“J.R.R. Tolkien” 120 Yaşında!

jrrr tolkien 3

Bugün, tüm edebiyat çevreleri tarafından “fantastiğin babası” olarak kabul edilen Profesör John Ronald Reuel Tolkien’in yüz yirminci yaş günü!

Hem Yüzüklerin Efendisi gibi kült bir eseri bizlere kazandırdığı, hem de hepimizin müptelası olduğu “fantastik edebiyat” türünün daha fazla şekilde gündeme gelmesini sağladığı için kendisine çok şey borçlu olduğumuz bu saygıdeğer insan bundan yüz yirmi yıl önce, 1892 yılında açmış dünyaya gözlerini. Şurası kesin; eğer o olmasaydı bizler bugün  Yerdeniz serisinden, Elric Destanı’ndan, Zaman Çarkı’ndan, Ejderha Mızrağı’ndan ve adlarını buraya sığdıramayacağımız daha nice güzelim kurgu, diyar ve maceradan mahrum kalacaktık.

Hayal edilemeyeni hayal eden, yazılamayanı yazma cesareti gösteren ve bize farklı dünyaların kapılarını açan anahtarı sunan profesörü bir kez daha şükranla anıyor, sitemiz bünyesinde dünden bugüne Tolkien ve yazıları hakkında toparladığımız ve sunduğumuz tüm projelerimizi bir araya getiriyor, böyle bir günde kendisi için hazırlanmış olan yazıları tekrar gün ışığına çıkararak bir kez daha saygılarımızı sunuyoruz.

Şimdi biz de onun şerefine kadeh kaldırıyoruz. İçeceğin ne olduğu önemli değil, sadece ayağa kalkın ve bardağınızı havaya kaldırarak “Profesör’e!” deyin.

Nice yıllara büyük üstat!.

[stextbox id=”black”]İşte bahsettiklerimiz:

tolkien sideTolkien’in Mektupları (Tolkien’in kitaplarına dair sorular soran hayranlarına, editörüne, yayıncılarına yazdığı mektuplarla dolu bir yazı sizleri bekliyor!)

Tolkien hakkında, kısaca… (Selim Engin’in doğum günü dolayısıyla hazırlamış olduğu kısa yazısı)

Orta Dünya Büyücüleri hakkında sizler için yapmış olduğumuz özel proje için buraya tıklamanız yeterli! (Söyle dost ve öyle gir: buyuculer.kayiprihtim.org)

Tom Bombadil Kimdir? (Murat Sönmez’in yıllar önce yazdığı ve halen konuşulan şahane yazısı!)

Krallar, Yüzükler, Ejderhalar ve Tolkien (Beowulf’tan sitemiz için yapılan kısa çeviri)

Fantastik Edebiyata Dair Kısacık Bir Yazı… (Yazı her ne kadar fantastik edebiyat hakkında olsa da, içeriğinde oldukça fazla bir şekilde Tolkien ile ilgili bilgiler bulacaksınız.)

Inklingler (Tolkien’in de üyesi ve kurucusu olduğu kulüp hakkında, Özgürcan Uzunyaşa’nın hazırlamış olduğu makale.)

Erebor Görevi (Murat Sönmez’in fantazyanın hallerinden girizgah yaparak devam ettirdiği ve çok sevilen bir diğer yazısı…)

Yüzüklerin Efendisi ve Tolkien Üzerine (Özgürcan Uzunyaşa’dan Tolkien üzerine yazılmış bir diğer makale…)

Peri Masalları (Özgürcan Uzunyaşa’nın bir diğer yazısı…)

Melkor’un Uşakları (Yine Tolkien’in dünyası hakkında Murat Sönmez’in yazısında da belirttiği gibi; sonu, ortası garip bir yazı…)

Güneşkent Minas Tirith (Pek fazla konuşulmayan Güneşkent hakkında, Özgürcan Uzunyaşa’nın kaleme aldığı detaylı inceleme yazısı…)

Tolkien’i Anlamak (Üstat hakkında, yazıları ve kişiliği hakkında Murat Sönmez tarafından hazırlanmış olan ayrıntılı bir inceleme yazısı…)

– Tolkien’in 1966 yılında Yüzüklerin Efendisi kitaplarının yeniden basımı için yazmış olduğunu ÖNSÖZe buradan ulaşabilirsiniz.

– Daha fazlası için, forumlarımızda bulunan Orta Dünya Günlükleri bölümüne girerek hiçbir yerde bulamayacağınız çok özel incelemelere ve yazılara ulaşabilirsiniz!

[stextbox id=”black”]Sitemiz bünyesinde bulunan kitap künye bilgileri:

Nice fantastik doğum günlerine usta…