Japon çizgi romanının tarihi Manga!

Japon Çizgi Romanının Tarihi “Manga”, Türkiye’de ilk kez yayınlandı. Manga’yı, iri gözlü çocuksu karakterlerden en karanlık çizimlere dek inceleyen Paul Grevett, Japon kültürünün yarım yüzyıllık serüvenini irdeliyor.

manga japon tarihi

Japonya’da her yıl yayımlanan bütün kitap ve dergilerin yüzde 40’ını çizgi romanlar oluşturuyor. Manga adı verilen Japon çizgi romanları, dünyanın dört bir yanında büyük bir ilgiyle karşılanıyor.

EN KAPSAMLI MANGA REHBERİ
Paul Gravett’in “Japon Çizgi Romanının Tarihi” kitabında, Manga’nın tarih boyunca gelişimi ele alınıyor. Paul Gravett, Manga’nın gelişimine paralel olarak Japonya’nın tarihini ve kültürünü de aktarmayı ihmal etmiyor. Kitapta Manga’nın günümüze dek yaşadığı gelişme anlatılırken, Japon kültürüyle ilgili zengin bir değerlendirme sunuyor. Manga’yı, iri gözlü çocuksu karakterlerden en karanlık çizimlere dek inceleyen Grevett, Japon kültürünün yarım yüzyılda nükleer savaştan, cinsel tercihlere, iş hayatından kabuslara, süper kahramanlardan ekolojik sorunlara nasıl yepyeni yaklaşımlar getirdiğini anlatıyor. Osamu Tezuka gibi ustaların hikayelerini, manganın başyapıtlarını, türlerini, film uyarlamalarını 400’e yakın resimle anlatan bu çalışma, bugüne dek yayınlanan en kapsamlı manga rehberi.

Manganın büyük ustası, hatta “Manga Tanrısı” olarak anılan Osamu Tezuka, kitapta ayrı bir bölümde inceleniyor. “Öykücülerin Ustası” adlı bölümde, Tezuka’nın hayatı ve eserleri, örneklerle ele alınıyor. Bugün dünyanın dört bir yanında büyük bir ilgi gören bu sanatın gelişiminde Tezuka’nın oynadığı rol anlatılıyor.

DOKUZ ÜLKEDE YAYIMLANDI
Çok ünlü ustaların tanınmış işlerinin yanı sıra, manganın en uç örneklerine de yer veren kitap, bu sanat dalını derinlemesine analiz ediyor. Manga’nın küresel etkisine ve farklı ülkelerin çizgi romanlarıyla manga arasındaki etkileşime de değinen kitap İngiltere, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Brezilya, Tayvan, Finlandiya gibi ülkelerde yayımlandı.

Kitabı hazırlayan Paul Gravett, gazeteci, küratör ve yayıncı olarak yirmi yılı aşkın bir zamandır çizgi roman üzerine çalışıyor. Yazarın The Guardian, Blueprint, The Comics Journal, Comics International, Dazed&Confused gibi gazete ve dergilerde çizgi roman konulu yazıları yayımlanıyor.

Manga, Türkiye’de Plan b Yayıncılık tarafından Türkçe’ye çevrilerek yayımlandı.

Kaynak: ntvmsnbc