Kayıt Ol

Şairin Romanı - Murathan Mungan

Çevrimdışı Black Helen

  • ***
  • 782
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Şairin Romanı - Murathan Mungan
« : 12 Nisan 2011, 22:58:42 »



Murathan Mungan'ın 15 yıl boyunca beklenen ve nihayet geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini alan Şairin Romanı kitabı okurları tarafından büyük beğeni görüyor!

Adı Yerküre olan bir gezegen. En büyük kara parçası sayılan Anakara'da farklı yerlerden farklı nedenlerle Odragend'e varmak üzere yola çıkan gezginler. Elli yıl sonra yurduna dönen bir bilge şair. Yıllarca evinden hiç çıkmadan yaşadıktan sonra, çıraklarıyla birlikte kendisini yollara vuran bir şiir filozofu. Yalnızca şairleri öldüren bir katilin izini süren atlı polis ve yardımcısı.

Yol boyu içinden geçtikleri yerler, yaşamlar. Surlarında şiir bayrakları dalgalanan şehirler. Kanatları göğün gizemlerini birbirine bağlayan kuşlar. Sayıların, sözcüklerin, şifrelerin ardında ömür tüketen matematikçiler, dilciler, sözlükçüler, şairler... İnsanların ruhlarını sağaltan rüya terbiyecileri.
Batı'nın modern çağ fantazi romanlarıyla Doğu'nun Binbir Gece Masalları'nın özgün bir bileşimi. Şairin Romanı, tabiata, emeğe ve şiire bir övgü.

Mungan kitapla ilgili Radikal'e verdiği röportajda şöyle diyor:

Alıntı
"İkinci bir 50 yaşım olduğundan şüpheliyim, çünkü romandaki gezegende yaşamıyoruz... Bir telaşım var, ama telaşa kurban etmemem gereken yeteneğim ve malzemelerim de var."

Eylem Can ile Müge Gürsoy Sökmen'in editörlüğünü üstlendiği ve Hakkı Mısırlıoğlu'nun kapak tasarımını yaptığı kitabın tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.
Spoiler: Göster

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mungan'dan "Şairin Romanı" Çıktı!
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2011, 23:11:45 »
Murathan Mungan'dan böyle bir eseri hiç beklemezdim doğrusu. Haberi ilk duyduğumda çok şaşırdım bu nedenle. Ancak konusuna bakınca oldukça hoşuma gitti. Nedense bana Yerdeniz'i çağrıştırdı, nedensizce. Bu da kitabı merak etmeme yol açan başka bir neden.

Sayfa sayısı ile de göz dolduruyor doğrusu. Bu ütopik- fantastik eseri şiddetle okumak istiyorum.

Murathan Mungan gibi bir ismin böyle bir eser çıkarması da sevdiğimiz bu türün adı için güzel bir reklam oldu aslında.

Çevrimdışı OZ

  • ***
  • 401
  • Rom: 5
  • Melanj
    • Profili Görüntüle
    • http://bortubocekgaleri.com/
Ynt: Mungan'dan "Şairin Romanı" Çıktı!
« Yanıtla #2 : 13 Nisan 2011, 02:12:23 »
Alıntı
Okumaya başladığımız anda bizde hemen bir Ursula Le Guin etkisi yaratıyor. Bunu sana söyleyen başkaları da olmuştur eminim. Le Guin sevdiğin bir yazar mıdır?
Çok sevdiğim bir yazardır. ‘Kadınlar Rüyalar Ejderhalar’ kitabına çok özel bir övgüm de olmuştu. Dünyaya yaklaşımı, dünya dışılığımız birbirine çok benziyor. Bir de benden önce zaten ‘Yerdeniz Üçlemesi’ni yazmıştı. Büyük bir yazar, birçok kitabını çok seviyorum. Mülksüzler’in bende ayrı bir yeri var. Ama ben daha çok bu coğrafyanın malzemesini de taşıdım romana.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&ArticleID=1045625&Date=11.04.2011&CategoryID=40
"Rebellions are built on hope"

Çevrimdışı kahlan amnell

  • ***
  • 786
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mungan'dan "Şairin Romanı" Çıktı!
« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2011, 10:12:59 »
Kitabı okuyan oldu mu arkadaşlar?

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Şairin Romanı // Murathan Mungan
« Yanıtla #4 : 31 Aralık 2013, 18:10:03 »
Kitaba başladım. Yaklaşık 2,5-3 ay önce. Birkaç gün önce de yarım bıraktım. Arada okuduğum sayfa sayısı da 150'ydi. Bunları başa yazıyorum çünkü az sonra yapacağım yorumların bu durum göz önüne alınarak okunması sağlıklı olacaktır.

Şairin Romanı, adını tam anlamıyla karşılayan bir kitap. Şairin kitabı değil bu, şiirin kitabı da değil. Bu bir roman, ama bu bir Şairin Romanı. Tamamen şiir üzerine kurulmuş bir evrenin, şiirsel bir dil ve felsefeyle, ancak bir şairde olabilecek kadar geniş bir kelime yelpazesiyle yazılmış bir roman. Anlatımdaki ahenk, dünyanın oluşumu, karakterlerin düşünsel yapısı... her şeyiyle bu şiirin kitabı. Ve bunu içerisinde tek bir şiir olmadan başarıyor. (ilk 150 sayfa için konuştuğumu hatırlatıyorum, gerisini bilmiyorum.)

Murathan Mungan'ın kim olduğunu bilmeseniz bile bir şair olduğunu anlayabilirsiniz bu  kitaba başladığınızda. Sadece birkaç sayfa yeterli olur bunun için. Kelimeleri seçişi, onlarla oynayışı, anlatmak istediği şeye karşı hiç acele etmeden, gidişatı önemseyerek yazması... Bunlar hep bir şairin izleri ve bunu size gösteriyor, şiirle aranız olmasa bile göstermeyi başarıyor. Bu yüzden büyüleyici bir yanı var zaten kitabın.

Karakterlerden bahsetmek gerekirse ilk 150 sayfa için biraz tekdüzelik olduğunu söyleyebilirim. Zira kitaptaki oturmuşluk ve ağırkanlılık karakterlere de işlemiş, en yaşlı olanlarından en genç olanlarına kadar hem de. Herkesin dünyaya karşı gösterdiği kabullenmişliği ve hayranlığı yer yer can sıkıcı boyutlara ulaşabiliyor. Sayfalar arasında gezerken kitaptan ağır bir hava yükseldiğini hissedebiliyorsunuz, uçan kuşun bile bir filozof mantığıyla uçtuğunu düşünmeye başlıyorsunuz bir yerden sonra. Kitabın atmosferine uyan bir durum olmasına rağmen işi sıkıcı hale getirdiği de bir gerçek.

Kitabı neden yarım bıraktım? İşte burada tüm suçu işlenişe atıyorum. Kitap o kadar yavaş ilerliyor ki bazen sanki sayfaları geri geri çeviriyormuş gibi hissettiriyor. Bir macera kitabı olmadığı çok aşikar, ben de elime aldığımda bu tarz bir beklenti içinde değildim zaten ama bu bir düşünce kitabı da değil. İkisinin arasında kalmış, ikisine de tam olarak odaklanamıyor. Hikaye işlenirken düşünsel yönünü ağırlaştırmaya çalışıyor ama karakterlerin bilgeliği ya da dünyaya bakış açıları bazen rayından öyle bir çıkıyor ki koca bir bölümü aynı mekanda, aynı pozisyonda dururken ya da yürürken geçirip bitirmiş oluyorlar ve aklınızda kalan tek şey bir ağacın yaprağına yüklenen felsefi anlam oluyor. Normal bir kitapta 1 sayfada geçen olaylar Şairin Romanında 10 sayfada gerçekleşemiyor bazen. Şiirin felsefi bir yönü olmalı ama akmadığı sürece kimse buna odaklanamaz gibi bir düşünceye sahibim. Bu kitap da bir şiir gibi akması için yapılmış ama önünde bir set var. Fazla felsefenin kurduğu bir set.

Son olarak ama kitabın en önemli özelliği olarak şunu söyleyebilirim: Bu kitap yaşlı bir kitap. Yazım tarihinden ya da sadece sahaflarda bulunmasından falan değil, ki zaten yeni baskıları hala kitapçılarda var: ama içerik olarak yaşlı bir kitap bu. Günlük hayatın koşuşturması içinde, kendinize ayırdığınız kısacık zamanda okumak için elinize aldığınızda size zamanın hiçbir değeri olmadığını anlatmaya çalışıyor. Ağır ağır işlenerek, varılan noktaya değil yolculuğa önem vererek ilerlemeye çalışıyor ama bunun için yeterli vaktiniz yoksa sizi çok fazla dolandırdığını düşünüyorsunuz. Boş vakti olan, kitabı ağır ağır, anlaya anlaya, altını çize çize okumak isteyenler için uygun bir kitap bu.

Uygun bir anımda, belki bir 10 yaş daha aldıktan sonra bir kez daha deneyeceğim bu kitabı okumayı. Kenara atılamayacak kadar çok bilgi barındıran bir ustalık eseri Şairin Romanı, ama maalesef her yaşa hitap ettiğini söylemek hiç mümkün değil.
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.