Kayıt Ol

The Dresden Files

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
The Dresden Files
« : 18 Ekim 2010, 14:53:39 »

Amerikan Sci Fi kanalının 2007 yılında yayınlamış olduğu, 12 bölümden oluşan ve aynı adlı seriden uyarlanan dizidir.

Hakkında Türkçe kaynak [*]22dakika.org[/*] olarak bulabildiğim şöyle bir yazı var;

Spoiler: Göster
Alıntı
Buffy ve Angel serilerinin ardından pek görünmemişlerdi. Vampirler, Ruhlar, Kurt Adamlar, Canavarlar, Büyücüler, Periler ve tüm doğa üstü olaylar dizi dünyasına geri döndü.

Sci-Fi kanalının dizisi, The Dresden Files elbette sadece vampir dizisi değil. Hatta polis bile bu sefer tüm bu varlıkların peşinde...

İlk bölüm küçük bir çocuğun, bir büyücü ilanını görüp, Harry Dresden'e gelmesi ve onu rahatsız eden canavarlar için Harry'den yardım istemesi ile başlıyor. Harry Dresden Chicago'da tanınan bir büyücü. En yakınında bir ruh var Harry'nin. Nasıl ele geçirdiğini bilmediğimiz, ama amcasından çaldığını bildiğimiz lanetlenmiş ruh Bob. İkisi birlikte karanlık bir dairede yaşıyorlar.


İlk bölüm boyunca gördüğümüz geçmişe dönüşlerde, Harry'nin (tıpkı harry potter'a benzemiş bu halleri) çocuklukta, güçleri henüz tam ortaya çıkmamışken, annesinin ölümüne ve babasının bu özel çocuğu dünyadan korumak için çabalayışa tanık oluyoruz. Harry'nin babası tam bir kaybeden. Boş salonlarda sihirbazlık gösterileri yapan bir adam. Harry işine karışıp gerçek sihir kullandığında ise çok kızıyor. Bir de amca karakteri var. İlk bölümden anladığımız onun kötü olduğu ve küçükken Harry'yi yanına çekmeye çalıştığı. Sonra olan bir olayda amcanın öldüğü, hayalet Bob'un Harry'ye kaldığı..


The Dresden Files aslında Amerika'da çok satanlar listesinden bir kitap . Yazarının Jim Butcher olduğu seri 9 kitaptan oluşuyor. Dizi ilk kitap olan Storm Front'dan uyarlanmıştı. Kitap serisinin geliştirilmekte olan bir frp oyunu bile var.

Dizinin yapımcısı ise pek ünlü yıldız Nicolas Cage. Biraz da diğer kadrodan bahsetmek gerekirse, başrolde-Harry Dresden rolünde Paul Blackthorne var. Kendisini 24 dizisinin 3. sezonundan Stephen Saunders olarak hatırlayan olabilir. Daha sonra her bölümde göreceğimizi düşündüğüm karakterler , hayalet Bob rolünde Terrence Mann, Teğmen Murphy rolünde Valerie Cruz, harry'nin geçmişinde gördüğümüz baba rolünde Jonathan Higgins ve Harry'nin çocukluğu olarak da Matthew Knight var. Yönetmen koltuğunda ise David Carson var. Son zamanlarda Smallville'den bir kaç bölüm ve daha öncelerde Northern Explosure ve Star Trek: The Next Generation yönetmişliği var.


Yazıya tamamen katılmamakla birlikte, genel olarak konuyu güzel özetlediğini ve haklı bilgiler aktardığını söyleyebilirim. Bana sorarsanız, kanalın projeyi iptal etmesi trajedi olarak nitelendirilecek bir durum. Çünkü izlemiş olduğum 12 bölümün tadı damağımda kaldı desem yeridir.

Peki dizide muhteşem ötesi grafikler mi vardı? Ya da olağanüstü kurgusu ve milyon dolarlık bütçesi ile gözleri mi kamaştırıyordu? Tüm bu ve buna benzer sorulara vereceğim cevap hayır olacaktır.

Kurgusunun kendine has bir güzelliği, bir çekiciliği bulunmakta. Kitaba tamamen uyulmamış. Ne Murphy, ne Bob, ne Morgan hatta bir bakıma ne Harry Dresden bile kitapta tarif edildiği gibi bir karakter değil. Hatta ilk başta bu yüzden oldukça garipsemiş ve kızmıştım. İçten içe "içine etmişler" diyerek kendi kendime sinirlenmiştim. Fakat bir süre, karakter şekil ve yapılarının kitaba göre daha iyi olduğunu keşfettim. Hoş keşfetmenin doruklarına vardıramadan güzel bir şekilde sonlanışı ile daha da karamsar bir hâl almaya itiyor insanı, neyse...

Kısaca 12 bölümlük de olsa, biticeğini ve yarıda kalacağını bilseniz de izlemenizi tavsiye ederim. Hem kitabın hem de dizinin ayrı bir tadı var. İyi seyirler...
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Dresden Files
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2011, 02:05:54 »
Ayıp edilmiş dizidir aynı zamanda. Ne güzel konusu, işlenişi ve oyuncuları vardır halbuki.
#rekt

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Dresden Files
« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2013, 16:50:10 »
Summer Knight'ı okuduktan sonra Dresden ile yollarımızı bir süre daha ayırmamaya karar verip diziye başlama kararı almıştım. Kısa bir şeydi zaten, oturup arka arkaya izleyip bitirdim. Tam kitaptaki karakterleri andırmıyor dizidekiler, özellikle Morgan her an Harry'nin kafasına kılıçla saldırmayı denemiyor falan. Başta yadırgasam da sezon ilerledikçe alıştım, farklı bir tat yakalamışlar.

Devamı olsa devamını da izlerdim, 8/10 veriyorum. Kitapları seven ve evrenden kopmamak isteyen herkese tavsiye ederim.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.