Kayıt Ol

İyi Güzel Muhteşem Yarın - Cory Doctorow

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
İyi Güzel Muhteşem Yarın - Cory Doctorow
« : 13 Ağustos 2012, 23:16:06 »

Versus Kitap bu defa tuhaf, belli bir türe oturmayan ve kesinlikle bambaşka bir kitapla karşımıza geliyor!

Bilimkurgudan distopyaya kadar birkaç türü içinde barındıran İyi Güzel Muhteşem Yarın’ın sıradışılığı daha adında ve kapağında başlıyor. Aslında Disney’in iki etkinliğinin çok meşhur bir şarkısı olan İyi Güzel Muhteşem Yarın (There’s a Great Big Beautiful Tomorrow) aynı zamanda Cory Doctorow’un bu garip romanının da adı oluyor.

İsim ve konunun ilişkisine geçmeden önce ülkemize yabancı olan yazarı kısaca tanıtalım. Cory Doctorow  bir blog yazarı, aynı zamanda bir gazeteci ve son olarak da bir bilimkurgu yazarı. Ancak bizlere yabancı olan bu isim yurtdışında aldığı ödüllerle şu sıralar adından sıkça bahsettiriyor. İlk olarak 2000 yılında En İyi Yazar dalında John W. Campbell Ödülü’nü aldıktan sonra pek çok bilimkurgu ve fantazi eserlerine verilen Locus Ödülü’nü 2004’te En İyi İlk Roman dalında almıştır. Yazar özellikle bilimkurgu dalında Little Brother (Küçük Kardeş) eseriyle tanınıyor olsa da dilimize bu Disney göndermeli, ilginç mi ilginç İyi Güzel Muhteşem Yarın ile giriş yaptı.

Peki bu tuhaf eserin konusu nedir? İşte buna hep beraber bir göz atacağız.

Alıntı
İlerlemenin sonuna varıldığında ne olur? Çağdaş bilimkurgunun önemli isimlerinden Cory Doctorow, tasarladığı Disney motifleri egemenliğindeki karamsar gelecekte, ergen “üst-insan” Jimmy ile düşlerinin kızı ölümlü Lacey’nin öyküsü etrafında, ölümsüzlükten cinselliğe iktidar araçlarından sürü politikalarına günümüzün temel meselelerine de dokunuyor. İlerlemenin sınırlarının nereye varabileceğine dair sıradışı bir akıl yürütme.

Anlatıyı, yazarın 2010 Dünya Bilimkurgu Fuarı’nda yaptığı ve açık-kaynak modellerinde sadece bilginin değil, sanatın da kullanım ve paylaşımını işlediği tarihsel konuşmasının metni ve yine yazarla yapılan röportaj izliyor.

Çevirisini Versus Kitap’ın bilimkurgu eserlerinde sıkça gördüğümüz Algan Sezgintüredi yaparken kitap kapağını Sedat Girgin tasarlıyor. Sizler de bu tek türe ait olmayan roman hakkındaki künye bilgilerine ulaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: İyi Güzel Muhteşem Yarın // Cory Doctorow
« Yanıtla #1 : 09 Eylül 2012, 17:41:04 »
Arka kapağı çok şey vaad etmesine rağmen maalesef o arka kapak yazısıyla alakasız bir kurgusu var. Ne Disney karakterlerince yönetilen (ve bu fikirle çoğumuzun aklını çelen) bir düzen var ne de ölümsüz karakterimizin kavuşmasının "yasak" olduğu bir aşkı. Ortada yasak falan olmadığı gibi, Disney'in İlerleme Atlıkarıncası dışında Disney'e dair de hiçbir şey yok. Mesela kapağı da gerçekten çok güzel ve arka kapak yazısıyla uyumlu. Fakat gelin görün ki, o da konuyla alakasız bir başka nokta.

Bir günde bitirilebilecek bir kitap olmakla birlikte kendi içinde özgün fikirlere de sahip. Ancak bu kadar kısa bir kitap için (hikayenin tuttuğu alan 127 sayfa kadar) fazla bilimsel detaylara girdiğini düşünüyorum. Normalde bilimkurgu kitaplarında bundan pek rahatsız olmam ama bu kadar kısa bir yapıt için gereksiz detaylar içerdiğini düşünüyorum. Başkarakteri de bir türlü benimseyemediğim gibi özgün konusu beni bir türlü içine çekemedi. Beklentim yüksekti, ciddi bir hayalkırıklığına uğradım. Ayrıca üzülerek söylemek istiyorum, biraz acemice geldi bana.

Yazarın asıl olarak Hugo Ödülü'ne aday olan Little Brother kitabını çevirerek başlasalardı keşke. O kitabı hala merak etmeme rağmen İyi Güzel Muhteşem Yarın benim için vasatı aşamadı.