Kayıt Ol

One-Punch Man

Çevrimdışı Laughing Madcap

  • ****
  • 960
  • Rom: 51
  • The Oncoming Storm
    • Profili Görüntüle
One-Punch Man
« : 02 Kasım 2015, 18:49:20 »

Hepimiz izlediğimiz filmlerden/çizgi filmlerden ya da okuduğumuz çizgi romanlardan etkilenip "süperkahramancılık" hayallerine kapılmışızdır. Belki halen kapılıyorsunuzdur. Aranızda "Param olsa ben Batman olurdum ya" diyen Karabüklü arkadaşlar var mesela, biliyorum.

İlk önce web comic olarak yayınlanan, tutunca da mangası çıkan, o da beğenilince animesi yapılan One-Punch Man'in de hikayesi bu "Ben kahraman olucam!" haykırışı ile başlıyor.

Kodummu oturturum!

Görüntüsünden zekasına, hayat standartlarından tarzına kadar her şeyiyle vasat birisi olan Saitama'nın hikayesini anlatıyor anime. Zamanında vasat bir işi varken bir gün bunalıp, "çocukken süperkahraman olmak istiyordum, şu hale bak. Bi dakka ya, ben süperkahraman olucam!" diyen Saitama işini gücünü bırakıp kendini bu işe adıyor ve 3 senelik zorlu bir antrenman süresinden sonra tüm bu vasatlığına tezat olacak şekilde çok büyük bir güce sahip oluyor. Öyle ki kimse karşısında duramıyor, tüm düşmanlarını tek yumrukta paramparça edebiliyor.

Özetle büyük gücün büyük can sıkıntısı getirdiği bu animede, Saitama'nın kendini tekrar hayata bağlayacak, heyecanlandıracak bir rakip arayışını izliyoruz.

Dalga geçeyim derken çığır açmak

Tür olarak bir "seinen parodisi" diyebileceğimiz bir tarza sahip olsa da bahsi geçen "aksiyon dolu, bol vurdulu kırdılı" bu tarzın çok da esaslı bir üyesi olmuş One-Punch Man. Yani komedisinin kalitesinin yanında dalga geçtiği öğeleri de çok iyi işlemiş ki bir dövüşü 7 sezona yayan türdaşlarının yanında, ilaç gibi geldi.

Çizimler ise şahane. Gerçekten, mangası da okuduğum kadarıyla tadından yenmiyordu ve animede de bunu çok iyi başarmışlar. Sade, net ve bir hayli komik.

Komedi unsuru ise genelde göndermeler ve karakter üzerine. Yani izleyicileri eğlendirmek ya da güldürmek amacıyla bariz oluşturulmuş şakalar yerine anlık, durum komedisi tercih edilmiş ve bu aksiyon dolu sahnelere mükemmel bir şekilde yedirilmiş. Türdaşlarının aksine savaş sahnelerinde sıkılmak yerine aksiyona kapılıp heyecanlanabiliyor ve bu heyecanın tam ortasında birden kahkahalara boğulabiliyorsunuz.

Kel mel ama çalışıyor

Saitama; işinde gücünde, her gün karşılaşılabilecek normal bir adamken kahramanlığa soyunan, kendi deyimiyle "eğlence olsun diye kahramanlık" yapan, dünyanın en güçlü ama en düz insanı. Kendisine saatlerce ne kadar güçlü olduğunu anlatan rakibine verdiği tepki bir nevi özet olabilir.

Spoiler: Göster


Tabi asla yenilmeyen, durdurulamayan ve tek yumrukta herkesi deviren bir karakter, izleyiciyi sıkmadan ne kadar ilerleyebilir ki? İşte burada diğer karakterler devreye giriyor. Ailesinin intikamını almak için daha güçlü olmanın yollarını arayan yakışıklı cyborg "Genos" olsun, halkın kahramanı gönül adamı "lisanssız sürücü" (bisikletli) olsun, Saitama ile karşılaşana kadar kendisini kimsenin hareketlerini göremeyeceği kadar hızlı sanan "Sonic" olsun, birbirinden saçma düşmanlar olsun, hepsi de animeyi gümbür gümbür sürüklüyor.

Sonuç?

Açılış müziğine yakışan bir aksiyona ve kapanış müziğine yakışan bir duygusallığa sahip olan One-Punch Man; izlemesi bir hayli eğlenceli, oldukça başarılı bir anime olmuş. Şimdilik 5 bölüm çıkmış olmasına rağmen beni kalbimden vurdu. Kurgusal olarak öyle müthiş bir derinliği yok, sonuçta aksiyon-komedi tarzı bir anime. Fakat iddia ettiği aksiyon kısmını da komedi kısmını da çok iyi başarmışlar.

Kaliteli bir "süperkahraman" hikayesinin olmazsa olmazı olan "karakterin geçmişi, amacı ve yaşadıkları" konularını çöpe atıp öylesine bir kahramanı işlemek ve bunu böylesine güzel başarabilmek... İzleyiniz efendim.

Not: İçimdeki %50'yi spoiler vermemek için zor tutuyorum.

Edit:Bu da iyiymiş;
Spoiler: Göster
Attention all planets of the solar federation
We have assumed control.

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2015, 19:59:04 »
O Karabüklü arkadaşa destek çıkmalıyız bence. Herkes cebinden verebildiği kadar verse bi süperkahraman yetiştirebiliriz.

Öte yandan belki o Karabüklü arkadaş bi gün hırs yapıp çok çalışırsa saçları kel olup dünyanın en güçlü adamına dönüşebilir. (Wink)

Spoiler: Göster
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2015, 22:27:15 »
O Karabüklü arkadaş çok çalışırsa belki bir gün Daily Planet'teki işini geri alabilir. (Wink)

Spoiler: Göster


Now that's what I called a one-punch K.O.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #3 : 01 Aralık 2015, 01:44:54 »
Öyle böyle değil, bildiğin sinir-stres bırakmıyor adamda. Her bölümü kaliteli, kahkaha attıran, komedi dozajı çok iyi ayarlanmış bir anime bu.

Kızıyorum kendime erken farkettim diye, çünkü bir anda tükettim yayınlanan bölümleri. Hayır daha da kötüsü, ilk sezon toplamda 12 bölümden oluşuyor. Daha gözümüzü kırpmadan -bir süreliğine de olsa- bitiverecek bu güzel yapım, üzüyorlar ama :( Neyse, kısa da olsa OVA'lar ile yetineceğiz bakalım.

Dünyanın en güçlü adamı nasıl olur ve ne hisseder merak ediyorsanız, cevabı bu animede. O kadar da iyi bir şey olmasa gerek..
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı merdem

  • **
  • 64
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #4 : 01 Aralık 2015, 09:58:00 »
Bu derece eğlendiren bir anime izlemeyeli uzun zaman olmuştu. 12 bölüm biriksin öyle izlerim diye düşünmüştüm ama 1. bölümü izleme gafletinde bulundum şimdi her hafta yeni bölüm beklemek işkence oluyor.

Ana karakter başlarda çok düz gelmişti bana ama bölümler ilerledikçe adam gördüğüm en karizma anime karakteri oldu.

Anime hakkında olumsuz konuşacağım (hatta küfredeceğim) tek şey 12 bölüm olması. 

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2015, 20:58:09 »
Ve dün ilk sezonun final bölümünü de izleyerek bitirmiş bulunuyorum. Bir sonraki sezonun ne zaman geleceği şimdilik belirsiz, haliyle ikinci bir Shingeki no Kyojin olma ihtimali var. Üzmesinler.

Sağlam başladı ve aynı kalitede devam ederek muhteşem bir final yaptı. Son bölümdeki dövüş oldukça doyurucuydu. Ayrıca diğer animelere gerekli eleştirisel selamı bu bölümde de vererek güldürdü.

Açıkçası yetmedi. Evet, OVA'lar gelecek. Ama sadece ağzımıza bir parmak bal çalacak... Umarım çok geciktirmezler ve bizler de keyifle yeni sezona merhaba deriz.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı M.K.Immortal

  • **
  • 290
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #6 : 23 Aralık 2015, 14:56:47 »
8. bölümde başlamıştım bu animeye. 12 bölüm sürecek denilmesi ve bayağı övülmesi ile merak edip "nasıl olsa 12 bölüm sürecek seversem izlerim hemencecik" diyerek ilk bölümünü izledim. Şimdi ise "ulen mangası devam ediyor ya, ne gerek vardı bitirmeye" diyecek kıvamdayım. Manga okuyan biri değilim ama bunu takip ediyorum artık.

Ve üzülerek de söylemem gerekir ki, artık (mecburen) Goku'nun tacı elinden alınmış bulunmakta :D Saitama'nın hala bir zaafı veya gücünün sınırı var mı bilemiyoruz çünkü :/ Elbette bir gönderme ve dalga unsuru ile başladığı için belki Saitama'yı böyle bir kategoriye sokamayız diye düşünenler olsa da, yine de komediden çok dövüş animesidir One Punch Man... Haliyle kim daha güçlü tartışmalarına da kesinlikle girilmelidir :D

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2015, 13:39:28 »
10. bölümünü dün izlediğim eğlenceli bir anime. Ama ne yazık ki buradaki arkadaşların büyük sevgisini ve tutkusunu paylaşmıyorum :). Gayet eğlenceli ve zekice düşünülmüş. Eğlenerek izliyorum, fakat sıkı hayranı olamadım.

Beni çeken şey fikirdi açıkçası. Düşmanları yenmek yerine güçlenmek yerine, zirve bir ana karaktere yetişmek için her bölümde değişen ve giderek güç kademesi artan düşmanları görmek gerçekten hoş. "Acaba nasıl yenecek?/Acaba ne kadar zorlanacak?" değil de, "Acaba bu defa zorlanacak mı?" diyebilmek ve bunu dedirtebilmek de bir başarı kesinlikle. Çünkü düşmanların nasıl yenileceğini hepimiz biliyoruz: One punch. Bu da işin bir diğer eğlencesi.

Saitama'nın temsil ettikleri animenin parodi yapısını aşıyor bana kalırsa. Yapılan göndermeler bu animenin tadı tuzu elbette ve onları keşfetmek, neyin neye gönderme olduğunu anlama kısmı oldukça eğlenceli. Ama Saitama azmin vücut bulmuş hali. Tam da bu yüzden, her ne kadar eğlencesine kahraman olmuş olsa da kabullenilemiyor.

Şöyle açıklayayım,

Spoiler: Göster
Saitama ne yaparsa yapsın hep bir sahtekar, başkalarının sırtından geçinip isim yapmaya çalışan bir parazit olarak görülüyor. Görülmeye devam ediyor (izlediğim yere kadar). Ben bunu insanların aslında sadece azmiyle, kafasına koyduğunu ısrarcı şekilde yapabilme kapasitesine inanmamaktan kaynaklı olduğuna bağlıyorum.


Yani düşünsenize, Saitama'ya nasıl bu kadar güçlü olduğu sorulduğunda o hep aynı şeyleri söylüyor. 3 sene boyunca uyguladığı bir rutini var. Ve kimse ona inanmıyor. Saitama'ya inanılmaması insanın kendisine de inanmamasıdır benim gözümde. Kendisini küçümsemesidir. Saitama'nın süper güçleri yok; başka bir boyuttan/diyardan gelen miras güçleri yok. Hemen hemen her insanın yapabileceği (ama aynı kararlılığa ve inada sahip olmak gerek) bir yolu var. Bu karakteri bu yüzden sevdim.  Çok güzel bir temsil.

Eğlencesine kahramanlık yapan bir karakterin "kahraman" kavramına getirdiği bakış açısı, diyaloglar arasından arada bir görünüp o alıştığımız shounen dövüş animeleri tadını da damağımıza çalıyor.

Şu ana kadar gülmek yerine gerçekten kahkaha attığım an, Puripuri Purizunā (Pri-Pri-Prisoner) adlı kahramanın o malum özel saldırısını gerçekleştirdiği andı. Çok beklenmedikti, ama çok iyiydi.

Spoiler: Göster
İşlerin Sailor Moon'a kadar gitmesini beklemiyordum ve süper yedirilmiş.


Saitama sayesinde günümüz popüler kültürüne de güzel taşlamalar izliyoruz. Bunu da kahramanlar üzerinden yapmaları oldukça anlamlı. Hatta bunun üzerine uzun uzun tartışmak da isterim.

Peki ben niye sizler kadar sevmedim? Çünkü bir şey eksik benim için. Mesela ilk bölümü izlediğimde beğenmemiş ve bırakmıştım. Araya zaman sokup sonra devam ettim. Evet, ilerledikçe güzelleşiyor ama hala kurguda doldurulabilecek boşluklar var. Bunların doldurulduğunu henüz görmedim. Daha iyisi de olabilirdi aslında, demekten kendimi alamıyorum.

Velhasıl, hoş bir anime. 2. sezonu gelmezse üzülmem, ama eğlenerek izliyorum.


Not: Sonic konuşana kadar kız sanıyordum onu. Opening'de falan hep kızdı benim için. Halen daha yadırgıyorum :D.

Çevrimdışı merdem

  • **
  • 64
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2015, 20:58:03 »
Anime devam eder mi bilemem (yüksek ihtimal mangası biraz daha ilerleyince devam ettireceklerdir) ama mangasını takip etmeye başladığımda benim anladığım bu ilk 12 bölüm asıl olayları anlatmaya başlamadan Saitama'yı tanıtmayı amaçlamış sadece. Final yapılan 12. bölümde daha giriş bölümündeyiz, gelişme bölümü daha yeni başlıyor gibi.

Zaten benim en çok merak ettiğim Saitama'nın gücünün nereden geldiği, kendisinin anlattığı gibi sıradan antrenmanlarla kazanılmadığı belli. Bu konuda saçmalık yapmazlarsa efsaneye zeval gelmez :)

Çevrimdışı Elendil_XX

  • ***
  • 504
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #9 : 04 Ocak 2016, 11:56:15 »
Anime uzmanı değilim, izlediğim anime sayısı da çok fazla değil. Ama ben bu One Punch Man'e bayıldım arkadaş.

Hobi olsun diye süper kahramanlık yapan bir karakterin hikayesi çok ilginç geldi :).

Kel, tipsiz ve oldukça güçsüz görünüyor diye kimsenin ona inanmaması, her yeni yaratıkla beraber acaba bu kez başarabilecek mi diye meraklandırması, cyborg Genos karakteri...bunlar bu animeyi en çok sevmeme sebep olan şeyler.

Devamı gelir mi bilmiyorum ama bu 12 bölümlük sezon bile beni yeterince eğlendirdi açıkçası. Bir şans verin derim.

Çevrimdışı Elodin

  • **
  • 64
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #10 : 04 Şubat 2016, 10:42:29 »
Sevmedim >.<

Savaşların sonucu zaten belliydi, esprilerin de çoğu önceden tahmin edilebilirdi. Animeyi izlememin tek sebebi Saitama acaba bu kez hakettiği ilgiyi görecek mi merakıydı ki görmeyeceği de çok açıktı. Niye izledim bilmiyorum -_- Ama zaman kaybı da değ... Neyse yalan söylemeyeceğim tamamen zaman kaybıydı ve şu an izlediğim için pişmanım.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #11 : 26 Mayıs 2016, 20:56:52 »
Güzel haberi vereyim, ikinci sezon 12 bölümden fazla olacakmış! Daha fazla detay ise Anime Expo etkinliğinde duyurulacakmış. Yani temmuz başını beklememiz gerekiyor.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı

  • **
  • 82
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #12 : 26 Mayıs 2016, 21:54:24 »
Saitama Reis adamın dibidir, güzel insandır, fazla yakmasın diye klimaları kapatmıştır lakin fazla egzersiz yapmaktan saçları yakmıştır.. Olsundur, en nihayetinde güzel bir abimizdir, elinden geleni ardına koymasıyla alicenaplığın kitabını yazmaktadır, aksi takdirde zaten gezegen mezegen kalmayacaktır ortada... Olaylara biraz ağırdan kalkıp geçten varmaktadır, bazen de hepten kaçırmaktadır ama olsundur, en nihayetinde lafı gediğine koymayı, sümsüğü tam lazım gelen yerde yapıştırmayı pek ala bilmektedir. Sinir bozucu karakter tropelerine, süper kahraman klişelerine, abuk sabuk güç fantazilerine her çaktığında içimizden dışımızdan bir "kırmızı eldivenli o ellerin dert görmesin" demekten kendimizi alamadığımız, yeri geldiğinde ağır eleştiriler karşısında "ben kahramanlığı sizin alkışlarınız için yapmıyorum" diyebilecek kadar feraset metanet ve hatta asalet sahibi, hak ettiği ilgiyi ve takdiri kendi aleminde göremese de gönüllerimize taht kurmuş, velhasılıkelam adamlığından başka sermayesi olmayan delikanlı bir abimizdir :D

Köşedeki BİM marketin bütün indirim kuponları sana kurban olsun Reis :D Yolun yolumuz, davan davamızdır! Her gün 100 şınav, 100 mekik, 10 km koşu  ;D

(Evet, seviyorum : )
"Demire şeklini veren demircinin iradesidir, çekicin darbesi değil." - Turram oğlu Kopram, Hakon'un demircisi

Çevrimdışı Elodin

  • **
  • 64
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #13 : 21 Haziran 2016, 17:31:16 »
Akılçelen Kitaplar mangasının telif haklarını almış.

Çevrimdışı OZ

  • ***
  • 401
  • Rom: 5
  • Melanj
    • Profili Görüntüle
    • http://bortubocekgaleri.com/
Ynt: One-Punch Man
« Yanıtla #14 : 11 Ekim 2016, 13:54:53 »
Mangası çıkmış :D internetten yeni çıkan kitaplara bakarken tesadüfen gördüm alacağım.
"Rebellions are built on hope"