Kayıt Ol

Ölümsüz - Sadık Yemni

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ölümsüz - Sadık Yemni
« : 16 Haziran 2011, 20:44:11 »
Ölümsüz - Sadık Yemni



Aslında bu eşsiz kitap hakkında bir inceleme yazmayı çok isterdim ama... Pas tutmuşum sanırım, denedim ve yeterince iyi anlatamadığımı fark ettim. Ben de en azından kitaptan şöyle bir bahsedip siz değerli Rıhtım üyelerini bilgilendireyim istedim.

Arka Kapak:

Alıntı
"Kız gülümsedi. Otelden çıkınca hemen bir bankadan para almışlar ve Gümüşsuyu'ndaki Varan bürosuna gitmişlerdi. Şanslarına İDO'nun Yenikapı'ya giden servis otobüsü on iki dakika sonra kalkacaktı. Kalbiye bu hattı birkaç kez kullandığı için tercih etmişlerdi. Ayhan'a kalsa akşam yedi ya da sekiz uçağı daha uygundu. Sonradan kızın uçağı yeğlememesindeki espriyi anlamıştı. Es kaza uçağa bir şey olursa, belki ölümsüzlüklerinin sınırına toslarlardı. Eğer bu sınır mevcutsa, Teupi kontratı bu yöntemle iptal etmeyi deneyebilirdi. Deniz ya da otobüs kazasından sıyıracaklarına neredeyse emindi."

Kendi halinde bir işsiz olan Ayhan Timir'i kiralık katile dönüştüren, ulaşılması imkansız Teupi Anonim Ortaklığı, basit bir şirket değilse nedir? Neden astronomik rakamlarla bazı insanları öldürtür? Dahası, katillerini neye göre seçer? İstanbul'dan İzmir'e, oradan da bambaşka bir boyuta uzanan yolculuklarında Ayhan'la Kalbiye ölümsüzlüklerinin kaynağını anlamaya ve soğukkanlılıkla işledikleri cinayetlerine yepyeni bir kavrayış geliştirmeye başlıyorlar.

Sanırım bu sitede biraz vakit geçirdiyseniz Sadık Yemni ismine sıkça rastlamışsınızdır. Çağdaş Türk edebiyatının fantastik kurgu/bilim kurgu/korku türlerinin bana göre en başarılı isimlerinden birisidir kendisi. Şayet herhangi bir Sadık Yemni eserini önüme koysanız, sadece kullanılan 'üslup' sayesinde bile bunun bir Yemni eseri olduğunu söyleyebilirim sizlere.

Kaldı ki bu keyifli üslupla birlikte 'paralel evrenler' karmaşasına inmek beni adete mest etti. Sadık Yemni'den alternatif evrenler okumak bir hayli keyifliydi. Yarattığı dünyanın pek çok kısmı uzun süre gözlerimden silinmedi. Tasvirin gücü de burada ortaya çıkıyor diyebiliriz. Gerçekten görkemliydi, her açıdan.

Karakterleri rahatlıkla benimsedik. Oradan oraya onlarla sürüklenmenin tadını ancak okuyarak anlayabilirsiniz. Kurgu için de aynı şeyi söyleyebilirim, yoğun sınav tempoma rağmen kitaba kafamı gömmemi sağlayacak kadar sürükleyiciydi.

Olumsuz olarak söyleyebileceğim pek fazla bir şey yok. Ben biraz daha net bir final arzu ederdim doğrusu; lâkin böylesi de gayet yerinde olmuş. Kolaya kaçmayıp üzerinde kafa yormanız gerekiyor. Aslında son sahneyi bir daha okusam iyi olacak, tadı damağımda kaldı... :P

Sözün özü gayet klişe: "Alın, okuyun arkadaşlar. Pişman olmayacaksınız."