Kayıt Ol

Uchuu Senshi Baldios

Çevrimdışı Akuma_Blade

  • **
  • 97
  • Rom: 5
  • "All Worms are my prey!"
    • Profili Görüntüle
Uchuu Senshi Baldios
« : 29 Temmuz 2010, 11:36:13 »


Yayın Tarihi : 30-06-1980 ile 25-01-1981 arası

Bölüm Sayısı : 34 bölüm - 1 film

Müzik : Kentaroh Haneda (R.I.P.)

Dizayn : Hajime Kamegaki

Orjinal Eser : Akiyoshi Sakai

Yönetmen : Kazuyuki Hirokawa

"Ashita Ni Ikiro Baldios" - "Marin ~Inochi No Tabi"

Baldios, 1989-1990 gibi ülkemizde yayınlanmış bir Anime. Mecha türünde olması ve birleşen robotlara dayalı olması nedeniyle bizde Voltron'un çok gölgesinde kalmış olmasına rağmen Japonya'da durum biraz farklı şekilde işlemiştir: Yamato ve Gundam gibi iki klasikten ilham alan bu seri, her ne kadar yayın dönemi için anlaşılamamış ve düşük rating'ler yüzünden son bölümleri iptal edilip olaylar ani bir şekilde final bölümüne bağlanarak yayından çıkartılmış olsa Animage gibi yayınlar sayesinde sonradan anlaşılmış, bir jenerasyon için Ideon'la birlikte Anime'de drama türünün eski ekol örneklerinin en uç noktalarından birisini oluşturmuştur. Serinin sezon finalinden sonra tüm hikayeyi tek filme sığdıran bir uzun metraj filmi de yapılmıştır.

S-1 gezegeni çok eski geçmişte kitle imha saldırısından geçmiş, ölümcül derecede kirlenme giderek yayılarak gezegeni giderek daha yaşanmaz hale getirmeye başlamıştır. Dahası ordunun üst düzey mensuplarının gözü öylesine dönmüştür ki, asileri ezecek ortamı yaratabilmek ve olağanüstü hal ilan edip yönetimi ele geçirmek için bizzat devlet başkanına suikast yapar ve şüpheleri kendilerinden uzak tutmak için saygın bir bilimadamının oğlu için hazırlanmış sahte bir biyometrik kartını suç mahaline bırakırlar. Hikayemizin kahramanı Marin Reagan'in babası, S-1'deki kirlenmeyi durduracak bir çözüm bulmuştur ki laboratuvarları fanatik bir askeri lider olan Zeo Gattler'in adamları tarafından basılır ve ağır yaralanan bilimadamı oğlu Marin'in canını son anda bir mekiğe atlayıp kaçarak kurtarması için feda eder. Aldebaran ordusu için geliştirilen yapay bir uzay geçidinden geçen ve kendini 21. yy'da bizim güneş sistemimizde bulan Marin, babasının ondan son isteğini hatırlar:

"Benim için de, gezegenimiz için de artık çok geç. Ama sen başarabilirsin. Evren çok büyük! Buradan git ve kendine yaşayacak başka bir gezegen bul. Bir zamanlar ki dünyamız gibi alabildiğine mavi, yaşanabilir bir gezegen. Zeo Gattler ve adamlarının asla ualaşamayacağı bir gezegen. Korumak için hayatını koyabileceğin bir gezegen. Ve böyle bir mavi gezegenin göğü altında, dilerim yeniden karşılaşabiliriz."

Ama Gattler'in Aldebaran orduları da kendiyle aynı yoldan bir istila başlatmış, insanlığın Mars kolonilerini yokedip gözünü dünyaya dikmiştir. Yolu insanlığın mavi gezegenini korumayı amaçlayan Blue Fixer organizasyonuyla  kesişen Marin, başta bir S-1'li olduğu için başta tek bir kişi dışında hiç kimse tarafından güvenilmeyen birisidir. Fakat mavi gezegeni ne pahasına korumaya karar verir ve bu yoldaki son umut olan dönüşebilen dev savaş robotu Baldios'la, Aldebaran'a karşı verilen savaşın saflarına katılır.

Marin'in babasının öldürüldüğü gün istemeden de olsa ölümüne sebep olduğu subay, Zeo Gattler'in sağ kolu kadın komutan Rose Aphrodia'nın kardeşidir ve bu olay Aphrodia'nın kendisine verilen asileri ezme görevini kişisel bir mesele haline getirmesine sebep olur. Gönderildiği dış uzayda Marin ile karşılaşır ve bir süre sonra gerek Marin gerekse Aphrodia görevlerini ilk kez sorgulamaya başlar. Fakat ardı ardına büyüyen trajedilerin en sonrasında, kaçınılmaz son savaş gelmişken Marin ve silah arkadaşlarının ulaşacağı bir gerçek vardır ki o da...

Spoiler: Göster
...dünyanın aslında S-1'in geçmişteki hali olduğu, zaman paradoksu sonucu sonsuz zaman çevriminde S-1'i cehenneme çevirecek savaşın aslında bu savaş olduğu, insanlığı yokedecek şeyin kendisi dışında birşey olmadığıdır.




Baldios, benim için sayısız anlam ifade eden bir Anime, herşeyden öncesi, neredeyse her kurguda ister istemez karamsarlık ve dramdan doğan bir gerçeklik aramama sebep olan bir yapım. Ya çocuk aklımla bile Rosa Aphrodia karakterine aşık olmuştum desem? Bir kadını hem pranga altındaki dişiliği ile, hem kendi ayakları üzerinde duran acımasız kararlar alabilen bir komutan olarak, hem onurlu bir düşman ve hem de tutkulu bir aşık olarak aynı anda birden çok açıdan resmedebilen çok seri olamaz sanırım. Herşeyden ziyade tüm iyi kurgular gibi, hikaye siyah-beyaz değildir: Düşman taraf S-1'de sadist, kana susamış insanlar kadar, emir kulu olanlar, görevlerini sorgulayanlar ve duruma karşı çıkmak isteyenler vardır. Haliyle her iki taraf için de ölüm öğesi zorlama bir drama yada yan karakter harcama metodundan ziyade hayat kadar doğal bir sonuçtur.

Baldios maalesef pazarlama dehası (?) ürünü birçok serinin aksine, Japonya dışında hala uluslararası seti çıkmamış bir seri. Yada belki en iyisi budur, kim bilir? Zira Baldios, tüm imkansızlıklara rağmen ona ulaşabilecekler için belki bir 30 yıl sonrasında bile misyonunu hala göstermeye ve "yaşamaya" devam edecektir. Son satırlara gelirsek, farklı birşeyler görmek için bile şans vermeniz gereken, gerçek bir klasik Anime örneği olduğunu söylemeliyim. Umarım Blue Fixer Subs benim dışımdaki insanları düşünür ve sonrası için elini çabuk tutmaya başlar.

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Uchuu Senshi Baldios
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz 2010, 16:00:49 »
Tek bir şey söyleyeceğim, Amy Ratein karakteri galaxy express 999'ın Maetel'ine bir şekilde benzemiyor mu? Sadece karakter dizaynından bahsetmiyorum, mizacı bile aynı geldi bana. Ne yönetmen ne de yazarın hiç bir ilgisi yok birbirleri ile.

Baldios çok geride kalmış bir super robot. Pazarlama stratejisi onu yarı yolda bıraktı. Televizyonda onca super robot'un olduğu bir dönemde uyarlanması çok saçma bir şey ancak bunun bir getirisi olduğuna dair bir makale var anidb de ve bana çok mantıklı geldi. Özetle bu anime sayesinde sektör aynı anda televizyonda gösterilmesi güvenli belli türden animenin sayıca kota sınırını nüfus yüzdeleri ile belirleme ve anket yapılmasının gerekliliği üzerine durulmaya başlanmış. Bence şu dönemde aşırı doymuş şeker çözeltisi kıvamındaki Moe neyse Baldios da o dönem için oydu ama çöktü.