Kayıt Ol

Asimov’un Vakıf Üçlemesi İçin Geri Sayım Başladı

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle

Bilimkurgunun düştüğü yerden kalkmasını bekleyenlere iki büyük müjde Asimov cephesinden geliyor! Daha yapım safhasına gelemeden, ihalesi dâhi tam bir yılan hikayesine dönen Foundation (Vakıf) filminin geleceği gittikçe belirginleşiyor. Columbia Pictures yapımını üstlendiği ve Alman asıllı yönetmen Roland Emmerich tarafından çekileceği kesinleşen filmin senaryosu için düğmeye basılmış durumda.

İlk süprizimiz ile ilgili detaylar şöyle :

Yıllarca Alex Proyas’lı 20th Century Fox şirketiyle, Roland Emmerich’li Columbia Pictures arasında sürüp giden çekişme sona erdikten , ve filmi Godzilla, Independence Day gibi filmleriyle yakından tanıdığımız Emmerich’in çekeceği açıklandıktan sonra Asimov hayranları için heyecanlı bir bekleyiş başlamıştı. 2009 dan beri devam eden bu sürecin ardından filmin senaryosunun hazırlanmakta olduğu haberi nihayet geldi. Dante Harper’ın beyaz perdeye uyarlayacağı Vakıf Serisi’nin ülkemizdeki geçmişi aslında nispeten eskiye uzanıyor.

1983 yılında “İmparatorluk” adıyla yayınlandıktan sonra, İthaki Yayınları tarafından 2004 yılında tekrar yayınlanmış ve bu defa Vakıf ismini kullanılmasıyla orjinal isimleriyle ve hakkıyla tanınmış olan Vakıf Serisi, bilim-kurgu’nun babalarından Asimov’un başyapıtı sayılıyor.

2009 yılından bu yana beyazperde görmeyi beklediğimiz bir bilimkurgu efsanesi olan Vakıf Serisi’nin ünü hızla yayılıyor. Her bilimkurgu hayranının mutlaka okuması gereken bu seri, farklı bir gelecek yaklaşımıyla ve hayli ustaca yazılmış bir bilim kurgu olma özelliğinin yanı sıra felsefi arka planıyla da dikkat çekiyor.

1942 de kaleme alınan, bu eşsiz olduğu kadar kompleks sayılan başyapıt, günümüzden otuz bin yıl sonraki bir galakside kurulmuş bir imparatorluğun yıkılış döneminde geçiyor. Vakıf fikri, bu dönemde ortaya çıkan ve Psikotarih biliminin kendine kazandırdığı güçle Galaktik İmpartorluğun çökeceğini farkeden bir Profesörün, insanlığın on binlerce yıllık birikimini kurtarmak için ortaya attığı bir kurtuluş planı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzün tabiriyle, Galaktik bir Vikipedi fikri olarak ortaya atılmış olan Vakıf, aslında evrensel kaosa karşı duracak bir süper güç olmanın planlarını yapan idealist bir organizasyonu içinde taşıyor.

Seriyi, kurguyu ve projeyi ana hatlarıyla hepimiz biliyoruz. Şimdi geriye yalnızca beklemek kaldı. Ne kadar mı? Maalesef bu sorunun cevabı haberin kalanı kadar sevindirici değil. Zira Emmerich’in önce Singularity adlı filmi çekecek olduğu haberi hayranlarının sabrını zorlar cinsten. Ayrıca uzun süredir beklenen kurtarıcı olma sorumluluğunun Emmerich’in sırtına yüklenmiş oluşu, beklentileri büyük ölçüde artırıyor.

Gelelim ikinci sürprizimize:

Ülkemizde Çelik Mağaralar adıyla yayımlanmış olan ve Robot Serisi'nin ilk eseri olma özelliğini taşıyan “Caves of Steel”in filminin de anlaşma sürecini aşmış olduğu belirtildi. Yapımcılığını Simon Kinberg’in yapacağı filmi Henry Hobson yönetecek. Filmin beyazperdeye uyarlamasını da John Scott üstlenmiş durumda. Yönetmen ile yapımcıyı hatırlamayanlarınıza biraz ipucu verelim: Kinberg ve Hobson’un buluştuğu yapımlar arasında Sherlock Holmes ve X-Men: The Last Stand gibi yapımlar bulunuyor.

Vakıf ve Robot Serilerine ilişkin ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı Arthur515

  • **
  • 101
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Asimov’un Vakıf Üçlemesi İçin Geri Sayım Başladı
« Yanıtla #1 : 29 Nisan 2012, 23:39:15 »
kitapların film olmasından nefret ediyorum ve önce kitabımı okusam yoksa filmimi izlesem paradoksu oluşuyor.Kitabı okursam,filmden hoşlanmıyorum,Filmi izlersem,kitabı okuyamıyorum.Yüzüklerin Efendisi gibi bir epik yapım dışında hep bu paradoksu yaşadım.Onda filmi izleyip kitabı okudum okuma zevkim 2 ye katlandı umarım asimovun kurgusunu iyi yansıtırlar ve hepimizi bu paradokstan kurtarırlar

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Asimov’un Vakıf Üçlemesi İçin Geri Sayım Başladı
« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2012, 12:36:48 »
Emmerich ismi bende ciddi şüpheler yarattı. Adını okumamla tüylerim diken diken oldu desem yeridir. Bir klasiğin bu adamın ellerinde mahvolmasını istemiyorum. Umarım haksız çıkarım da yaptığı işle beni utandırır.

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Ynt: Asimov’un Vakıf Üçlemesi İçin Geri Sayım Başladı
« Yanıtla #3 : 02 Mayıs 2012, 13:23:41 »
Roland Emmerich' in sende uyandırdığı duygular konusunda yalnız değilsin. Bilimkurgu severlerin büyük kısmında haklı bir şüphe var Alman yönetmene karşı.

"2012", "10,000 BC", "Yarından Sonra" gibi filmleri izlemiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki Roland Emmerich, bir bakıma kötü senaryoları kurtarmak zorunda kalmış bir yönetmendir. Ve çoğunlukla başarısız olmuştur, daha çok eldeki malzemenin kalitesizliğinden işin gerçeği. Ne de olsa malzemeler -bir kısmında senaryonun ve yapımın bile kendisine ait olması da bambaşka- bu kadar kötü olduğunda, büyük bir başarı beklenemiyor.

Buna rağmen, "Kurtuluş Günü" ve "Vatansever" gibi beklentileri karşılamış filmlerin yönetmeni olarak kendisine yeniden şans verilebileceği kanaatindeyim. Ayrıca  Emmerich, büyük bütçeli filmlere ve bilimkurgu yapımlara aşina bir yönetmen.

Kendisine şans verilir verilmesine ya, benim kafama asıl takılan, adamın daha çekmesi beklenen iki üç filminin bulunması. Hele bu günlerde Imdb' de anonsunu görüp yıkıldığım "Kurtuluş Günü 2" gibi söylentiler var ki, insanı yıkan cinsten söylentiler bunlar.
Spoiler: Göster
Yapma gözünü seveyim Emerih.


Çevrimdışı obispo

  • *
  • 12
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Asimov’un Vakıf Üçlemesi İçin Geri Sayım Başladı
« Yanıtla #4 : 15 Mayıs 2014, 15:30:28 »
roland emmerich vakıf serisinin ruhunu asla yansıtamaz. nokta.