Sissoylu konusunda başlayan bu tartışmayı tartışma mesajlarından bölerek burada ayrı bir konu haline getirdim

. Güzel bir tartışma konusu oldu bu. Benim de söylemek istediğim birkaç şey var.
Söylediklerimi iki başlık altında aktarmak istiyorum.
1. İnternet neden daha ucuz? Çok basit: Dükkan kirası yok.Bu aynı zamanda internetten alınan giyim gibi pek çok ürün için de geçerli. İşin içine dükkan kirası girmeyince internette satılan ürünün fiyatından da kira düşülmüş oluyor. İster inanın, ister inanmayın ama mağazalardan aldığımız her üründe mağaza sahibinin kirasının da ufak bir kısmını cebimizden vermiş oluyoruz. Tabii burada mağaza sahiplerinin bir suçu yok.
Hal böyle olunca insan kendini düşünüyor. Şöyle ki, buradaki çoğu kişi öğrenci. Fantastik ve bilimkurgu alanında da Türk yazarlar bir avuç. E kitaplar da çeviri haliyle. Böyle olunca da fiyatları pahalı. Çünkü bu defa çeviri kitapların ücretlerinde telif söz konusu oluyor. Verilen telifin telafisi de ücrete yansıtılıyor (Dükkan kirası gibi). Bu durumda internet imkanlarından faydalanmak çoğumuzun işine geliyor.
İnternet imkanlarının en büyük kolaylığı da, artık yaygınlaşan, şu fiyatın üstü kargo bedava olayı. Böylece alacak kitap sayısı 2-3'ü geçiyorsa kargo parasını da ödememiş oluyoruz. (Hatta son gelinen yerde, 20 lirayı geçtiği anda kargo bedava oluverdi. Kaldı ki neredeyse çoğu kitap 20 liranın üstünde fiyata sahip.)
Örnek: Şu an 19 kitaplık bir listem var ve piyasa fiyatlarıyla karşılaştırıldığında, toplamda tam 100 TL'lik bir fark görüyorum. Kaldı ki kitap fuarı bitince sanal kitap fuarı başlıyor. İnternet fiyatları biraz daha düşecek ve piyasayla olan toplam fark daha da açılacak.
2. Kitapçılarda Kitap Bulamamak ve Kitap Sektörü TekelciliğiÖzellikle okuduğumuz türlerdeki eserleri bulmak çok zor. Malum, insanların kitaplardaki genel eğilimi belli. Ayrıca fantastik ve bilimkurgu gibi türler hep sınırlı sayıda insana hitap etmiştir.
Şimdi bunun üstüne bir de tekelliği ekleyin. D&R, Nezih, Mephisto gibi kitabevlerini düşünün. Hep aynı cins kitapları görüyorum bu 3 yerde. Oysa, mesela, D&R'ın internet sitesi hiç de öyle değil. Ben buralara gittiğimde canım sıkılıyor. Aradığımı bulamıyorum. Bulduklarım kenara köşeye atılmış oluyor. Hatta genelde buralara o kitaplar çok geç uğruyor.
Bu markaların tekelliğinden bana gına geldi. Buna internet mi yol açtı diyeceksiniz; bence değil. Aksine aradıklarımı bulamadan geçirdiğim yıllara internet satışı ilaç gibi geldi. Şimdi yabancı kitap bile sipariş edebiliyorum. Hem de Türk kitap sitelerinden.
Bunların tekelliği piyasadaki her türü kapsayan, gerçek kitapçı tanımına uymuyor. Ama mesela bu alanda iyi örnek olan Penguen Kitabevi (Kadıköy - İthaki'nin kitabeviydi), güzel bir para teklifi gelince hooop dükkanı Gratis kozmetik mağazasına sattı. Ya bu ne olacak? Her gittiğimde uğradığım yerdi. Ama para daha tatlı geldi. Sağda solda borçtu harçtı diye duymuş olabilirsiniz. Yalan ya.
Toparlarsak,Maedhros duyarlı bir yaklaşımda bulunuyor, fakat maalesef internetten kitap almak bir fantezi işi değil. Tam tersine, bütçe işi. Başta dediğim gibi, çoğu kişi öğrenci ve ona göre sınırlı bir bütçeleri var. Kendi adıma, ben çalışıyorum ama bu defa da aradığım kitapları kitapçılarda bulamıyorum. Tek tek geziyorum (yani dediğiniz gibi bacakları çalıştırıyorum), ama sonuç sıfır :/. Kaldı ki fiyat benim için de önemli. Çünkü fark çok büyük.
Şu an tek kişiye ait kitapçıların hali bence yeterince kötü. Çünkü onları internetten önce D&r vurdu, Nezih vurdu. Ama internet bizim bu zincir kitapçılara olan bağımlılığımızı yok ediyor bence. (bkz. Özellikle D&R'ın internet sitesinden hiç kitap almıyorum)
Bunlar da benim düşüncelerim olsun

. Sizinkileri de duyalım ^^.