünyalara az çok benziyor, ağaçlar ve hayvanlar aynı. Bu dünyanın bir yılı 360 gün ve garip bir şekilde her yıl bir mevsim sürüyor. Bir yıl bahar, bir yıl yaz, sonra bir yıl güz ve bir yıl kış. Mevsimler bizim dünyamızdaki gibi üç ay yerine bir yıl sürüyor yani. Oyundaki bir turunuz da bir yılı kapsayacak, yani her tur belirli bir mevsimde geçecek. Her turun geçtiği mevsim, o turda olan olayları etkileyebilecek. Turluk hikayelerinizde bu mevsimleri göz önünde bulundurmanız da yukarıda anlatılan bonuslara ulaşmanız açısından önemli bir nokta.

İlk aşamada bu kadar açıklama yeter. Oyuna katılımın nasıl olacağını şu anda bilmiyorum, bu nedenle eski NES’lerde oynamış oyuncular öncelikli olmak üzere katılmak isteyenlerin başvurularını yapmak için yaklaşık bir haftaları var.

Eğer yeterli kalabalığı sağlarsak 27 HAZİRAN CUMA GÜNÜ oyuna başlayacağız.

Katılmak isteyenler, ilk olarak kurallar kısmında bulunan "Bir Ülke Yaratmak" başlıklı bölümü okusunlar, ardından yavaş yavaş kuralları da okuyup ülkelerini yaratmaya başlasınlar. Ülkelerini yarattıktan sonra bana özel mesaj gönderip oyuna başvursunlar. Başvurunuzu ben inceledikten sonra eğer sonuç olumluysa oyuna katılmış olacaksınız. Bu başlığa başvuru mesajı yazmayın.

Sorularınızı ve yorumlarınızı buradan istediğiniz anda sorabilirsiniz. Ayrıca oyunla alakalı duyuruları ve muhabbetleri bu başlık altında yapacağız.

Oyunun kurallarının Civ V'e benzemesi(ve hatta oradan arsızca sembollerin falan kopyalanmış olması) nedeniyle daha önceden civ oynamış olmanız bu oyuna çok daha kolay adapte olmanızı sağlayacağı için, eğer hala oynamadıysanız oyuna göz atmanızı öneririm. Güzel oyun.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - Yeni Bir Umut
« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2014, 23:47:47 »
yorum: VUHU!



Yeterli katılım sağlanmazsa mahalleden adam toplayalım. Oynayalım bunu!
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - Yeni Bir Umut
« Yanıtla #2 : 09 Haziran 2014, 17:58:53 »
Facebook'ta reklamımız çıkmış, oley!

Öncelikle şunu belirteyim, oyuna başvuruları buraya yazarak değil de özel mesajdan yapmanızın sebebi gizlilik. Oyun başında, henüz birbirinizi keşfetmeden diğer ülkelerin politikalarını, binalarını vs. bilmeyin diye böyle bir uygulamaya gittim. Başvururum kabul etmezler rezil olurum elaleme gibi bir çekinceniz olmasın, kurallarda belirtilene uygun başvurursanız hiçbir sıkıntı olmaz.

Şu anda işsiz olduğum için, oyuncular tarafından bana en sık sorulan soruları ve cevaplarını yazasım geldi. Aslında kurallar kısmında bunlar anlatılıyor ama yer darlığından dolayı kısa kesmek zorunda olduğum kısımlar olabilir, her şey şeffaf olsun. Bunlardan başka aklınıza takılan soru olursa buradan sormakta çekinmeyin. Hatta özellikle bu başlıktan sorun ki ben de cevabıyla birlikte buraya ekleyebileyim.

Yazdıktan sonra fark ettim ki çok yer kapladılar, bu nedenle cevaplar spoiler içinde.

S.S.S.

-Haritalar nasıl olacak? Altıgen falan demişsin nedir bu altıgen olayı?(Ya da harita civ V çakması mı olacak?)
Spoiler: Göster


Yukarıda bir adet şehri görüyorsunuz. Oyuna bu kadar büyük sınırlarla başlamayacaksınız, bu turlar ilerledikçe şehrinizin alacağı duruma bir örnek.

Kırmızı karenin bulunduğu altıgen şehir merkeziniz. Bu altıgene bina olarak sadece "Adalet Sarayı" kurulabiliyor.

İçi boş olan altıgenlere karada ya da denizde olmalarına göre uygun binaları kurabiliyorsunuz. Altıgenin yarısından fazlası kara ise kara, yarısından fazlası deniz ise deniz özelliği gösterir.

İçinde özel kaynak resimlerinin bulunduğu altıgenler, her özel kaynak için belirtilen puanı veriyorlar. Bu altıgenler üzerine hiçbir bina kurulamıyor.



-Mavi yuvarlakla işaretli olan deniz, kahverengiyle işaretli olanlar kara.
-İçinde büyük kırmızı bir kare olan altıgene Adalet Sarayı,
-1 numaralı altıgene Balık Çiftliği, Liman ve Ticaret Limanı,
-2-11 arasındaki karelere de geri kalan tüm binaları inşa edebilirsiniz.
-Üstünde özel kaynak bulunan yerlere bina inşa edilemez.


-Araştırmaları nasıl yapalım? Bir ağaca mı yönelelim yoksa her şeyden ufak ufak mı alalım?(Ya da jack of all trades gerçekten master of none mıdır?)
Spoiler: Göster
Oyunun başında her araştırma kategorisinden puanınız yettikçe almak karlı görünse de, orta vadede bir araştırma ağacına yatırım yapmak daha yararlı gibi duruyor. Çünkü daha fazla puan veren ikinci seviye kaynak binalarını açmak, büyü/din özelliklerini kullanmak, yeni askeri birimleri açmak gibi güçlü araştırmalar her kategorinin ilerleyen seviyelerinde mevcut.

Oyuna başlarken ya da 5. ve 10. turlarda seçeceğiniz politikalar da araştırmaları nasıl yapmak istediğinizi belirleyen önemli faktörlerden biri olacak. Rasyonel bir devlet, kültür puanlarını başka alanlarda harcamadan, ilk önce bilim kategorisinden araştırmalara başlarsa oyun ilerlediğinde herkesten daha fazla sayıda araştırmaya çok hızlı şekilde sahip olabilir. Tabii bu durumda askeri ve büyüsel/dini gücünden bir miktar feragat etmek zorunda kalır.

Oyun eğer çok çok ilerlerse öyle bir noktaya gelebiliriz ki, politikalarından ya da başlangıçta yaptığı seçimlerden bağımsız olarak her devlet tüm araştırmaları yapmış olabilir. Böyle bir durumda neler olacağı hakkında spoiler vermek istemiyorum. Sadece söylüyorum ki her araştırma ağacının ve politikanın sonunda şu anda kimsenin bilmediği bir tane bonus özellik var.


-Tamamen merkeziyetçi politika, yayılmacının çok şehirden aldığı verimin aynısını az şehirden almayı sağlar mı?(Ya da ne kadar açgözlü olmalıyız?)
Spoiler: Göster
Merkeziyetçi politikanın başkente verdiği bonuslar muazzam. Oyun başında merkeziyetçi politika alan bir devlet, yayılmacı alana göre çok daha avantajlı. Eğer bu avantajı iyi kullanırsa, yayılmacılardan hiçbir eksiği kalmaz hatta dev gibi başkenti sayesinde çok daha güçlü olur.

Ancak merkeziyetçi olmanız tek bir şehre kısılıp kalmanızı gerektirmiyor. Haritada stratejik noktaları ele geçirmek ve özel kaynaklardan daha fazla bonus elde etmek için yeni şehirler kurmanız tavsiye edilir. Çünkü bir noktadan sonra hiç yeni şehir kurmazsanız başkentiniz ne kadar güçlü olursa olsun geride kalırsınız.

Yayılmacılar, isimlerinden de anlaşılacağı gibi kısa sürede çok fazla şehre ve geniş sınırlara ulaşabiliyorlar. Bu büyüme hızı oyun ilerledikçe geometrik olarak artacak. Yani oyun başında tek şehirle merkeziyetçi bir devlete karşı durmaları zor olsa da şehir sayıları ve üretim kapasiteleri arttıkça güçleri katlanarak artacak. 10 şehriniz olduğunu ve her şehirden turda 4 birim asker üretebilmek küçümsenecek bir durum değil.

Kısacası oyunun farklı safhalarında iki politikanın da kendine özgü avantaj ve dezavantajları var. Oyun tarzınızı en iyi yansıtacak olanı seçin.


-Biz bu dünyaya nasıl ve neden geldik?(Ya da hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabı nedir?)
Spoiler: Göster
Bu konuyla ilgili gerçekleri hiçbiriniz bilmiyorsunuz. Oyun ilerledikçe karşınıza çıkacak özel olaylarla bu gizemi keşfedeceksiniz. Çok merak etmeyin, kediyi merak öldürür.


-Haritada bizden başka NPC ülkeler olacak mı?(Ya da evrende bizden başka akıllı yaşam formları var mı?)
Spoiler: Göster
Evet. Hatta oyuncu sayısına göre haritada size eşit ya da sizden biraz fazla sayıda NPC ülke olmasını düşünüyorum. Bu ülkelerle iletişime geçerken "Nasılsa bunların sahibi yok, hepsini kazıklarım sonra savaş açarım oley." gibi düşüncelere kapılmayın. Onların hepsi kendi ülke politikalarına göre oyun yöneticisi tarafından canlandırılacak. Başka bir oyuncuya davrandığınız şekilde onlarla iletişime geçin ya da sonuçlarına katlanın.


-Ateist veya büyü karşıtı bir toplum, dinden alacağı bonusu büyüye veya büyüden alacağını dine alabilir mi?(Ya da ile güzel bir şey bulamadım, üzgünüm)
Spoiler: Göster
Bu oyunda ateist veya tamamen büyü karşıtı olmanızı tavsiye etmem. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi ülkeniz geliştikçe, puanlarınızı harcayacak yer bulamamaya başladıkça büyü yapmak/dua etmek isteyeceksiniz. Ancak herhangi bir sebeple böyle bir ülke kurguladıysanız, karşınıza çıkacak özel olaylar aracılığıyla oyun yöneticisinin uygun gördüğü çeşitli bonuslar alabilirsiniz. Sistemin sayısal olarak vereceği bir bonus yok.

Ayrıca büyülerin ve duaların etkileri hemen hemen birbirlerine karşıt. Kısaca büyüler yok etmeye, dualar da yaratmaya yarıyor. Nasıl bir strateji izleyeceğinize bağlı olarak büyüye mi dine mi daha fazla önem vereceğinizi seçebilirsiniz. Kurallar kısmındaki ilgili bölümde detaylar yazıyor.


-Güç dengeleri nasıl? Her toplum büyü veya duaya muhtaç mı, yoksa kültürel devlet askeri devlet falan olarak bu açık kapatılır mı?(Ya da hangi şeyi kullanmak op, söyle onu seçelim hacı)
Spoiler: Göster
Bunun cevabına aslında yukarıda biraz değindim. Doğru politikalarla yapılmayacak şey yoktur; ama hiçbir şeyi de tamamen dışlamayın. Şu anda gözüme aşırı güçlü görünen bir strateji yok. Ancak oyun başladığında böyle bir şey olduğu ortaya çıkarsa gereken kural düzenlemelerini yaparım. Nerflemek bizim işimiz.

Oyunun başında, henüz yeterli üretim gücüne sahip değilken büyü yapmak/dua etmek riskli. Çünkü potansiyel bir araştırma ya da poliçe almak yerine geçici bir etki için kültür puanınızı yok ediyorsunuz. Eğer hesabı güzel tutturamaz ve çok fazla puan harcarsanız araştırma ve politika alanında diğer ülkelerden geri kalır, güzel bonuslardan yararlanamazsınız. Ama çok kritik bir noktada yapılacak bir büyü/dua savaşı kazanmanıza da sebep olabilir.

Büyüye ve duaya puan harcamayıp askerlerle fetih yapmak da sağlam bir yol. Araştırmaları ön plana alıp çok puan üreten binaları daha hızlı yapmak da bir yol. Üretim puanıyla yapılabilecek dünya harikaları ve mutlulukla girilebilecek altın çağ diye iki şey var. Bunlar doğru şekilde kullanılırsa o kadar çok işinize yarar ki, anlayamazsınız. Büyüyü, duayı, askeri falan boş verip sadece bunları yapmaya çalışmak bile eğer doğru şekilde uygulanırsa bir yol.


-Ülkedeki tüm karakterler bize mi ait, yoksa senin yöneticiye karşı çıkacak veya arkasından iş çevirebilecek kapasitede birileri olacak mı?(Ya da buralarda komple istediğim gibi at koşturabilir miyim?)
Spoiler: Göster
Eğer özel olaylarda bir durum belirtilmediyse ve istekleriniz anormal istekler değilse, sizin ülkenizde yaşayan insanlar sizin istediğiniz şeyleri yapacaktır. Ancak çok katı bir yönetiminiz varsa köylüler isyan edebilir, kırk yıllık dostunuza savaş açmaya kalkarsanız savaş karşıtı gösteriler olabilir hatta askerler savaşa gelmeyebilir, tanrılarınızı kızdırırsanız dualarınız çalışmayabilir, soyluların isteklerini karşılamazsanız taht kavgaları çıkabilir.

Tüm bu durumlar özel olaylarla anlatılacağı için özel olaylarınızda ülke güllük gülistanlık, insanlar etrafa adeta bir güneş gibi ışıklar saçıyor yazıyorsa istediğinizi yapabilirsiniz.


-Özel olay dedin yukarıda kaç kere, nedir bu özel olay?(Ya da özel olaylar ne kadar özel?)
Spoiler: Göster
Özel olay, her tur ülkeniz için yapacağınız hamleler ve yazacağınız hikaye sonucunda karşınıza oyun yöneticisi tarafından çıkarılan bela, öhm olaylara denir.

Dünya keşfi yaptığınızda bereketli topraklar bulduğunuz için +2 yemek kazanabilirsiniz, kurduğunuz bir pazar yıkılıp 50 nüfusu öldürebilir, sınırlarınızı çok fazla genişlettiğiniz zaman etraftaki bitki ve hayvanlara zarar verdiğiniz için çeşitli şeyler olabilir, hazinenizde çok fazla altın birikirse oradan buradan mülteciler gelip şehirlerinize doluşabilir vs.

Özel olaylar bazen de çözülmeyi bekleyen sorunlardan oluşur. Sorunun büyüklüğüne ve nasıl çözmeye çalıştığınıza göre sonuçta iyi ya da kötü şeyler başınıza gelebilir. Örneğin şehirlerinize doluşan mültecilerle başınız dertte. Bunları zorla dışarı atmaya çalışırsanız başarılı olabileceğiniz gibi bu mültecilerin bir isyan başlatmasına da sebep olabilirsiniz. Eğer mültecilere kendi halkınızdan biri gibi davranmaya karar verirseniz mülteciler sevinir; ama ülkenizdeki radikal gruplar ırkçılık yaparak size tepki gösterebilir. İlla her seçeneğin sonunda kötü bir durum çıkmaz tabii ki.

Özel olayları her ülkenin yönetim biçimine, politikalarına ve seçimlerine göre farklılık gösterecek şekilde yazacağım. Ayrıca hikayelerinizde yazacağınız şeyler benim karşınıza özel olay çıkarabilme becerimi %140 arttırıyor. Ne kadar değişik işler yaparsanız o kadar civcivli özel olayla karşılaşırsınız.


9.6.2014 // yağmurlu bir haziran akşamı.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - Yeni Bir Umut
« Yanıtla #3 : 25 Haziran 2014, 21:17:07 »


TİREN KALKIYOR!

Yarın başvurmak için son gününüz, cuma günü oyun başlayacak. Unutanlara, üşenenlere hatırlatırım.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - Rp Dışı Başlığı
« Yanıtla #4 : 27 Haziran 2014, 15:56:29 »
Oyuncu alımlarını kapattım, çünkü oyuna başlıyoruz. Bu başlık Rp Dışı başlığı, soru sormak ve muhabbet etmek amaçlı.

http://www.kayiprihtim.org/forum/nes-60-oyun-sayfasy-t15733.0.html Hamlelerinizi yazdıktan sonra buraya yollayacaksınız.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı muaet

  • **
  • 215
  • Rom: 12
  • Carai an Ellisande!
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #5 : 27 Haziran 2014, 16:07:13 »
Evvela örnek bir hamle bekliyorum diğer arkadaşlardan.
Düzenleme: Önceki NES başlıklarını şimdi gördüm, haydi bakalım.
“My father used to say that there are two kinds of people in the world,” Kaladin whispered, voice raspy. “He said there are those who take lives. And there are those who save lives. I used to think he was wrong. I thought there was a third group. People who killed in order to save.” He shook his head. “I was a fool. There is a third group, a big one, but it isn’t what I thought. The people who exist to be saved or to be killed…The victims. That’s all I am.”

Çevrimdışı Fiddler

  • ***
  • 565
  • Rom: 32
  • Bazen Herkes Duysun Diye..
    • Profili Görüntüle
    • A. Orçun CAN
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #6 : 27 Haziran 2014, 16:18:34 »
Benim boheme düştüğüm bir konu var. O da şu ki, aynı tur kaç farklı şey yapabileceğim konusunda kafam karışık.. Yani şu an kaynaklarım el vermiyordur elbet; ama atıyorum, aynı tur 3 bina, bi nüfus arttırma, bi keşif, bi asker, bi bilmem ne diye yapabiliyor muyum? Onun sınırı tam nedir? Kurallar'da yazıyordu sanki; ama el mahkum, kafa karışıverdi.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü okuyalım..

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #7 : 27 Haziran 2014, 16:24:14 »
Evet, o hamlelerin sınırları var :). Hepsi kendi içinde sınırlı sayıda, yani 3 asker yapmak dünya keşfi yapmayı engellemiyor vs. Detaylar kurallar kısmında yazıyor ama buraya da kopyalayayım:

Spoiler: Göster


Dünya Keşfi:
Her şehirde turda maksimum 2 kere yapılabilir.
Haritada seçtiğiniz yönde 14 altıgenlik alan açılır.
Denizleri keşfetmek için en az bir geminiz olmalıdır.

Sınır Genişletme:
Bir sınır genişletme şehrin sınırlarını 1 altıgen genişletir.
Her şehirde turda maksimum 6 kere yapılabilir.
Her şehrin en fazla 3 altıgen uzağına kadar sınır genişletilebilir.(6+12+18=36 altıgen maks. şehir boyutu)

Şehir Kurma:
Her turda maksimum 1 kere yapılabilir.
Kurulacak şehrin başka şehirlere en az 4 altıgen uzak olması gerekir.
Her şehir 200 nüfusla başlar.

Nüfus Arttırma:
Her şehirde turda maksimum 2 kere yapılabilir.
Şehre 200 nüfus eklenir.
Bir şehir maksimum 8.000 nüfuslu olabilir.

Bina Kurma:
Bkz. Binalar
Her şehirde turda maksimum 3 kere yapılabilir.(Altınla satın almak sayılmaz)
Her bir bina sınırlarınız içindeki boş bir altıgene kurulur.
Bir binanın çalışması için 50 nüfus gerekir

Asker Üretme:
Bkz. Askerler
Her şehirde turda maksimum 4 kere yapılabilir.(Altınla satın almak sayılmaz)
Sınırlarınızdaki her altıgen için en fazla 2 birim asker ve 1 adet gemi üretebilirsiniz.
Her askeri birim 100 nüfus harcaması gerektirir. Gemiler nüfus harcamaz.

Araştırma Yapma:
Bkz. Araştırmalar
Her turda bir kere yapılabilir.
İlgili bölümde etkileri belirtilmiştir.

Poliçe Alma:
Bkz. Politikalar
Her turda bir tane alınabilir.
İlgili bölümde etkileri belirtilmiştir.

Tapma:
Her turda bir kere yapılabilir.
En az bir şehrinizde tapınak olması gerekir.
İlgili bölümde etkileri belirtilmiştir.

Büyü:
Her turda bir kere yapılabilir.
En az bir şehrinizde büyü kulesi olması gerekir.
İlgili bölümde etkileri belirtilmiştir



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı LegalMc

  • ****
  • 1215
  • Rom: 33
  • Unimpressed was his default state.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #8 : 27 Haziran 2014, 18:35:04 »
Diyelim ki dünya keşfi yapıyoruz, ama haritayı tam göremediğimiz için seçtiğimiz yönde ilerlerken karşımıza deniz çıktı ve gemimiz yok. Bu durumda ne oluyor?
Yaşasın!
Ne kadar da ideolojik yaklaşıyoruz birbirimize.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #9 : 27 Haziran 2014, 18:52:10 »
En yakındaki mümkün olan altıgen açılıyor böyle bir durumda. 14 tane altıgeni keşfediyorsunuz, hiçbiri boşa gitmiyor.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #10 : 02 Temmuz 2014, 11:43:33 »
Bu cuma günü ilk turun süresi tamamlanacak, unutmadınız oyunu değil mi? :P



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #11 : 04 Temmuz 2014, 01:26:15 »
Kurallar kısmında bina inşaatına yeni bir düzenleme geldi. İlk tur için sizi etkileyen bir durum değil, şehirlerin daha büyük olmasına ve daha çok puan üretmesine yarayacak bir şey.

Önceden her boş altıgene 1 (yazıyla bir) adet bina kurulabiliyordu. Şimdi bu sayı 2(yazıyla iki) oldu. Ülke kartlarınıza kaç tane yeni bina kurabileceğinizi gösteren ufak bir yer de ekledim. "Asker Sınırı"nın yanında "Bina Sınırı" olarak yazıyor. Dikkatinizi çeksin diye renkli yapıyorum orayı, fark etmemeniz çok zor.

Spoiler: Göster
Hamle: Bina Kurmak
Her şehirde turda maksimum 3 kere yapılabilir.(Altınla satın almak sayılmaz)
Sınırlarınızdaki bir boş altıgene 2 bina kurulabilir.
Şehir merkezine Adalet Sarayı’ndan başka bina kurulamaz
Özel kaynaklar üstüne bina kurulamaz.
Bir binanın çalışması için 50 nüfus gerekir



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı muaet

  • **
  • 215
  • Rom: 12
  • Carai an Ellisande!
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #12 : 06 Temmuz 2014, 05:16:08 »
Serbest nüfus ve çalışan nüfusun etkileri nedir? Serbest halk nasıl işe koşulur?

Bir bina inşaatı ya da birim üretimi için gereken bir araştırma olsun. Araştırmayı ve binayı aynı anda kurabîlir miyiz yoksa araştırmadan sonra bir tur beklemek mi gerekir?
“My father used to say that there are two kinds of people in the world,” Kaladin whispered, voice raspy. “He said there are those who take lives. And there are those who save lives. I used to think he was wrong. I thought there was a third group. People who killed in order to save.” He shook his head. “I was a fool. There is a third group, a big one, but it isn’t what I thought. The people who exist to be saved or to be killed…The victims. That’s all I am.”

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #13 : 06 Temmuz 2014, 13:21:58 »
Serbest nüfus şu anda iki farklı şey için kullanılıyor:

1- Asker üretmek: Gemiler hariç her askeri birimi üretmek için 100 nüfus harcamalısınız.
2- Bina kurmak: Kurulan her binada 50 insan çalışması lazım ki bina puan üretimine başlasın.

Asker ürettiğinizde ya da bina kurduğunuzda serbest nüfus otomatik olarak gereken yerlere gidiyor.

Yukarıda saydıklarıma ek olarak, 2. turdan itibaren halkınızdan vergi toplamaya başlayacaksınız. Doğal olarak ne kadar çok insan varsa o kadar çok vergi geliriniz olacak. Vergi oranlarını çok yüksek yaparsanız insanlar mutsuz olacak, hiç vergi almazsanız biraz mutlu olacaklar. 2. tur sonu geldiğinde tüm detayları yazacağım, şimdilik bu kadar bilseniz yeterli.

Bina üretmek için gereken araştırmayı ve binayı aynı anda kurabilirsiniz. Hamlenizde idea araştırmasını yapıp yanına bir de kütüphane kurabilirsiniz yani. Askerler için de aynı şey geçerli. Bir tur beklemeye gerek yok.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: NES 6.0 - RP Dışı Başlığı
« Yanıtla #14 : 11 Temmuz 2014, 20:11:48 »
Yeni tura geçmemiz lazım, süre doldu. Ancak yarına kadar bekliyorum gece gelip yazacak olanlar olabilir diye.

Şunu da sorayım: Turların son gününü cuma yerine cumartesi ya da pazar yapsam daha iyi olur mu sizin açınızdan? Benim için hiç fark etmiyor çünkü, çoğunluk başka bir zamanı tercih ederse değişebilir.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.