Kayıt Ol

Atwood, Gelecek Kütüphanesi Projesi’ne Destek Verdi

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü

Kanadalı, bol ödüllü yazar Margaret Atwood, İskoç sanatçı Katie Paterson’ın 100 yıl sonrası için düşlediği projeye bir kitapla katılma kararı aldı.


Gelecek Kütüphanesi Projesi (The Future Library), ilki 2114’te basılmak üzere, 100 yazardan toplam 100 metin hedefliyor. Her yıl yeni bir yazarın katılması gereken projenin ilkinde Margaret Atwood yer alıyor. Yazar böylece, yeni kurmaca metni hakkında okur eve eleştirmenlerin neler söyleyeceğini asla bilemeyecek. Aslında eğer o zamana dek ölümsüzlük bulunmamışsa, şu an dünya üzerindeki hiçbir canlı o kitapları okuyamayacak ne yazık ki.

Biraz ürkütücü bir proje gibi duruyor. Günümüzde bile kitaplar sanal ortamda okunmaya başlamışken, 100 yıl sonrası için bu tür bir kitap basıldığı anda antika grubuna dahil edilebilir.

Yazarların yalnızca “hayalgücü” ve “zaman” konuları hakkında yazmaları isteniyor. Yazılan metinler ise 2018’de Oslo’da açılması planlanan Deichmanske Halk Kütüphanesi’nde kilit altında tutulacak.

Proje, bazılarınıza saçma gelmiş olabilir fakat ekip o kadar ciddi ki, Oslo’nun yakınlarına 1000 ağaç dikildi, sırf bu kitaplar basılsın diye büyütülecek ve zamanı geldiğinde kesilecek.

Gelecek Kütüphanesi adıyla bir vakıfın da kurulduğunu ve matbaanın dahi hazır olduğunu belirtmekte yarar var.

Haber: Bahri Doğukan "Denaro Forbin" Şahin