Son zamanlarda baya kaliteli, güzel başlıklar açılıyor. Süpersiniz.
Worldbuilding işi benim çok sevdiğim bir şey. Ferepeci[*]frp, fantastik rol yapma oyunu[/*] olmaktan dolayı edindiğim güzel bir beceri olduğunu da düşünüyorum. Rol yapma oyunları oynamış ve özellikle oyun yöneticiliği yapmış kişilerin bir kısmında bir evren yaratma, mitoloji oluşturma, dünya yaratıp oyunlarını orada oynatma sevdası oluyor genelde.
Fantastik ve bilimkurgu okurken buna çok büyük önem veririm, sevdiğim kitapları da genellikle çok iyi birer evren yarattıkları için severim. Mesela gerçek dünyada geçen kurguları okumayı pek fazla tercih etmem, nedeni kitaplard bu dünya yaratma işinin olmaması olabilir. Şimdi düşününce kendi adıma böyle de bir çıkarımda bulundum

İlk soruya gelirsek, kesinlikle okuduğum her kitaptan bir şeyler alıp bunlarla oynarım zihnimde. Yazar neyi nasıl yapmış, bunu ben yapsam nasıl yapardım diye bir düşünürüm. Güzel bir kitap okuyup oradan esinlendiğim şeylerle yeni frpler yaptığım olmuştur.
İkinci soru içinse Hazreti Brandon Sanderson reyizin tüm kitapları diyebilirim. Herkes okusun, okumayan kendine fantastik edebiyat okuruyum demesin pls. Elantris bir ayrı, Sissoylu serisi "büyücülük"e getirdiği farklı bakış açısıyla başka bir yerde. Fırtınaışığı Arşivleri hem Cosmere anlamında hem de kendi özelinde bambaşka bir şeye doğru evriliyor zaten.
Sonra China Mieville derim, çok değişik kafalar açıyor. Her tür karanlık, punk fikri özellikle Yeni Crobuzon serisinden çıkarabilirsiniz.
Sergey Lukyanenko'nun Gece Nöbeti serisi, iyi-kötü savaşına çok farklı bir bakış açısı sunar. Belli bir süre okumuş ve klişe iyi-kötü savaşlarından sıkılmışsanız birebir. Kitabın felsefesi var, goygoy bir felsefe değil kaliteli bir felsefe hem de.
Geçenlerde okuduğum Brian McClellan'dan Kan Yemini ile başlayan Barut Büyücüleri serisi bana umut vaadeden bir şey oldu. Büyücülükle barutlu tüfekli tipleri, biraz da mutantları falan birleştirmiş. Değişik bir şeyler olmuş. İleride steampunk gibi bir şeye dönecek mi, ne olacak bilmiyorum ama bakalım görelim.
Bir de oyun söyleyeceğim, son dönemlerde gördüğüm bir şey bu da. Horizon: Zero Dawn. PS4 sahibiyseniz ve imkanınız varsa kesinlikle alıp oynayın. Grafikleri muhteşem ötesi, dünyası çok güzele benziyor benim gördüğüm kadarıyla. Ve en önemlisi ROBOT DİNOZORLAR VAR VE BUNLARI SÜREBİLİYORSUNUZ!!!11 Başka sözüm yok sayın hakim.
Şu anki hayatta ve merhum en sevdiğim iki yazar olan Hazreti Brandon Sanderson reyiz ve Sör Terry Pratchett'ı da öveyim bu vesileyle. Tamam Pratchett'ın İngiliz mizahı da beni vuran bir etmen ama Diskdünya tam anlamıyla
muhteşem bir yer ya. Çok tatlı

Cosmere de emin adımlarla büyüyen bir evren, son derece orijinal konseptler üzerine kuruluyor. Reyiz hazretleri ne yapsa okurum zaten.
Bu iki yazarı örnek verdim ama bunlarla tanışmamdan daha öncesinde de dünya yaratma işini severek yapıyordum. Ne kadar iyi yapıyordum onu bilemiyorum ama kendi çapımda takılıyorum işte. Hatta şu anda da üç dört yıldır içimde biriktirdiğim ilhamları birleştirip yeni bir evren hazırlamaya çalışıyorum. İşler güçler nedeniyle yavaş gitsem de zamanla içinde frp oyunları oynatılabilecek bir yer olacak inşallah.
Evrenim nasıl bir şey Bay_Karamsar gibi detaylı bahsedemeyeceğim, şu an çok taslak aşamasında. Ama klasik elfli cüceli bir şey olmayacak, değişik fikirlerim var. Üşenmezsem forumda kısa bir frp oynatmak da istiyorum. Bakalım, kısmet her şey.
Dağınık bir yazı oldu, umarım kafanız çok bulanmaz. Yazarken kafam biraz dağınıktı, geri dönüp eklemeler yaptım. Goodreads'i açıp neler okuduğuma baktım vs.