Kayıt Ol

Kapaklar sizi ne kadar etkiler?

Çevrimdışı Celebhol

  • **
  • 215
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kapaklar sizi ne kadar etkiler?
« Yanıtla #75 : 14 Ekim 2017, 00:48:52 »
Can Yayınları'nın çok eski görünümlü yeni kapaklarını (kirli beyaz) görünce kapakların beni BAYAĞI etkilediğine karar verdim u_u Aslolan içeriktir ama kapağın kötüsü de hiç çekilmiyor arkadaş!
Bunu yazmak için girmiştim ben de konuya. Albert Camus'nün en iyi çevirileri Can Yayınları'ndan çıkıyor ve bir çok kitabını almışımdır. Eski kapaklarda klasik bir hava vardı, yenilerde ucuz roman havası var. Önemli olan içerik denir ama bu çok bariz bir yalan. Pazarlamada sunum önemlidir, bu yüzden kitabın arkasındaki yazılar ve kapak tasarımı önemlidir. Eğer klasik içeriğe sahip bir kitap, ucuz bir ergen aşk romanı görünümündeyse, bilmeyen insanlar açıp içini incelemeyecektir. Kitaplar açısından, son yıllarda gördüğüm en kötü tasarım ve pazarlama hatası.

Çevrimdışı réalta

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kapaklar sizi ne kadar etkiler?
« Yanıtla #76 : 04 Ocak 2018, 18:03:03 »
Ne yazık ki beni fazlasıyla etkiliyor. Son zamanlarda İthaki'nin Bilimkurgu Klasikleri serisinin kapakları çok hoşuma gidiyor, sade ve ilgi çekici. Ama kapakta kötü bir görsel olunca ister istemez o kitaba bakışım ciddi olamıyor.

Çevrimdışı milenya

  • **
  • 260
  • Rom: 6
  • Belki de Tanrı bize inanmıyor!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kapaklar sizi ne kadar etkiler?
« Yanıtla #77 : 04 Ocak 2018, 19:11:00 »
Geçenlerde bir arkadaşım kitapların çoğunu kapaklarına göre seçtiğini söyledi. Adına aşina olup üzerine de kapağını beğendi mi alıyor. İlginç! Keşke hiç bilmeseydim derken bir başka arkadaşımın da aynı şeyi yaptığını o an itirafıyla öğrenmiş oldum. İçeriği önemli değil mi diyorum, ya size hitap etmiyorsa diye sorunca daha ilginç bir cevapla karşılaştım. Her türlü kitabı okuyorlar, evet her türlüsünü. Seçici geçirgen hücre zarlarıyla kaplıyken nasıl bu kadar umarsız oluyoruz anlamıyorum. Bakınız kastettiğim kategori değil, kitabın içeriği. Her tür ve kategoriden ben de okuyorum ama ne okuduğumu bilerek yapıyorum buna rağmen hoşlanmadığım çok oluyor. Damak tadının geniş olması farklı olmaması farklı bence.

Demem o ki gözlemlediğim kadarıyla insanların çoğu kapaklardan etkileniyor. Ayrıca geçen twitter'da Kafka istemediği halde kapaklarına böcek basan yayınevlerine sitem eden bir entry gördüm. Kafka istemiyormuş çünkü içeriğin sadece bir böcekten ibaret olmadığını ve böceğe indirgenmesinin yanlış olduğunu düşünüyormuş.  O bile kapağın önemli olduğunu düşünmüş. (Can Öz'ün bu konu hakkında youtube'da bir açıklaması var, hoşuma da gitmedi değil.)

Dış görünüş gibi aslında, kendi kitabım olsa kapağına çok önem verirdim fakat kitap alırken kapağına en son bakıyorum. Baksam da alacaksam fikrim değişmiyor. Örneğin Kurma Kız, o rezil kapağa rağmen aldım. Kapağın benim için bir değişiklik yarattığı tek durum iki büyük yayınevi, aynı kitap ve iyi çeviri varsa bunun kapağı daha iyiymiş diyerek tercihimi o yönde yapmam. Bunun yaşadığım tek örneği de Stefan Zweig kitaplarını İş Bankası Yayınları'ndan almış olmam. Şimdi başka yayınevi almadığım bir kitabını daha güzel kapakla yayınlasa -artık- almam, bu sefer de kitaplığımdaki görsel nizam bozulur. Daha iyi çeviriyle basılsa misal yine o nizamın bir önemi kalmaz.  :D
Spoiler: Göster