Kayıt Ol

The Kooks

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
The Kooks
« : 17 Nisan 2008, 21:52:48 »


Rock, ska, punk'a yakın tarzları ve enerjileri ile The Kooks, İngiltere'nin bu ara en dikkat çeken grubu! 2005 Brighton'da kurulmuş olan genç grup; Luke Pritchard (vokal-gitar), Hugh Harris (gitar), Max Rafferty (bass), Paul Garred (beteri)'den oluşur. Ocak ayında yayımlanan ilk albümleri 'Inside In Inside Out' ile şimdi de Avrupa'ya açılıyor. Albümden çıkan son single "Naive" Avrupa radyo listelerinde yükseliyor.

'Deniz kıyısına gitmek ister misin?" diyerek başlıyor The Kooks'un ilk albümü 'Inside In/Inside Out'. "Herkes gitmek ister türünden bir şey demiyorum ama" şeklinde devam ederken bunu o kadar davetkâr bir edayla söylüyor ki grubun vokalisti, Luke Pritchard, kendinizi şu yaz sıcağında bir anda denizin serin, huzur veren pırıltısına atmak istiyorsunuz. The Kooks'un sunduğu şey de bu aslında; kaçış, rehavet ve zihni boşaltma duygusu.
Brighton'dan çıkma, ismini David Bowie'nin 'Hunky Dory' albümündeki 'Kooks' şarkısından alan bu indie rock grubunun meselesi ağır şeyler değil. Aşk-meşk, ayrılık, birliktelik ekseninde dolanan sığ muhabbetler, grubun kimliğini oluşturan. Öte yandan bu aralar her hafta yeni bir grubun çıktığı İngiltere'de, müzik ve/veya enerji olarak diğerlerinden çok da fazla sıyrılmıyor. Razorlight, The Zutons gibileriyle aynı (kimi zaman dar) çerçevede kendi kendilerine takılıyorlar.
Ama bunu zayıflık veya basiretsizlik olarak algılamamak lazım. Tam tersine iddiasız ve naif yapıları The Kooks'u sempatik ve sevimli kılıyor. Dahası şarkıları insanda bir gevşeme, rahatlama yaratıyor. Yaz sıcağında kavrulurken, ferahlığına sığınılan limonatavari hoş bir tat bırakıyor damaklarda. Bundaki en büyük etken 60'lı yılların İngiliz rock müziği mirasına sahip çıkmaları. Naif bir romantizm, çocuksu bir heyecan The Kooks'un müziğini belirleyen. Bu, özellikle kendi ülkelerinde kıymet görmüş olacak ki, grubun popülerliği giderek artıyor, hatta The Rolling Stones'a turnesinde ön grup olarak eşlik etme fırsatını sunuyor.

İnsanı hayata bağlıyor
Albümün ilk şarkısı, 'Seaside'ı ele alın mesela. Akustik bir gitar üzerinden tatlı bir meltem havası veren şarkı, bir buçuk dakika içinde insanı hayata bağlıyor. Onu takip eden 'See The World', 60'lardan The Kinks ile günümüz İngiliz indie grupları arasında lezzetli bir köprü kurarken, 'Sofa Song' davetkâr ve olabildiğince basit yapısıyla dinleyene enerji takviyesinde bulunuyor. Albümden piyasaya çıkarılan şarkılar arasında yer alan 'Eddie's Gun', The Libertines ve özellikle vokal yapısı itibariyle The Futureheads'den izler taşırken, 'You Don't Love Me', patetik sözlerine rağmen punk hakimiyetinde geçen gitarlarıyla yerinde bir şarkı tercihi olarak göze çarpıyor. Ancak albümün öne çıkan parçaları 'She Moves In Her Own Way' ve 'Naive'. 'She Moves In Her Own Way', Pritchard'ın eski kız arkadaşı, İngiltere'de son zamanlarda yükselişe geçen Katie Melua'ya adanmış tatlı mı tatlı bir aşk ve hayranlık şarkısıyken, 'Naive' zekice kotarılmış gitar riffleriyle ideal bir indie dans şarkısı olarak albümü ve haliyle dinleyeni bambaşka bir yere taşıyor.
The Kooks, birçok yeniyetme grubun aksine kendini bilen bir ekip. Güçlü oldukları tarafları biliyorlar ve bunu pek sık göremeyeceğimiz bir yetkinlikle sunabiliyorlar. İddialı değiller, tersine alçakgönüllü, naif ve doğallar. Kurguları hem müzik hem de içerik bazında olabildiğince basit; kendilerini karmaşık işlere sokup, yüzlerine gözlerine bulaştırmıyorlar yaptıkları işi. Temiz, sade, anlaşılır bir seda onların arayışı. Tabii ki bunu, rock 'n' roll kültürüne uygun bir enerji ve istekle yapıyorlar. Albüm kapağından bile anlayabiliyorsunuz tavırlarını. Sadece beraber takılmak istiyorlar. Yalın bir dünyada, kendi başlarına. Ne var ki, dünya öyle bir yer değil. Hayat, karmaşık ve zor. İnsanı yorgun düşürüyor, bir başına mücadele etmek zorunda bırakabiliyor. O yüzden The Kooks'un yapması gereken, özelliklerini ve becerilerini alıp ötesine bir şey koyabilmek olmalı. Zaaflarının ve kısıtlılıklarının üzerine gitmek, çalışmak, gelişmek, değişime izin vermek olmalı. Aksi halde monoton ve sıkıcı bir hal alma ihtimalleri çok yüksek. Kendi hayatlarımız yeterince sıkıcı, dinlediğimiz müzikten beklentimiz bu olmayacaktır.
Inside In/Inside Out / The Kooks / EMI

alıntıdır..

Çok şekerler (: Sofa Song,If Only,Seaside 'la başlayabilirsiniz dinlemeye..(:

Çevrimdışı Jejune

  • ***
  • 658
  • Rom: 1
  • *LucillaClarté'm. ~
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Kooks.*
« Yanıtla #1 : 17 Nisan 2008, 23:07:23 »
şekerden de ötelerr =D aşık oldum  :P ne kadar guzel bı gruptur bu böyle =D
solıstın sesı, kendısı ... ;D öhm oldukca eglencelı bı grup =D
bayıldık efendm :P ındırdım bı suru sarkılarını bırbırınden guzeller =)
saol hesnam (rus saolsn xD) böle guzel bı grupla tanıstırdıgn ıcın :P

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Kooks.*
« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2008, 23:13:07 »
Muaha Rus'umuz saolsun :P Ne demek kuzum her zaman :hug