Kayıt Ol

Ölürsünüz

Çevrimdışı Raisor

  • ***
  • 793
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ölürsünüz
« : 11 Ekim 2011, 18:25:37 »
Ölürsünüz


Spoiler: Göster
Edebi bir metindir.


Biri son sözünü söylemeden öldüğünde; siz de ölürsünüz.

Ortada hiçbir kesici alet olmamasına rağmen bazen; sevilenin tek bir sözüyle kalbinize saniyede milyon kez bıçak saplanır ve siz; ölürsünüz.

Ölürsünüz; çünkü insanlarla uğraşmak tarım faaliyetlerinden daha zordur. Hayvanınız, bitkiniz, belirli oranda bir yiyecek ve su ister sadece. Oysa insanları asla mutlu edemediğinizden ölürsünüz.

Yapılan iyiliklerin karşılığında tek bulduğunuz çoğu zaman nankörlük ve dayanışmadan uzak kalmış, eciş bücüş bir insan ilişkisi örneğidir. Ve siz yine ölürsünüz.

Özgür düşünce ve demokrasiyi savunan bir cumhuriyette ezildiğiniz için, ölürsünüz.

Barışı ümit edip, bir gün kafeslerinizdeki güvercinleri ve eğlence günleri havaya sıktığınız kurşunları farkettiğinizde; gerçekten farkettiğinizde sizin de barıştan çok uzakta olduğunuzu anlarsınız. Ve o an ölürsünüz.

Ölümünüze beş dakika kala, sahip olduğunuz mal varlığınızdan beş kuruşu bile diğer tarafa götüremeyeceğinizi farkedip, ölürsünüz. Bu mal varlığı için kıyasıya mücadele veren oğullarınızı gördükçe ölürsünüz. Ölümünüzün, onlar için bir önemi olmadığı fark ettiğinizde; ölürsünüz.

Onca hakaret savurduğunuz, bunca zamandır ekmeğini yediğiniz ve karşılığında yüzüne tükürerek evini terk ettiğiniz ailenizin, geçirdiğiniz trafik kazasından sonra hastahane odasında yanınızda bekleyen tek kişiler olduğunu fark edince, ölürsünüz.

Birçok şey yaşadığınızı sanıyorken, aslında kayda değer hiçbirşey yaşamadan öleceğinizi anladığınızda; ölürsünüz. Yaşarken öleceğinizi hiç hesaba katamadan yaşadığınız hayatınızda, elbet geriye dönüp tekrar yaşamak istediğiniz o anı tekrar yaşamak istersiniz. Ve pek çok diğer istek gibi, bunun da gerçekleşemeyeceğini görürsünüz.

Küçüklüğünüzün, yeterince oynayamadığınız o kırlı bahçesinde, kar yağıyorken oluşan manzara; Meyve zamanı toplamaya üşendiğiniz ağaçlardaki salkım salkım meyveler; her sabah okula gitmemek için annenize ettiğiniz ısrarlar; okulunuzun o güzel bahçesi; sonra aynılarını yaşayan çocuklarınız gelir aklınıza. Herbiri için bir kez ölürsünüz. Ahmet için bir kez. Mehmet için bir kez. Canan için bir kez.

Ve değerini bilmeden aldattığınız kocanız/karınız gelir aklınıza. İlk kez anne/baba oluşunuz. Sonra evliliğiniz ve çocuklarınız ile ilgili söylenmeleriniz aklınıza gelir. Annenizin sözlerini hatırlayışınız gelir aklınıza. Sorumluluklarınız. İşiniz, akrabalarınız, bakmak zorunda olduğunuz kayın veya öz anne / babanız. Size 30 yıl sorgusuz süalsiz sahip çıkan, yemeğini yediğiniz, beraber büyüdüğünüz anne - babanız. Ve onun yurtta ölmesine izin verişiniz aklınıza gelir. Evde bir yatak ve bir tabak daha eksilsin diye yurtta ölmesine izin verdiğiniz anne - babanız. Ve her biri için; tüm bu herşey için bir kez ölürsünüz...

Gençliğinizde, yolun karşısından karşısına geçmesini beklediğiniz o ihtiyar amca aklınıza gelir sizde bir ihtiyar amca olunca. İnsanların sizi beklerlerken ettiği küfürleri duyar gibi olursunuz. Sizi asıl öldüren şey, bu küfürbazların da bir gün yaşlanacağı ve sizin şu an hissettiklerinizi hissedip pişman olacakları gerçeğidir. Yaşlanamadan ölen ve asla bu pişmanlığı hissedemeyenler için bir kez; yaşlanıp bu pişmanlığı hissedenler için ise bin kez ölürsünüz.

İki adım yürümeye üşendiğiniz yolun, siz sakatlanınca artık hiçbir şekilde yürünemeyeceğini anladığınızda; ölürsünüz.

Tüm diğer hayatlar gibi olan sıradan yaşantınızda; öldükten sonra hatırlanmayacağınız gerçeği belirir zihninizde. Bu ömür, üzerine basılan bir toprak parçasından; bitkilere hayat veren bir gübre yığınından öteye gidemeyecektir. Bunu farkettiğinizde; ölürsünüz.

İşte o zaman; herkesin sizin öğütlerinizi dinleyeceği "o an"a dönüp, herkese yaşamaya sıkı sıkı sarılmasını söylemek için ömrünüzün geri kalanını verebilirdiniz. Yüreklerinin sesini dinlemelerini, hiçbirşeyden korkmadan özgürlüklerini kazanmaya çalışmalarını öğütlemeyi dilerdiniz. "Başka birinin asla yaşama şansına sahip olamayacağı kendi bireysel hayatınızı en iyi şekilde yaşayın." diyemediğiniz çocuklarınız ve torunlarınıza, "son konuşma"yı yapamadığınız için, yüzbinlerce kez ölürsünüz...
Vahşet her yanda ulu orta sergilenirken,

Sevişmek için saklanmak zorunda kaldığımız bir Dünyada yaşıyoruz.

-John Lennon.

Çevrimdışı zçaiqü

  • **
  • 76
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ölürsünüz
« Yanıtla #1 : 12 Ekim 2011, 14:21:06 »
Tarzını seviyorum. Tebrikler.