Kayıt Ol

Vakıf Serisi Karakter Atlası

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Vakıf Serisi Karakter Atlası
« : 28 Mart 2012, 22:58:36 »

Vakıf Kurulurken

Cleon I: İmparator. Çöküş dönemi gelen görevini özellikle çevresinin desteğiyle uygun biçimde yönetmeyi başarmış olsa da, çok da parlak olamayan bir yönetici. Saray entrikalarıyla uğraşmak konusunda gönülsüzlüğü onu çok şeyden el etek çekmeye itmiş görünüyor.

Eto Demerzel: İmparator Cleon I zamanı'nın Başbakanı. "İkinci adam birinciyi yönetir." kuralının tipik bir örneği. Soğukkanlılığı ve gaddarlığıyla biliniyor.
 
Hari Seldon: Asrın ve sonraki asırların büyük Matematik dahisi. Psikotarih ve Vakıf fikirlerinin ortaya atıcısı ve uygulayıcısı. Heliconyalı bu ünlü akademisyen, ayrıca iyi bir Büklümleme ustası.  

Chetter Hummin: Gazeteci. Şaşırtıcı derecede nüfuzlu ve zeki bir karakter olan Hummin, idealizmiyle işine çok yakışıyor. Trantorun en güçlü bağlantılara sahip insanı. 45 milyarlık bu dev metropolü
kimse ondan iyi tanıyamaz.

Dors Venabili: Kaplan Kadın. Gelecekte Seldon' un eşi ve en büyük yardımcısı olacak ve ondan iki yaş olan bu Cinna' lı bayan, eşi gibi bir akademisyen, hatta bir Tarihçidir. Kocasını her şartta ve ne pahasına olursa olsun korumayı daima öncelediği için Kaplan Kadın olarak biliniyor.

Yugo Amaryl: Yaşamına Trantor' un Dahl Sektöründe bir maden işçisi olarak başlamış olan büyük bir deha. Kaderin bir cilvesiyle dehası keşfedildiğinde hayatı ummadığı biçimde değişecek.

Raych: Varoşların çocuğu Raych. Dahl' ın Billibotton bölgesinin sert mizaçlı bu küçük üyesi, yaşından beklenmeyecek bir olgunluğa ve kendinden çok büyüklerde dahi bulunması zor olan bir sadakate sahip.

Davan: Dahl' da onu kime sorsanız bilir. Ama yerini kimse söyleyemez. İmparatorluğun diğer yüzünü görmek isteyenler, durumu bir de yeraltının en güçlü adamından, yani Davan' dan dinlemeliler.


Vakıf İleri

Wanda Seldon: Hari Seldon' un torunu ve özellikle hayatının son zamanlarında en çok bağlanmış olduğu kişi... Dedesinin izinden gidişi, onun tek veliahtı olması açısından çok büyük bir önem arzediyor.  Bu durum, onu galaksinin geleceğini kurtarma görevinin temel aktörlerinden biri haline getiriyor.

Stettin Palver: Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Trantor' da basit bir işte çalışmaya başlamış olan Palver, Hari Seldon' a yapılan bir saldırı sırasında tesadüfen oradadır ve gerçek bir Büklümcü olduğunu Profesör Seldon' u kurtararak gösteriverir. Bunun üzerine koruma olarak işe alınan Palver, hayatının aşkı Wanda ile tanışma fırsatını bulacaktır.

Vakıf

Salvor Hardin: Terminus' un gelmiş geçmiş en büyük valilerinden biri... Kendi zamanına kadar basit bir kütüphaneciler birliği olan Vakıf, Hardin ile birlikte tarihi boyunca unutulmayacak riskler alacaktır. Salvor Hardin, ileri görüşlülüğü, Seldon planına tapan akademisyenlere karşı duruşu ve soğukkanlılığıyla hatırlanacak çok önemli bir yöneticidir.

Eskel Gorov: Gorov ismi, bizi Birinci Vakıf' ın görmüş olduğu en çalkantılı dönemlerden birine, yani Tüccarların dönemine götürür. Eskel Gorov, usta ve gözüpek bir tüccar olarak, teknolojik gelişimi sert bir biçimde yasaklayan Askone gezegenine nükleer kaynaklar ticaretine gittiği için, bu gezegen yönetimi tarafından tutuklanır. Gittiği bu tabuların gezegeninde başından geçenler tüccar prenslerin çağının açılmasında belki de büyük bir pay sahibiydi.

Hober Mallow: Teknolojiyi elinde bulunduran Vakıf' ın zamanla zenginleşip çevresi üzerinde büyük bir ekonomik nüfuza sahip olması kaçınılmazdı. Bu gelişim tüccarların zenginleşmesine, bir tür burjuvazinin yükselişine önayak olacaktı elbette. Hober Mallow, sıradışı kariyerine sıradan bir tüccar olarak başladı ve bu kariyeri bir tüccar prens olarak bitirdiyse, bunun en önemli sebebi hiç şüphesiz bir Vakıf vatandaşı olmasıdır. Ama Korell gezegeninde karşılaştığı atomik silahlarla o zamanlarda çoktan çökmüş olduğu tahmin edilen İmparatorluğun bağlantısını kurmayı başarması da, onu farklı kılan birtakım özelliklerinin somut bir kanıtı niteliğindedir.

Vakıf ve İmparatorluk

Cleon II: Galaktik İmparatorluğun gerileme dönemi ve hatta belki diğer zamanları dahi onun kadar yetenekli ve gözü pek bir imparator görmedi. Bu sebeple ismi tarihe "Büyük Cleon" olarak geçecekti. Gelgelelim bu potansiyeli, zamanının büyük komutanı Bel Riose' un gölgesinde kalmasına mani olamayacaktı. İmparatorluğun yeni doğuş rüzgarları estirdiği bir dönem olan Cleon II' nin zamanı, aynı zamanda büyük çalkantılara gebeydi.

Bel Riose: Cleon II' ye hizmet eden ve zamanının en başarılı komutanı olma özelliğini taşıyan bu general,
kendini Galaktik İmparatorluğun hızını giderek artıran çöküşüne dur demeye adamıştı. Galaksideki imparatorluk karşıtı oluşumları incleyip araştıran Riose, Vakıf' ın koordinatlarını keşfetmeye ve toplayabildiği en büyük orduyla bu gezegenlere saldırmaya kararlıydı.

Katır: Galaktik Tarihin tamamında Katır kadar önemli bir şahsiyet var olmamıştır der Galaktik Ansiklopedi. Bu notun düşülmesinde en ufak bir abartı olmadığı bilinmelidir: Çünkü Katır, İmparatorluğun ve Vakıf' ın yüzyıllar harcayarak kurduğu sistemleri birkaç yıl içerisinde yok edebilecek kudrette bir komutandır. Kimliğine dair resmi kayıtlara geçmiş bir bilgi bulunmamakla birlikte, nereden geldiği ve gerçek amacının ne olduğu da bilinmeyen bu büyük güç, Seldon Planının karşısına çıkan engeller arasında hiç şüphesiz en büyüğüdür.

Bayta ve Toran Darell: Vakıf' tan gelen genç bir çift, Kalgan' a balayına gitme maskesi altında bir casusluk faaliyeti yürütüyorlardı. Toran ve Bayta Darell, aslında Tüccarlar için bilgi toplama amacını taşıyorlardı bu yolculukta. Ve bu sıradışı yolculuk, onları önce Katır' ın soytarısı Palyaço Magnifico Giganticus ile, sonra da Yüzbaşı Han Pritcher ile tanıştıracak duraklara sahipti.

Magnifico Giganticus: Katır' ın emrinde çalışmış bir saray soytarısı. Katır' dan görmüş olduğu eziyet ve kendi fiziksel bozuklukları onu her şeyden korkan bir zavallıya dönüştürmüştür. Visi Sonor adı verilen yüksek teknoloji eseri enstrümanla harikalar yaratabilen Magnifico, Bayta ve Toran Darell ile Kalgan yakınlarında, Katır' ın istilasına yakın bir zamanda tanışmıştır.

Captain Han Pritcher: Katır' ın tehdidi altındaki Vakıf Donanmasının en önemli askerlerinden biri de hiç şüphesiz Han Pritcher' dir. Demokratik eğilimlere sahip gizli bir yeraltı organizasyonun üyesi olmasına karşın, aslında ülkesi için canını tehlikeye atmaktan çekinmeyecek bir kahramandır ve bunu gösterecektir. Han Pritcher Vakıf Donanmasının gelmiş geçmiş en değerli yüzbaşılarından biridir.

İkinci Vakıf

Pelleas Anthor: EEG üzerine Toran Darell II, Jole Turbor, Dr. Elvett Semic ve Homir Munn ile yaptığı araştırmalar ile tanınan ve tıpkı diğerleri gibi Terminusta yaşayan bir bilim adamı. Grubun bütün diğer öğeleri gibi o da tüm eforunu İkinci Vakıf' ı bulmaya ve onu yok etmeye yöneltmiştir.

Toran Darell II: Zamanının en ünlü Elektronörolojistlerinden biri olan bu adam, Bayta ve Toran Darell' in oğlu ve Arkady Darell' in babasıdır. Karısının ölümünün ardından taşındığı Santanni' de bir süre yaşadıktan sonra Terminus' a yerleşmiş, burada Pelleas Anthor ve diğerleriyle tanıştıktan sonra o da kendini Ikinci Vakıfın galaksi üzerindeki etkisine bir son vermeye adamıştır.

Homir Munn: İkinci Vakıf' a karşı Terminus tarafından yürütülen faaliyetlerin kilit ismi olarak anılabilir. İkinci Vakıf' ı tesbit etme çabaları doğrultusunda Kalgan' a, Katır' ın sarayına yolculuk yapmaya karar veren Munn, yolu henüz yarılamışken, gemisindeki davetsiz misafirin farkına varır.

Arkady Darell: Ne Terminus, ne de Galaksi' nin başka bir gezegeni 15 yaşındaki Arkady Darell kadar zeki ve cesur bir kız görmemiştir. Bu özelliklere bir de macera tutkusu eklendiğinde olacaklar, onu kendi çağının en önemli insanlarından biri yaparken, sonraki çağların da büyük yazarları arasına sokacaktır. Herşey, onun babası  Toran Darell II yi dinlerken öğrendikleri üzerine harekete geçmek istemesiyle başlayacaktır.

Vakfın Sınırı

Golan Trevize: "Vakfın Sınırı" ve "Vakıf ve Dünya" romanlarının ana karakteri. Tüm serinin kilit isimlerinden biri. Tipik bir Asimov dahisi olarak az bilgiye sahipken ve zor şartlarda doğru kararlar alabilmesiyle ayrılıyor Vakıf' ın diğer vatandaşlarından. Ama bu yetenekleri hayatını pek de kolaylaştıracağa benzemiyor.

Janov Pelorat: Bilgiye obsesyon derecesinde bağımlı bir tarihçi. Golan Trevize' nin zoraki yol arkadaşı olan bu bilimadamı, istemeden başını ağrıttığı ortağıyla galaksinin derinliklerinde yol almak, ve efsanevi gezegen Arz' ı bulmak niyetinde.
 
Harla Branno: Terminus' un tarihindeki az sayıdaki kadın validen biri. Janov Pelorat' ı ve Golan Trevize' yi uzay boşluğuna sürerek gücünü pekiştirmeyi, aynı zamanda bu tarihçi ve asker ikilisinden yararlanarak İkinci Vakıf' ı bulabileceğini umuyor.
 
Sura Novi: Gerçek adı Suranoviremblastiran bu kadın, bir İkinci Vakıflı olan Stor Gendibal' ın hayatını kurtararak Vakfın kaderi içerisindeki yerini almıştır. Bundan sonra olacaklar ise hem onun, hem de Gendibal' ın hayatında büyük değişikliklere yol açacaktır.

Blissenobiarella: Golan Trevize' yi ve Janov Pelorat' ı karşılamak üzere Gaia tarafından oluşturulan komitenin tek üyesi. "Vakfın Sınırı" ve "Vakıf ve Dünya" adlı eserlerde adı en çok geçen kahramanlardan biri.  Bliss i gerçekten tanımak, Gaia' yı daha iyi anlamakla mümkün olabilir ancak. Bu yüzden burada verilecek her ayrıntı okuru haddinden fazla yönlendirmek olacaktır.

Dom: Tam adı Endomandiovizamarondeyaso diye başlar ve devam eder. Onu birçok farklı Gaialı farklı isimlerle çağırır. Hakkında bilinen tek şey, diğer tüm Gaialılardan fazla Gaia payına sahip olduğudur. Ve o, uzun bir süredir galaksinin öte yanından gelecek misafirlerini beklemektedir.

Gaia: Gaia, öznenin, tecrübenin, menfaatin, gerçeğin ve isteklerin paylaşılması, bütünleşmesidir. Gaia, tekleşmiş varoluştur. Ve kendi sakinleri dışında kalan insanların kolaylıkla paylaşamayacağı emelleri mevcuttur. Vakıf'ı bekleyen bu büyük tehditle yüzleşme görevi Trevize'ye ve Pelorat'a düşmektedir.
Spoiler: Göster
"Ben"e veda edenlerin, "Biz"e kucak açanların mutlu rüyasıdır Gaia. "Biz"in en saf ve en bölünmez halidir Gaia. Hayalin vardığı son nokta, minimalist distopyadır o. Gaia is Bliss, Bliss is Gaia.


Vakıf ve Dünya

Sarton Bander : Geleceğin Solaria' sının sayıca çok denemeyecek sakinlerinden biri. Bander Malikanesi diye anılan bölgenin yöneticisi konumundadır. Ziyaretçilere karşı çok da müşfik davranmayan bu kimse, diğer tüm Solarialılar gibi hermafrodittir ve kendisine neredeyse tıpatıp benzeyen oğlunu yerine geçirmeye hazırlanmaktadır.

Fallom: Sarton Bander' in tek oğlu olan, bir diğer Solarialı. Tek ebeveyni olan Sarton Bander' i çok az görmüş olan bu çocuk, robotların gözetiminde yetişmektedir ve gezegenindeki herkes gibi ısıyı sıradışı bir biçimde kullanabilme yeteneğine sahiptir.

R.Daniel Olivaw: Tam ismiyle Robot Daniel Oliwav. Fastholfe'nin insandan ayırt edilmesi imkansız robotu. Olağandışı düşünme yeteneği ve evrenin en büyük tecrübe birikimlerinden birini taşıyor olması onu içinde bulunduğu her durum için kilit bir karakter haline getiriyor.

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vakıf Serisi Karakter Atlası
« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2012, 01:02:14 »
Bayanlar baylar, bendeniz estarriol, "Vakıf Karakter Atlası" nı sevinçle sunarım :).

Hazırlarken elimden geldiğince spoilera bulaşmamaya çalıştım, ama keyif verici bazı ayrıntılara da yer vermek istedim. Kendimce önemli gördüğüm karakterlerin bir kısmını burada kısa biçimde tanıtmaya çalıştım, eğer seriyi okumuş/okumamış arkadaşların burada görmek isteyecekleri karakterler varsa bana ulaşmalarını rica ediyorum.

Herşey Vakıf Serisi kategorisi için. Sessiz ve derinden geliyoruz efendim.  *-*

Çevrimdışı kahlan amnell

  • ***
  • 786
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vakıf Serisi Karakter Atlası
« Yanıtla #2 : 17 Mayıs 2012, 14:38:14 »
Estarriol, eline sağlık, Vakif Serisi kategorisinde harikalar yaratıyorsun :) Atlası inceleyince seriyi tekrar okumak istedim :)

Çevrimdışı OZ

  • ***
  • 401
  • Rom: 5
  • Melanj
    • Profili Görüntüle
    • http://bortubocekgaleri.com/
Ynt: Vakıf Serisi Karakter Atlası
« Yanıtla #3 : 17 Mayıs 2012, 18:38:53 »
Estarriol, eline sağlık, Vakif Serisi kategorisinde harikalar yaratıyorsun :) Atlası inceleyince seriyi tekrar okumak istedim :)

Ben de Robot serisini okumak istedim nedense :P olacak gibi hissediyorum iyimserim
"Rebellions are built on hope"

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vakıf Serisi Karakter Atlası
« Yanıtla #4 : 17 Mayıs 2012, 21:34:48 »
Estarriol, eline sağlık, Vakif Serisi kategorisinde harikalar yaratıyorsun :) Atlası inceleyince seriyi tekrar okumak istedim :)

Sizde böyle bir istek uyandırabilmiş olmak büyük bir şeref benim için hakikaten. Böyle desteklerle ayakta kalıp, devam ediyoruz küçük projelerimize işte. :D Bu mesajınız en az üç projelik enerji kazandırdı bana diyebilirim. Çok teşekkür ederim. :)

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vakıf Serisi Karakter Atlası
« Yanıtla #5 : 10 Temmuz 2012, 23:16:19 »
Çok kısa bir şey sormak istiyorum. Aslında okurken cevabı bulabilirim muhtemelen fakat seride buna dair bir dönüm noktası var mı, onu merak ediyorum. Şöyle ki Chetter Humman bir gazeteci için çok fazla tanıdığa sahip. Elbette meslek gereği böyle olmalı ama okurken ne konumlardaki insanları neler için ikna edebildiğine gerçekten şaşırıyorum.

Sorum aslında basit, kendisini diğer kitaplarda görüyor muyuz? Atlasta bir daha adı geçmiyor ama belki kendisine dair bilinmeyen yönler gibi şeyler açıklanıyordur diye düşündüm.

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vakıf Serisi Karakter Atlası
« Yanıtla #6 : 10 Temmuz 2012, 23:52:23 »
Bir gazetecinin böylesi bir manipülasyon yeteneğine sahip olması, gerçekten kitabın ilgi çekici taraflarından biriydi. (Aynı soru benim de aklıma gelmişti ;) Ve muhtemelen pek çok kişinin. :))

"Dünya Hepimize Yeter" kitabındaki kronoskop hikayesinde de benzeri bir muhabirin böylesi büyük bir güce sahip olduğunu görüyorduk. Yani bizim için öyle de olsa, Asimov evreni için çok sıradışı değil bu durum.

Chetter Hummin çok fazla kimse tanıyan ve çok kimse tarafından tanınan bir gazeteci. Bunların çoğu da önemli insanlar. Ve bugüne dek çok fazla kişiye yardımı dokunmuş. Çok farklı alanlardan o kadar fazla kişiyle ilişkisi olmuş ve öyle çok arabuluculuk yapmış ki, Trantor'da korkması gereken neredeyse kimse yok diyebiliriz. Hatta sadece İmparatorun kendisi ve Eto Demerzel desek daha doğru olur. Politikaya ve insan psikolojisine o kadar hakim ki, daima doğru zamanda doğru yerde bulunmayı başarıyor. Bu da bir çok kişinin onun için bir çok iyilik yapması istemesine yol açıyor.

Spoiler: Göster
Vikitap 263 tesin diyor. :P  Tam olarak hangi sayfadasın bilmiyorum ama, bu söylediklerime paralel bir cevabı yakın bir zamanda kitaptan da alırsın sanıyorum.