Kayıt Ol

Yerdeniz Serisi - Ursula K. Le Guin

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Yerdeniz Serisi - Ursula K. Le Guin
« : 05 Şubat 2008, 16:26:28 »
Yerdeniz Büyücüsü - Yerdeniz Serisi I / Ursula K. LeGUIN



Sanırım,Yerdeniz Büyücüsü' nün en çocuksu yanı konusu: Büyümek. Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuzbir yaşımda tamamladım ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne de olsa esas işleri budur: Büyümek.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Atuan Mezarları  - Yerdeniz Serisi 2 / Ursula K. LeGUIN



"Atuan Mezarları'nın konusu tek kelimeyle söylemek gerekirse cinselliktir. Kitapta bir sürü simge var, tabii ki yazarken bunları bilinçli bir şekilde çözümlemedim; bu simgelerin hepsi cinsel simgeler olarak okunabilir. Daha açık söylemek gerekirse kitabı bir kadının büyümesi olarak okuyabilirsiniz. Temalar, doğum, yeniden doğum, yıkım ve özgürlük."

------------------------------------------------------------------------------------------------

En Uzak Sahil  - Yerdeniz Serisi 3 / Ursula K. LeGUIN



"En Uzak Sahil ölüm hakkinda.
Onun digerlerinden daha zayif kurgulu, daha tutarsiz ve eksik olmasi da bu yüzden. Ilk iki kitap yasadigim ve atlattigim seyler hakkindaydi. En Uzak Sahil'de konu edilen seyi ise yasayip atlatamazsiniz. Bu bana genç okurlar için çok uygun bir konu gibi gelmisti, çünkü çocuk yalnizca ölümün var oldugunu degil -çocuklar ölümün yogun bir biçimde farkindadirlar- kendisinin de ölümlü oldugunu, ölecegini anladigi anda, çocukluk biter ve yeni hayat baslar. Bu da büyümedir, ama daha genis bir baglamda."

------------------------------------------------------------------------------------------------

Tehanu  - Yerdeniz Serisi 4 / Ursula K. LeGUIN



“Yerdeniz Üçlemesi’nin son kitabı En Uzak Sahil, düşlemeyi bıraktığım bir düş gibiydi. Ve düşlemekten uzun süre vazgeçmedim. Tehanu böyle ortaya çıktı: Ged’in kendi hayatının nasıl sona ermesi gerektiği konusunda yanıldığını ve bana Yerdeniz’in gerçekten son kitabında kılavuzluk edecek kişinin tenar olduğunu keşfetmek çok hüş bir sürpriz oldu. Üçleme’ye eklediğim bu yeni sona ‘Olsun da Geç Olsun’ adını da koyabilirdim.”

------------------------------------------------------------------------------------------------

Öteki Rüzgar  - Yerdeniz Serisi 5 / Ursula K. LeGUIN



"Yerdeniz'e yeniden gidip onu hala hatırladığım haliyle bulmak, ama değiştiğini ve değişmekte olduğunu görmek beni çok memnun etti."  




YERDENİZ SERİSİ

Ursula K. LeGuin'in Yerdeniz dizisi Metis tarafından yayımlanmaya 1994 yılında başlanmıştı. Metis'ten bir kaç yıl önce dizinin ilk kitabı olan Yerdeniz Büyücüsü, Atmacanın Türküsü adıyla Ne Yayınları tarafından yayımlanmış ama yayınevince seriye devam edilmemişti.

Yazar Yerdeniz Büyücüsü(The Wizard of Eartsea)'nü 1968 yılında yazmıştı. Dizinin bir üçleme olmasını düşünmekteydi ve ilk kitap sonrası 1971 yılında Atuan Mezarları(The Tombs of Atuan) ve 1972 yılında ise En Uzak Sahil (Farthest Shore) kitaplarını yazdı.

Metis Yayınlarınca 1. kitabı 1994 yılında 2. ve 3. kitabı 1995 yılında Türkçeye çevrilip yayımlandı.

Kitaplardan ilk ikisi kısa sürede ikinci baskılarını yaptı. Ursula K. LeGuin'in o yıllarda Türkçe olarak ard arda Bilim Kurgu kitapları da yayımlanmaktaydı. Kaldı ki yazar Fantastik Kurgu'dan ziyade Bilim Kurgu alanında eserler veren ve 1991 yıyılda Metis Yayınlarınca yayımlanan Mülksüzler isimli -Hugo ve Nebula ödüllü- klasik sayılabilecek kitabıyla daha önceden Türkiye'de tanınmaktaydı.

Yerdeniz üçlemesi yazarın üçleme olarak düşündüğü bir seriydi ama 1991 yılında bir şeyler olmuş ve yazar Yerdeniz serisine Tehanu isimli bir kitap daha dahil etmişti. Bu kitap için Tehanu isimli kitabın 1996 yılında Metis Yayınları tarafından yayımlanan ilk baskısının arkasında şunlar yazar;

Alıntı
Yerdeniz Üçlemesi'nin son kitabı En Uzak Sahil, düşlemeyi bıraktığım bir düş gibiydi. Ve düşlemekten uzun süre vazgeçmedim. Tehanu böyle ortaya çıktı: Ged'in kendi hayatının nasıl sona ermesi gerektiği konusunda yanıldığını ve bana Yerdeniz'in gerçekten son kitabında kılavuzluk edecek kişinin Tenar olduğunu keşfetmek çok hoş bir süpriz oldu. Üçleme'ye eklediğim bu yeni sona 'Olsun da Geç Olsun' adını da koyabilirdim.


Yazar böylece 3. kitaptan yaklaşık 20 yıl sonra 4. bir kitap yazıp diziyi bir dörtlü haline getirmişti. Bu kitabın yazılmasının nedeninin, yazarın "Feminist" söylevleri dolayısıyla daha daha önceki kitabında Ged isimli bir büyücü merkez alarak ve kadınların "habis" varlıklar olduklarına dair kabulleri çürütüp Tehanu isimli küçük bir kız çocuğu ve Ged'e ikinci kitap Atuan Mezarları'nda eşlik eden Tenar isimli karakteri ana karakter olarak seçtiği yeni bir kitapla bir tür günah çıkartma eylemi olduğu söylendi. Oysa yazar yıllar önce yazdığı kitaplarda kadınların erkek egemen Yerdeniz'de erkeklerce habis olarak nitelendiğini ve "Öyle oldukları kabul edilir." kabullenmesini sık sık vurgulayarak kadınların aslında habis varlıklar olmayıp egemen tarafça öyle kabul edildiklerini sölemiştir.

Yerdeniz serisinin bu dördüncü kitapla sonlandığı düşünülmüş ama yazarın Yerdeniz'i düşlemeyi bırakamaması dolayısıyla 2001 yılında yayımlanan ve Yerdeniz'de geçen 5 öyküden oluşan Yerdeniz Öyküleri(Tales From Earthsea) ile bize yine Yerdeniz'e ait hikayeler anlatmaya devam etmiştir yazar. Bu kitap yine aynı yıl Ağustos 2001 tarihinde Türkçe olarak Metis Yayınları'nca yayımlanmıştır.

Yerdeniz Öyküleri kitabında diğer Yerdeniz kitaplarında geçen olayların öncesinde ve sonrasında geçen 5 hikaye bulunmaktadır. Hikayelerden sonuncusunun adı Ejderböceğidir ve 4. kitap Tehanu'daki gibi kadınların sanıldıklarından çok daha güçlü olduklarının/olabileceklerinin gösterildiği bir hikaye anlatmaktaydı.

Kitap yayımlandığında, aynı yıl içerisinde Ursula K. LeGuin'in Yerdeniz serisine 5. bir roman ekleyeceği ve isminin The Other Wind olacağı söylenmiş ki The Other Wind aynı yıl gerçekten de yayımlanmıştır.

The Other Wind'in yayımlanmasından yaklaşık 3 yıl sonra kitap Öteki Rüzgar adıyla Mart 2004 tarihinde Metis Yayınları'nca Türkçeye çevrildi. Kitaptaki olaylar Yerdeniz Öyküleri isimli kitabın son hikayesi olan Ejderböceği sonrasında geçen bir dizi olayı anlatmaktaydı. Kızılağaç isimli ölülerce çağrılan bir adamınderdine çare aramısıyla başlayan kitap, aslında bu çağrılışın çok daha büyük değişimlerin habercesi olduğunun öğrenilmesi, Ejderhaların insanlara tekrar saldırmaya başlaşıyışı ve 3. Kitap En Uzak Sahil'den hatırlayacağımız kral Lebannen'in evlenme konusundaki çekincelerine de şahit olduğumuz oldukça ilginç bir konuya sahip fakat kutabın sonunda bildiğimiz Yerdeniz'de büyük değişimlerin yaşandığını söyleyebilirm. Öteki Rüzgar aynı zamanda Yerdeniz'e ait bundan önceki 5 kitap boyunca biz okurların merak ettiği pek çok konu hakkında cevaplar içeren bir kitap. Ejderhalar ve insanların kökenini, büyünün keşfini, ölülerin ölüm sonrası gittiği çorak diyarın "ne olduğu" ve daha fazlasını bu son (şimdilik) kitapta bulmak mümkün.

Öteki Rüzgar daha önceki 4 kitap gibi Çiğdem Erkal İpek tarafından Türkçe'ye çevrilmiş. 226 sayfa olan kitabın kapağı önceki Yerdeniz kitaplarından daha renkli bir kapağa sahip. Daha önce Deniz Bilgin tarafından resimlenen kapaklar bu sefer Emine Bora tarafından tasarlanmış.

Ben kitaptan diğer beş kitapta aldığım tadı yine alabildim. Yerdeniz serisi tıpkı Yüzüklerin Efendisi serisinde olduğu gibi büyünün gereksiz yere kullanılmadığı, hatta büyü kullanımı konusunda tutumlu davranılan, insanların kendi içlerinde yolculuk ettikleri, değiştikleri ve yaşadıkları dolayısıyla farkında olmadıkları bulundukları dünyaya dair pek çok şeyin farkına vardıkları bir kitap.

Son olarak kitabın 2002 yılında yazara Dünyanın En İyi Fantazi Romanı ödülünü de kazandırdığını söylemek lazım.

Yazı Alıntıdır...



Yazarın forumumuzdaki diğer eserleri:

-Mülksüzler
-İçdeniz Balıkçısı
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #1 : 05 Şubat 2008, 22:13:07 »
Harika bir fantastik seridir. The Language of the Making dünya tarihindeki en önemli fantastik ögelerden biridir. Konusunu açmaya girmiştim :D
try again fail again fail better

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2008, 11:07:56 »
Sadece ilk kitabını okudum. Bana çok basit gelmişti; dili basit kurgusu basit... Dünyadaki büyü sistemi ve büyüyü anlatışı güzeldi bir tek. Ursulaya yakıştıramadım eseri. İlk kitapta hayal kırıklığına uğrayınca da bıraktım.

Aynı basitliği taşıyan Diskdünya serisi daha çok hoşuma gitmişti çünkü o basitliğin ardında yatan müthiş bir geyik ve inceden bir felsefe vardı. En azından ilk kitap için aynı şeyi göremedim ben yerdenizde.
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2008, 15:44:39 »
Filminden dolayı hep bir ön yargım var bu seriye karşı.. Okuma listemin sonlarında diyebiliriz.  ;)

Çevrimdışı SaN

  • *
  • 5
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2008, 20:19:15 »
Ben Goro Miyazaki'nin yaptığı animesini seyretmiştim. Çok güzeldi! Kendi adıma çok sevdim.. O yüzden kitabı da merak ediyorum aslında..

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #5 : 26 Mart 2008, 11:04:49 »
Ursula iyi bir yazar diye biliyorum ama bu seriyi henüz okumadım.. =)

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2008, 10:27:25 »
İlk kitabını bitirdim. Bana okadarda kötü gelmedi. Lakin geçtiğimiz cumartesi günü bitirmiş olmama rağmen sanki yıllar önce okumuşum gibi bir his bıraktı bende.. İkinci kitabıda elimde mevcut fakat Eragon'a başladım şu an. Bitiminde Atuan Mezarlarınada başlamayı düşünüyorum...
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #7 : 07 Mayıs 2008, 12:46:14 »
Bakın arkadaşlar bunu yazan kişinin adı Nazan Duman. Bir sitede kitap tanıtımından sonra okuyucuların yaptığı görüşler vardı ve bende oradan gördüm. Yazı çok hoşuma gitti ve belki bu yazı sizi seriyi başlamaya ittirebilir diye düşündüm. İşte Nazan Duman'ın yaptığı yorum:

"Yerdeniz Üçlemesi hayatınızı kurtarabilir! Bunu daha önce Ayşe Arman Harry Potter için söylemişti ancak ben Harry Potter'dan yıllar önce Yerdeniz hayatımı kurtarmıştı;ben Yerdeniz'in o inanılmaz gücünü hissetmiş ve daha ilk satırda aldığım tadın tiryakisi olmuştum. Hayatta nerdeyse hiç birşeye bağımlılığım Yerdeniz'e olan bağımlılığım kadar büyük değil. Yerdeniz sadece ergenlik bunalımı yaşayan bir çocukken ya da genç kızken kendimi daha iyi hissetmemi sağlamadı büyüyüp koca bir kadın haline geldiğimde (ki bunu kabullenmekte hâlâ çok gönülsüzüm) kaçacak bir yer, bildik bir tabirle sakin ve güvenli bir liman sağladı bana. Yerdeniz asla bir çocuk romanı ya da fantastik roman düşmanları tarafından nitelendirildiği şekliyle 'edebiyatın lüzumsuz bir parçası' değil. Aslında bu yazıyı yazarak kimseyi bir şeye ikna etmeye ya da birilerine birşeyleri ispatlamaya çalışmıyorum. Sadece burdan bu olağanüztü seriyi yazan Ursula K. Le Guin'e, tüm kitapları orijinalini kadar iyi bir dille çeviren Çiğdem Erkal İpek'e ve çizimleri ile Yerdeniz'i ve kahramanlarını gözümüzün önünde yaşayan etten kemikten varlıklar dönüştüren Deniz Bilgin'e tekkürlerimi sunmak istiyorum. İyi ki varsınız, size minnettarım!... "
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #8 : 24 Mayıs 2008, 21:54:10 »
Yorum müthiş. Harry Potter hayatımı değiştirmedi, ancak belli bir kısmında etkili oldu. Yerdeniz için de aynısı olabilir, sırf bu tadı almak için, Hakan Abi'nin de referansıyla çok yakında alıyorum ilk kitabı! :)

Çevrimdışı Nefertari

  • ****
  • 1517
  • Rom: 6
  • Bla bla böö
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #9 : 24 Mayıs 2008, 21:57:32 »
Bunun çizgifilmide var kanımca geçenlerde gördüm :D

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #10 : 24 Mayıs 2008, 22:02:35 »
Bunun çizgifilmide var kanımca geçenlerde gördüm :D

Çizgi film değil yahu, anime de sen ona. O kadar da aşağılama lütfen!

Ben ikinci kitabı da bitirdim okumayı. Ged yine kendini gösteriyor elbet fakat buradaki asıl kahraman Atuan Mezarlarındaki kız. Kesinlikle serideki önemli kitaplardan biri bence. Alın ve vakit geçirmeden okuyun diyorum.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #11 : 24 Haziran 2008, 15:22:53 »
Bunca güzel eleştiriden sonra dayanamadım aldım ilk kitabı bakalım nasıl. =)

Ama önce Karanlık Cevher bitcek tabi. =P

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #12 : 24 Haziran 2008, 17:59:16 »
Yerdeniz Büyücüsü'nü aldım bir elime.. Evirdim çevirdim, tarttım falan(inceymiş :D ).. Yeni bir dünyaya girmek zor geldi açıkçası.. :P Belgariad 2'den devam edeyim dedim.. Ama elbet aldım, okuyacağım.. :)

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #13 : 05 Ağustos 2008, 12:25:17 »
Bana da aynıları oldu ama, ben çabuk alıştım Ged'in gölgesiyle maceralarına. =P Hala okumadıysan hemen şu anda başla derim. Ursula bi değişik yau kadının kendisinde büyü var, kitaplar ince ama öyle dolu ki ah ah. =P

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Yerdeniz Serisi...
« Yanıtla #14 : 05 Ağustos 2008, 18:10:16 »
Bitmeyecek Öykü bitsin, anında başlıyorum. :P