Ateş Çetin (Darth Pyross) ile röportaj..!!

Uluslar Arası Hayran Birliği SWORA’nın (Star Wars Outer Rim Alliance) Türkiye temsilcisi, 501. Lejyon Türkiye’nin kurulmasında rol alan ve yildizsavaslari.com’un kurucusu Ateş Çetin ile Star Wars üzerine hoş ve keyifli bir röportaj yaptık. Röportajda Clone Wars galasında yaşananları, kostümler hakkında bilgiler gibi bir çok merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Röportajı okuyabilmeniz için sizlere iki seçen sunuyoruz.

İlk olarak portalımız bünyesinde okumanız için yapmanız gereken buraya tıklamak.

İkinciside röportajı sade ve tam sayfa okumak içinde buraya tıklayınız.

Güç sizinle olsun

Röportaj: Hurin

Ateş Çetin (Darth Pyross) ile röportaj

Star Wars…

Hepimizin öyle veya böyle haberi olduğu bir fenomen. Kısa zaman önce 25 yaşına giren Star Wars Efsanesi son günlerde dünya gündeminde tekrar yerini aldı. Bunun sebebi 15 Ağustosta sinemalarda gösterime giren ve 12 Ağustosta İstanbul İstinye Park’ta galası yapılan Clone Wars filmiydi. Clone Wars bizlere bölüm 2 ile bölüm 3 arasında geçen olayları anlatan bir animasyon filmidir.

Galaksi her zamankinden kötü durumdadır. Ayrılıkçılar ile Galaktik Cumhuriyet arasındaki savaş bir kaos ortamı oluşturmuştur. Ayrılıkçıların Droid ordularına karşı barışın koruyucuları Jedilardan destek alan Klon orduları Tüm galaksi boyunca savaşmaktadır. Eski bir Jedi olan ve Şimdi Kont Dooku adıyla tanınan Sith’in Cumhuriyeti zor duruma sokmak için hazırladığı plan Jedilar tarafından anlaşılır. Bu sorunu çözmek için yetenekli Jedi Şövalyedi Anakine Skywalker ve onun ele avuca sığmaz padawanı Ahsoka Tano görevlendirilir. Anlayacağınız yine epik bir hikaye bizi beklemekte.

Türkiye’deki fanları unutmayan Warner Bros bir takım SW severlerin çabaları ile bir gala düzenledi İstanbulda. Türkiyenin değişik şehirlerinde gelen fanlar o akşam İstinye Parkta buluştu. Öncelikle kostümü olan üyeler kostümlerini giydiler. Profesyonelce yapılmış kostümler göz alıcıydı. TV kanallarıyla röportajlar yapıldı. Birbirlerini sadece forumlardan tanıyan kişiler sanki karşılarındaki kadim dostları gibi sohbete başladılar. Her telden konuşuldu. Düellolar yapıldı. Hatıra fotoğrafları çekildi. Anlayacağınız tadına doyulmaz bir gece oldu.

Daha sonra film başladı. Bir star wars filminin müzikleri elektro gitarla yapılırsa nasıl olacağını görmüş olduk. Film arasında yapılan ateşli muhabbetler görülmeye değerdi. Filmlerden alınan komik anekdotlar hepimizi gülümsetti. İşte bu akşamın gerçekleştirilmesinde emeği geçen kişiyi sizlere tanıtmak istiyorum. Kendisi yildizsavaslari.com’un sahibi ve kurucusu olan kişi Ateş Çetindir. Ekibinin ve kendisinin uğraşları sonucu görmek isteyipte bir araya gelemediğimiz insanlarla bir araya geldik. Çeyrek yüzyıldır ayakta olan bir sagayı hep birlikte paylaştık. Şimdide Ateş Çetin’le yapılan naçizane röportajımız;


Röportaj ile ilgili yorumlarınız ve sorularınız için buraya tıklayın.

Röportaj Soruları

  • Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Tabii, ben Ateş Çetin, Star Wars hayranları arasında bilinen adımla Darth Pyross. YıldızSavaşları.Com adlı lider Türkçe hayran sitesinin kurucularındanım. Aynı zamanda 501. Lejyon Türkiye’nin kurulmasında rol aldım ve uluslar arası hayran birliği SWORA’nın da Türkiye temsilcisiyim.

  • Star Wars’a nedir? Nasıl tanıştınız bu seriyle?

Dışarıdan bakıldığında ya da sıradan bir şekilde tanımlandığında Star Wars aslında bir bilimkurgu – fantezi filmi, fakat bu bazıları için hayatlarına ilham veren, onları yönlendiren bir yaşam tarzı. Benim Star Wars ile ilk temasım çocukken televizyonda filmlerden birine denk gelmemle başladı, ancak bir saplantı haline gelmesi 1997 yılındaki Özel Versiyon’ların gösterime girdiği zamanlara dayanıyor.

  • Filmde en sevdiğiniz karakter kimdir?

Darth Vader. İlk gördüğüm zaman heybetine ve haliyle karizmasına hayran kaldım, sonra geçmişini öğrendikçe onu anlamaya başladım. Aradan yıllar geçince bana şunu öğrettiğini fark ettim: bazı şeyleri iyi yapabilmek için bazen kötü (katı) olmak lazım.

  • Şu anda Star Wars ile ilgili nasıl çalışmalar yapıyorsunuz.? Yürüttüğünüz projelerle ilgili kısaca bir açıklama yapabilir misiniz?

Hali hazırda son 3 yıldır yürüttüğümüz Yıldız Savaşları web sitesinde dünyada ve ülkemizdeki Star Wars ile ilgili tüm gelişmeleri tamamen Türkçe olarak ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz, kimi zaman filmde rol alan sanatçılarla röportajlar gerçekleştirip onları ziyaretçilerimizle bir araya getiriyoruz. Bunun yanı sıra ayda bir yayınlanan “Galaksinin Sesi” adında bir podcast yayınımız ve üç ayda bir yayınlanan “Yıldız Savaşları” adlı sanal dergimiz bulunuyor. Ayrıca daha önce sözünü ettiğim gibi 501. Lejyon’un Türkiye temsilciliğini yapıyor ve Star Wars Outer Rim Alliance’da da Türkiye’yi temsil ediyoruz.

  • Bu yolda ailenizden destek gördünüz mü? Arkadaş ve dostlarınız nasıl davrandılar?

Ailem ve arkadaşlarımdan gördüğüm destek zamandan zamana değişti, ilgimin taze olduğu yıllarda çocukça veya boş bir uğraş gibi algılansa da zamanla yaptığımız şeyler profesyonelleşip büyük ses duyurunca onlar da destek verir oldular.

  • Şimdi gelelim asıl konuya. Kısa bir süre önce ülkemizde Clone Wars adlı filmin galası yapıldı. Clone Wars hakkında kısaca bilgi verebilirmisiniz? Hangi zaman aralığında geçer?

Clone Wars, ilk olarak Bölüm IV’te Obi-Wan karakteri tarafından sarfedilmiş bir kalıp, çok eskiden yapılmış bu savaştan söz ettiğinde Luke Skywalker onu hayretle dinlemişti. Bu dönem, filmler üzerinden anlatmak gerekirse, Bölüm II ve Bölüm III arasında yer alıyor. Bundan üç yıl önce yayınlanmış kısa Clone Wars çizgi dizisi, bu dönemle ilgili ilk materyalleri bize sağlamıştı, vizyona girmek üzere olan bu film ise o çizgi dizideki bir aralığı dolduruyor.

  • Sizce George Lucas’ın ayrıca bu filmi çekmek istemesinin sebebi nedir?

George Lucas her ne kadar daha önce birkaç kez Star Wars filmlerinin, Anakin Skywalker’ın hikayesini tamamladığı için bittiğini söylemiş olsa da, yeni projelerle onun hayatını deşmeye devam ediyor, fakat bu elbette her zaman hayranların merakını uyandırıyor. Clone Wars dönemi, filmler arasında yer alan uzunca bir boşluk, George Lucas da bu boşluğu doldurmayı uygun görmüş ki bizlere Clone Wars projesini sundu. Ek olarak yeni kurduğu animasyon şirketinin de maharetlerini denemek istemesi de bu filmi animasyon olarak görmemizdeki etkenlerden biri.

  • Gala Ntv ve CNNTürk’te verildi gayet güzel görüntüler vardı. Ancak siz birinci elden olayı gördünüz. Sizin gözünüzden galanın nasıl geçtiğini öğrenebilir miyiz?

Üç sene aradan sonra hayranlarla dolu bir atmosferin havasını koklamanın yeri ayrı elbette. Özellikle kostümlü hayranlar bir araya geldiğinde son derece renkli görüntüler ortaya çıkıyor ve benim nacizane fikrime göre galayı eğlenceli kılan şey filmin kendisi değil, bu ortam oldu.

  • Galanın ayarlamalarını nasıl yaptınız? Siz mi ön ayak oldunuz böyle bir olay için? Yoksa size teklif mi yapıldı?

Filmin Ağustos ayında vizyona gireceğini öğrendiğimiz Mayıs ayından bu yana, Warner Bros.’un ülkemizdeki temsilcileri ile olası bir ön gösterim, yani gala için temas halindeydik. Lucasfilm’den kaynaklanan az bir gecikme ile olsa da bu ön gösterimi gerçekleştirme karar Temmuz ayının son haftalarında alındı ve biz de Warner Bros. tarafından bir toplantı gerçekleştirmek üzere davet edildik. Toplantıda ön gösterimin detayları, neler yapılabileceği hakkında fikirler sunduk. Birkaç gün sonra da galanın tarih ve mekanı da kesinleşince artık bizler için iş sadece hazırlık yapmaya ve bunu duyurmaya  kalmıştı.

  • Galada dostlarınızdan, arkadaşlarınızdan ve en önemlisi ailenizden destek aldınız mı?

Elbette, zaten bu tip büyük organizasyonların altından başarı ile kalkmak tamamen takım çalışmasına bağlıdır. Katılımcıların organize edilmesi, kostümlerin giyilmesi vb. gibi işler kesinlikle tek başına halledilecek şeyler değil, bu nedenle galaya katılan dostlarımızın katkısı yadsınamaz.

  • Gala öncesi ve gala esnasında herhangi bir zorlukla veya sorunla karşılaştınız mı?

Planlı hareket ettiğinizde kendinizden dolaylı olarak kaynaklanabilecek bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz çok düşüktür. Sorunların kaynağı genelde sizin kontrolünüzün olmadığı şeylerdir. Ancak bunlara rağmen gala sırasında bir sorun yaşadığımız söylenemez, sadece canlı yayına yetişmek için kostümleri hızlıca giymek zorunda kaldık!

  • Galada giydiğiniz kostümler hakkında bilgi verir misiniz? Epey profesyonel işi görünüyordu.

Giydiğimiz kostümler, resmi 501. Lejyon üyelerince de giyilenlerdir ve Lucasfilm kalitesindedir. Her hayran istediği şekilde bir karakterin kılığına bürünmekte serbest elbette ancak bunu profesyonelce yapmak istiyorlarsa, 501. Lejyon kurallarına uygun hareket etmeliler. Bu kurallara göre, örneğin, bir firmanın adı altında fabrikasyon olarak çok sayıda üretilen kostümler çoğu zaman filmdeki kostümlerle birebir kalitede değildir. Bu nedenle hayranlar kendi işlerini kendileri hallederler; becerikli olanlar orijinal parçaları detaylıca inceler, ölçer ve somut hale getirir. Kısaca, en iyi kostümleri hayranlar yapar (ama hepsi değil elbette).

  • Kostümler rahatsızlık yaratıyor mu size? Taşıma zorluğu yaşadınız mı? İçindeyken rahat edebiliyor musunuz?

Kostümlerin iki kötü yanı var; birincisi çok ağır olmaları. İkincisi de hem ağırlık hem de kalınlıklarından dolayı sıcak olmaları. Kostümleri giyip onlarla dolaşmak çok enerji harcattığı için de günü tamamladıktan sonra ter içinde kalıyorsunuz. Fakat yine de onlarla dolaşıp etraftaki insanlarla o şekilde iletişimde olmak çok eğlenceli ve çekilen tüm rahatsızlığa değiyor. Taşıma zorluğu kostümden kostüme değişiyor, eğer çok parçalı bir kostümünüz varsa, taşıyacağınız parça sayısı da haliyle artıyor ve kostümlere zarar gelmemesi için onları güvenli paketlerin içinde dikkatlice taşımanız gerekiyor.

  • Son olarak sitemiz hakkında ne düşünüyorsunuz?

Star Wars, çoğunlukla bilimkurgu öğeleri barındırdığı için açıkçası fantastik web sitelerine aşina olduğumu söyleyemeyeceğim ancak gördüğüm kadarıyla siteniz çoğunlukla fantezi ve bilimkurgu edebiyatındaki güncel gelişmeleri aktarmaya adanmış, bu bakımdan görevini başarıyla yerine getirdiğini söyleyebilirim. Bunun yanı sıra bilindik verilerden ziyade hiçbir yerde yer almayan bilgi/fikirlerin bir siteyi diğerlerinden farklı kıldığına inanırım, bu anlamda da “ekstra” linkindeki yazıların başarılı ve ilgi çekici olduklarını belirteyim. Son olarak, site kadrosunun neredeyse hepsinin farklı şehirlerden olması da iyi bir özellik, bu sitenizin pek çok farklı şehre ulaştığını ve bu şehirlere yayılabildiğini gösteriyor.

Sorulara ayıracağınız vakit için teşekkür ederiz. Güç sizinle olsun.

Röportaj ile ilgili yorumlarınız ve sorularınız için buraya tıklayın.