Kayıt Ol

The Beatles

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
The Beatles
« : 05 Nisan 2008, 00:28:55 »

The Beatles, İngiltere'nin Liverpool kentinde kurulmuş bir müzik grubuydu. The Beatles hem sanatsal hem de ticari başarılarıyla tarihte büyük bir üne kavuşmuştur. Modadan müziğe kadar geniş yelpazede bügünkü gelişime payları büyüktür. Grup, birçok satış rekorları kırıp elliden fazla şarkisıyla liste başarısı göstermiştir. Amerika'da büyük bir başarıya ulaşmış ilk İngiliz grubu olmuştur

The Beatles, kendi materyallerini besteleyen ve birçok müzik tarzını içeren ilk rock akımlarındandır. Birçok yeni müzik tarzına kapı açan grup aynı zamanda birçok yenilikçi prodüksyon tekniklerine de öncülük etmiştir. 1965 yılının Aralık ayında çıkardıkları Rubber Soul ve 1966'da çıkan Revolver popüler müzik için devrim niteliğinde iki albümdür. 1967'de çıkardıkları Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band albümleri genel olarak ilk kendilerine özgü tarzdaki albümü olarak görülür. Grubun giysileri, saç tarzları, müzik enstrumanı seçimleri, etkin oldukları dönemin modasını belirlemiştir. Grubun bu etkisi de, müzik sahnesini aşıp sosyal ve kültürel bir devrim niteliğine ulaşmıştır.

The Quarrymen

John Lennon 1950'lerde Elvis Presley gibi sanatçılar sayesinde rock 'n roll'la ilgilenmeye başlamıştı. Sanatçı arkadaşı Pete Shotton ile birlikte 1956'da The Quarrymen adlı bir grup kurar. Daha sonra gruba Bill Smith katılır. Gruptaki elemanlar enstrümanlarında yetersiz oldukları için hep değişmekteydi. 6 Temmuz 1957'da bir partide John Lennon, Paul McCartney ile tanışır. Kısa süre sonra Lennon'dan gruba katılması için teklif alır ve bunu kabul eder. Grupta eleman değişiklikleri devam ederken 1958 gruba genç gitarist George Harrison katılır. Grup 1958'de bir demo kaydeder. Demoda That'll Be the Day adlı bir cover parça, bir tane de McCartney / Harrison bestesi In Spite of All the Danger vardır.

The Beatles'ın temelleri, Almanya günleri

Grup 1959 Eylül'ünde dağılır. Harrison başka bir gruba gider, McCartney ve Lennon beraber çalmaya devam ederler. 1960'da tekrardan biraraya gelen üçlü yanlarına Lennon'ın çocukluk arkadaşı Stuart Sutcliffe'i alırlar. Grup "the Silver Beetles" gibi isimleri denemeye başlarlar. Grup daha sonra The Beetles adıyla çalmaya devam etmek isterken Paul McCartney'nin önerisiyle ritim anlamına gelen "beat" sözcüğüne gönderme olsun diye grup The Beatles adını alır. Grup daha sonra davula Pete Best'i alır ve bir süre Almanya'da çalarlar. Önce Harrison yaşı hakkında yalan söylediği için sınır dışı edilir. Daha sonra bir yangın dolayısıyle Best ve McCartney sınır dışı edilir. Grup şarkıcı Tony Sheridan tarafından teklif alır ve onunla çalmaya başlar. Tony Sheridan and the Beat Brothers olarak Almanya'da listelere girerler ve tekrar Almanya'da çalmaya başlarlar. Hamburg'ta verilen son Almanya konseri sonrası Sutcliffe, Almanya'da kalmaya karar verir ve dörtlü İngiltere'ye döner. Böylece bas gitara Paul McCartney geçer.

İlk kayıtlar ve davulcu problemi

Grup İngiltere dönünce Almanya'da tanıştıkları Brian Epstein'la menejeri olarak anlaşırlar. 1962'de eski üyeleri ve arkadaşları Stuart Sutcliffe'in beyin kanamasından ölüm haberini alırlar. Grup ve Epstein bir çok firmaya giderler ama müziklerinin modası geçmiş olduğu iddiasıyla kimse tarafından kabul edilmezler. En sonunda EMI yetkilisi George Martin onlarla bir senelik anlaşma imzalar. Gerçekten Martin onların müziklerinden çok kişiliklerini beğenmiştir. Pete Best ise hem Epstein hem Martin tarafından beğenilmemişti. Davulcunun klasik Beatles saç şeklini kabul etmemesi ve hastalık yüzünden bazı konserlere katılaması sorun olmuştu. En sonunda Beatles üyeleri onun ayrılmasına karar vermişlerdi. Daha sonra Beatles üyelerinin daha yakından tanıdığı Ringo Starr bateriye alındı.

İngiltere'de Beatlemania

Beatles ilk single'ı "Love Me Do"'yu 1962'de çıkardı ve listelerde 17. sıraya yükseldi. İkinci single Please, Please Me ise 2.liğe kadar çıktı. İlk albüm Please Please Me Nisan 1964'te çıktı. Böylece Beatlemania adı verilen Beatles çılgınlığı İngiltere'de başladı. From Me To You single'ı ise Beatles'ın ilk bir numara hiti olmuştu.

Amerika günleri

1963 sonlarında Beatles'ın önceki single'ları ve yeni şarkıları She Loves You, Amerika'da yayınlandı. Ancak bu şarkılar bir heyecan yaratmadı. Ancak Epstein'ın isteği ile I Want to Hold Your Hand şarkısı yayınlandı ve klibi tüm Amerika'da gösterilmeye başlandı. Radyolar bu şarıyı çalmaya başladılar ve on gün içinde bir milyon kopya satmayı başardı. Beatles, Amerika'da televizyon programlarına da çıkmaya başladı.

Grup Amerika'ya ilk geldiklerinde havaalanında 3000'e yakın dinleyici bekliyordu. Amerka'daki ilk canlı programa George Harrison hastalığı yüzünden çıkamamıştı. Beatles'ın ilk albümleri birkaç değişiklikle Introducing... The Beatles ve Meet The Beatles! olarak yayınlandı. 1964'te A Hard Day's Night adlı ilk Beatles filmi yayınlandı. Beatles üyelerinin oynadığı bu komedi filmi iki Oscar adaylığı kazandı ve film şarkıları aynı isimli albümde yayınlandı. 1965'te de ikinci film Help! yayınlandı. Bu filmin de şarkıları aynı isimli albümde yayınlandı. Bu film çekimleri sırasında da Beatles uyuşturucu kullanımına devam etmişti.

Problemler

1966'da Filipinler'e giden grup, devlet başkanının eşi tarafından kahvaltıya çağırıldı. Ancak Epstein, grubun böyle resmi davetleri kabul etmediğini söyledi. Bu karar televizyon kanallarında yayınlanınca ülkede büyük bir öfke uyandırdı. Beatles ülkeden ayrılırken, koruma için polis verilmedi ve Beatles ekibi saldırıya uğradı. Daha sonra Amerika'da yapılan bir röportajda John Lennon, o ünlü sözü söyledi; "The Beatles şu anda İsa'dan daha popüler". Şaka amaçlı söylenen bu söz Amerika'da büyük sorun yarattı ve Beatles plakları yakılmaya başladı. John Lennon daha sonra özür dilediğini söylediyse de öfke dinmedi. Daha sonra Amerika'daki son turneye çıktılar.

Psychedelic dönem 

Grup 1966'de Revolver albümünü yaptı ve büyük bir müzikal değişimi gösterdi. Artık rock sound'u daha öne çıkıyordu. Özellikle Tomorrow Never Knows ve Yellow Submarine gibi şarkılarda bulunan ses efektleriyle The Beatles Psychedelic müzik yapmaya başlamıştı. 1967'de ise Beatles'ın en iyi işi olarak görülen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band albümü yayınlandı. Albümde Revolver'da kullandıkları ses tekniklerini yeni buldukları yöntemlerle zenginleştiriyorlardı. Albümün sözlerindeki uyuşturucu etkileşimli sözler de dikkat çekmekteydi. 27 Ağustos 1967'de grubun menejeri Brian Epstein 32 yaşında uyuşturucudan öldü. 26 Aralık 1967'de grup üyelerinin oynadığı film Magical Mystery Tour yayınlandı. Renk karmaşası içindeki film iyi eleştiriler toplamadı. Grup filmdeki şarkıları aynı isimli albümde yayınladı.

1968'de grup üyeleri Hindistan'a gitti ve uzun süre meditasyon hakkında çalışmalar yaptı. Aynı sene Yellow Submarine çizgi filmi de yayınlandı. Bu film de bundan önceki filmleri gibi iyi eleştiriler toplamadı. Amerika'ya döndüklerinde The Beatles adındaki The White Albüm olarak da bilinen albüm için çalışmalara başladılar. Ancak bu çalışmalar yanında bir çok kavga getiriyordu. Ringo Starr 4 şarkının kayıtlarına girmedi ve Paul Mc Cartney onun yerini doldurdu. John Lennon'un eşi Yoko Ono'nun da stüdyonun her aşamasında grupla olması sorun yaratıyordu. Bir diğer problemi de George Harrison bestelerine yeteri kadar yer vermemeleriydi. İki CD'lik bu albüm de ötekileri kadar büyük bir ilgiyle karşılandı.

Ayrılık 

Grup üyeleri ile Paul McCartney arasında yeni menejer sorunu yaşandı. McCartney o zamanki eşinin babası Lee Eastman'i isterken, diğer grup elemanları Allen Klein'ı istiyordu. Klein en sonunda menejer olarak seçildi ancak 1971'de gruptan para çaldığı farkedildi. Grup en son konserini 1969'da izinsiz olarak bir çatıda verdi. Polis tarafından indirildikleri görüntüler Let It Be filmlerine de kondu. Grup 1969'da yine stüdyoda problemler yaşadıkları Abbey Road albümünü kaydetti. Aynı anda da Let It Be albümü kayıtları devam ediyordu. 20 Eylül 1969'da Lennon grup elemanlarına ayrıldığını söyledi ancak basına bir açıklama yapılmadı. 3 Ocak 1970'de George Harrison bestesi I Me Mine kaydedilmiş son Beatles şarkısı oldu ancak John Lennon bu kayıtlarda yoktu. Aynı yıl ilk adı Get Back olarak karar verilen ancak mix'i beğenilmemiş albüm en sonunda Let It Be olarak yayınlandı. Ancak bu grubun dağılmasını engelleyemedi. 10 Nisan 1970'de McCartney basın toplantısı ile grubun dağıldığını açıkladı.

Beatles sonrası 

1970'de bütün Beatles üyelerinin solo albümleri yayınlanmıştı. 1973 tarihli Ringo adlı Ringo Starr albümünün bir parçasında üç Beatles üyesi bir araya gelmişti. 1974'te Lennon ve McCartney stüdyoda kendileri için kayıt yaptılar ancak bir daha hiç buluşmadılar.

1980'de John Lennon evinin önünde vuruldu. Yaşayan diğer 3 Beatles elemanı All Those Years Ago adlı George Harrison şarkısında tekrar bir araya geldiler. Şarkı Lennon'ın anısına yazılmıştı.

1988'de grup Rock N Roll Ünlüler Salonu'na girmeye hak kazandı. Starr, Harrison ve Yoko Ono orada bulunmasına karşın Paul McCartney yaşanan problemler yüzünden oraya gitmeyi reddetti.

1995-1996 sırasında Beatles'ın gizli kalmış kayıtları Anthology 1,2,3 olarak yayınlandı. Ayrıca iki Lennon bestesi Free As A Bird ve Reel Love, Beatles'ın üç elemanı tarafından kaydedildi.

2001'de George Harrison gırtlak kanseri yüzünden öldü.

Üyeler

John Lennon (Gitar, Vokal): 1960 - 1969
Paul McCartney (Bas Gitar, Vokal): 1960 - 1970
George Harrison (Gitar, Vokal): 1960 - 1970
Ringo Starr (Bateri, Vokal): 1960 - 1970
Stuart Sutcliffe (Bas Gitar): 1960 - 1961
Pete Best (Bateri): 1960 - 1962

Diskografi

İngiltere Albümleri

Please Please Me (1963)
With the Beatles (1963)
A Hard Day's Night (1964)
Beatles For Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
The Beatles (1968)
Yellow Submarine (1969)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)
Amerika Albümleri

Introducing... The Beatles (1964)
Meet the Beatles! (1964)
The Beatles' Second Album (1964)
A Hard Day's Night (1964)
Something New (1964)
Beatles '65 (1965)
The Early Beatles (1965)
Beatles VI (1965)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Yesterday… and Today (1966)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
Magical Mystery Tour (1967)
The Beatles (1968)
Yellow Submarine (1969)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)

Çevrimdışı Spectre

  • ***
  • 632
  • Rom: 3
  • CatafaLque <3
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #1 : 05 Nisan 2008, 18:12:07 »
Cnm konu ıcın cook tesekkurler =) Imagine ah o ne şarkıdır =)

Bir de son zamanlarda durup durup dinlediğim I Wanna HoLd Ur Hands =)

Hayatını müziğe adamış ender grupLardan biriydi bence.ÖLümler yıktı grubu ama hala fan kitlesinde bi değişim yok =)



Elımde yarına bırakacagım bırkac satır soz
Gozlerımden yuregımın tentesıne damlayan bırkac damla yas
Gıtmek dusundugumden de zormus bılıyorum
Ama elımden bırsey gelmezmıs bîcare gıdıyorum.
Ölecegımı bıle bıle o yola yuruyorum.. ~

Çevrimdışı Amèlie

  • ***
  • 531
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #2 : 05 Nisan 2008, 19:12:05 »
Çoğu albümünü kasetlerinden dinlemişimdir. Bidıls iyidir evet. Oblağdii obladaaa

Çevrimdışı Hezarfen

  • **
  • 389
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #3 : 06 Nisan 2008, 13:44:50 »
Beatles'ın suçlarına gelince de ;

*Filipinlerdi sanırım(ya filipinler ya endonezya) Devlet Başkası Beatles la tanışmak istemiştir.Ancak grup bunu istememiştir.Devlet Başkanı da tüm koruma ekiplerini kaldırmıştır.Her hangi bir suikast girişime karşı gayette boş bir pozisyonda kalmışlardır.

*Beatles bir demeçte "İsadan daha popüleriz" demiştir.Bu yüzden Amerikada plakları kırılmış, posterleri yakılmıştır..
rüya görmek nasıl bir anlıksa hayalde öyle bir anlıktır. rüyadan uyanmak nasıl bir şeyse hayal kurarken rahatsız edilmek öyle birşeydir.. Rüya nasıl gün içindeki düşünce yorgunluğunu zihinden atmanın yoluysa .. hayal de o düşüncelerin çöplüğe dönmesini engelleyen araçtır..  ~hezarfen

Çevrimdışı

  • *
  • 46
  • Rom: 0
  • BU KISMI ANLAMADIM
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #4 : 09 Haziran 2008, 11:00:15 »
bizim kafa birmilyon araba gezintilerimizin sürat kaçamaklarımızın başlıca müzik ikonu çok severim
istanbulda bir son bahar ,dışarda yine çisil çisil bir yapmur var,gitme monalisam kal biraz daha,bir sigara daha yak,uzan yatağıma,bir nefes daha

Çevrimdışı Jejune

  • ***
  • 658
  • Rom: 1
  • *LucillaClarté'm. ~
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #5 : 11 Haziran 2008, 11:49:21 »
fizikcimizin bidıls yok mu bidıls diye diye en sevdiği parcaları bize dinletmesıyle sınıfca bir bidıls sevgisi olustu bizde =P işte onun sayesınde dınlıyorum dıyebılırım sanırım =P ne denilebilir ki iyiler, hoşlar, güzeller, dinlenesiler. :P

Çevrimdışı Hezarfen

  • **
  • 389
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #6 : 06 Temmuz 2008, 17:18:12 »
in dı törn ven ay vıs born" YellowSubmarine'e taparım!
rüya görmek nasıl bir anlıksa hayalde öyle bir anlıktır. rüyadan uyanmak nasıl bir şeyse hayal kurarken rahatsız edilmek öyle birşeydir.. Rüya nasıl gün içindeki düşünce yorgunluğunu zihinden atmanın yoluysa .. hayal de o düşüncelerin çöplüğe dönmesini engelleyen araçtır..  ~hezarfen

Çevrimdışı Slyffindor

  • **
  • 218
  • Rom: 0
  • Entrigiue?.
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #7 : 09 Temmuz 2008, 13:03:53 »
Trajik ölümler...
Love me do, Paperback writer filan hoştur, ne bileyim güzel söylüyorlar

"Amerika'da hiçbir suçun işlenmediği gece:

The Beatles, 9 Şubat 1964 günü ilk defa The Ed Sullivan Show'a katıldı.1964, rock'n roll tarihi için kuşkusuz en önemli seneydi.73 milyondan fazla insan (televizyon izleyicisinin %60'ı) dörtlünün All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Her Standing There ve I Want to Hol Your Hand şarkılarından oluşan performansını izledi.Söylenene göre şovun yayınlandığı o gece Amerika'da hiçbir suç işlenmemişti.The Beatles katıldıkları üç şov için 10 bin dolar almıştı (bu ve sonraki iki şov). Grup, iki gün sonra Washington'da konser verdi."

Buda cnbc-e dergisinde okuduğum bir yazı, ilginç gelmişti. Ülke emniyet teşkilatına bile faydası dokunmuş grubun :D



                 I'll be your water. I'll be yours

Çevrimdışı pleasant^^

  • ****
  • 1642
  • Rom: 12
  • bitch is back to the town.
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #8 : 10 Ocak 2010, 12:07:31 »
dünya tarihinde kurulmuş en harika grup,beatles.
bu kadar.
bence.

so you ride yourselves over the fields and you make all your animal deals and your wise men don't know how it feels to be thick as a brick.

Çevrimdışı deanna

  • **
  • 324
  • Rom: 9
  • ***
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #9 : 10 Ocak 2010, 12:32:30 »
Annem sayesinde tanıdığım ve şimdi taptığım bi grup.
Benim harika demem ne değiştirirki onlar zaten harikaydı.

.


Çevrimdışı Clem

  • *
  • 13
  • Rom: 0
  • L'enfer c'est les autres
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #10 : 10 Ocak 2010, 13:22:21 »
En sevdiğim müzik gruplarından biridir. "Ob-La-Di Ob-La-Da! Life goes on bra!" değişinden, "Ah girllll..." değişine kadar, her şarkısını çok severim. Çok önemli bir yere sahiplerdi, hala da öyleler.
If you fall will you get up
You're stuck in a dream will you wake up
And if you fell in love will you hold on to it
And if it's cold will you stay warm
You drift too far will you swim towards the shore
And if you fell in love will you hold on to it

~

"Siz bir sebze bile olamazsiniz monsieur colignon, çünkü enginarin bile bir kalbi vardır!" Amélie Poulain

Çevrimdışı eleanor rigby

  • *
  • 48
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #11 : 14 Ocak 2010, 21:05:25 »
Beatles dinlerken hiçbir zaman yalnız hissetmem. Sanki yanımdalarmış gibi.  :D
Tüm şarkılarını ayrı sevdiğim, her şarkısı bende farklı duygular uyandıran, şarkıyı içimde hissettiren tek grup sanırım. 

Çevrimdışı Laughing Madcap

  • ****
  • 960
  • Rom: 51
  • The Oncoming Storm
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #12 : 14 Ocak 2010, 23:04:24 »
Beatles dinlerken hiçbir zaman yalnız hissetmem. Sanki yanımdalarmış gibi.  :D
Tüm şarkılarını ayrı sevdiğim, her şarkısı bende farklı duygular uyandıran, şarkıyı içimde hissettiren tek grup sanırım. 


Avatardan, imzadan ve nickten anlaşılıyor zaten =)

Eleanor Rigby de ne şarkı ama.
Attention all planets of the solar federation
We have assumed control.

Çevrimdışı Elerki

  • ***
  • 441
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #13 : 14 Ocak 2010, 23:06:23 »
O kontrbas.... Eleanor Rigby'deki havayı veren şeylerin başında bence bu enstruman geliyor...
Let the Dragon ride again on the winds of time.

Çevrimdışı deanna

  • **
  • 324
  • Rom: 9
  • ***
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Beatles.*
« Yanıtla #14 : 15 Ocak 2010, 16:27:02 »
Eleanor Rigby  :klp

Aaah look at all the lonely people..

.