Kayıt Ol

Suskunlar - İhsan Oktay Anar

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Suskunlar - İhsan Oktay Anar
« : 29 Ekim 2009, 12:09:10 »

Eflâtun rengi hayaller kuran bir “suskun”un sözleridir, bu roman. İşittiğini gören, gördüğünü dinleyen, dinlediğini sessizliğin büyüsüyle sırlayan ve tüm bunların görkemini hikâye eden bir adamın alçakgönüllü dünyasına misafir olacaksınız, satırlar akıp giderken. O ise, muzip bir tebessümle size eşlik edecek, sessizce... Sayfaları birer birer tüketirken, benzersiz erguvanî düşlerin “gerçekliği”nde semâ edeceksiniz ve bu düşlerden âdeta başınız dönecek. Hayat kadar gerçek, düş kadar inanılmaz bu dünyanın tüm kahramanlarının seslerini duyacak, nefeslerini hissedeceksiniz. Çünkü Suskunlar, sessizliğin olduğu kadar, seslerin ve sözlerin, yani musikînin romanıdır. Sonsuzluğun derin sessizliğinin “nefesini üfleyen” ve ona “can veren” bir adamın hayallerinin ete kemiğe bürünmüş kahramanları, en az sizler kadar gerçektir; ya da siz, en az onlar kadar bir düş ürünü... Bağdasar, Kirkor, Dâvut, Kalın Musa, İbrahim Dede Efendi, Rafael, Tağut, Veysel Bey ve diğerleri... Onlar, sessizliğin evreninden İhsan Oktay Anar’ın düş dünyasına duhûl ederek suskunluklarını bozmuşlardır. Bir meczûp aşkı tattı, bir âşıksa aşkına şarkılar yazıp ruhunu maviyle bezedi; diğeri, kaybolduğu dünyada bir sesin peşine düşerek kendini buldu. Nevâ, belki de, herkesin âşık olduğu bir kadının pür hayâliydi. Hayâlet avcısı, kendi ruhunu yakalamaya çalıştı. Zâhir ve Bâtın ise, zıtlıkların muhteşem birliğinde denge bulan iki ayrı gücün cisimleşmiş hâliydi. Suskunlar’ı okuduktan sonra aynaya bakmak, yansıyan aksinizde gerçeği görmek, gördüğünüzü işitmek ve duyduklarınızla sağırlaşıp susmak isteyeceksiniz. Sayfalar tükenip bittiğinde, kim bilir, belki de “suskunlar”dan biri olacaksınız…



Yazarın forumumuzda bulunan diğer eserleri:

-Puslu Kıtalar Atlası
-Amat
-Efrasiyab'ın Hikayeleri
-Kitab-ül Hiyel
try again fail again fail better

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Suskunlar - İhsan Oktay Anar
« Yanıtla #1 : 29 Ekim 2009, 12:10:45 »
Muhteşem bir İhsan Oktay eseri daha. Yine içiçe girmiş harika hikayelerle dolu. Bu kez ismine ve içeriğine yaraşır biraz daha dingin ilerliyor. Fantastik ögeler de çok ilginç şekillerde karşımıza çıkıyor. Herkese öneririm.

"Bu sazdan üflenen nağmeler, sırrın ufûlevi vüsafâsı olan ehl-i vukuf füsûnkârların bezediği o vâsî füseyfisâda raks ve vüsûb eden vüsemâ gibi birer üfkûhe idiler. Ama füsûs ki, üflendikçe gönüllerdeki menhûs ufûnetin üfûl olduğu, bu füyûz dolu, tabiî bir vüs ve vüs'at taşıyan nefesler, hangi Yusuf-ı kalbîden nasıl hâsıl olur diye sanki, fusûl-ı erbaa teessüf ediyordu. Üflenenler adeta, Şems'in üfûl ettiği ufka gönderilen canlardan ibaret bir demet vüfûd idiler."
try again fail again fail better

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: Suskunlar - İhsan Oktay Anar
« Yanıtla #2 : 03 Temmuz 2010, 02:21:45 »
"Kulak eğer gerçeği anlarsa gözdür."
MEVLANA, Mesnevi, II, 871


Bana göre İhsan Oktay Anar'ın en iyi kitabı budur. Öyle bir kitapki bana binbir farklı tat vermiştir.
Kurgu, diğer kitaplarına göre daha bağlayıcı ve sürükleyici olmuş. Betimlemeler çok fazla ve başta beni sıkmıştı. Ancak kendimi birden İstanbul sokaklarında Yeniçerilerle gezerken bulunca hiç bir sıkıntım kalmadı. Hatta bazı yerlerde korktuğumu bile söyleyebilirim.

Yazar bilgi birikimini yine göstermiş. Diğer kitaplarını okuduysanız diline alışkınsınızdır ancak ilk kez okuyacaksınız biraz ağır gelebilir. Diğer kitaplarındaki masal havası bu kitaptada devam ediyor. Ayrıntılar görebilen için o kadar fazlaki, Zevkini veren de bu küçük ayrıntılar zaten. Sakin bir kafayla, mümkünse yatmadan önce balkonda rüzgar ile birlikte okuyun.

Bazen susmak, dinlemek gerek...

"...kör olmasına rağmen hiç bir şey görmüyor değildi. Gözlerinin ona gösterdiği yegane şey,o uçsuz bucaksız karanlıktı. Tıpkı sessizliği dinleyen Eflatun gibi, kahin de sustu. Belki de susmak, gerçeği anlatmanın tek yoluydu."
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.

Çevrimdışı Bardes

  • **
  • 210
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: Suskunlar - İhsan Oktay Anar
« Yanıtla #3 : 03 Temmuz 2010, 13:44:10 »
Suskunlar, okuduğum ilk İhsan Oktay Anar eseriydi.

Sayfaları birer birer tüketirken, benzersiz erguvanî düşlerin “gerçekliği”nde semâ edeceksiniz ve bu düşlerden âdeta başınız dönecek. 
Aslında tam da böyle bir kitap. Diğer İhsan Oktay Anar kitaplarında olduğu gibi birden fazla dünya bulursunuz içinde. Alır götürür.

Dili farklı tabi biraz ama bana kalırsa ağır değil. Daha ziyade kulağınıza çalınan hoş bir nağme gibi. Çok güzel, çok.

Çevrimdışı

  • *
  • 11
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Suskunlar - İhsan Oktay Anar
« Yanıtla #4 : 07 Kasım 2012, 19:40:43 »
İhsan Oktay Anar gibi bir filozofa da zaten müzik üzerine bir kitap yazmak yakışırdı. Klasik Türk müziği eşliğinde Eflatun'un peşinde cennetin yedi katında, yedi ölümcül günahı işleyen günahkarlarla dolu mahallelerden geçerek, batını ve zahiri, Habil'i ve Kabil'i görerek o muhteşem müziğe dahası karanlığa ve sessizliğe ulaşmanın öyküsü. Türkçe'de yazılmış en iyi romanlardan birisi.
"Ustaların kılınç yapmak için saatlerce ve günlerce dövdükleri demir neden serttir, bilir misin? O, insanoğluna hemen boyun eğmez, çünkü onların, kendisiyle işleyecekleri suçları bilir. Bu yüzden de ortak olacağı günahların bedelini ateşte dövülürken peşinen öder. Zalimlerin kolları kendi erişilmez isteklerine göre çok kısadır.Tutkularının büyüklüğü onları böylece sakat kıldığından, bizim kılınç dediğimiz koltuk değneğini kullanırlar. İcad ettiğin silah işte onların tutkularını büyütecek ve zulümlerini arttıracak. Sen onların kollarını uzattın. Oysa kılınçlar yeterince uzun değil miydi?" İhsan Oktay Anar- Kitab-ül Hiyel'den