Kayıt Ol

Neue Deutsche Härte

Çevrimdışı Erymnys

  • ***
  • 496
  • Rom: 8
  • PKBL
    • Profili Görüntüle
    • Erymnys
Neue Deutsche Härte
« : 22 Haziran 2011, 22:00:02 »
Neue Deutsche Härte

Neue Deutsche Härte kısaca NDH yani direk anlamıyla Yeni Alman Sertliği 1990’lı yıllarda Almanya ve diğer Almanca konuşan ülkelerde, aynı dönemlerde adını duyuran EBM ve endüstriyel rock-metal etkisiyle (özellikle Ministry, Godflesh ve Nine Inch Nails) ortaya çıkmış temelde elektronik müzikten beslenen bir metal müzik akımıdır. Bugün özellikle Rammstein’ın sayesinde Almanya dışında da popülerlik kazanmış, neredeyse tüm dünyada ismi bir şekilde duyurmuştur. Kimi çevrelerce Tanzmetall (dans-metal) olarak ta adlandırılan bu tür/akım sert gitar ve davul tonlarının, synthesizer, altyapı ve elektroritm ağırlıklı klavye ile birleşmesinden oluşur, dolayısıyla müzik aletleri genel olarak Elektro gitar ,Bateri ,Piyano'dur. Sıklıkla Endüstriyel metal öğeleri, Gothic Rock piyanosu, telli çalgılar, koro veya solo sesler de kullanılır. Kendisine yakın olarak ele alabileceğimiz gotik metal gibi türlerden ayıran en büyük özellik ise bu klavye kullanımıdır. Yine kendisine yakın olarak ele alabileceğimiz endüstriyel metal gibi türlerden ayıran en büyük özellik ise sert-saldırgan gitar ve davul tonlarıdır. Ama elbette ki en ayırıcı özelliği vokal dilinin Almanca olmasıdır.

Akımın başlangıcı konusunda kimi yerlerde Die Krupps, Fleischmann gibi pek çok isim anılsa da kuşkusuz bugün bildiğimiz NDH türü 1994 çıkışlı 2. Oomph! albümü Sperm ile başladı. Kendi adını taşıyan ilk albümü ile "oldschool" EBM (Electronic Body Music) türünün en başarılı işlerinden birini ortaya çıkaran grup, ikinci albümü ile NDH temelini oluşturdu ve ardından akıma kapılacak pek çok gruba esin kaynağı oldu.

Bu esin kaynağını temel alıp türü genişleten gruplardan Rammstein, özellikle 90’lı yılların ikinci yarısında türün patlamasına ve kendisini takip eden grupların çoğalmasına sebep oldu. Rammstein albümleri dünya üzerinden 25 milyondan fazla kopya sattı. NDH’ye tür yerine akım denmesinin de sebepleri var elbette. Yalnızca müziklerinde değildir farklılıklar. Müziklerinde kullandıkları dil, kışkırtıcı ve kimi zaman pornografik şarkı sözleri, videoları, sahne duruşu, kostümleri ve saç stilleri ile de farkını belli eden bir akımdır NDH. Zaten adı geçen grupların sadece müziklerine baktığımız zaman birbirine çok da benzemeyen geniş bir yelpaze içindelerdir.

Spoiler: Göster
Alıntı:Vikipedi

_______________________________________________________________

"almanca güzel dil aga!" diyen arkadaşlara, hatta demeyenlere de tavsiyemdir. zira bu müziği tanımlayacak tek kelime "özgür"dür benim için. özellikle sözler çok öenm taşır benim için ve bu tarzda her konuda yazılmış söz var. elektronik ögeler müziğin içine çok iyi yediriliyor ben de pek hoşlanmam müziğin içinde elektronik ögeden ama NHD'de hiç ben, rahatsız eden hiçbir grupla karşılaşmadım.

merak edenlere tavsiyelerimse şunlardır: (boş bir zamanda hepsini ayrıntılı tanıtmak isterim.)

Rammstein
Oomph!
Eisbrecher
Unhelig
ASP
Megaherz
In Extremo
L'Âme Immortelle
KMFDM
Lacrimosa
Elleri kalem tutanlara bu kadar düşman varken biz çok acı çekeriz daha, çok ölürüz kan kaybından!..

Çocuk Yetiştirme Sanatı Üzerine Bir Deneme --->Erymnys

Beklerim efendim...