Kayıt Ol

Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu - Adam Johnson

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu - Adam Johnson
« : 11 Temmuz 2014, 18:22:30 »

2013 Pulitzer Ödülü sahibi sarsıcı bir distopya.

Kuzey Kore’de kurulan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (K. D. H. C.) adlı totaliter devletin ezici gücü altında halkın özgürlüğü unutuşunu arka plana alan roman bize Jun Do’nun hayatını ve özgürlüğü keşfedişini anlatıyor.

Uzun Yarınlar adlı hükümetin kurduğu bir yetimhanede büyüyen Jun Do, kendisinin bir yetim değil yetimhane müdürünün, yani Yetimlerin Efendisi’nin oğlu olduğuna inanıyor.

On dört yaşına geldiğinde çeşitli eğitimler alan Jun Do, artık K. D. H. C. ordusunun bir askeri oluyor. Kendisinden Japon bir opera şarkıcısını kaçırması isteniyor ve bu görevi sırasında dış dünyanın o kadar da düşmanca olmadığını, insanların barış içinde de yaşayabildiklerini anlıyor. Herkesin özgür iradeyle dilediklerini yapabildiklerini fark ediyor. Bu onun için bir dönüm noktası oluyor.

Bu özgürlük mücadelesinde en büyük rakibi Kim Jong Il’in karşısına bir Kuzey Kore ordu kahramanının suretinde çıkıyor.

Tamamen yazar tarafından tasarlanan hayali bir Kuzey Kore kitaptaki; lakin anlatılan baskı, işkence, umut ve özgürlük mücadelesi her devirde gerçekliğini kanıtlıyor.

Kitabın çevirmeni Güneş Demirel, çeviriye ve kitaba dair düşüncelerini blogunda paylaşmış. Okumak için buraya tıklamanız yeterli.

Cesur Yeni Dünya ve Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ile karşılaştırılan Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu’nu Stephen King de çok sevmiş, kitaba dair Goodreads.com sitesine yazdığı yorum şöyle:

Alıntı
Çarpıcı bir hayal gücü becerisiyle Johnson, bizi Jun Do’nun (evet John Doe) içine yerleştiriyor. Jun Do yoksulluktan, bir Ebedi Devrim Kahramanı’nın vücut dublörlüğü işine düşüveren Kuzey Koreli bir yetim. Burada açığa çıkarılan Kuzey Kore’nin kapalı dünyası -ki bu dünyada işadamları pirinç tarlalarında çalışmakla yükümlüler ve acımasız Kim Jong-il hala Değerli Lider- Orwell’ın hayal ettiklerinin ötesinde bir yer.

Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu, kolaylıkla soğuk dehşetten gerçeküstü mizaha doğru yön değiştiriyor ve hem gerilim olarak hem de sosyal bir hiciv olarak başarıya ulaşıyor. Onu kitaplığınızda Madde 22’nin yanına koyun.

Pegasus Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan kitabın tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Haber: Bülent "periyodik neşriyat" Özgün