Kayıt Ol

Yavuz Çetin

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Yavuz Çetin
« : 15 Mart 2008, 17:13:32 »

Yavuz Çetin (Altın Çocuk) (1970 - 2001), Türk müzisyen, gitarist.1970 Yılında Samsunda doğan Yavuz Çetin, gazeteci olan babasının işi nedeniyle Turkiye’nin çeşitli bölgelerinde çocukluğunu geçirir. Müziğe olan ilgisi küçük yaşlarda başlayan Yavuz Çetin, ilk enstrümanı curayla on yaşında tanışır müzik aletlerine olan ilgisi curadan sonra bağlama öğrenmeye başlamasıyla devam eder. 14 yaşından itibaren Hasan Cihat Örter'den blues ve rock gitar dersleri almaya başladı.

Bir süre sadece müzik dinler ve bu süre zarfında elektrik gitar sesine hayran kalır. İlk olarak 1985 yılında akustik gitar ile tanışır ve ardından elektro gitarla çalışmalarına devam eder. Onyedi yaşında profesyonel müzik yaşamına geçişiyle birlikte, İstanbul’da ve Türkiye’nin güney bölgelerinde çalışarak hayatını sürdürür. Öğrenimini, hayatının akışını şekillendiren o çok sevdiği müzik üzerine yapar. Ortaöğrenimini İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. Lisedeki okul arkadaşı olan Ercan Saatçi ile yaptıkları I Will Cry adlı şarkı ile Hey dergisinin yarışmasını kazandı Marmara Üniversitesi Müzik bölümüne girer. Üniversite hayati boyunca da Elektro Gitarını elinden hiç bırakmaz. Çalıştığı grup Labirent ile katıldığı Yıldız Üniversitesi müzik yarışmasında birincilik ödülü alır. Üniversiteyi çalışmalarından dolayı bitiremez. 1992 yılında İstanbul’da müzisyen dostları Batu Mutlugil (duman grubunun gitaristi olan batuhan mutlugil'in babası), Kerim Caplı ve Sunay Akin ile cover grubu olarak tanınan Blue Blues Band i kurar. 1970 yılların Rock ve Blues parçalarının ağırlıkta olduğu çalışmaları sürdüren Blue Blues Band grubunda elektro gitar calip vokal yapar.

Yaşamı boyunca 1960li ve 70 yılların Rock Blues müziklerinden etkilenir. Daha sonraları yaptığı beste ve söz çalışmalarına Rock ve Blues müziğinin ruhunu yansıtır. Jimmy Hendrix’i ve dünyaya mal olmuş blues şarkılarını da yorumlamaktan her zaman büyük bir keyif alır. 1990li yılların ortalarında Fuat Güner ile tanışmasıyla birlikte stüdyo müzisyenliğine baslar. Fuat Guner’in stüdyosunda sürdürdüğü çalışmalarında televizyon ve radyolar için reklam müziklerini gitarıyla seslendirir. Birçok sanatçının albüm kayıtlarına da gitarıyla imzasını atar. Gitarıyla eslik ettiği albümler arasında, zelin Bir Küçük Aşk, Kıraç’in Deli Düş ve Bir Garip Aşk Bestesi, Soner Arica’nın Ayrılık, Turgut Berkes’in albümündeki Miranda ve Mindos isimli şarkıları ve Goksel’in Sabır adli şarkısı en bilinenleridir. Goksel’in şarkısındaki Talkbox performansı Türkiye’de bir ilk olması, ona Talkbox kullanan ilk gitarist sıfatını kazandırır. 1996 yılının ortalarında MFO grubuyla çalışmaya baslar. Grupla turnelere gider ve katıldığı tüm konserlere gitarıyla eslik eder. Bir yandan bar müzisyenliğine devam eder. 1997 yılında Ercan Saatçi prodüktörlüğünde ilk albümü için çalışmalara baslar.

İlk adli albümünü Stop Müzik’ten çıkarır. Albümünde yer alan, Erkeğin Olmak istiyorum, ayrıca Sinan Cetin’in yönettiği Propaganda filminde kullanılan, Erkan Oğur’un perdesiz gitar performansının da yer aldığı Dünya isimli enstrümantal şarkisi en bilinenleridir. MFO ile konserlerde çalmaya ve Yavuz Çetin Group isimli grubuyla bar performansını devam ettiği sure içerisinde, ikinci albüm çalışmalarına da baslar. 2000 yıllarının sonlarında TMC Film Müzik ile anlaşır. Ve ikinci albümü Satılık için stüdyoya girer. Sözü, müziği ve düzenlemeleri kendisine ait bir çalışmaya son kez imza atar. Eylül 2001 tarihine çıkması planlanan albüm için tüm çalışmaları bitirir. Ama ne yazık ki yaptığı bu son çalışmanın müzikseverlerle buluştuğunu göremeden, 15 Ağustos 2001 tarihinde hayata veda eder. Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak yaşamına son veren Türkiye’nin ilk blues gitaristi Yavuz Çetin, Karacaahmet Camii'nde düzenlenen törenden sonra Anadoluhisarı’ndaki Yeni Mahalle Mezarlığı’nda toprağa verildi.

31 yaşındaki gitaristin cenaze töreninde ailesinden yalnızca üvey annesi Sevinç Çetin vardı. Babası Gazeteci Erdal Çetin, oğlunun olum haberiyle yıkıldığı için törene katılamadı. Sevgilisi Mine Erkaya da doktor kontrolünde bulunduğundan Yavuz Çetin’i son yolculuğuna uğurlayamadı. 1996'da boşandığı esi Didem Çetin ve 7 yaşındaki oğlu Yavuzcan'ın da bulunmadığı törende, cami avlusu, gitaristin ailesi yerine koyduğu yakın dostlarıyla doldu taştı. Annesine kavuşamadı Yavuz Çetin, babasının vasiyeti üzerine 1982 yılında ölen annesinin Karacaahmet Mezarlığı’ndaki mezarının üzerine gömülecekti. Ancak annesinin mezarını bilen tek kişi babası Erdal Çetin’di. Baba Çetin, cenazeye katılamayınca mezar bulunamadı ve genç gitarist, Anadoluhisarı’ndaki Yeni Mahalle Mezarlığı’na defnedildi. Gazeteci Erdal Çetin'in olu Yavuz Çetin, 1996'da eşi Didem Çetin'den ayrılan ve bu ayrılıktan sonra hayatini bir daha düzene sokamamıştı. 7 yaşında Yavuz can adında oğlu bulunan Yavuz Çetin, Kadıköy’deki Shaft Blues Rock Bar'da sahneye çıkıyordu. Gece sahne çalışmalarını sürdürürken, gündüzleri de DMC'den çıkartılacak ve 'Satılık' adini vermeyi düşündüğü ikinci albümünün stüdyo çalışmalarını yürütüyordu. Yoğun depresyon teşhisi konulduğu için bir haftadır hastanede tedavi gören Yavuz Çetin, hafta başında iyileştiği gerekçesiyle taburcu edildi.

Tedavisi sona erdikten sonra bir arkadaşına, En iyi ilaç müzik dedi ve önceki gün, hastalığı suresince bir an olsun yanından ayrılmayan kız arkadaşı Mine Erkaya ile birlikte son albümünün çalışmaları için stüdyoya girdi. Bir ara fenalaştı. Hemen çalışmayı bırakıp psikologuna gittiler. Psikologu da, Çetin’e iyi olduğunu söyleyerek bazı ilaçlar vermekle yetindi. Kız arkadaşı Mine Erkaya da paylaşıyordu bu kanaati. Öğleden sonra ayrıldıklarında, Yavuz Çetin’in gayet normal olduğunu söylüyordu. HABERI BARDA ALDILAR Yavuz Çetin, sahne aldığı Shaft Blues Rock Bar'a 23.00'e gelecekti. Gelmeyince, tonmaister Mine Erkaya ve Yavuz Çetin Group'un elemanları telaşa kapıldı. Telaşlanmakta hiç de haksiz olmadıklarını çok geçmeden anladılar.

Yavuz Çetin, saat 19.00 sıralarında, Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak yaşamına son vermişti. Talkbox kullanan ilk gitarist unvanını alan Yavuz Çetin’in, 1977 model Peugeot marka otomobili, Boğaziçi Köprüsü üzerinde, Ortaköy ayağına yakın bir noktada bulundu. 34 KBP 09 plakalı otomobilde, Yavuz Çetin’in ruhsatı, ehliyeti, 500 dolar ve 190 milyon lira, çeşitli ilaçlar ve 7 tane anahtar bulundu. Yavuz Çetin’in cesedi Adli Tip Kurumu Morguna kaldırılırken, ölümü tüm müzisyen arkadaşlarını ve ailesini yasa boğdu.

alıntıdır..

Çevrimdışı Jejune

  • ***
  • 658
  • Rom: 1
  • *LucillaClarté'm. ~
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yavuz Çetin.*
« Yanıtla #1 : 15 Mart 2008, 17:23:22 »
"yasamak ıstemem artık aranızda.."

hakkında ne soylense az kalıcak ınsan..

Çevrimdışı Barthen

  • *
  • 17
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
    • Türkiye Sözlük
Ynt: Yavuz Çetin.*
« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2008, 01:06:32 »
Elinin altında olan gitarın imparatoru, müzikal diliyle: virtüözü. Besteleri gökkuşağı andıracak bir havaya sahiptir; her telden çalar: funk, blues, rock, jazz ve yurdum musikisi makamlarından sololar. Daha ne yahu?
*Platonizmi yaşa, büyüklüğünü hisset. İroniyi kullan, büyüklüğünü hissettir.
*Gece gibi karanlık, cehennem gibi sıcak ve kadın kadar tatlı; kahve..



*Gitar çaldım, ço'ok acayip ter attım.

Hypnotize

Ynt: Yavuz Çetin.*
« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2008, 13:45:29 »
Her ne kadar sadece "Satılık"ı dinlememe rağmen, sözlerinin her yerinden gerçeklik akıyor... O yüzden ilgi çekmiyor. Çekmesin de zaten.

Çevrimdışı Han Solo

  • **
  • 99
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yavuz Çetin.*
« Yanıtla #4 : 22 Ağustos 2008, 22:31:37 »
Hemşehrim olması bir yana, şarkılarındaki büyü beni cezbediyor.

"Benimle Uçmak İster Misin?" adlı parçasına bayılıyorum.