Kayıt Ol

Azog

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Azog
« : 10 Temmuz 2012, 15:18:40 »
Azog

Azog, Üçüncü Çağ’da 2480 ile 2799 yılları arasında Moria’da hüküm sürmüş Ulu Goblin’in adıydı.

2790 yılında Khazad-dûm Harabelerine ziyaret yapan Thrór’u öldürerek cüceler ile orkların savaşını başlattı.

İleriki yıllarda cücelerin baş düşmanı oldu ve Azanulbizar Savaşının en önemli anlarında Náin’i öldürmesine rağmen Náin’in oğlu Dáin tarafından katledildi.

Oğlu Bolg yaklaşık 150 sene boyunca Moria’da hükümranlığını sürdürdü.


Geçmişi

Azog’un kökeni hakkında pek az şey bilinir. Moria goblinlerinin lideriydi ve görünen o ki kuzey topraklarının en muteber gobliniydi. Goblinlerin ortalama yaşam süresi belli değildir ancak muhtemelen Sauron’un 2480 yılında Moria’ya gönderdiklerinin arasındaydı. Bildiğimiz üzere Bolg isimli bir çocuğu vardı.

Azog’un tarih sahnesine çıkışı 2790’da Kral Thrór’un kayıp diyar Khazad-dûm'u –Azog’un ikamet ettiği yer- keşfiyle başlar. Thrór Khazad-dûm’un silah deposunda yakalanarak hırsızlıkla suçlanır. Thrór bir cüceye haber verinceye kadar, iki gün boyunca işkenceye maruz bırakılır. Bu durum anlaşılınca Thrór'un son sözleri “Burası Durin’in Salonlarıdır!” olur ve Azog tarafından öldürülür. Başı kesilir ve kafasının üzerine Azog’un ismi kazınır. Azog cesedi merdivenlerden aşağıya atar ve Nar’a bir para kesesi fırlatıp onu Thrór’un halkına bu mesajı iletmesi için gönderir.

Azog Thrór’un cesedi önünde kükrerken

Haberler Thrór’un varisi Thráin’e ulaşınca cüceler intikam almak amacıyla toplandı ve böylece cüceler ile goblinlerin savaşı başlamış oldu. Yerin derinliklerinde birçok çatışma gerçekleşti ve aradan dokuz yıl geçtikten sonra Moria kapıları önünde Azanulbizar Savaşı başlamış oldu.

Kral Thráin ve oğlu Thorin savaşta yer aldılar (Thorin, Meşekalkan adını burada kazandı). Savaşın sonlarında Azog göründü ve Thráin’in kuzeni Náin ile dövüştü. Náin’in boynunu kırdıktan sonra Náin’in oğlu genç Dáin tarafından kafası gövdesinden ayrıldı ve ağzının içine dokuz yıl önce fırlattığı para kesesi sokuldu.

Cüceler avantajlarını yitirmediler ancak Durin’in Felaketi Dáin tarafından fark edilince Moria’ya girmediler. Azog’un kuzeydeki yer altı egemenliği büyük darbe almasına rağmen oğlu Bolg Beş Ordular Savaşına kadar 150 seneyi aşkın bir süre boyunca hâkimiyetini sürdürdü.

Kaynak: http://tolkiengateway.net
He Who Dwells Beneath The Waves