Kayıt Ol

Planet Dinosaur

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Planet Dinosaur
« : 04 Mayıs 2013, 23:04:26 »
IMDb Puanı: 7.7

Konu: BBC İmzalı belgesel 'Dinozorların Krallığı', geçmişin canavarlarını, filmlerde bile göremeyeceğiniz kadar korkunç ve ilginç yönleriyle hayata döndürüyor.

Sevimli dinozor oyuncaklarını ortadan kaldırın ve kertenkelelerin efendisiyle tanışmaya hazırlanın. Dinozorların Krallığı izleyiciyi milyonlarca yıl geriye götürüyor ve dünya üzerinde bugüne kadar yaşamış en olağanüstü yaratıklara hayat veriyor.


Son 10 yılda, önceki 200 senede olduğundan daha fazla dinozor türü keşfedildi. Paleontolojistler artık dinozorların dünyaya 250 milyon yıldan fazla süre hükmettiğini, yerküreninin dört bir yanına yayıldığını ve her ekolojik duruma uyum sağlayabilmek için hayal edebileceğimizden daha iri, daha korkunç ve daha garip yaratıklara dönüştüğünü biliyor. Ve bu olağanüstü yaratıklar, elbette yepyeni bir yöntemle hayata döndürülmeyi hak ediyor. Dinozorların Krallığı da işte tam olarak bunu gerçekleştiriyor.

Yerkürenin eski ve belki de en acımasız sahiplerinin habitatlarını, nasıl yaşadıklarını, ölümüne savaşlarını gözler önüne sererken, kemik analizlerinden yola çıkarak onları yeniden yaratıyor. Böylece seyirciye fazlasıyla yakından, dinozorlarla bugüne kadar denenmediği kadar canlı ve içdügüsel bir tanışma imkanı sunuyor.

Norveç açıklarındaki Svalbard’dan Güney Amerika’ya, Dinozor Krallığı tarih öncesi döneme yepyeni küresel bir bakış getiren son keşifleri ortaya çıkarıyor. Çin’in dünyaya açılması, Kuzey ve Güney Kutuplarının keşfi ve Büyük Sahra’da yapılan aramalar, daha önce dinozor habitatı olarak kabul edilmeyen bölgelerde, bilinmeyen dinozor türlerinin keşfedilmesini sağladı. Belgeselin geçtiği bu sanal yerküre, dünyanın o zamanlar nasıl göründüğünü ve dinozorların yaşadığı çevreyi gözlerinizin önüne seriyor.

Ancak baştan uyaralım! Belgesel serisi, yalnızca yeni keşfedilen dinozorların en büyük, en kötü ve en farklı olanlarına yer veriyor. Koca deniz katili Predator X, T-rex’ten (Tyrannosaurus rex) 4 metre daha uzun olan 17 metrelik dev Spinosaurus, yamyam Majungasaurus ve sürü halinde avlanarak, dünya üzerinde gelmiş geçmiş en büyük canlı Argentinosaurus’u bile alaşağı edebilen Mapusaurus...

Ayrıca dev orak biçiminde tırnaklara sahip vejetaryen avcı Nothronychus, uçan tüylü dev Microraptorthe ve ağaçta yaşayan yelpaze kuyruklu, uzun parmaklı minik Epidexipteryx... Ve şimdiye kadar bulunanların en büyükler olmadığına dair şaşırtıcı kanıtlar... Unutmayın, en büyük dinozor henüz keşfedilmemiş olandır!

Yorumum: Kısaca şunu söyleyebilirim ki, kısa ama etkileyici bir begesel serisi Planet Dinosaur. Yaklaşık 30'ar dakikalık 6 bölümden oluşuyor. Toplamda 3 saate yakın bir zaman dilimini kapsıyor ve daha insanlar yeryüzünde yokken, dünyanın hakimi olan canlılar hakkında esrarengiz ve ilginç bilgiler veriyor.

Son yıllarda artan dinozor keşiflerinin ışığında hazırlanan bu seri, bizleri milyonlarca yıl önceye götürüyor ve günümüzde izlediğimiz hayvan belgesellerinden çok da farklı olmayan bir teknikle izleyiciyle buluşturuluyor.

Siz de bu sıra dışı varlıklara meraklıysanız veya belgesel izlemeyi seviyorsanız bir göz atın derim. Hem piyasada kaç tane dinozorları içeren belgesel serisi var ki? BBC çok iyi bir iş çıkarmış. Değerli şeyler bunlar. Arşivlik şeyler.