Kayıt Ol

Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı
« : 09 Ekim 2015, 10:03:44 »


Tanıtım:

Alıntı
Saunders’tan modern bir Hayvan Çiftliği hikâyesi

“Küçük ülke olmak bir şeydir, ama İç Horner ülkesi o kadar küçüktü ki, aynı anda yalnızca tek bir İç Hornerlı içine sığabiliyordu ve diğer altı İç Hornerlının, ülkelerinde yaşamak için İç Horner’ı çepeçevre kuşatan Dış Horner’da süklüm püklüm sıralarını beklemeleri gerekiyordu.”

Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı, tuhaf yaratıkların yaşadığı iki komşu ülkenin, Phil adlı savaş çığırtkanı bir tiran yönetiminde yaptıklarını konu alıyor. Politik göndermelerle dolu olan hikâye, hem insan doğasındaki açgözlülüğü absürt biçimde veriyor hem de devletlerin iç ve dış politikada sergiledikleri yaklaşımları alaya alıyor.

Dünyanın yaşayan en iyi öykücülerinden sayılan George Saunders’tan ülkeler, sınırlar, gücün sömürüsü ve birlikte yaşamı konu alan sivri ve eğlenceli bir novella.

“Bu bir hiciv mi? Tam olarak değil. Bilim kurgu mu? Sayılabilir. Ama şu var ki, aynı anda karanlık, endişeli, şaşkın ve güldürücü olabiliyor… Saunders’ın tüm diğer zekice ve çılgınca eserleri gibi Phil de hem yaşadığımız dönemle alakalı hem değil.”
-The Times-

Yorum:

Başlarken: Hayvan Çiftliği kısmına pek katılmıyorum.

George Saunders için çok iddialı konuşuluyor. "Yaşayan en büyük öykücülerden" deniyor. Bu çok büyük bir söz. Ben de bu söze pek de inanmayarak kitaba başladım.

Açıkçası Saunders'ın halen daha "en büyük öykücülerden biri" olup olmadığını sorguluyorum, fakat Phil'in Dehşet Verici Kısa Saltanatı zekice bir kitap. 3 tanecik ülkeyle koskoca dünya nasıl bir mikro analizle anlatılırı biliyor bu adam.

Resimle uğraşanlar özellikle daha iyi bilir ki, büyük nesneleri kağıda aktarmak zordur. Çünkü o gözünüzde kocamandır. Oysa kağıt küçücüktür. Oraya nasıl sığacak ki? Saunders'ın yazıda böyle bir sorunu yok gibi görünüyor.

Tabii bir de unutmamak gerek, bu bir öykü kitabı değil. Kendisinin öykülerinin bu kitaptan çok daha iyi olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle aynı yayınevinden çıkan Aralığın Onu adlı derlemesine bakmak istiyorum.

Kitaba dönelim.

Okurken kah eğlendim, kah "o kadar da etkilenmedim" dedim. Sonra 41. sayfada (zaten toplamı 80 sayfa) bir şeyler değişti. Çok ama çok tanıdık sözler duymaya başladım. Evet, kitabın başında da bu fazla tanıdık sözler etrafta serseri kurşunlar gibi uçuşuyordu. Derken işler iyice tanıdık bir hale geldi. Canım sıkıldı. Bir büyüteçle aynı anda hem dünyaya hem de kendi ülkeme bakar gibi oldum. Saunders da zaten mesajlarını ya da nereden model aldığını hiç gizlemiyor. Her şey açık seçik ortada. Gözümüze sokuyor.

Daha diyecek çok sözüm var, ama onları zaten şurada dediğim için kısa kesiyorum. Kara mizah tadında bir distopya bu. Absürd ve alaycı. Alaycılığının bir kısmı da o sade mi sade dilinde yatıyor. Bir de çizgi film benzeri karakterlerinde.

Delidolu Kitap son zamanlarda atağa kalktı, gözünü bu yayınevinin üstünde olsun. Biliyorsunuz, TUDEM'in alt yayınevlerinden biri kendisi ve çocuk-gençlik türlerinin dışına çıkan eserleri basıyorlar. Ya da öyle görünüp hiç de öyle olmayan eserler mi desem? Bu kitap da Delidolu Kitap ve TUDEM kalitesine yakışır bir çeviri ve editörlüğe sahip. O konuda içiniz tamamıyla rahat olsun.

Yayınevi Saunders'ın daha önce iki kitabını daha basmış: bir roman olan İkna Ulusu ve öykü kitabı Aralığın Onu. Bu iki kitaba da birer şans vermek istiyorum, ama en çok öykücülüğünün övüldüğü Aralığın Onu'nu okumak istiyorum.

Belki 1 günde okuyacağınız minicik bir kitap bu. Sıra dışı bir distopya isteyenlere tavsiye ederim.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2015, 00:23:58 »
Anlatmak istediğiniz bir şeyler varsa ve kelimeleri güzelce kullanıp, bunları olması gerektiği şekilde karşı tarafa aktarabiliyorsanız, kısa ve öz olmak en iyisidir bazen. George Saunders, eleştirisini çok hoş ve leziz bir kurguyla yazıya döküp okurları tavlıyor. Sade ama etkili, mizah soslu alaycı dili, ağlanacak hallerine şükreden toplumu olması gerektiği şekilde yansıtıyor.

Böyle kısa olup da benzer tadı veren Yaban Kızlar'ı anımsadım okumayı bitirdikten sonra. Birbirlerinden farklı olsalar da, Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı'nın yaşattığı etki benzer bir his bıraktı. Ama kısa, ama tatlı.

Okuyun efenim, pişman olmayacaksınız. Dünyaya bir de böyle bakın.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Mashiara

  • **
  • 119
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı
« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2016, 14:33:49 »
Okudum ve pişman olmadım. Teşekkürler Kayıp Rıhtım :)
Adın umrumda değil, kırmızı. Adını bilmek istemiyorum. Eğer en az ilk üç savaşından sağ kurtulursan belki o zaman adını öğrenirim. Daha önce değil. Eskiden isimleri öğrenirdim, ama bu kahrolası bir zaman kaybıydı. Bir baş belasını tam tanımaya başladığımda kalkar ölürdü. Bu günlerde zahmet etmiyorum.-Horkin Usta-

Çevrimdışı mizmirli

  • *
  • 16
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2016, 13:57:51 »
Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı Kitabını Kayıp Rıhtım'dan öğrendim. Geçen hafta kitabı okudum ve Fırtınakıran'ın yorumu ise eksiksiz bir şekilde kitap hakkında düşüncelerimi tanımlıyor.
Fakat geçen gün İkna Ulusu kitabını İnternet'ten sipariş vermiştim ve yorumdaki şu paragraf "Tabii bir de unutmamak gerek, bu bir öykü kitabı değil. Kendisinin öykülerinin bu kitaptan çok daha iyi olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle aynı yayınevinden çıkan Aralığın Onu adlı derlemesine bakmak istiyorum." sayesinde de keşke Aralığın Onu kitabını sipariş verseydim dedirtti. Neyse artık bir sonraki toplu siparişimde aralığın onu listemdeki yerini iyice sabitledi.
Teşekkürler Kayıprıhtım:)

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı
« Yanıtla #4 : 01 Şubat 2016, 10:18:47 »
İkna Ulusu'nu yeni bitirmiş olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, "mutlaka okuyun" :).

(Bu arada incelemem hakkındaki sözleriniz için çok teşekkür ederim. Böyle kitapları diğer okurlarla paylaşmak benim için büyük mutluluk.)

Çevrimdışı mizmirli

  • *
  • 16
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı
« Yanıtla #5 : 09 Şubat 2016, 15:55:38 »
İkna ulusunu okudum:) Teşekkürler:) Aralığın Onu için beklentim ise yükseldi.İkna ulusu ise 1. ve 3. bölümler güzeldi. Konu diğer bölümlerde öyküleri bağlama ve daha absürt ilerleme eğilimi gösteriyordu. Özgürlüğün sistem içinde koca bir yanılsama olduğu ve sistemin izin verdiği sürece özgürlük benzeri bir yapıda yaşadığımız gösteren bir eserdi.

Sonunun umut dolu biteceğini düşündüğümüz hikayeler ( Örneğin deney yapılması ve o özel olan ) bambaşka bitmesi etkiliydi. Bu bambaşka sonlar ters köşe mi? Hayır değil! Olması gerektiği gibi gerçek hayatta olması gerektiği gibi bitiyordu. Hani sessizliğin çığlığı çok etkili olduğunu biliriz. İşte bu eserde yazar bize absürt karakterlerle sıradanlığın çarpıcılığını sunuyor. Aslında sıradanlık dedim de şöyle bir düşününce saçmaladığımı anladım. Çünkü dünyanın çarpık düzenine yıllardır maruz kalmamız onu sıradan olarak algılamamızı sağlıyor. Özelden genele doğru giderek düşünelim. Obeziteyle savaşmak toplumda normal bir davranış ya da kilo vermek sıradan bir davranış olarak görüyoruz. İhtiyacımızdan fazlasını tüketmek çarpık bir davranış değil mi? Neden bunu hiç sorgulamıyoruz. Böyle binlerce örnek söyleyebiliriz. Çoğu insan yaratmış olduğu çarpık sistemi sıradan ve olağan karşılıyor  Karşılamayan ve bunu sorgulayan kesim ise yazarlar ve okurlar. İkna ulusu bu konuda örnek teşkil eden kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum.
Absürt karakteriyle nasıl bir sistemde bulunduğumuzu yüzümüze çarpan bir eser; ikna ulusu...

Çevrimdışı harvey birdman

  • *
  • 5
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı
« Yanıtla #6 : 31 Temmuz 2016, 00:07:15 »
yazarın üslubu kurt vonnegut'a benziyor bana kalırsa. kurt vonnegut'un kara mizahını sevenler bunu da sevecektir,okuyunuz okutunuz.