Kayıt Ol

Pentagram

Çevrimdışı Jejune

  • ***
  • 658
  • Rom: 1
  • *LucillaClarté'm. ~
    • Profili Görüntüle
Pentagram
« : 11 Mart 2008, 22:31:17 »
Türk Metali'nin devi, efsane grubu Pentagram, ilk olarak 1986 yılında Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü tarafından Thrash Metal/Speed Metal grubu olarak kuruldu. İkilinin daha önceden de Thunders diye başka bir grubu daha vardı. 1987'de gruba Tarkan Gözübüyük katıldı. Pentagram'ın ilk konseri ise Moda'daki bir çay bahçesinde gerçekleşti. 4 Kasım 1988'de ise efsane Moda Konseri diye adlandırılan Pentagram, Metafor ve Metalium'un sahne aldığı konser gerçekleşti. İlk albümün kaydından önce ise gitarist Ümit Yılbar, gruptan ayrıldı. Ümit Yılbar daha sonra 1992'de vatani görevini yaparken teröristlerle girilen bir çatışmada şehit düşmüş ve üzücü bir şekilde aramızdan ayrılarak Türk Metal Tarihi'ndeki yerini almıştır.

Pentagram'ın ilk albümü 1990'da "Pentagram" ismiyle çıktı. Türkiye'de metalin dönüm noktası olan albümlerden en başta geleni olan bu albümü unutulmaz yapan parçalar ise "Rotten Dogs" ve "Powerstage" gibi parçalardı. 1992'de ise grubun ikinci albümü "Trail Blazer" çıktı. Türk metalinin altın albümlerinden olan "Trail Blazer"; "Vita Es Morte", "No One Wins The Fight", "Fly Forever", "Trail Blazer", "Brain On The Wall", "Over The Line", "Time Bomb", "The Planet", "Secret Missile" gibi parçalarla ölümsüzleşti. Grup, bu iki albümde o zamana kadar Türkiye'de hiç yapılmamış bir sert müzik yaparak, birçok gruba yol açtı; etkilenilen bir öncü grup oldu. "Pentagram" albümü bugüne kadar 30.000 kadar satmıştır.

"Pentagram" albümünden sonra Murat Net gruptan ayrıldı. Yerine Demir Demirkan geldi. "Pentagram" ve "Trail Blazer" albümlerinin arasında grup, Türkiye'de bir ilke imza attı ve konser kaydı "Live At The Trail"i çıkarttı. Bu albümde vokalleri Bartu yapmaktaydı. Albümde yer alan parçalar; Bodrum Top Rock 3, Lanetli Konser 1, Pangaltı İnci Live konserlerinde kaydedilen parçalarla , 1988'de kaydedilen Trail Blazer Part 1, yeni çalışma "Secret Missile" ve Colombia Radyo Show da yayınlanan bir parçadan oluşuyordu.

"Trail Blazer"dan önce Bartu gruptan ayrıldı ve yerine Ogün Sanlısoy geldi. Yukarıda da bahsettiğim bu albümden sonra grup, profesyonelliğin doruklarına ulaştı. Albüm, yurtdışında da Nuclear Blast etiketiyle piyasaya çıktı.

Albümden sonra Ogün Sanlısoy gruptan ayrıldı. Yerine gelen isim ise Murat İlkan'dı. Yoğun çalışmalardan sonra grubun üçüncü albümü "Anatolia" 1997'de çıktı. Bu albümde daha Heavy Metal/Progressive soundlarında müzik yapan Pentagram, bu albümle büyük yankı yaratmış ve albüm yaklaşık 70.000 satmıştır. Murat'ın harika vokalleri ve grubun başarısı bu albümde belirgin bir şekilde görülebiliyordu. "Anatolia"da Pentagram, ilk defa Türkçe sözlü parçalara da yer verdi. Tek tek parça ismi vermeye ise gerek yok, çünkü bu albüm başlı başına bir başyapıttır. Albümdeki tarz değişikliği, bir kesimin hoşuna gitmese de grup üyeleri buna güzel bir açıklama getirmiştir. Şimdi Pentagram bu konuda ne demiş ona bakalım: "Yaptığımız her albümde, o dönemdeki duygu ve düşüncelerimizi içtenlikle ifade ediyoruz. Pentagram’ın zaman içinde oluşan belli bir müzikal kişiliği var. Bu kişiliğin her albümde geliştiğini ve boyutlandığını düşünüyoruz fakat albümlerin Türkiye’de veya İngiltere’de yayınlanacak olması tarzımızı etkilemiyor." Burda da görüldüğü üzre grubun kendisinden ve tavrından ödün vermediği, aksine müzikal bir gelişim yaşadığı ve tamamen kendini yansıttığı görülebiliyor. Albümden sonra Pentagram, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda unutulmaz, efsanevi bir konser verdi. Bu konser, 1998'de "Popçular Dışarı" adıyla live albüm olarak yayınlandı.

Bu konserden bir süre sonra ise Demir Demirkan gruptan ayrıldı. Onun yerine geçici olarak Onur Pamukçu gitara geçti ve grup konserlere tam gaz devam etti. Daha sonra ise gruba Metin Türkcan katıldı. 2001 yılında grubun yurtdışı piyasası için çıkardığı "Unspoken" albümü, Noise Records etiketiyle yayınlandı. Grup, bu albümde yurtdışı piyasasını düşünerek Mezarkabul ismini kullanmıştı. "Anatolia"ya oranla daha sert gitar tonları ile süslü olan albüm, mistik, düzenli, profesyonel bir çalışmaydı. Albümdeki parçaların tamamı ise İngilizce idi. Dünyanın birçok yerinden olumlu eleştiriler alan albüm, Türkiye'de ise Böcek Yapım ve Universal Müzik tarafından yayınlandı. Grup, 2002'de ise dünyanın en seçkin metal festivali olan Wacken Open Air'de sahne aldı ve büyük beğeni topladı. "Unspoken" da "Trail Blazer" ve "Anatolia" gibi 51 ülkede yayınlanmıştı. Albümün her bir şarkısı bir altın değerindeydi.

Pentagram'ın bir sonraki albümü "Bir" ise 2002'de Böcek Yapım etiketiyle çıktı. Dağıtımı yine Universal Müzik tarafından yapılan bu albüm Progressive/Heavy/Power çizgilerindeydi. "Bir" tamamen Türkçe parçalardan oluşuyordu. Uzun süre sessiz kalan grup, 4 Şubat 2007'de muhteşem bir konserle geri dönmüş, şu anda da devam ettirdiği konser serileriyle bize efsaneyi yaşamak fırsatını vermiştir.


Üyeler:

* Murat İlkan - Vocals (1995 - present)
* Hakan Utangaç - Guitar (1986 - present) - kurucu üye -
* Metin Türkcan - Guitar (2000 - present)
* Tarkan Gözübüyük - Bass (1987 - present)
* Cenk Ünnü - Drums (1986 - present) - kurucu üye -


Eski üyeler:

* Ümit Yılbar - Guitar (1986 - 1989)
* Murat Net - Guitar (1989 - 1990)
* Ogün Sanlısoy - Vocals (1992 - 1995)
* Demir Demirkan - Guitar (1992 - 1998)
* Onur "Mr. Cat" Pamukçu - Guitar (1998 - 2000)


Diskografi:
1990 Pentagram
1992 Trail Blazer
1997 Anatolia
1998 Popçular Dışarı
2001 Unspoken
2002 Bir


kaynak: Last.fm

cok yakında 20. yıl konser dvdlerının cıkacagı haberını verıp bızı pek bı sevındıren grup =]

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Pentagram.*
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2008, 22:58:55 »
Kocaman eksikliği kapatmış Mervem sağolasın :P En sağlam Türk grup mu desem en sağlamlardan biri mi desem bilemedim :P Ama emin olduğum bişe var 'harika'lar.. :uhe

Çevrimdışı Spectre

  • ***
  • 632
  • Rom: 3
  • CatafaLque <3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Pentagram.*
« Yanıtla #2 : 28 Mart 2008, 18:26:10 »
OnLara birşey diyemiyorum ben harikaLar çünkü.

AnatoLia aLbümü hoşuma kaçmıştı çok.


Elımde yarına bırakacagım bırkac satır soz
Gozlerımden yuregımın tentesıne damlayan bırkac damla yas
Gıtmek dusundugumden de zormus bılıyorum
Ama elımden bırsey gelmezmıs bîcare gıdıyorum.
Ölecegımı bıle bıle o yola yuruyorum.. ~

Çevrimdışı Nirnaeth

  • ***
  • 848
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Pentagram.*
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2008, 22:41:48 »
Türkiye'nin en iyi heavy metal grubu =) Tapılası derecede seviyorum adamları, süperler.

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Pentagram.*
« Yanıtla #4 : 24 Mayıs 2008, 20:26:12 »
Heavy dersek evet en iyi olabilir ama türkiye'nin en iyi metal grubu diyemeyeceğim. Güzeller ama hacı, güzeller ya... Trail Blazer tarzı kalsalardı hep daha bi hoş olurdu gerçi...
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı Hezarfen

  • **
  • 389
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Pentagram.*
« Yanıtla #5 : 25 Mayıs 2008, 22:01:49 »
Popçular dışarı .. popçular dışarı .. popçular dışarı!

..keşke gerçekten popçular dışarı olsaydı, ancak günümüzde onlarca tikky'nin pardon tikky*nin dilinden düşmeyen grup haline geldi, umarım eski "gerçek" hayran kitlesine kavuşur .. ve gerçekten bir gün konserinde "popçular dışarı" diye bağırabilirim keza şuanda öyle bir şey dense konser alanının boşalması riskiyle karşı karşıya kalırız.
Ha unutmadan Pentagramı Türkiye'nin ilk Heavye Metal grubu olarak lanse eden siteler var. Türkiyenin ilk Heavy metal grubu Hazy Hill'dir
rüya görmek nasıl bir anlıksa hayalde öyle bir anlıktır. rüyadan uyanmak nasıl bir şeyse hayal kurarken rahatsız edilmek öyle birşeydir.. Rüya nasıl gün içindeki düşünce yorgunluğunu zihinden atmanın yoluysa .. hayal de o düşüncelerin çöplüğe dönmesini engelleyen araçtır..  ~hezarfen