Kayıt Ol

En Sevdiğiniz Yazar Kim?

Çevrimdışı Mr.Sakal

  • **
  • 79
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
En Sevdiğiniz Yazar Kim?
« : 21 Mart 2017, 14:16:10 »
Forumda öylesine dolanırken aklıma aklıma böyle bir soru gelince bende forumda böyle bir konu var mı diye araştırmaya girdim fakat hem böyle bir konu bulamayınca hem de forum kurallarına herhangi bir karşıtlığı olmadığını görünce böyle bir konu açmaya karar verdim.

Kısacası en sevdiğiniz yazar kimdir,  neden en sevdiğiniz yazar ve yazarın yazdığı kitaplardan favoriniz hangisi? Tabi benim gibi nasıl başladığınızı anlatmanız da hoş olur.

Philip K. Dick- Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?

Kitap okumayı bırakalı iki yıldan fazla olduğu bir dönemdeydim ve ilgimi daha çok sinema gibi alanlarda tutuyordum. O sıralarda Psycho-Pass adında bir TV dizisini izlemiştim ve dizide PKD hakkında birkaç cümle geçiimişti. Ardından birçok yerde bu dizinin PKD'nin romanlarından nasıl esinlendiğine ve PKD denilen adamın ne kadar ilginç ve uçuk bir adam olduğuna dair birçok yorum görmüştüm.

 O sıralar kafamda türler ve anlatım teknikleri hakkında ciddi bir ayrım yoktu ve bilimkurgu edebiyatı tür olarak da benim için önemli birşey ifade etmiyordu. Yani ilk defa edebiyatın böyle bir yönüyle karşılaşmıştım ve PKD sayesinde duyduğum farklılıklar oldukça ilgimi çekmişti. Tabi bu farklılıkların sadece PKD'ye ait olduğunu başka bilimkurgu romanları okuyunca anlamıştım fakat bu farklı bir konu.

Ben de PKD hayranı birisinden aldığım tavsiyeyle Yüksek Şatodaki Adam'ı okumaya başladım ve hayran kalmıştım. Ardından Vulcan'ın Çekici hemen ardından Karanlığı Taramak, Yaratılan Dünya'yı okudum ve yavaş yavaş PKD'nin bu soruyu nasıl birçok bakış açısından baktığını ve nasıl gördüğünü kavradıkça aslında bu sorunun PKD'nin romanlarındaki konularından sadece biri olduğunu görmüştüm. Paranoyadan yönetime, kaderden sosyolojiye birçok farklı temayı orijinal bir şekilde işlemişti ve yeri geldiğinden olay odaklı yeri geldiğinde tasvir, yani durum odaklı hikayeleri kendine bağlayıcı bir şekilde anlatabiliyordu. Özellikle durum odaklı hikayelerindeki karakterlerin ve dilin donuk ve anormal tavırları ile kafamda ilginç bir yazar olarak yer edinmişti.
Başka bir yönüyle de yer etti tabi ama bunu okurken sizin görmenizi isterim

Bende bunun üzerine Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?  adlı kitabı okumaya karar verdim. Ve bu kitap hem en sevdiğim yazara hem de en sevdiğim kitaba kavuşmuş oldum. Kitap benim için her yönüyle vurucu olmasının yanında finaliylemde beni şoke etmişti(Plot twist yoktu ve ondan bahsetmiyorum). Kitapta insan nedir sorusuna ve kitabın adına cevap aranıyordu ve tüm olaylar ve kurgu bu soruya farklı bakış açılarından bakmaya zorluyordu bizi. İçgüdüsel yönlerimizden tutun da hafızamızın işleyişinin güvenilirliğine ve aslında insan olduğumuz gerçeğine hangi aracılarla ulaştığımız soruları kitabın arkaplanının sadece bir kısmı. Üzerine sayfalarca yazılabilecek bir roman fakat böyle bir başlıkta bunu uzatmak manasız olur.

Sonuç olarak PKD karanlığı anlatarak toplumumuzu ve insanı anlatan usta br yazar ve ben onu bu yüzden seviyorum.
Hayatta yapılabilecek en ilginç şey ''ben hayali bir adamım'' diyebilmektir.